Portfolio update (oktober 2020)

Portfolio update oktober 2020

Bijgewerkt op 20 oktober 2020

Ahhh, het is weer herfst. Het wordt donkerder, kouder, knusser. We gaan weer richting het eind van het jaar. En dan is het zomaar weer tijd voor een nieuwe update van mijn portfolio. De laatste is nu 3 maanden geleden en inmiddels is er weer een hoop gebeurd. Of niet?

Ik moet eerlijk zeggen dat de afgelopen maanden voelden alsof het 1 maand was. Zoals de quote ongeveer gaat (volgens mij was het John Lennon, maar die hou je van me tegoed):

“In some decades, nothing happens. In some years, decades happen”

En zo voelt het ook voor mij. Mede ook, omdat in augustus mijn dochter is geboren en bijna al mijn aandacht hierheen is gegaan. Logisch dan ook misschien, dat de weken voorbij zijn gevlogen.

Je zou daarom denken dat ik hierdoor ook niet gek veel gedaan heb aan mijn portfolio. Maar niets is minder waar: ik heb namelijk AL mijn dividendaandelen verkocht. Wat, serieus? JA! Hierover verderop meer.

Een simpeler portfolio

Wie mij volgt, weet dat ik niet het meest simpele portfolio heb. Dat is niet toevallig zo gegroeid. Deels omdat ik graag zoveel mogelijk spreiding heb, maar deels ook omdat ik het gewoon leuk vind om meer te doen dan alleen te beleggen in passieve index-strategieën (waar overigens niets mis mee is, want het heeft zich uitermate goed bewezen).

En ondanks dat mijn portfolio voor mijzelf niet TE complex is, ben ik de laatste maanden wel gaan nadenken over een simplificatie van delen ervan. Ik heb gewoonweg minder tijd om alles te onderhouden, dan in de jaren hiervoor.

Toen ik nog werkte, besteedde ik in de avonduren en weekenden zo’n 20 uur per week aan onderzoek. Deels uit pure interesse, deels om financieel beter voorbereid te zijn. In de maanden na mijn vertrek, liep het op tot soms wel 40 uur per week.

Dat is een volle werkweek. Dat kon ook, want ik had ineens zeeën van tijd. Maar, dat kan nu echt niet meer. En als het wel zou kunnen, zou ik het ook niet meer willen. Althans, nu even niet.

Dividendaandelen

Ik wilde mijn portfolio dus gaan versimpelen. En dan met name mijn beleggingen in aandelen. Mijn dividendaandelen, om precies te zijn. Deze heb ik verreweg het langst van al mijn beleggingen. En ik heb er jaren een fijn passief inkomen aan overgehouden.

Maar een dividend-portfolio kost gewoon veel tijd om bij te houden. Nee, niet omdat ik er vaak mee moet handelen, maar wel omdat ik het nieuws van afzonderlijke bedrijven moet (en wil) bijhouden.

Er zijn mensen die puur in dividendaandelen beleggen en die zitten er bovenop. Ik niet meer, moest ik bekennen. Hierdoor liep ik gewoon teveel achter de feiten aan.

Anders dan met een indexfonds, waar vele bedrijven in zitten, kan een belegging in een individueel bedrijf wel degelijk naar nul. Al is de kans aanzienlijk kleiner bij de bedrijven die ik in mijn portfolio heb, toch kost het me meer tijd en energie dan ik er inmiddels voor over heb.

Afgelopen maand de knoop doorgehakt

Ik heb een rigoreus besluit genomen om AL mijn dividendaandelen te verkopen. Voor diverse aandelen was dit niet de beste tijd, voor anderen was het een prima koers om op uit te stappen. Al met al, kwam ik gemiddeld uit en heb ik de afgelopen jaren een prima winst en dividend eruit weten te halen.

Ik wil simpel, voor wat betreft mijn aandelen. De rest van mijn portfolio mag daarom dus wat complexer blijven. Ik hoop hiermee minder stress te hebben, meer tijd vrij te maken.

Dus ik heb de afgelopen maanden gesneden, door mijn dividend-portfolio van maar liefst 25 bedrijven te verkopen. En het geld dat hiermee vrij is gekomen, heb ik grotendeels verschoven naar mijn indextracker (VWRL), plus een aantal andere investeringen (die ook passief inkomen geven, om zo het verlies van dividend wat goed te maken). Daarnaast heb ik een deel, voorlopig, cash gezet.

