Portfolio update (juli 2021)

Portfolio update (juli 2021)

We zitten alweer over de helft van 2021. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het gevoel alsof het afgelopen half jaar in een maand voorbij is gevlogen. Het is zomer, we kunnen weer meer naar buiten en steeds meer beperkingen worden ingetrokken. Er wordt weer meer geld uitgegeven aan horeca en vakanties en ook de winkels doen het beter dan een jaar geleden. De consument trekt de portemonnee weer en dat betekent dat veel mensen ook weer minder geld overhouden voor beleggingen.

Toch stijgen de koersen nog altijd. In welk kamp je ook zit met betrekking tot de verklaring voor de aanhoudende koersstijgingen, het is allemaal mooi meegenomen. Winst is winst en daar mag je wat mij betreft blij mee zijn. Ook al voelt het nog altijd heel tegenstrijdig en zijn de top-signalen wel degelijk aanwezig.

Ik neem je weer mee in mijn portfolio en zet hieronder mijn gespreide beleggingen uiteen. Wellicht dat het je inspireert om jouw eigen portfolio vorm te geven of misschien ben je gewoon nieuwsgierig. Dat ben ik ook namelijk 😉 We houden nou eenmaal van vergelijkingen en het kan een houvast of nieuwe inzichten geven bij het bepalen van ieders strategie.

Highlights en resultaat

Over het algemeen is mijn portfolio qua samenstelling nog altijd hetzelfde. Dit komt omdat ik gedurende het jaar niet veel wijzigingen wil aanbrengen en gewoon vasthoud aan mijn strategie voor de lange termijn. Toch zijn er ook dit keer weer een aantal dingen die opvallen en anders zijn dan de vorige update van april 2021.

 • Dit jaar is het rendement van mijn portfolio so far +18,03%. In de afgelopen drie maanden kwam er 2,13% bij.
 • Vorige update vertelde ik dat ik een deel van mijn cash beschikbaar gesteld had om weer actiever mee te gaan handelen. Na drie maanden actief bezig geweest te zijn, heb ik die beslissing inmiddels weer teruggedraaid. Het is op dit moment gewoon niet waar ik mijn tijd aan wil besteden. Ik heb diverse trades gedaan met gemixte resultaten, maar het kost me meer stress dan ik dacht (zeker in combinatie met een baby van 10 maanden).
 • Als onderdeel van mijn ETF strategie, ben ik gestart met het beleggen in diverse trend ETF’s. Dit is ter aanvulling op mijn positie in VWRL.
 • Crypto deed het slecht en de edelmetalen blijven wat hangen, na een dik verlies eerder dit jaar.
 • Nog altijd ben ik bezig om zoveel mogelijk beleggingen te automatiseren, waarmee ik tijd vrij heb gemaakt voor andere activiteiten in mijn leven. En het voorkomt ook dat ik te actief ga rommelen met koop- en verkooporders.

Lees ook
👉🏻 Al mijn investeringen op de automatische piloot

Portfolio per 1 juli 2021

Dit schreef ik tijdens de opsomming van mijn vorige update, in april 2021:

Sinds begin 2021 is de totale waarde van mijn beleggingen en investeringen gestegen met 15,9%. Met uitzondering van goud en zilver hebben mijn investeringen op alle vlakken groei laten zien. Met name, alweer, crypto.

Heel anders dan tijdens de vorige update, hebben veel van mijn investeringen een redelijk slecht kwartaal laten zien. Goud, zilver en crypto zaten in zwaar weer, in tegenstelling tot mijn ETF beleggingen die het goed deden.

De verdeling van mijn portfolio ziet er per 1 juli als volgt uit:

In vergelijking met de vorige portfolio updates, zijn dit de verschillen:

💰 In de laatste 3 maanden is mijn totale rendement gestegen met "slechts" 2,13% en het YTD rendement staat nu op 18,03%.

Ik loop hieronder weer even door elk onderdeel heen.

ETF's / Indextrackers (52,9%)

Nog altijd beleg ik het merendeel van mijn lange-termijn portfolio in de Vanguard FTSE All-World ETF indextracker met de ticker “VWRL“. Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. Dit is mijn basis.

Ik leg elke maand een vast bedrag in, ongeacht wat de koers doet. Dit is mijn lange-termijn plan. Sinds de vorige update is de VWRL koers gestegen van €94,74 naar €99,79 (slotkoers 30 juni 2021). Dat is een toename van zo'n 5,3%. Year-To-Date is de koers van VWRL nu meer dan 15% gestegen.

