Semmie: duurzaam beleggen met je smartphone

Semmie - duurzaam beleggen met je smartphone

Bijgewerkt op 1 april 2021

In de wondere wereld van beleggen vind je heel wat apps die je kunnen helpen om in aandelen te investeren. Je kunt kiezen uit een zee van beleggingsapps van de grote banken, vermogensbeheerders en verschillende opkomende fintech-startups. Misschien is hierbij beleggen via Semmie nog niet bekend bij jou?

Over Semmie

Semmie is een Nederlands vermogensbeheerder van ondernemer Sem van Berkel jr. De wereld van beleggen was Sem met de paplepel ingegoten. Van Berkel Senior, de vader van Sem, was namelijk één van de grondleggers van de optiebeurs. In 2007 startte hij een van de eerste online vermogensbeheerders van Nederland, Sem.nl.

Omdat Sem Junior het beleggen – doormiddel van technologie – toegankelijker wilde maken voor mensen met weinig startkapitaal, startte hij met Semmie.

Beleggen via Semmie.nl moest zo simpel worden als sparen, maar dan wel met de rendementen (en bijbehorende risico’s) van beleggen. Geen groot kantoor op de Zuidas, maar eentje tussen de creatieve startups in Amsterdam. Semmie is dan ook meer een fintech-bedrijf, dan een klassieke vermogensbeheerder.

De kleine lettertjes
Semmie is onderdeel van SEM.nl B.V. en heeft een vergunning van de AFM. Ze staan verder onder toezicht van de De Nederlandsche Bank (DNB) en zijn aangesloten bij het Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

IEX Gouden Stier 2020

Meer dan 25.000 beleggers investeren inmiddels al bij Semmie en de groei zit er nog altijd goed in. Ook is Semmie in 2020 verkozen tot Beste Keuze tijdens de IEX Gouden Stier verkiezingen, in de categorie online vermogensbeheer.

Het commentaar van de jury:

Helemaal zoals het hoort in 2020: met mobiele apps, gebruiksvriendelijk en tegen de laagste kosten in deze categorie.”

Om beleggers te helpen met het maken van een keuze voor een beleggingsproduct en/of dienst is door beleggings-website IEX.nl het keurmerk Beste Keuze in het leven geroepen.

Ieder jaar wordt in samenwerking met onafhankelijke experts een vergelijking gemaakt en worden de beste keuzes geselecteerd.

Waar beleg je in met Semmie?

Bij Semmie maken ze voor hun klanten gebruik van één zogeheten modelportefeuille. Deze biedt een mix van duurzame aandelenfondsen en obligatiefondsen, welke Semmie voor jou aankoopt, beheert en balanceert. Alles op de automatische piloot.

Alle klanten beleggen in een mandje van de volgende fondsen:

Aandelen

  • Actiam Duurzaam Index – Aandelenfonds Pacific (ADIAP)
  • Actiam Duurzaam Index – Aandelenfonds Wereld (AVIAW)
  • UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible (UIMR)
  • UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible (UEFS)
  • Actiam Duurzaam index – Vastgoedfonds Europa (AVIVE)

Obligaties

  • iShares Euro Corp BD Sustainable Screened 0-3 (SUSE)
  • Xtrackers II ESG EUR Corp Bond (XB4F)

Met deze zeven fondsen heb je een mooie wereldwijde spreiding in duurzame bedrijven.

Mijn mandje van fondsen bij Semmie

Risicoprofielen

Ook al beleggen alle klanten van Semmie in dezelfde fondsen, natuurlijk is niet elke belegger gelijk. Daarom biedt Semmie de mogelijkheid om jouw mix van fondsen te bepalen op basis van een risicoprofiel.

Semmie risicoprofielen

Zoals je hierboven kunt zien, bepaalt de mate van jouw risico dus de spreiding binnen de fondsen. Ben je bereid om de komende jaren meer risico te nemen, dan kies je voor het offensieve profiel. Hiermee beleg je voor 70% in aandelen en voor 30% in obligaties. En andersom natuurlijk voor het defensieve profiel.

Wanneer je een account opent bij Semmie, wordt doormiddel van een aantal vragen bepaald wat het aanbevolen profiel voor jou zal zijn.