In VWRL zitten tevens de bedrijven waar ik nu losse dividendaandelen in heb, dus ik blijf hier indirect wel in beleggen. Al is het natuurlijk op die manier minder geconcentreerd en kost me dat een aantal procenten dividend (in een tracker zitten immers veel bedrijven die geen dividend uitkeren).

Wil ik dan nooit meer dividendaandelen? Dat weet ik niet. Het zou zomaar kunnen, dat ik in de toekomst weer rustig iets ga opbouwen, maar voor nu dus even deze simplificatie.

Portfolio per 1 oktober 2020

Ok, mijn portfolio. Voor het eerst in jaren heb ik dus geen dividend-aandelen meer. Hierdoor ziet het er in totaal als volgt uit:

In vergelijking met de vorige portfolio updates, zijn dit de verschillen:

Doordat ik het grootste deel van mijn verkochte dividendaandelen in indextracker VWRL heb gestopt, blijft bijna de helft van mijn geïnvesteerde vermogen zitten in aandelen. Verder heb ik nu iets meer cash. Dat is zo’n beetje de korte versie van deze aanpassing.

💰 Sinds de update van juli 2020, is de totale waarde van mijn portfolio met 5,3% gestegen.

Ik loop hieronder weer even door elk onderdeel heen.

Indextrackers (46,2%)

Nog altijd beleg ik slechts in één ETF: de Vanguard FTSE All-World ETF indextracker met de ticker “VWRL“. Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. 

Elke maand leg ik een vast bedrag in, ongeacht wat de koers doet. Dit is mijn lange-termijn plan en ik zal dit – wat er ook gebeurt – structureel blijven doen. Ik leg overigens wel minder in dan toen ik nog een vast inkomen had. Want ja, boy’s gotta eat!

Sinds de vorige update is de koers van €77 (begin juli) naar zo’n €80 gestegen. Maar nog altijd onder de hoogste koers, eerder dit jaar, van €88. Tijdens de crash in maart dook het aandeel VWRL even onder de 60 euro, dus ik ben al lang blij met dit herstel.

Dividendaandelen (0%)

DEGIRO review - goedkoop beleggen

Zoals gezegd, belegde ik in 25 dividendaandelen. Dit deed ik voornamelijk voor passief inkomen. De bedrijven binnen dit portfolio hebben het qua resultaat heel erg verschillend gedaan dit jaar. Na de crash in maart zijn veel aandelen aanzienlijk in waarde gedaald, waar anderen zich goed hebben weten te houden. En weer anderen hebben mooi geprofiteerd van de lockdowns.

Ook hebben veel bedrijven hun dividend opgeschort, wat ervoor zorgt dat zowel veel beleggers hun aandelen van de hand gedaan hebben alsmede de koersen van deze bedrijven zijn blijven steken en dus niet zijn gestegen met de rest van de markt.

Enfin, het verhaal hierover is duidelijk: mijn dividend-portfolio is niet meer. Of dit een goede beslissing is geweest, ik weet het niet. Maar voor nu ben ik tevreden met het besluit, want ik was al maanden aan het wikken en wegen en soms moet je gewoon de knoop doorhakken.

Goud & Zilver (14,3%)

Investeren in Goud en Zilver

Met alle tumult in de markten en de enorme hoeveelheden geld dat er gecreëerd wordt door de Centrale Banken, hebben zowel Goud als Zilver het niet onverdienstelijk gedaan.

Goud is voor mij nog altijd een verzekeringspolis, tegen monetair wanbeleid. En onzekerheid is historisch gezien een aanjager van de prijs van zowel Goud als Zilver. Waarbij Zilver een riskantere belegging is dan Goud, in mijn optiek. Vandaar dat ik ook meer in Goud beleg dan in Zilver.

Beide investeringen doe ik nog altijd bij Goldrepublic en Doijer en Kalff. Maar ook heb ik inmiddels een investering gedaan in Goud, door de PAXG (PAX Gold) token te kopen. Dit is een crypto-token dat de waarde van Goud volgt. Zeer experimenteel, met een hoog risico, dus pas goed op wat je hiermee doet, mocht je interesse hebben.

Lees ook
👉🏻 Vijf manieren om in Goud te investeren

Crowdfunding (7,4%)

Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding doe ik ook puur voor passief inkomen. Aangezien ik in augustus van 2019 relatief veel heb gestoken in crowdfunding projecten, kwam er in augustus 2020 wat geld vrij van projecten die een jaar looptijd hadden.

