Portfolio update (oktober 2021)

Portfolio update (oktober 2021)

Bijgewerkt op 1 oktober 2021

In mijn vorige portfolio update schreef ik nog dat ik in de drie maanden erna, meer van hetzelfde verwachte, maar niets is minder waar gebleken. Ik speelde al een hele tijd met de voornemens om de allocaties binnen mijn portfolio te veranderen. En misschien was het mijn verveling in de zomer, die de timing van deze herziening bepaalde. Of het stemmetje in mijn hoofd dat maar bleef zeuren. Wie zal het zeggen. Maar waarover ik al jaren twijfelde, heb ik nu dan eindelijk omgezet in actie: een hernieuwde portfolio-mix.

Waarom deze wijzigingen

De wereld is niet meer die van 5 of 10 jaar geleden. Tuurlijk, veel dingen zijn nog altijd hetzelfde als vroeger. Verrassend genoeg zelfs meer dan we vaak denken. Maar er vormen zich ook trends die – wat mij betreft – in de toekomst meer vat kunnen krijgen op ons dagelijkse leven, dan in het verleden. 

Technologie neemt een steeds prominentere rol in. We hebben via onze mobieltjes meer toegang tot een scala aan investeringen dan ooit. De financiele wereld verandert. In sommige hoeken sneller dan in andere.

Om nog maar niet te spreken over de – tijdelijke en permanente – gevolgen die we sinds 2020 met z’n allen hebben ervaren. En die voor velen een verandering in hun eigen leven en werk teweeg hebben gebracht.

Wanneer ik trends zie, duurt het meestal lang voordat ik mijn eigen beleggings-strategie aanpas. Ik ben niet zo’n voorloper. Meer een kat-uit-de-boom kijker. Als we ons nog hadden voortbewogen met paard en wagen, zou ik niet de eerste zijn die een automobiel zou kopen. Veel te riskant. Nee, ik zou wellicht pas gaan geloven dat het eende ander zal gaan vervangen, wanneer ik met mijn eigen ogen meer auto’s dan paarden op de weg zou zien.

En zo ook nu. Misschien ben ik (te) laat, misschien (te) vroeg. Of misschien heb ik het wel helemaal mis, met het oog op de toekomstige trends. Hoe dan ook, het stemmetje in mijn hoofd werd steeds luider: “verander je portfolio”. 

De veranderingen in mijn beleggingen

Waar ik in mijn portfolio voorheen een zeer groot deel in de aandelenmarkt had zitten, heb ik voornamelijk geprobeerd om een meer evenwichtige verdeling te krijgen. 

Je zult zien, wanneer je verder leest, dat ik hierdoor ook meer risico heb toegevoegd aan mijn portfolio. Hieronder vind je mijn vorige (juli 2021) en de nieuwe verdeling (oktober 2021) per categorie. 

Timing: geluk of wijsheid

Perfecte timing bestaat niet en ik moest van mezelf gewoon een keer de knoop doorhakken, dus juli werd de maand waarin het dan maar ging gebeuren.

Het viel me nog aardig mee hoeveel werk het was. De grootste wijzigingen betroffen enkele grotere verkoop- en aankooporders, dus heel veel tijd heeft het me niet gekost. Ik heb voornamelijk mijn bestaande investeringen geherbalanceerd, dus ik was al bekend met alle platformen en handelingen.

Ik zei al: perfecte timing bestaat niet. Maar ik kan niet zeggen dat juli de meest ongelukkige maand bleek te zijn, voor het doen van mijn geplande wijzigingen.

Rendement derde kwartaal 2021

Ok, wijzigingen doorgevoerd. Twijfel opzij gezet. En dan is het natuurlijk even spannend. Want hoe gaat dit vernieuwde portfolio de eerste drie maanden erna presteren? Wordt het drama, euforie, twijfel, spijt? 

💰 Het rendement van mijn portfolio tussen begin juli en eind september (3 maanden) was maar liefst +6,9%. In totaal staat daarmee mijn portfolio op +24,9%.

Doordat ik met name mijn crypto-allocatie heb verdubbeld, bleek de timing wel degelijk lucky. Want ik heb zo’n beetje al die nieuwe aankopen gedaan rond de (voorlopige) bodem van de markt. 