Kosten bij Semmie

Wanneer je kiest voor een vermogensbeheerder, is het altijd een goed idee om je bewust te zijn van de kosten. Voor gemak en automatische processen betaal je nou eenmaal meer dan wanneer je zelf gaat puzzelen en handmatig beleggen.

Bij Semmie zijn de kosten gelukkig heel transparant. Ze rekenen twee soorten kosten voor het beheren van jouw beleggingen:

  • Beheerkosten: 0,70%
  • Fondskosten: 0,26%

Dit zijn jaarlijkse kosten die verrekend worden over jouw belegde vermogen bij Semmie. Hiermee kom je dus nét onder de 1% kosten op jaarbasis.

Er zijn verder geen kosten voor stortingen, automatische incasso-opdrachten, opnames, opzegging en dergelijke. Je weet dus van tevoren duidelijk waar je aan toe bent bij Semmie.

NB: zet je de functie automatische incasso aan, dan krijg je de beheerkosten over de eerste 3 maanden gratis van Semmie.

Vergelijk met andere online aanbieders

Vergeleken met andere aanbieders, vallen de kosten die Semmie rekent heel erg mee. Kijk zelf maar. Hieronder heb ik de kosten voor beheerd beleggen (in fondsen) via verschillende populaire online vermogensbeheerders vergeleken.

AanbiederBeheerkostenTransactiekostenFondskosten
Semmie0,70%0,26%
Doelbeleggen.nl0,75%0,10%0,21%
Dexxi.nl0,80%0,02%0,20%
Robeco One0,56%0,79%
Meesman0,25%0,50%
Brand New Day0,44%0,50%0,17%
NB: gemiddelde kosten bij een offensief profiel

Je ziet dat je met Semmie op jaarbasis niet al te duur uit bent. Er zijn goedkopere aanbieders en er zijn duurdere aanbieders. Kijk vooral naar het hele plaatje, voordat je een beslissing neemt.

En twijfel je of je liever beheerd wilt gaan beleggen via de bank? Kijk dan goed naar hun (verborgen) kosten! Want ik heb bij de ABN AMRO, ASN, KNAB en de SNS gekeken – en daar lagen de kosten allemaal jaarlijks ver boven de 1%.

De website en smartphone app

Je kunt zowel via de website van Semmie.nl als hun snelle smartphone-app jouw beleggingen 24/7 in de gaten houden en beheren. De web-versie en de apps voor iOS en Android zien er overzichtelijk en minimalistisch uit. Geen schreeuwende toeters en bellen of ingewikkelde menu’s en functionaliteiten.

Ze hebben recentelijk een hele make-over van de app gedaan. Ik vond hem al mooi en clean eruit zien, maar met deze nieuwe huisstijl al helemaal.

Meerdere beleggingsrekeningen

Ook maken ze het mogelijk om meerdere beleggingsrekeningen te openen. Handig wanneer je bijvoorbeeld wilt beleggen voor verschillende persoonlijke doelen: een vakantie, een nieuw huis, bruiloft of wat je zelf ook maar wilt.

En wil je een gezamenlijke rekening openen of gaan beleggen voor jouw kind(eren)? Ook allemaal mogelijk bij Semmie, voor dezelfde kosten als hierboven genoemd. En allemaal netjes in één overzicht in de app.

Waarom zou je gaan beleggen bij Semmie?

Ik denk dat Semmie met name geschikt is voor startende beleggers die duurzaam willen gaan beleggen, zonder al het handmatige gedoe en onderzoek.

Door Semmie elke maand automatisch geld van jouw rekening af te laten schrijven en hiermee hands-off te beleggen, heb je er zodoende geen omkijken meer naar.

Wat er niet alleen voor zorgt dat je meer tijd overhoudt, maar je voorkomt zodoende ook dat je emotionele beslissingen gaat maken wanneer de markt ineens instort. Het is echt een set-and-forget strategie om te gaan beleggen.

Jij hoeft alleen maar te zorgen dat er elke maand genoeg geld op jouw rekening staat voor Semmie om mee te kunnen beleggen.

Historisch rendement

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”

Klinkt bekend in de oren? Natuurlijk is beleggen risicovol. En de markt kan zomaar anders renderen in de toekomst, dan in het verleden het geval was.