Dit vrijgekomen kapitaal heb ik deels weer in crowdfunding projecten geïnvesteerd en deels overgeheveld naar andere beleggingen. Dit alles, om mijn allocatie van crowdfunding binnen mijn portfolio onder de maximale grens van 10% te houden.

Ook ben ik bezig om het aantal crowdfunding platformen terug te brengen. Dit is een traag proces, want het is vaak wachten tot de looptijd van de leningen en projecten is afgelopen.

Hierdoor ziet de verdeling er op dit moment als volgt uit:

Nog altijd is Mintos de grootste. Hier heb ik vooralsnog het meeste vertrouwen in. Maar ook heb ik het aandeel van diverse Nederlandse platformen vergroot, ten opzichte van de buitenlandse platformen. Voelt wat veiliger, dichter bij huis, in deze chaotische tijden.

Nog altijd geen bevredigend nieuws van Grupeer, waar een deel van mijn geld nog vast staat en er nog geen zekerheid is of ik dat ooit nog terug zie. Ik schrijf het nog niet officieel af, maar heb er emotioneel al wel afscheid van genomen.

Ook heb ik, in tegenstelling tot mijn vorige update, vrijwel al mijn geld uit Fast Invest weten te halen. Ineens stond het geld op mijn bankrekening, terwijl ik het eigenlijk al had opgegeven. Zo zie je: investeer met geld dat je kunt missen en je slaapt beter wanneer het verloren dreigt te zijn.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Crypto (9,7%)

Wat is crypto?

De ontwikkelingen binnen de crypto-wereld zijn bijna niet bij te houden. En dat hoeft ook niet, wat mij betreft. Het is een zeer risicovolle sector en ik ben van mening dat 99% van de projecten gewoonweg zullen falen. En dat is okee. Zolang je de verleiding kunt weerstaan om in alle hype mee te gaan.

Wat wel enorm interessant is, is dat dit wereldje enorm experimenteel is. Dat maakt me nieuwsgierig, met betrekking tot de snelheid waarmee getracht wordt oplossingen te programmeren voor problemen die al jaren of decennia spelen. Veel van de slimste programmeurs en macro-economen hebben hun weg al gevonden naar deze industrie, dus ik volg het op de voet. Voor zover dat gaat.

Lees ook
👉🏻 Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Startups (5,2%)

Investeren in startups

Investeren in startups is wat mij betreft al net zo risicovol als investeren in Bitcoin e.a. Maar nog altijd super interessant. Veel startups hebben het moeilijk in deze tijd om hun diensten van de grond te krijgen, door alle corona-perikelen.

En toch blijf ik voorzichtig investeren in voor mij interessante disruptors. Met name in de “FinTech space”. Daarbij rekening houdend met het feit dat de meesten niet zullen eindigen in een succesvolle en winstgevende onderneming.

Platformen waar ik in startups investeer:

👉🏻 Seedrs en Crowdcube hebben aangekondigd samen te zullen gaan. Waardoor in de toekomst mijn investeringen samengebracht zullen worden op 1 platform.

Enkele kleine investeringen die ik heb gedaan in de afgelopen 3 maanden:

Dit soort investeringen kan op veel platformen al voor minder dan €100 per startup. Dus hiermee kan ik het risico wat beperken en hoef ik geen enorme bedragen vrij te maken om mee te kunnen doen..

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant maar zo leuk!

Alternatief sparen (2%)

Sparen en terugbetalen

Met alternatief sparen richt ik me niet op het aanhouden van een spaarrekening bij de bank. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je er in deze post meer over lezen: “Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel”.

Dit onderdeel is er voornamelijk op gericht om iets meer rendement te krijgen op geld dat normaal gesproken stil staat op een spaarrekening bij de bank. Ja, met meer risico, dat zeker! En daarom ook slechts 2% allocatie van mijn totale vermogen, mocht er iets mis gaan bij één of meerdere platformen.

In de afgelopen 3 maanden heb ik hier weer iets meer geld aan toegevoegd. Zowel bij Iban Wallet, Nexo als Celsius Network. De verdeling ziet er als volgt uit:

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

De komende maanden

Tot aan de volgende update (januari 2021), verwacht ik niet al te veel veranderingen aan te brengen. Mijn strategie zal veelal hetzelfde zijn: focus op de lange-termijn, ondertussen veel onderzoek doen en de ontwikkelingen blijven volgen.

Want niets is zeker. We leven in een zeer chaotische tijd, met het risico van een tweede golf en de gevolgen voor veel bedrijven, consumenten en de economie wereldwijd.