Alleen al het crypto gedeelte had de afgelopen drie maanden een rendement van meer dan 20%! En omdat mijn allocatie was verdubbeld, ten opzichte van juli, heeft dit een aanzienlijk aandeel gehad in het rendement van mijn gehele portfolio.

100% geluk en 0% wijsheid, hou ik mezelf maar voor. Dat time ik vast geen tweede keer op deze manier.

Vaker herbalanceren

Doordat ik nu meer risico en volatiliteit (sterkere bewegingen in waarde) heb toegevoegd aan mijn portfolio, ga ik vanaf nu ook vaker herbalanceren dan voorheen. 

Het is leuk dat bijvoorbeeld crypto nu zo’n waanzinnig rendement heeft gegeven, maar hierdoor schiet zelfs de recent vernieuwde verdeling na drie maanden alweer uit het lood. En eerlijk is eerlijk: daar slaap ik gewoon slechter van. 

Dus inmiddels heb ik de herbalancering alweer gedaan. Om zo de allocaties weer meer in lijn met de voorgenomen percentages te trekken. Ik probeer altijd zo precies mogelijk naar mijn gewenste allocaties te balanceren, maar komt natuurlijk nooit geheel op de procent nauwkeurig.

(Don’t) Sell your winners for your losers

Hiermee heb ik dus op korte termijn een aantal winnaars verkocht en daar een aantal verliezers voor teruggekocht. 

Volgens vele succesvolle beleggers is dat geen goede strategie, want: “dont sell your winners for your losers”. Hiermee sla je geen home-runs. Maar ik wil gewoon de wedstrijd uitspelen. Zo mogelijk zonder te hoeven rekenen op allesbepalende home-runs.

Wat is leidend: vertrouwen of hoop?

En daarbij komt direct het volgende puntje: ik ben van mening dat zolang mijn vertrouwen in een investering fundamenteel klopt, ik er meer van wil kopen wanneer de koersen laag zijn. 

Ik weet niet meer wie het ooit zei: “research an asset, buy it and hope it goes down in price by 50%. So you can buy more, cheaper!”

Zo wil ik de meeste van mijn investerings-beslissingen ook zien: zo lang ik vertrouwen heb in de investering, zijn koersdalingen gewoon koopmomenten. 

Ik heb te vaak investeringen gehad (met name in crypto), waarbij ik in het geval van koersdalingen eerder wilde verkopen dan bijkopen. Ik had er gewoon niet genoeg vertrouwen in. Zodra ik dat gevoel weer zou krijgen, moet ik eens even achter mijn oren krabben waarom ik die investering eigenlijk ooit gedaan heb. Misschien was het dan wel gewoonweg eerder hoop dan vertrouwen, dat me overhaalde om mijn geld erin te stoppen.

Wat er verder allemaal veranderd is binnen mijn portfolio en welke rendementen dit op heeft geleverd in de afgelopen maanden, lees je hieronder per categorie.

Portfolio per 1 oktober 2021

Tijdens de vorige update hadden veel van mijn investeringen een redelijk slecht kwartaal laten zien. Goud, zilver en crypto zaten in zwaar weer, in tegenstelling tot mijn ETF beleggingen die het prima deden.

Door alle wijzigingen ziet de verdeling van mijn portfolio per 1 oktober 2021 er als volgt uit:

ETF's & Fondsen

Het meeste van mijn geld zat altijd al in ETF's. En ondanks alle wijzigingen is dit nog steeds het geval. Wel heb ik in juli een deel van mijn positie in de Vanguard FTSE All-World ETF verkocht. Niet omdat ik er geen vertrouwen meer in heb, maar omdat het voor mij inmiddels een te groot deel was van het totaal en ik ook ben gaan pensioenbeleggen (zie hieronder).

Verder heb ik de afgelopen maanden een grotere positie ingenomen in zogenoemde trend ETF's en mining ETF's.

Trend ETF's

 • VanEck Vectors Digital Assets
 • Lyxor MSCI Future Mobility
 • Lyxor MSCI Disruptive Technology
 • VanEck Vectors Video Gaming and eSports
 • iShares Automation & Robotics
 • iShares Electric Vehicles & Driving
 • iShares Global Clean Energy
 • iShares Healthcare Innovation
 • Rize Cybersecurity & Data Privacy

Deze ETF's had ik voor een groot gedeelte via DEGIRO gekocht, maar heb ik nu ondergebracht in een mandje van ETF's bij Trading212. De verdeling vind je hier.

