Wat is Peer-to-Peer Lending (P2P)?

peer to peer lending in jouw portfolio

Peer-to-Peer Lending (P2P) platformen, ook wel bekend als ‘social lending’ of ‘crowdlending’, laat individuen geld aan elkaar lenen in ruil voor een mooi rendement.

Net als hoe Marktplaats de tussenpersoon is bij kopers en verkopers van spullen, brengen P2P-leningsplatformen leners en uitleners van geld bij elkaar.

Tevens halen deze platformen hierdoor de traditionele en dure financiële intermediairs, zoals banken en kredietverenigingen, uit het proces.

P2P lenen en uitlenen is de laatste jaren enorm populair geworden, zowel in Europa als Amerika. Elke maand sluiten steeds meer beleggers zich aan bij P2P-kredietplatformen om zodoende toegang te krijgen tot nieuwe investeringsmogelijkheden.

En ook komen er steeds meer aanbieders van deze P2P leningen bij.

Rendementen van 4% tot 20%

De rente op spaarrekeningen is na de financiële crisis van 2008 nooit meer echt aantrekkelijk geworden. Hou je veel geld vast op een spaarrekening bij een bank, dan verdampt dat geld al snel door de inflatie en schamele rente die er tegenover staat.

Beleggers begonnen te zoeken naar alternatieve manieren om te beleggen en zich wendden zich onder andere tot P2P-platformen die doorgaans rendementen bieden van 4% tot zelfs 20%.

Het rendement is uiteraard afhankelijk van de prestaties van de leningen, de kredietkwaliteit en het totale belegde bedrag, evenals het risiconiveau van de belegger.

Maar het geeft een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar meer passief inkomen in een gespreid portfolio.

Passief inkomen met P2P Lending

P2P Lending is de laatste jaren een vast onderdeel in mijn portfolio geworden. Het is weer eens een ander type investering dan de aandelenbeurs en het geeft mij elke maand een leuk passief inkomen.

Doordat het goed mogelijk is om een gemiddeld rendement van 12% te behalen, kun je dus voor elke 1.000 euro een passief maandelijks inkomen verwachten van zo’n 10 euro.

Met andere woorden: elke 1.000 euro betaalt jou 10 euro per maand (120 euro per jaar). Of nog anders: elke maand betaal je hiermee jouw Spotify of Netflix abonnement 😉

Risico’s

Een rendement van gemiddeld 12% klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Zeker wanneer je op zoek bent naar meer dan wat je op jouw spaarrekening krijgt. Maar hou er wel even rekening mee dat geen enkel hoger rendement zonder risico’s is.

Het risico bij P2P leningen is ZEER hoog en kun je verdelen in drie factoren:

  1. Platform-risico: het platform waar je kunt investeren in leningen, kan failliet gaan. Hou er voornamelijk rekening mee dat jonge platformen nog geen “track-record” hebben en moeten zich vaak nog een aantal jaar bewijzen.
  2. Lening-verstrekker-risico: het platform verzamelt in veel gevallen leningen van diverse lening-verstrekkers, welke het dan overzichtelijk aan investeerders presenteert. Deze verstrekkers handelen de daadwerkelijke lening af met de lener. Mocht een verstrekker failliet gaan, dan is er een kans dat investeerders een deel van hun geld verliezen.
  3. Lener-risico: het kan zijn dat leners hun financiele verplichting niet nakomen en dus hun lening niet terugbetalen. Over het algemeen zorgen veel platformen er dan voor dat de lening teruggekocht wordt en krijgen investeerders (vaak) hun investering alsnog terug. Maar het kan natuurlijk dat dit niet het geval is, waardoor jij risico loopt.

Deze risico’s dien je goed in overweging te nemen en jezelf zo goed mogelijk tegen in te dekken.

Ik beperk zelf veel van deze risico’s door alles zo goed mogelijk te spreiden: over diverse platformen en binnen de platformen (meerdere leningen met kleine bedragen in plaats van een aantal grote leningen bijvoorbeeld).

Populaire P2P platformen

Hieronder vind je de populairste platformen voor P2P leningen en investering in Europa. De platformen in Amerika heb ik even buiten beschouwing gelaten, omdat je je daar als Nederlandse investeerder vaak niet kunt registreren.

Tevens geef ik achter elk platform het mogelijke rendement dat je kunt behalen per jaar, op basis van mijn eigen ervaringen en onderzoek.

PlatformRendementBonusReview
Bondora6-13%Bonus
Bondster11-14%Bonus
Crowdestor13-20%Bonus
Estateguru11-13%Bonus
Grupeer12-14%BonusReview
Housers8-10%Bonus
Ibanwallet2,5-6%BonusReview
IUVO11-15%BonusReview
Lender & Spender4-5%BonusReview
Mintos10-14%BonusReview
October4-8%
Peerberry12-14%Bonus
Robocash12-13%
Swaper12-14%Bonus
Viainvest11-13%Bonus

Starten met Peer-to-Peer Lending

Wanneer ik zelf helemaal opnieuw zou beginnen, dan zou ik allereerst Mintos uitproberen.

Het is verreweg het grootste en meest bekende platform in Europa en heeft ook de meeste leningen voor investeerders. Alles is overzichtelijk en de website werkt echt heel prettig en voelt goed aan.

Lees mijn volledige review over Mintos

Experimenteer in het klein

Of je nou nieuw bent in de wereld van P2P Lending of je bent al een tijdje bezig, probeer gewoon altijd eerst een tijdje een nieuw platform uit met kleine bedragen, voordat je er veel geld in stopt.

Het duurde bij mij minimaal een half jaar voordat ik echt gewend was aan het principe en ik ben hierna langzaam elke maand een klein deel van mijn inkomen in gaan leggen.

Bij het investeren in een nieuw platform, begin ik altijd met een klein bedrag en laat het dan een maand of drie staan om te zien of alles goed gaat. Ook probeer ik vaak uit hoe snel ik mijn geld in kan leggen en op kan nemen (terug naar mijn bankrekening).

En als ik dan toch nog even een laatste tip mag benadrukken: spreiden, spreiden, spreiden…. spreid jouw investeringen zoveel mogelijk uit om je risico’s te beperken. Want het risico is, zoals gezegd, bij deze vorm van investeren ZEER hoog.

Succes!

Bonus & Cashbacks
Diverse crowdlending en crowdfunding platformen bieden nieuwe investeerders doorgaans een welkomstbonus aan. Kijk hiervoor even op de Bonus & Cashback pagina.

Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium