We gaan duurder en groter wonen – en nu?

We gaan duurder en groter wonen

Bijgewerkt op 30 april 2020

Goeie timing is aan mij wel besteed, zo blijkt. Stoppen met je baan, nu de wereld in paniek is en er slechte economische vooruitzichten zijn afgegeven door het CPB, en nu ook nog eens groter EN duurder gaan wonen. Terwijl de komende maanden ik geen salaris meer heb om op terug te vallen.

We wonen nu best klein. En toen we zijn gaan samenwonen, hebben we er bewust voor gekozen om dit zo even te houden, zodat we konden sparen en meer geld hadden om te investeren.

We gingen er, door deze beslissing om samen op een postzegel te gaan leven, per persoon aan woonlasten gemiddeld 30% op vooruit (huur, belastingen, energie etc). Dat waren voor mij enkele honderden euro’s per maand extra om opzij te zetten en te investeren.

De drie pilaren

Ze zeggen wel eens dat je de drie W’s op orde moet hebben: wonen, werken, wederhelft. Nou, met die wederhelft zit het wel goed. Maar de andere twee gaan nu beiden veranderen.

Normaal gesproken zou dit mij toch wat ongerust maken. Maar omdat het allemaal gepland heeft kunnen verlopen, heb ik er al min of meer aan kunnen wennen en overvalt het me niet.

Dus, we gaan verhuizen. Dat hadden we al besloten, voordat al deze corona-ellende begon. Het nieuwe huis, weer een huurwoning, is groter en ook duurder. Dat geeft ons dus meer maandlasten dan voorheen.

Ingecalculeerde kosten, maar toch…

Ik had hier al rekening mee gehouden. Ik wist dat ik ging stoppen met werken EN dat we duurder zouden gaan wonen. En toch voelt het, nu tijdens deze corona-crisis, een beetje vreemd. Alsof ik, als personal finance nerd, beter zou moeten weten.

Meer kosten, geen inkomsten – en dat allemaal omdat je meer ruimte wilt. JA, klopt! En toch is het een bewuste keuze. We wonen nu heel klein en dat zou natuurlijk prima nog even kunnen. Maar de extra ruimte en de wens om in dezelfde buurt te blijven wonen (dure buurt), is het ons waard.

Vandaar ook dat ik er in mijn Emergency Fund voor de komende 12 maanden rekening mee heb gehouden. Ik heb mijn nieuwe, hogere huurlasten al ingecalculeerd, dus het brengt mijn mini-pensioen-plan niet plots in gevaar.

+28% meer woonlasten

Ik deel de kosten met mijn vriendin, maar ik ga persoonlijk 28% meer kwijt zijn aan maandelijkse huur + energie (want groter wonen = waarschijnlijk meer energie). 28%! Daar kun je met beleggingen niet tegenop boksen, als je dit uit rendement zou moeten halen.

En toch, we gaan het doen! We hebben er veel over gesproken en de kosten in kaart gebracht, waarna ik er wat berekeningen op losgelaten heb. En het moet gewoon kunnen. Er is ruimte in ons budget, voor die extra woonruimte.

In feite zullen we voor het nieuwe huis, beiden weer evenveel kwijt als we voor onze afzonderlijke huurwoningen kwijt waren. Toen we nog niet samenwoonden kwamen we ook prima uit met ons geld.

We bespaarden vervolgens 30% door te gaan samenwonen en gaan nu zo’n 28% meer betalen om samen in een groter huis te gaan wonen. Het ene voordeel vervangt het andere voordeel, zullen we maar zeggen.

Is dit het waard?

En ja, er komen natuurlijk ook allerlei extra kosten bij, want een verhuizing betekent niet alleen andere woonlasten. Daarmee ben je nog niet klaar.

Een aantal nieuwe spullen, zoals een bank bijvoorbeeld. En je wilt altijd een nieuw huis leuker maken, dan zomaar je oude huis kopiëren. Dat zou er dus ook toe kunnen leiden dat je zonder goede reden, toch gevoelig wordt voor meer uitgaven dan nodig.

De “lifestyle inflatie”-val. Maar we proberen hier slim mee om te gaan en hebben gespaard voor eventuele nieuwe aankopen.

En, nu ik de komende maanden, doordat ik geen werk meer heb, toch veel thuis zal zitten (en schrijven) – dan kan het maar beter een huis zijn waar ik me prettig bij voel.

Meer kosten zijn voor mij dan ook niet noodzakelijkerwijs “slecht” of “onverstandig”. Zolang je het kunt inpassen in je budget, je bewust kiest voor deze extra financiële lasten en realiseert wat de meerwaarde er van is.

Of dit zijn allemaal redenen die ik voor mezelf verzin, om de extra kosten van deze beslissing goed te praten. Zou zomaar kunnen! 😉

Deel via

10 Reacties

 1. Mickael
  2 november 2020 / 20:29

  Hi, ik lees met genoegen je blog, maar ik vind het zo bijzonder dat je helemaal uitkient wat de beste manier is om financieel onafhankelijk te zijn, maar WAAROM dan weer een huurwoning? dat is toch sowieso geld weggooien?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   2 november 2020 / 20:32

   Voor ons waren de omstandigheden niet zodanig dat een koopwoning beter uit zou komen dan een huurwoning.

 2. 29 maart 2020 / 20:09

  Begrijpelijk dat het nu allemaal samen komt en gek kan voelen. Je bent goed voorbereid op deze situatie, dus ik heb alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Veel plezier met de nieuwe woning en geniet van de eerste paar maanden van je mini-pensioen. Erg benieuwd hoe het je gaat bevallen!

 3. 28 maart 2020 / 21:26

  Heel veel plezier gewenst met de extra ruimte! Wanneer ga je verhuizen?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 maart 2020 / 21:28

   Thanks Uitklokken! Binnen twee weken al. 🙂

 4. 28 maart 2020 / 19:08

  Succes met de verhuizing. Ik snap dat het wel even wennen is als de twee belangrijke dingen in je leven veranderen, maar dat komt wel weer goed!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 maart 2020 / 21:27

   Dank je Dio!

 5. Charl
  28 maart 2020 / 14:41

  Groter wonen, duur..er staat zoveel.leeg door schandalig dure huurhuizen overal in Nederland, dan klagen dat er niet genoeg woonruimte zou zijn? Asielzoekers enz.hele gezinnen wonen krap en in flats.door dit soort wittenboorden criminaliteit. Echt om je voor dood te schamen.mensennwerken zich uit de naad om zo te kunnen wonen.geen gelijke kansen.smerige corrupte wereld leven we in!!!

 6. 28 maart 2020 / 11:31

  Succes gewenst met de verhuizing en met het “wennen” aan de nieuwe situatie, maar bovenal veel plezier gewenst in jullie nieuwe huis!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 maart 2020 / 17:30

   Dank je Relaxed Rijk!! 🙏🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.