Daarnaast ben ik mijn VWRL ETF nu ook gaan aanvullen met een viertal Trend ETF's, namelijk:

 • 1. VanEck Vectors Digital Assets (DAVV)
 • 2. Lyxor MSCI Disruptive Technology (UNIC)
 • 3. Lyxor MSCI Future Mobility (ELCR)
 • 4. VanEck Vectors Video Gaming (ESPO)

Lees ook
👉🏻 Trend ETF's: beleggen in actuele en toekomstige trends

Op dit moment is het aandeel van alle vier deze ETF's tezamen nog geen 1% van mijn portfolio. Ik leg vanaf nu elke maand een klein bedrag in en ben van plan dit te blijven doen voor de komende 12 maanden. Daarna maak ik even de balans op.

💰 Sinds de vorige update zijn mijn beleggingen in ETF's in totaal gestegen met zo'n 5,4%

Cash (8,1%)

Cash is King Cash is Trash

Ik heb op dit moment de kleinste cash-positie die ik in jaren heb gehad. Ergens zit me dat niet lekker, want het is meestal op dit soort momenten dat er iets in de markt kan gebeuren en ik dan geen positie kan innemen met extra euro's vanuit mijn spaarrekening.

Maar de reden voor die kleine allocatie in cash is omdat ik in de afgelopen maanden al heel wat posities heb ingenomen. Onder andere door wat meer bitcoin en ethereum te kopen, toen de koersen in mei met 50% daalden. Ook waren mijn kosten wat hoger, door diverse aankopen in huis.

De komende maanden ga ik dus iets meer focussen op het opbouwen van een grotere cash-positie. Al is het maar om de gezonde psychologisch balans weer op orde te krijgen. En om natuurlijk eventuele dips te kunnen kopen, mochten die zich na de zomer voordoen.

Edelmetalen (14,4%)

Investeren in Goud en Zilver

Normaal gesproken zijn Goud en Zilver mijn "safety bets" en doen ze niet veel meer dan een paar procenten op en neer. Maar dit jaar hebben ze toch wat klappen gekregen. Wel zijn de koersen ten opzichte van april iets hersteld.

Ik blijf nog altijd steevast elke maand Goud kopen, bij Goldrepublic en Doijer & Kalff, als onderdeel van mijn "Dollar-Cost-Averaging" strategie. Het maakt me dus ook niet zoveel uit wat de koersen op de korte termijn doen. Maar het weegt soms wel zwaar op mijn gespreide portfolio, wanneer de koersen van de edelmetalen klappen krijgen.

Elke maand spaar ik bij Goldrepublic automatisch een beetje goud

Mijn beleggingen binnen deze categorie zien er als volgt uit:

 • Fysiek Goud & Zilver, opgeslagen bij Doijer & Kalff + Goldrepublic
 • Sprott Physical Silver Trust (PSLV), via DEGIRO
 • VanEck Vectors Gold Miners Etf (GDX) via DEGIRO
 • VanEck Vectors Junior Gold Miners Etf (GDXJ) via DEGIRO

Hiermee heb ik mijn edelmetaal-mix iets uitgebreid, door ook diverse ETF's in mijn portfolio op te nemen. Het zijn bescheiden posities, maar doordat ze verhandelbaar zijn op de beurs zijn deze heel liquide en snel om te zetten naar cash. Die ETF's zijn dus meer speculatief (korte tot middellange termijn) dan mijn positie in fysieke opslag van Goud & Zilver (lange-termijn).

💰 Dit jaar is mijn rendement op Goud en Zilver voorlopig -4,5%. Wat een verbetering is ten opzichte van vorig kwartaal, maar het loopt ver achter op de rest van mijn portfolio.

Lees ook
👉🏻 Vijf manieren om in Goud te investeren

Crowdfunding (6,3%)

Crowdfunding en crowdlending

Ondanks dat ik al maanden mijn crowdfunding activiteiten en het aantal platformen aan het verminderen ben, is het aandeel t.o.v. de rest van mijn portfolio toch gestegen. Dit komt voornamelijk omdat de rest (m.u.v. ETF's) het zo slecht heeft gedaan.

Nog altijd wil ik eind dit jaar het aantal platformen terugbrengen. En op dit moment leg ik maandelijks alleen nog een vast bedrag in bij Mintos. De overige platformen waar ik in wil blijven zitten, doen het prima en daar houd ik even mijn inleg en winst vast. Uit de platformen die ik wil schrappen, ben ik maandelijks vrijgekomen geld aan het onttrekken. Dit gaat deels naar mijn spaarrekening en deels naar de nieuwe ETF's.

