Portfolio update (juli 2020)

Portfolio update juli 2020

Bijgewerkt op 11 juli 2020

Het is weer tijd voor een portfolio update. Elke 3 maanden werk ik mijn eigen portfolio bij, om zo overzichtelijk te houden waar ik sta en heen wil. Zit ik nog op koers, zijn er investeringen die een herbalancering nodig hebben en wat is de invloed van de ontwikkeling in de afgelopen maanden geweest?

Sinds de vorige updates van januari en april van dit jaar, zijn er een aantal dingen veranderd. Niet schrikbarend veel, want ik hou ervan om zoveel mogelijk steady op koers te blijven en niet teveel te tweaken aan (vooral) mijn grotere allocaties. Je kunt namelijk ook teveel doen en daarmee voor onnodig veel werk en kosten zorgen.

Wat niet veranderd is, is de spreiding van mijn portfolio. Nog altijd bestaat het uit veel onderdelen, omdat ik voornamelijk in deze onzekere tijden echt wil blijven vasthouden aan een goede spreiding. Ik weet namelijk niet wat de markten gaan doen de komende tijd. Door niet op één paard te wedden, hoef ik (als het goed is) niet wakker te liggen van mijn portfolio.

Per 1 juli 2020, ziet mijn totale portfolio-verdeling er als volgt uit:

Tijdens de laatste update in april, waren de aandelenmarkten net door hun crash gegaan en stonden een stuk lager. Hierdoor ook het deel van mijn indextrackers en dividendaandelen. Sinds dat moment zijn de markten weer aardig gestegen, dus nemen mijn aandelen als percentage van mijn portfolio weer bijna de helft in.

Ook heb ik nog altijd een grote cash-positie, omdat ik hier (zonder vast inkomen) nog ruim negen maanden van moet zien te leven. Die is aan het slinken natuurlijk, want er gaat elke maand wat af en er komt weinig bij.

In vergelijking met april is de totale waarde van mijn portfolio met 19% toegenomen. Of beter gezegd: weer bijna terug op het niveau van begin dit jaar, voordat de virus-ellende begon.

Ik loop hieronder even door elk onderdeel van mijn portfolio heen, met uitzondering van cash op mijn spaarrekening. Ik neem aan dat je je daar wel een voorstelling van kunt maken. 😉

👉🏻 Mocht je het gemist hebben: ik heb mijn baan opgezegd

Indextrackers (29%)

Het grootste deel zit nog altijd in de Vanguard FTSE All-World ETF indextracker met de ticker “VWRL“. Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. 

Elke maand leg ik een vast bedrag in, ongeacht wat de koers doet. Dit is mijn lange-termijn plan en ik zal dit – wat er ook gebeurt – structureel blijven doen de komende tijd. Of de beurzen nu instorten of tot grote hoogtes stijgen.

In de laatste 3 maanden heb ik echter ook wat extra ingelegd, toen de koers van VWRL onder de 70 euro stond. Om precies te zijn op €62,22 en €64,37. De absolute bodem van de afgelopen crash lag op €58,40. Maar het timen van een bodem is ook vrij onmogelijk, dus ik ben blij met deze aankopen.

In vergelijking met april neemt VWRL nu een iets groter deel van mijn totale portfolio in beslag (29% vs 25%). Dit komt deels door het herstel van de koers, maar ook door mijn extra (lagere) aankopen.

Lees ook
👉🏻 Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

Dividendaandelen (18%)

DEGIRO review - goedkoop beleggen

Het tweede gedeelte van mijn aandelenportefeuille bestaat uit aandelen die mij een jaarlijks dividend geven voor passief inkomen. Hiermee krijg ik van diverse bedrijven een deel van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend.

Althans, dat was grotendeels zo. Inmiddels zijn er heel wat bedrijven geweest die aangekondigd hebben hun dividend op te zullen schorten, waardoor ik nu deels (maandelijks) dividend en dus passief inkomen misloop.