Het voordeel van Trading212 is dat ik nu maandelijks automatisch in een gewogen mandje met al deze ETF's investeer, zodat ik het niet handmatig meer hoef te doen, zoals bij DEGIRO.

Mining ETF's

 • VanEck Vectors Gold Miners (GDX)
 • VanEck Vectors Junior Gold Miners (GDXJ)

In voorgaande updates heb ik deze twee ETF's gerekend onder "Edelmetaal", maar aangezien het technisch gezien gewoon ETF's zijn die bedrijven in een sector volgen, zal ik ze in het vervolg onder deze categorie plaatsen.

Pensioenbeleggen

Ook ben ik serieuzer gaan pensioenbeleggen, sinds ik voor mezelf begonnen ben. Dit doe ik via Brand New Day en hier leg ik elke maand automatisch een vast bedrag in, zonder er verder naar om te kijken of de markt te timen.

Het nadeel van dit pensioenbeleggen is dat het een overlap heeft met mijn VWRL ETF en dat het iets duurder is dan VWRL. Maar het voordeel is weer dat ik maandelijks automatisch kan inleggen en ik hiermee een belastingvoordeeltje kan behalen (door mijn jaarruimte te benutten). Zolang ik het maar aanhoud tot mijn wettelijke pensioen-leeftijd. Wat meteen ook een stok achter de deur is om het tussentijds niet van de hand te doen. Mede door die overlap heb ik besloten om een deel van mijn VWRL positie weg te doen.

💰 Het afgelopen kwartaal nam mijn rendement op ETF's en mijn pensioenfonds in totaal af met -1,06%. Dit jaar staat het rendement voorlopig op +14,3%.

Edelmetaal

Investeren in Goud en Zilver

Mijn edelmetaal portfolio heb ik toch wel aanzienlijk uitgebreid. De zomer was niet heel goed gezind voor de metalen, dus heb ik tegen lagere koersen wat bijgekocht (tot zelfs ver in september).

Goud koop ik nog altijd via GoldRepublic en Doijer & Kalff en het metaal ligt op mijn naam bij hen opgeslagen in diverse kluizen in Europa.

Goud sparen via GoldRepublic
Elke maand Goud sparen via GoldRepublic

Zilver koop ik voornamelijk nog via de Sprott Physical Silver Trust (ticker: PSLV). Met name omdat de opslag van zilver duur is (zwaar) en ik dit, in tegenstelling tot Goud, meer doe voor de middellange termijn. En mijn posities snel wil kunnen verkopen via DEGIRO.

Alle metalen in mijn portfolio (alsmede de mining ETF's) zijn behoorlijk in prijs gedaald. Soms met wel -10%. Dat doet pijn, maar ik heb er nog altijd vertrouwen in. Het is een reden voor mij om bij te kopen, niet om te verkopen.

💰 Het afgelopen kwartaal nam mijn rendement op edelmetaal af met -3,85%. Dit jaar staat het rendement voorlopig op -8,35%.

Crypto

Wat is crypto?

Deze zomer heb ik, tijdens de dip, mijn crypto-deel verder uitgebreidt. Ook al zit ik al ruim 4 jaar in crypto, toch duurde het tot dit jaar voordat ik wat meer risico wilde nemen. Mede ook omdat ik mijn goud-positie heb uitgebreid om het risico bij crypto wat meer af te kunnen dekken. Zie het als een weegschaal die het risico in balans moet houden (maat dat is puur mijn eigen filosofie).

Naast Bitcoin en Ethereum, heb ik nu grotere posities in:

 • Crypto 20 (C20): de token van Invictus Capital, die de top 20 crypto's volgt. Hiermee heb ik nagenoeg een indexfonds, waardoor ik zelf de winnaars niet hoef te kiezen. Dit wordt automatisch geherbalanceerd binnen het fonds. Dit kun je zelf overigens ook makkelijker doen via een van de crypto-indexen bij Bitpanda.
 • Celsius Network (CEL): aangezien ik een deel van mijn crypto bij Celsius Network heb staan voor passief inkomen, heb ik ook een positie in hun CEL token.