Ben ik in staat om een keiharde crash in de markten te overleven? Ja! Ik heb mijn investeringen de komende jaren niet nodig om van te leven. Daar heb ik genoeg spaargeld voor. Ik ben inmiddels ook in staat om op verschillende manieren extra inkomen te genereren, mocht dit nodig zijn.

Zou het dan geen pijn gaan doen? Zeker wel. Mijn vriendin zal me vast ergens in een hoekje, in de foetushouding zien liggen huilen als ineens mijn portfolio met 50% in waarde daalt. Maar, ik weet dat ik dan blijf zitten (liggen) waar ik zit (lig).

Spreid je investeringen, zorg voor een spaarbuffer, pas je uitgaven aan en los je schulden af – nu het allemaal nog kan. Mocht er dan iets gebeuren, dan nog doet het pijn, maar dan sta je er in ieder geval zo goed mogelijk voor.

Lees ook:

8 Reacties

 1. 2 november 2020 / 10:09

  Heel interessant om jouw avontuur te volgen! Mede door jouw ben ik ook gaan beleggen en heb ik onlangs ook mijn eigen website online gezet, in de hoop andere beginners een kickstart te kunnen geven met beleggen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   2 november 2020 / 10:40

   Wat leuk om te horen. Ik ga je volgen!

 2. mark
  18 oktober 2020 / 12:30

  Mooi verhaal weer! idd vwrl is wel effe rustiger investeren
  zou ook eens kijken naar de vanguard ftse all-world high div etf
  dividend uitkering zelfde als vwrl maar kost de helft! dus voor het zelfde geld dubbel dividend.
  verder mis ik bij crowdfunding nog sameningeld 5,45% in een hypotheek tot 50% van de waarde lijkt mij ook de moeite waard ipv depositos bv.
  of tot 70% van de waarde voor 6,75%.

  • mark
   18 oktober 2020 / 12:57

   6,75% is 70% tot 85% van de waarde, excuus.

 3. 17 oktober 2020 / 14:58

  Logische en heldere keuze om dividendaandelen te verkopen en dat deel te investeren in VWRL. Een kleine vergt veel tijd en die tijd wil je er natuurlijk ook aan blijven besteden. Nog gefeliciteerd trouwens met de geboorte 🙂

  Jij hebt ook aardig wat crowdfunding platformen waar je investeert. Kan je door de bomen het bos nog wel zien? Ik snap je relatief grote aandeel in Mintos wel. Ik investeer daar ook voor een heel klein deel in en heeft mooie opties waardoor je als investeerder zo min mogelijk risico loopt.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   17 oktober 2020 / 15:10

   Dank je Geld Coach! Het is waar: er is gewoon minder tijd. 😉

   Wbt de crowdfunding platformen: idealiter wil ik straks maximaal 10 platformen overhouden. Waarvan 5 vaste, relatief betrouwbare (waaronder Mintos) en 5 stuks die wat vaker zullen wisselen (gewoon om te testen en de ontwikkelingen te blijven volgen).

 4. 17 oktober 2020 / 12:11

  Mooie samenvatting. Nu dat het wat simpeler is, valt de naar mijn optiek grote positie in crypto op. Ben je van plan om dit zo te houden rekeninghoudend met je andere meer risicovolle beleggingen en je belegging in goud. Deze laatste vermeld ik omdat de correlatie tussen goud en Bitcoin een recordhoogte heeft bereikt.
  Trouwens ‘Iban Wallet’ verbaast me ook. Ik heb daar alles behalve goed nieuws over gelezen: https://kristapsmors.substack.com/p/iban-wallet-hiding-in-estonia

  Al bij al uitstekende update. Het doet me er aan denken om de mijne ook eens klaar te maken 🙂

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   17 oktober 2020 / 12:55

   De positie in crypto mag tot 10% in beslag nemen. Dat is het maximale risico dat ik bereid ben te nemen. Goud mag maximaal bij mij tot zelfs 20% oplopen, voordat ik ga herbalanceren.

   Mbt Iban Wallet: dat ziet er niet al te rooskleurig uit. Dank voor je waarschuwing. Ik probeer vanwege het hoge risico en continue stroom aan wisselende nieuwsberichten, niet meer dan 1% van mijn portfolio in een afzonderlijk P2P platform te hebben (0.5% in het geval van Iban). Valt er iets om, dan kan ik het hebben.

   Al blijft natuurlijk alle geld dat verloren wordt, zonde en pijnlijk. Ik ga even op onderzoek uit! 🙏🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.