Wat is er aan de hand in crowdlending-land?

Wat is er aan de hand in crowdlending land

Bijgewerkt op 27 mei 2020

Een hoop problemen de afgelopen tijd rondom diverse crowdlending platformen. Wanneer je zelf ook investeert in crowdlending of crowdfunding, zul je alle geruchten en e-mails wellicht in de gaten gehad hebben. Maar voor wie hier niet van op de hoogte is, hieronder even een korte samenvatting en mijn mening.

Kuetzal

De problemen begonnen allemaal met een aantal bloggers dat onderzoek had gedaan naar een project op het platform Kuetzal.

Dit project scheen niet te bestaan of het bedrijf waar het project bij hoorde, was iets heel anders dan wat er op de website kenbaar gemaakt was. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Kuetzal besloten heeft om ermee te stoppen.

Inmiddels zijn alle projecten van de website gehaald, maar is de account-pagina nog wel zichtbaar. Ikzelf heb ook geld zitten in Kuetzal en het wachten is of ik (net als velen) mijn geld zal terugkrijgen.

Omdat ik al sinds het begin voorzichtig ben geweest met het investeren via Kuetzal (want extreem hoge rendementen van soms wel 20-25%), is het bedrag dat ik er heb staan heel beperkt en overleef ik een eventueel verlies wel.

Envestio

Dan deze week een nog groter gedoe rondom het platform Envestio. Een favoriet onder vele bloggers die hier (kennelijk) heel wat geld in hebben zitten.

Ik heb websites gezien van bloggers en investeerders die er maar liefst €20.000 tot €50.000 in hebben zitten en nu niet bij hun geld kunnen.

Een aantal weken terug gingen er geruchten dat er iets mis was bij Envestio en dit zorgde ervoor dat rond 13 januari investeerders ineens massaal de exit wilde nemen.

En dit werd erger, doordat bleek dat hun onttrokken geld langere tijd nog niet ontvangen was op hun bankrekening. En deze week kreeg iedere bezoeker van de Envestio website plots een 404-error scherm te zien. De website was foetsie.

Social Media explodeerde en er zijn intussen diverse Facebook groepen en een telegram channel geopend, waar in korte tijd meer dan duizend mensen zich bij aan hebben gesloten.

Envestio zelf zegt dat hun website gehacked is en dat er onnodig veel rumoer is veroorzaakt door diverse bloggers. Maar dat komt volgens diverse bronnen wel “heel toevallig” zo uit, nu er zoveel kritische vragen gesteld worden.

Is het nou allemaal fraude of niet?

Is het nou allemaal fraude, een “scam” of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Feit wil, dat crowdlending hierdoor wel een heel slechte naam krijgt. De gebeurtenissen van enkele platformen worden nu over de hele categorie getrokken en mensen beginnen zich zorgen te maken hoe betrouwbaar het hele zaakje is.

En terecht, wat mij betreft. Want kritisch moet je zijn, wanneer je jouw zuurverdiende geld ergens in stopt. Maar toch, de risico’s zijn bekend. Die zijn hoog, net als de rendementen die ontvangen zijn de afgelopen jaren. Het was wachten op het omvallen van een platform of groots gefinancierd project.

Bloggers krijgen de wind van voren

En dan is er nog iets anders dat aandacht verdient. Want op Social Media worden o.a. bloggers beschuldigd voor het bijdragen aan de problemen die er aan de hand zijn bij dit soort platformen.

En er wordt gesteld dat bloggers en influencers, investeerders moedwillig adviseren om te investeren in crowdlending en dus ook in platformen die mogelijk fraude plegen. Bloggers verdienen immers aan de referral-links die zij posten naar deze platformen (ook ik).

Nu kan ik niet voor alle bloggers spreken en er zullen er vast enkele bij zitten die puur gefocust zijn op het verdienen van (advertentie) inkomsten. Zonder zelf ook maar een cent te investeren.