Maar bij het beslissen of je wilt gaan beleggen via Semmie, is het vanzelfsprekend goed om te weten wat welke resultaten ze in het verleden hebben behaald.

JaarRendement
2014+9,30%
2015+2,14%
2016+5,05%
2017+3,82%
2018-4,85%
2019+13,23%
2020+2,66%

Let op dat dit het netto rendement is. Hierin zijn dus alle kosten van Semmie al verrekend.

Mijn eigen rendement
Ik beleg pas sinds augustus 2020 bij Semmie, maar in die periode heb ik nu een rendement van 13,96%.

Mijn netto rendement bij Semmie sinds augustus 2020

Toekomstig rendement

Neem het voorbeeld waarbij je eenmalig €1.000 en de komende 20 jaar maandelijks €100 investeert. Er zijn natuurlijk geen garanties, maar hiermee geeft Semmie je een geprojecteerd (mogelijk) scenario.

In dat geval zou je in totaal zo’n €25.000 ingelegd hebben in 20 jaar. En op basis van historische rendementen, is jouw netto eindresultaat dan zo’n €40.000. Dat is een winst van €15.000 of 60%. Let wel: je legt in dit scenario heel langzaam elke maand €100 in, dus het duurt even voordat jouw winst in harde euro’s slagen zal gaan maken.

Nogmaals, geen garanties. Niemand heeft een glazen bol (die werkt). Maar dan heb je in ieder geval een idee.

Semmie uitproberen

Ben je na deze review overtuigd om te gaan starten met beleggen via Semmie? Nieuwe beleggers profiteren de eerste drie maanden van gratis beheerkosten. Zodoende kun je dus even proberen of het iets voor je is.

👉🏻 Download hier de Semmie app

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Semmie en bijvoorbeeld BUX Zero?

Bij Semmie beleg je in een mandje van wereldwijde fondsen en bij BUX Zero beleg je in ETF’s en losse aandelen.

Semmie is dus meer geschikt voor mensen die automatisch in duurzame fondsen willen beleggen. BUX Zero is dan weer meer geschikt voor diegenen die volledig zelf willen bepalen wat ze kopen/verkopen.

Wat is het risico van beleggen via Semmie?

Dat is een vraag die je dient te beantwoorden door zelf goed onderzoek te doen. Ik ben geen financieel adviseur en kan je hierover geen advies geven.

Aan alle beleggingen zit een risico. Beleg dus niet met geld dat je volgende maand of zelfs volgend jaar nodig hebt.

Wel kan ik zeggen dat Semmie een AFM vergunning en onder toezicht staat van De Nederlandse Bank (DNB).

Kan ik alleen maandelijks beleggen bij Semmie?

Nee hoor. Je kunt zowel automatisch beleggen door een maandelijkse incasso, als handmatig storten via iDeal. Dit kan op elk moment. Bijvoorbeeld wanneer je wat extra geld over hebt of wat geld voor je verjaardag krijgt 🙂

Hoe krijg ik die introductie korting?

1. Gebruik mijn vriendenlink om de Semmie app te downloaden
2. Start met beleggen voor minimaal 50 euro
3. De eerste 3 maanden krijg je de beheerkosten gratis

Semmie

8.2

Prijs / Kwaliteit

9.5/10

Keuze & Selectie

5.0/10

Design & Gebruik

10.0/10

Plus

  • Lage jaarlijkse kosten
  • Duurzame fondsen
  • Geschikt voor beginners
  • Lage instap
  • Automatisch maandelijks beleggen

Min

  • Zelf geen keuze waar je in belegt
  • Hogere kosten dan het zelf doen via ETF’s

11 Reacties

  1. 2 februari 2021 / 10:44

    Ik vind het interessant om te lezen! Semmie stond op het lijstje om naar te kijken. Ik beleg nu via DEGIRO, mijn bank, BUX Zero en Brand New Day (Pensioen), dus op zich al een aardig divers lijstje. Alleen wil ik nog een broker toevoegen, zonder dat de kosten opeens omhoog schieten. Dus ik weet ook niet of het beter is om mijn portfolio bij een van deze partijen uit te breiden of te kiezen voor een nieuwe broker. Crypto is overigens ook iets waar ik naar het kijken ben.