De verdeling ziet er vrijwel hetzelfde uit als drie maanden geleden. Het loopt vrijwel steady door, met hier een daar een toevoeging en een onttrekking van geld.

💰 Dit jaar is mijn rendement op Crowdfunding zo'n +5,2%. Hiermee zou het jaar-rendement (rente) uitkomen op een gemiddelde van 10,4%. Dat is een procent hoger dan mijn verwachting, tijdens de vorige update (toen ik nog verwachtte op 9,2% uit te komen). Daarbij altijd even de kanttekening, dat dit beoogde rendement kan dalen wanneer er diverse leningen defaulten.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Crypto (7,4%)

Wat is crypto?

Hoe anders kan een kwartaal eruit zien dan het vorige. Toen ik in April de balans opmaakte, was crypto de ster van mijn portfolio. Ondanks de relatief bescheiden allocatie. En toen....toen kwam mei. Ineens stonden mijn crypto investeringen op -50% en werd het tijd om de handdoek in de ring te gooien.

Nee, grapje. Die daling was een reden om wat extra bij te kopen. Ik geloof er nog altijd in dat voornamelijk Bitcoin en Ethereum over een paar jaar hoger zullen staan dan nu. En heel eerlijk: ik ben blij met mijn beperkte allocatie. Verlies is nooit leuk, maar wordt een stuk makkelijker wanneer je niet je hele hebben-en-houwen erin hebt zitten.

Misschien is de grootste psychologische uitdaging nog wel om, bij een dip als die van mei, niet te enthousiast bij te gaan kopen. Immers, in het verleden bleek een dip van -50% een gouden kans om meer te kopen voor minder. En uiteindelijk heeft dat mensen geen windeieren gelegd. Kijk maar naar de crash tussen februari en maart 2020, toen de prijs van Bitcoin met meer dan -60% onderuit ging. Overal zag je artikelen dat "het voorbij was". Maar dat bleek het moment om bij te kopen.

Nog geen twee maanden later stond Bitcoin alweer op een koers van voor de crash. Had je bijgekocht, dan was je een gelukkig mens. Waarmee ik niet wil zeggen dat die geschiedenis zich zal herhalen en dat elke extra koop op een dip, een goed idee is. Maar je risico/rendement verhouding is in zo'n geval stukken beter dan wanneer je koopt op een "all time high" koers.

Ondanks de dip in mei, is door mijn extra koopmomenten in het afgelopen kwartaal, het aandeel van crypto binnen mijn portfolio toegenomen: van 5,7% naar 7,4%. Dit zijn de verhoudingen van het crypto-gedeelte:

💰 In 2021 is mijn rendement op crypto nog altijd positief: +24%. Dit is natuurlijk VEEL minder dan het rendement dat ik in de vorige portfolio update liet zien (+179%). Maar we hebben dan ook een enorme crash gezien en nog steeds sta ik in de plus! Dat is ook wat waard. Ten opzichte van april staan mijn crypto investeringen nu op -40% 😱

Lees ook
👉🏻 Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Startups (6,6%)

Investeren in startups

Startups zijn inmiddels een soort stabiele spaarrekening geworden binnen mijn portfolio. Dit is natuurlijk niet geheel logisch, maar omdat veel startups pas een nieuwe waardering krijgen (met verlies of winst op mijn investering) bij nieuwe rondes of overnames, staat de prijs grotendeels vast. En dus bij een daling van andere beleggingen in mijn portfolio, stijgt het aandeel van startups. Hiermee zit ik op het moment boven mijn maximale allocatie van 5%. Eens kijken wat er de komende drie maanden gaat gebeuren, alvorens ik wat ga herbalanceren.

Ik heb weer in wat leuke startups geïnvesteerd de afgelopen maanden, waaronder:

In totaal zit ik nu al in meer dan 120 startups. Hoeveel er hiervan gaan slagen: GEEN idee. De meesten zullen falen, maar er zullen ongetwijfeld (ik heb goede hoop) ook een aantal winnaars tussen zitten.

Zoals onder andere mijn investering in de FinTech Nutmeg, waarvan ik onlangs het bericht ontving dat ze overgenomen worden door een van de grootste spelers in finance: JP Morgan Chase. Dat resulteerde in een overname-bod en een resultaat voor mij van 2.3x in twee jaar tijd. Dat zijn leuke dingen. En daarbij: ik heb in de allerlaatste ronde geïnvesteerd, dus startup investeerders die in de jaren hiervoor in Nutmeg hadden geïnvesteerd, zullen er nog veel beter van geworden zijn.