Hiermee heb ik mijn crypto-portfolio in waarde uitgebreid, maar investeer ik slechts in 4 verschillende crypto's. Er zijn er duizenden en mijn hoofd tolt ervan. Dus ik houd het even op een beperkte selectie.

💰 Het afgelopen kwartaal nam mijn rendement op crypto toe met +27%. Dit jaar staat het rendement voorlopig op +51%.

Startups

Investeren in startups

Ook hier heb ik een iets grotere positie ingenomen in de zomer. Naast de startups waar ik altijd al in investeerde via diverse platformen als Republic, Seedrs en Crowdcube - heb ik ook een positie in het Invictus Capital Hyperion Fund (IHF). Dit is een Venture Fund dat investeert in opkomende cryptobedrijven. Zodoende hoef ik zelf niet volledig aan de bak om hier veel tijd in onderzoek naar te doen. Want eerlijk is eerlijk: zonder IHF zou ik niet eens toegang hebben tot dat soort deals.

Je zou kunnen zeggen dat IHF een crypto is en dus onder crypto zou moeten vallen. Maar toch is dat voor mij niet zo, omdat ze voornamelijk in equity van bedrijven investeren en dus niet in tokens of cryptocurrencies.

Enkele startups waar ik de afgelopen drie maanden in geïnvesteerd heb zijn:

💰 Het afgelopen kwartaal nam mijn rendement op startups toe met +12%. Met name dankzij de verhoogde waardering van IHF. Dit jaar staat het rendement voorlopig op +18%.

Sparen

Sparen met stablecoins

Sparen doe ik nog altijd op twee manieren: via een spaarrekening en via - wat ik noem - alternatief sparen. Mijn spaarrekeningen zijn voornamelijk bedoeld om van te leven en een buffer aan te houden bij de bank. De platformen waar ik gebruik van maak om meer rente op mijn cash te krijgen, heb ik voorlopig even beperkt tot: Nexo en Celsius Network.

Bij Nexo krijg ik nu 8% rente op mijn gestorte euro's en dat gaat al jaren prima. Omdat ik die euro's, in tegenstelling tot die op mijn spaarrekeningen, niet direct nodig heb - zet ik ze bij Nexo altijd vast voor 3 maanden. Hiermee krijg je een hogere rente dan wanneer je het niet vastzet (4%). Hier zit meer risico aan verbonden dan sparen bij de bank, dus hier heb ik mijn allocatie ook op gebaseerd.

Bij Celsius werkt het iets anders, omdat ik hier geen euro's kan storten. Dus ik koop elke maand een beetje stablecoins (USDC). De rente op mijn stablecoins bij Celsius komt al ruim 2 jaar, elke week op maandag binnen en is gemiddeld zo'n 9%.

💰 Op spaarrekeningen bij de bank krijg ik al lang geen rente meer, dus het rendement beperkt zich hier tot Nexo en Celsius. In totaal is de gemiddelde rente van beide platformen nu na driekwart jaar zo'n 8,4% op jaarbasis.

Crowdfunding

Crowdfunding en crowdlending

In voorgaande updates vertelde ik al dat ik het aantal platformen in mijn crowdfunding portfolio aan het terugbrengen was. Ineens gaat dat hard, want ik heb uit diverse platformen al mijn geld kunnen halen. De leningen daar kwamen vrij, dus heb ik het direct omgezet naar cash en teruggestort naar mijn bankrekening.

Ook heb ik gedurende de zomer iets meer ingelegd bij Mintos en EstateGuru, omdat die het gewoon prima blijven doen.

Voor mijn nieuwe verdeling mik ik erop dat het crowdfund-deel van mijn portfolio altijd rond de 5% blijft. Niet meer en niet veel minder. Het is nog altijd een prima manier om passief inkomen te genereren.

💰 Het afgelopen kwartaal nam mijn rendement op crowdfunding toe met +1,9%. Dit jaar staat het rendement voorlopig op 7,1%.