    Jij hebt heel veel brokers toch? Wat ik mij kan herinneringen van je portfolio update. Ben je dan niet bang dat je te veel kosten maakt? Ben wel nieuwsgierig naar jouw visie hierop!

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      2 februari 2021 / 11:30

      Hey Dio. In principe gebruik ik alleen DEGIRO (voor VWRL) en Brand New Day (voor pensioen). Alle andere apps/brokers (BUX, Semmie, eToro, Peaks etc) ben ik elk minimaal een jaar aan het testen.

      Ik wil voor de lange termijn niet al teveel verschillende brokers hebben. Dus alles wat erbij komt is voor test-doeleinden (en zodat ik erover kan schrijven of het echt wat is). Mocht er na een test van minimaal een jaar eentje overblijven die beter is dan een ander, dan gaat die erbij voor de lange termijn of vervangt een andere broker.

  2. SamEast
    29 januari 2021 / 09:20

    Jammer dit. Normaliter is je content van redelijk hoge kwaliteit, maar dit artikel is overduidelijk niet objectief. Misschien is het zelfs gesponsord. Ten eerste is Semmie behoorlijk prijzig en heeft ze zeker niet “de laagste kosten in deze categorie”. De beheer- en fondskosten zijn met bijna 1% erg fors (het AVIAW fonds van ACTIAM heeft zelf doorlopende kosten van 0,08%). In je vergelijking met andere online aanbieders vergelijk je enkel met duurdere aanbieders wat een vertekend beeld geeft. Via Meesman kan je met hetzelfde gemak beleggen tegen 0,50% doorlopende kosten. Dat is dus bijna de helft goedkoper. Ten tweede laat je een historisch rendement zien dat er op zichzelf aantrekkelijk uitziet, maar vergeleken bij het rendement van de index behoorlijk achterloopt. Vergelijk [2017: 7,5% / 2018: -3,6% / 2019: 30,4% / 2020: 7,9%] maar eens met de tabel in dit artikel. Vervolgens laat je een rendement zien van 60% over 20 jaar. Dat lijkt heel wat, maar komt neer op nog geen 2,4% per jaar. Daar zou ik persoonlijk erg ontevreden mee zijn. Je kan dus beter bij Meesman (of zelf) beleggen, maar dan krijg je geen €15 welkomstbonus. Maar gezien de hoge kosten verdwijnt die bonus toch als sneeuw voor de zon.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      29 januari 2021 / 09:54

      Hey Sam, jammer om te horen man. Ik doe nooit aan sponsor-opdrachten en schrijf alleen over dingen waar ik zelf gebruik van maak. Ik ken veel mensen die tevreden zijn over Semmie en ben het daarom zelf gaan testen.

      Er zijn goedkopere partijen, true! Ik beweer ook niet dat Semmie de laagste kosten heeft, dat schrijf ik nergens. Ik denk dat je refereert aan de quote van de jury van De Gouden Stier?

      Dank je wel voor je Meesman tip. Je zegt dat je met Meesman bijna de helft goedkoper uit bent. Maar bij Meesman betaal je ook nog 0,25% kosten voor elke transactie. Neem je die mee, dan kom je wel iets hoger uit. Richt Meesman zich ook op duurzame fondsen?

      Ik waardeer je bijdrage, dus ik zet Meesman er even tussen, voor de vergelijking. 🙏🏻

      En wat betreft het toekomstige rendement: die discussie laat ik aan de waarzeggers en speculanten.

      • SamEast
        29 januari 2021 / 12:09

        Goed om te lezen. Zou het jammer vinden als je blog een heel commerciële zou worden. Ik ben het met je eens dat Semmie laagdrempelig en modern is, maar daar betaal je dus wel een prijs voor. Het klopt dat je het zelf nergens schrijft, maar een echt kritische kanttekening zet je er ook niet bij.

        De fondsen bij Meesman zijn ook zogenaamde ESG fondsen en sluiten dus een deel van de bedrijven uit. Wat betreft transactiekosten, deze zijn eenmalig en zijn verwaarloosbaar in vergelijking met jaarlijks terugkerende kosten, mits je voor de lange termijn belegt.

        In dat geval zou ik Brand New Day er ook bij zetten: Beheerkosten: 0,44% / Transactiekosten: 0,50% / Fondskosten: 0,17%. Zij hebben ook een duurzaam wereld fonds.