💰 Mijn rendement op startups is niet bekend. Omdat bijna al deze investeringen pas een nieuwe waardering krijgen bij een volgende ronde of exit, wat jaren kan duren, blijft dit deel van het portfolio dus even onbekend. Eind van het jaar maak ik een volledige berekening.

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant maar zo leuk!

Alternatief sparen (4,3%)

Sparen en terugbetalen

Met alternatief sparen richt ik me NIET op het aanhouden van een spaarrekening bij de bank. Dit onderdeel is er voornamelijk op gericht om iets meer rendement te krijgen op geld dat normaal gesproken stil staat op zo'n spaarrekening.

Ja, met meer risico, dat zeker! Mijn maximale allocatie heb ik nu bepaald op 5% van mijn portfolio. Op dit moment sta ik hier nog niet op, dus er is nog ruimte. Ik heb nu drie platformen waar ik geld heb staan, in de vorm van zowel euro's als dollar-stablecoins.

In de komende maanden ga ik mijn geld hier aanvullen tot de 5% maximale allocatie. En dat met name bij Celsius Network. Die geeft me tot nu toe het meeste vertrouwen. Voor nu ziet de verdeling er als volgt uit:

💰 Dit jaar is het rendement op Alternatief Sparen zo'n +4,9%. Hiermee zou het jaar-rendement (rente) uitkomen op een gemiddelde van iets minder dan 10%.

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

Trading (0%)

Zoals eerder gezegd, heb ik het geld dat beschikbaar was voor actief traden (2% van mijn portfolio), voor nu weer even in de ijskast gezet. Wellicht dat ik later, wanneer ik weer meer tijd heb, dit ga oppakken. Ik blijf het leuk vinden en niet zonder succes. Maar het vergt op dit moment meer tijd en stress dan ik er voor over heb.

De afgelopen drie maanden

Het was dus een "mixed bag", de afgelopen maanden. Aandelen blijven het goed doen, maar de rest viel tegen. Dat is het nadeel van een gespreid portfolio. En toch, het doet me niet besluiten om het roer om te gooien. Ja, ik had meer winst kunnen boeken door (veel) meer in aandelen te zitten. Dat is altijd achteraf kijkend.

Maar, in meerdere jaren hebben mijn investeringen in edelmetaal en crypto het ruimschoots gewonnen van de resultaten in aandelen. Dus het is om het even. Als momentopname kun je er misschien de beslissing op baseren, om de hele boel om te gooien. Maar over een langere periode genomen, gaat het gewoon prima en is de mix die ik nu heb voor mij (voorlopig) de juiste.

De komende drie maanden

Tot aan de volgende update (oktober 2021), verwacht ik weer grotendeels dezelfde weg te volgen. Ik wil wel iets meer cash gaan opbouwen en daarmee ruimte laten voor mogelijke koopmomenten tijdens dips. En verder is het heel saai: elke maand een vast bedrag inleggen en verder niet al teveel laten verleiden door de koersen. Dalend of stijgend, een dollar-cost-average strategie is voor mij gewoonweg heel rustgevend en succesvol gebleken.

Energie uit het onderzoeken naar nieuwe investeringen haal ik voornamelijk uit het volgen van de ontwikkelingen bij startups en crypto. De rest staat echt op auto-piloot en doet z'n ding. Heel saai misschien, maar ook heel wenselijk: ik heb er geen emoties bij. VWRL blijft gaan, Goud is een soort spaarrekening voor later en crowdfunding loopt ook prima zonder mijn constante aandacht.

Lees ook:

2 Reacties

 1. 5 juli 2021 / 11:08

  Hoi meerofmynder,

  Voor het eerst op jouw blog terecht gekomen (via via).
  Super leuk om te lezen hoeveel verschillende investeringsvormen je hebt: inspirerend!

  Ikzelf investeer in aandelen, ETF’s, fysiek vastgoed en sinds kort een klein beetje crypto. Spreiding vind ik niet alleen op de beurs belangrijk, maar ook breder genomen.

  Ik heb nog veel artikelen terug te lezen, dus daar zal ik binnenkort maar eens mee gaan beginnen 🙂

  Groetjes,

  Wouter

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   5 juli 2021 / 11:10

   Welkom Wouter 🙋🏼‍♂️ Leuk om te horen en nog veel leesplezier! 🤓

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.