Delta: een app om alles bij te houden

Ik was al een tijdje op zoek naar een gemakkelijke app om alles bij te houden. Degene die het dichtst in de buurt komt van mijn vertrouwde excelsheet is Delta

Hier kan ik alles van crypto tot ETF’s bijhouden en alerts instellen, waardoor ik ook tussendoor een oogje in het zeil kan houden. Dat scheelt weer wat werk door niet elke maand op allerlei brokers te moeten inloggen, om het vervolgens weer in excel te zetten.

Conclusie

Plannen maak je vooraf, conclusies trek je achteraf. Heb ik (on)terecht naar het stemmetje in mijn hoofd geluisterd? Het rendement is mooi en de verandering van de allocaties binnen mijn portfolio lijken positief uit te vallen.

Maar een mooi rendement in drie maanden is natuurlijk geen reden om nu al een concrete conclusie op te baseren. Verre van! 

Ben ik niet gewoon te euforisch of emotioneel verbonden met bepaalde investeringen? Heb ik een te positieve bril op gehad toen ik de wijzigingen doorvoerde? Was ik niet gewoon op zoek naar vernieuwing, dopamine en meer actie? 

En hoe houdt een dergelijk portfolio zich in moeilijkere tijden of zelfs een crash? De tijd zal het leren. En ook daar zal ik hoogstwaarschijnlijk mijn lesgeld, op de een of andere manier, weer voor betalen.

Een wat evenwichtigere verdeling, met tevens meer risico en mogelijk meer kans op een hoger rendement. Maar ook meer extreme bewegingen in de waarde van mijn portfolio (met name door crypto en startups). Zowel positief als negatief. 

Voor de een zal dit een veel te risicovolle verdeling zijn. Voor de ander niet risicovol genoeg. Voorkeuren komen in alle smaken. 

Een ding is zeker voor mij: niets van dit alles staat in steen gebeiteld. Voel ik me er in de toekomst te onprettig bij, dan pas ik mijn allocaties wederom aan. 

Tijden en trends veranderen. Ik verander. Ik blijf open staan voor aanpassingen, mochten de omstandigheden erom vragen.

“Strong opinions loosely held are better than weak opinions strongly held”

8 Reacties

 1. Mitchell
  12 oktober 2021 / 17:43

  Bedankt voor de interessante post! Korte vraag: ik zie dat je Invictus gebruikt voor het kopen van het crypto index fonds. Betaal je hier iedere keer 1% deposit fees voor? Ik vind dat persoonlijk erg veel. Is er een reden dat je Bitpanda niet gebruikt?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   12 oktober 2021 / 20:02

   Hey Mitchell, ik doe dat idd bij Invictus. Zit al jaren bij ze, dus ik blijf daar uit gewoonte mijn positie uitbreiden. Ook “stake” ik daar mijn C20 indexfonds, waarmee ik zo’n 1,5% rente ontvang. Dus de kosten zijn er zodoende uit. Bitpanda is ook een goede, met hun 3 verschillende indexen.

   • Mitchell
    12 oktober 2021 / 23:06

    En als je opnieuw zou moeten kiezen, zou het dan nog steeds Invictus zijn t.o.v. Bitpanda? En waarom? 🙂

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     13 oktober 2021 / 08:33

     Dan zou ik waarschijnlijk gaan voor Bitpanda, aangezien dit inmiddels gebruiksvriendelijker is met maandelijkse inleg etc. 😉

     • Mitchell
      14 oktober 2021 / 11:36

      Super, thanks!

     • Mitchell
      17 oktober 2021 / 12:47

      Ik ben toch voor Invictus gegaan, Bitpanda rekent nog hogere transactiekosten. Misschien wist je dit al maar als je BUSD overmaakt van Binance naar Invictus dan betaal je nauwelijks tot geen fees 😉

 2. Anke
  6 oktober 2021 / 11:50

  Het valt me op dat je IbanWallet eerder wel noemde bij je alternatieve spaarrekeningen en nu niet meer. Is daar een reden voor? Het valt me bijv. wel op dat zij wat minder rendement bieden dan bijv. een nexo.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   6 oktober 2021 / 12:20

   Hai Anke. Klopt. Aangezien er inmiddels heel wat manieren zijn om meer rendement te halen (met hetzelfde risico), ben ik uit Ibanwallet gestapt en heb het ondergebracht bij andere platformen met een wat hoger rendement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.