        P.S.: Aan de werkelijke duurzaamheid van duurzame fondsen zou je een complete blogpost kunnen wijden.

        • Meer Of Mynder
          Auteur
          29 januari 2021 / 12:14

          Super! Dank voor je input.
          Brand New Day zit ik zelf ook bij, maar dan voor pensioenbeleggen. Heel tevreden over. Ik ga hem erbij zetten. 🙏🏻

          Mbt de kosten:
          Semmie is naar mijn mening niet “duur” of “te duur”, in vergelijking met andere spelers.
          Semmie is wel “duurder” in vergelijking met de opties om zelf aan de slag te gaan met indexfondsen.
          Maar dat is niet de vergelijking hier.

          De kijk op kosten is dus binnen de nuance van het artikel en de categorie van vermogensbeheerders geplaatst. Het gaat hier immers om een review van Semmie en niet om een review over de goedkoopste manier van beleggen of het goedkoopste fonds. Daar zou een heel ander artikel over geschreven kunnen worden en ook daar zullen de meningen verschillen.

          Ik noem overigens: “Voor gemak en automatische processen betaal je nou eenmaal meer dan wanneer je zelf gaat puzzelen en handmatig beleggen.”

          En mbt duurzaamheid: ik vraag me af of zelfs 1 post genoeg zou zijn om het topic te dekken. 😏

  3. Roald
    27 januari 2021 / 13:05

    Persoonlijk raad ik mensen aan, die willen beginnen met investeren, om de Vanguard FTSE All-World ETF te kopen. Kosten zijn 0.22% per jaar. Als je daar aan dollar-cost investing doet (bijvoorbeeld €250 elke maand), dan denk ik dat je over 20 jaar beter uit bent dan dit fonds. Doet me een beetje denken aan Lenderspender dit. Persoonlijk vind ik dat er op EvoEstate af en toe leuke projecten langskomen, met een rendement van 8-12% (ga zelf voor een gemiddelde van 10% daar) Ook Peerberry ben ik erg tevreden over tnt. Bedankt voor je uitgebreide artikelen @Meer of Mynder, heb er veel aan gehad. Ook erg tevreden over BlockFi. Gebruik het sinds Oktober, aantal (ook grotere) stortingen / uitbetalingen verricht zonder problemen.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      27 januari 2021 / 13:12

      Hey Roald, bedankt voor je reactie. Op welke manier vind je beleggen in Semmie (aandelenfondsen) lijken op Lender & Spender (investeren in leningen)?

      En ik ben het met je eens dat beleggen in de Vanguard ETF een van de goedkoopste opties is. Maar ook eentje waar je zelf elke maand handmatig op in moet leggen. 20 jaar lang = 320 keer geld overmaken en de ETF kopen. Die lange adem om het consequent vol te houden is lang niet voor iedereen haalbaar, ben ik van mening.

      Dank voor je complimenten. Heel waardevol en fijn om te horen dat je er iets aan hebt! 🙏🏻 💪🏻

    • SamEast
      29 januari 2021 / 09:23

      Hoi Roald, je vergeet het dividendlek van VWRL (~0,30%). Daarmee lopen de kosten op tot boven de 0,50%.

  4. 26 januari 2021 / 09:19

    Ik vind het een mooi platform en heel gebruiksvriendelijk. Wat mij betreft zeker een aanwinst in de branche voor mensen die gemak bovenaan het lijstje hebben staan (naast duurzaamheid uiteraard).
    Toch haak ik af vanwege de best wel hoge beheerskosten. Na wat studie weet ik dat terugkerende kosten funest zijn voor je rendement op lange termijn.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      26 januari 2021 / 09:21

      Het kan goedkoper door het helemaal zelf te doen inderdaad.

      Toch denk ik dat veel mensen die voor Semmie kiezen, niet de mensen zijn die zelf low-cost hun eigen portfolio in elkaar zullen gaan knutselen.

      Sparen levert niets meer op, dus met dit soort laagdrempelige apps zijn mensen beter af dan met hun spaarrente.

      Dus wellicht een wat andere doelgroep dan jij? Zou je het wel doen als de kosten iets lager zouden zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.