Maar hier, op deze blog, spreek ik voornamelijk over mijn eigen ervaringen. En dus alleen over platformen en investeringen waar ik zelf geld in heb zitten. Gaat het mis, dan gaat het ook bij mij mis.

En daarbij noem ik ook altijd de risico’s en probeer ik zo transparant mogelijk te zijn hierover. En zo, velen met mij. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen en niemand dwingt een ander om ergens aan deel te nemen.

Maar we hebben wel degelijk een rol. Welke, wat mij betreft, zo puur mogelijk hoort te zijn. Want het doel is om meer mensen financieel wijzer te maken, niet om er over de rug van anderen rijker van te worden.

Hoe ik erin sta

Ik investeer zelf natuurlijk ook in crowdlending en ik heb er tot nu toe, na zo’n 2 jaar, eigenlijk nog geen problemen mee gehad. En tegelijkertijd een mooi passief rendement weten te halen van 10% op jaarbasis.

Toch ben ik altijd voorzichtig geweest, want aan hoge rendementen kleven hoge risico’s. En daarom heb ik een paar regels, die ik steeds naleef:

 • Ik doe uren onderzoek voordat ik me inschrijf op een platform. Linkedin profielen, reviews, documenten in buitenlandse Kamers van Koophandel, noem het maar op. Dit is nooit waterdicht, maar geeft me een basis.
 • Ik heb op geen enkel moment meer dan 20% van mijn geïnvesteerde vermogen in crowdlending gehad en heb inmiddels mijn allocatie teruggebracht naar 10%. Zou ik dit allemaal kwijt raken, dan zou het zeker pijn doen. Maar niet onoverkomelijk.
 • Ik begin op elk platform met maximaal €100 en kijk het vervolgens een paar maanden aan. Hoe nieuwer het platform, hoe kleiner mijn eerste inleg of investering.
 • Ik spreid mijn crowdlending activiteiten over minimaal 10 platformen, zodat dit soort situaties mij niet al te veel stress bezorgen. Ik kijk er inmiddels redelijk relaxed tegenaan, wanneer er nieuws online komt zoals dat van de afgelopen weken.

Wat deze gebeurtenissen allemaal gaan betekenen voor andere platformen is niet te zeggen. Er zijn heel wat shady bedrijven die op deze manier, door de community, tot transparantie worden gedwongen. En dat is een goede ontwikkeling, als je het mij vraagt.

Toch zijn er diverse platformen die gewoon netjes hun verplichtingen nakomen en betrouwbaarder zijn dan anderen. Mintos bijvoorbeeld, één van de grotere spelers met meer jaren onder de riem dan bovengenoemde platformen. Kan het hier misgaan? Zeker, alles kan misgaan.

Conclusie

Maar ik maak me er niet zo druk om en volg het nieuws als toeschouwer op de voet. Ik geloof in deze tak van investeren, maar blijf me er tegelijkertijd ook van bewust dat er rotte appels bij zitten.

Soms voel je het al aan, ondanks dat de informatie betrouwbaar lijkt te zijn. En daar pas ik mijn investeringen ook op aan. In dat geval hou ik het klein en bouw ik het rustig op. De tijd zal het vaak leren.

Ik blijf investeren in crowdlending en crowdfunding, blijf zoveel mogelijk onderzoek doen en mijn strategie aanpassen waar nodig. Als ik mijn geld in Kuetzal en Envestio kwijt ben, dan is dat een risico dat ik zelf besloten heb te nemen. En daar kan ik mee leven.

7 Reacties

 1. 27 januari 2020 / 16:50

  De AFM geeft financierders het advies om niet meer dan 10% van hun belegd kapitaal te investeren in crowdfunding. Zie https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/producten/crowdfunding/investeren-crowdfundingplatform
  Ikzelf ga voor platformen die een goede naam hebben, en loan originators (indien van toepassing) met een hoge betrouwbaarheidsrating. Ik zit bij crowdaboutnow, geldvoorelkaar, en mintos.
  Crowdfunding is zeer risicovol, vergeet dat niet.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   27 januari 2020 / 17:01

   Die 10% lijkt me een heel mooi advies qua maximale allocatie binnen een portfolio.

   Wel vind ik dat over het algemeen de grootte van een portfolio ook bepalend is. Iemand met een vaste baan, net startend met een portfolio van 2.000 euro totaal en 500 euro in Crowdfunding, loopt wat mij betreft minder risico dan iemand met een opgebouwd portfolio van een miljoen en daarbij 100.000 euro in crowdfunding (zelfs wanneer dit binnen de AFM advies-richtlijnen valt).

   • mark
    17 augustus 2020 / 15:46

    Niet mee eens, als die 100.000 euro bv bij 10 platforms staan en er gaat wat mis dan hebben we het over 1% lekker belangrijk. als de andere persoon met 500 euro de mist in gaat is dat 25% van het kapitaal.

    verder is het erg belangrijk van hoeveel je kunt leven als dit bv 90% van alle investeringen is dan moet je idd uitkijken, maar kom je rond van bv 40% dan zijn de zorgen voor morgen.

    natuurlijk is dit alleen maar mijn mening

 2. 24 januari 2020 / 18:51

  Ik heb er niks over gehoord, maar ken deze platformen ook beiden niet (ik zou bijna zeggen; gelukkig maar). Hopelijk krijg je je geld nog terug!
  Aangezien jij je geld over zoveel platformen verdeeld; ken jij nog platvormen waarin je in crowdfunding projecten kunt investeren die het dan via een maandelijkse betaling automatisch naar je bankrekening overmaken? Ik heb nl nu alleen maar horeca crowdfunding (punt nl). Maar zou het ook fijn vinden om via wat verschillende platformen te gaan investeren. Maar mijn voorwaarde is wel echt dat ik elke maand een stukje automatisch op mijn rekening gestort krijg. Dat vind ik het prettigste.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   24 januari 2020 / 20:09

   Hai Maris. Er zijn er velen die dagelijks, wekelijks of maandelijks bijschrijven, maar dan moet je zelf het geld elke keer overschrijven naar je bankrekening. Neem aan dat je dat niet zoekt?

   Crowdaboutnow en oneplanetcrowd zijn crowdfunding platformen die een paar keer per jaar uitbetalen naar bank.

   Degene die ik gebruik voor maandelijkse overschrijvingen naar bank, is Lender & Spender (NLse partij). Ze bieden 4,1% rendement op jaarbasis. Link: https://www.meerofmynder.com/aanbevolen/lender-spender/

   Dit is geen crowdfund, maar crowdlend platform. Misschien dat dat iets voor je is?
   Er zullen vast nog anderen zijn die maandelijks automatisch uitbetalen en overschrijven naar bank, maar die gebruik ik niet, dus kan daar niet echt wat over zeggen – of deze aanraden zonder wat onderzoek.

   • 25 januari 2020 / 14:44

    Bedankt voor je uitgebreide reactie! Dat is idd niet wat ik zoek, ik vind het prettiger als het elke maand automatisch gedaan wordt. Lender en Spender dus, ok thanks! Dan ga ik me daar binnenkort ook eens in verdiepen.

 3. 23 januari 2020 / 20:44

  Ik zit nu met één investering bij sameningeld.nl. Vooral in vastgoed van de kleine huizenbezitter voor verhuur. Ik doe meer met Geldvoorelkaar.nl

  Geldvoorelkaar werkt professioneel. Sameningeld is goedgekeurd door de AFM. Maar ik kan hem niet aanbevelen. Slechte website. Je uitkeringen moet je aanvragen, want blijven op die website. Slecht inloggen. Moeizaam moeizaam, en nog eens moeizaam.
  Niet aan beginnen, is de les die ik geleerd heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.