Of dit tijdelijk is, totdat deze bedrijven er weer bovenop zijn, of niet: het heeft voor wat onzekerheid gezorgd. En om die reden heb ik de afgelopen drie maanden dan ook nauwelijks (extra) bijgekocht. Al was dat alleen om de koerswinst al, achteraf gezien wellicht toch een goed idee geweest. 🙂

Je ziet dat Ahold nog altijd mijn grootste positie is binnen dit portfolio. Dat was in april ook al zo. De rest zit allemaal nog tussen de 3% en 5%. Shell was in april nog nummer 2, maar die is als een van de weinigen in waarde afgenomen.

En met 25 aandelen ben ik wel aan het kijken hoe ik dit wellicht in de nabije toekomst iets kan terugbrengen. Naar bijvoorbeeld 15-20 dividendaandelen. Ook even afhankelijk van wat de economie en de diverse sectoren gaan doen de komende tijd.

In vergelijking met april zijn dividendaandelen, als percentage van mijn totale portfolio, nagenoeg hetzelfde gebleven (18% vs 17%).

Goud & Zilver (14%)

Is goud kopen nog wel van deze tijd?

In de laatste update van april namen goud en zilver zo’n 12,7% van mijn portfolio in beslag. Goud en zilver zijn voor mij investeringen die mijn vermogen enigszins kunnen beschermen tegen (hyper)inflatie en monetair wanbeleid.

In de afgelopen 3 maanden is de hoeveelheid geld wereldwijd enorm toegenomen, doordat banken en overheden massaal nieuw geld beschikbaar hebben gesteld om de economie een boost te geven.

Ook al vindt dit nieuwe geld zijn weg nog niet naar de echte economie, toch verwacht ik dat een groot deel hiervan uiteindelijk ervoor kan gaan zorgen dat er behoorlijk wat inflatie gaat komen.

Hoe meer geld je de wereld in gooit, hoe minder de huidige hoeveelheid geld waard wordt. Met hogere consumentenprijzen en leefkosten tot gevolg. En met alle nieuwsberichten over negatieve voorspellingen, met betrekking tot de economie en werkloosheid, wil ik investeringen hebben die niet afhankelijk zijn van een booming economie.

Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, maar in landen als Venezuela en Argentinië zijn er nu veel mensen die door hevige inflatie moeite hebben om zichzelf staande te houden. En wat dacht je van de hyperinflatie in Duitsland, bijna 100 jaar geleden?

Goud is voor mij dus een verzekeringspolis. Gaat het niet mis, super. Daar hoop ik op, want je wilt heel waarschijnlijk niet in een wereld leven die hyperinflatie moet meemaken, denk ik. In dat geval blijft goud gewoon steady groeien. Maar gebeurt het wel…. dan ben ik deels beschermd. Het is immers beter om een verzekering af te sluiten voordat iets gebeurt, dan achteraf 😉 Kan nooit kwaad.

Daarom heb ik in mei nog wat goud bijgekocht. Dit doe ik overigens bij GoldRepublic en Doijer en Kalff. Mocht de prijs van zowel goud als zilver de komende maanden flink zakken, dan ben ik van plan nog wat bij te kopen. Echter, ik wil mijn allocatie voor goud en zilver binnen mijn portfolio liefst onder de 15% houden.

Lees ook
👉🏻 Is goud kopen nog wel van deze tijd?

Crowdfunding (7%)

Crowdfunding en crowdlending

Poe, wat een rare maanden hebben mijn crowdfunding investeringen achter de rug. Allerlei nieuws over platformen die dreigden om te vallen en ondertussen liepen ineens ook de vertraagde aflossingen hard op.

En toch lijkt de rust enigszins (deels) wedergekeerd. Bij Mintos staan de leningen, die keurig bijlopen, gewoon weer op hetzelfde niveau als vóór de ellende van maart dit jaar. En ook andere platformen lopen inmiddels alweer redelijk in de pas.

Crowdfunding blijft gewoon een type investering met een hoog risico. Maar ook met een relatief hoog rendement. En ik pas mijn investeringen en spreiding hier ook op aan. Voorlopig hou ik de allocatie binnen mijn portfolio op maximaal 10%.

Wél heb ik in de afgelopen drie maanden mijn investeringen tussen de platformen meer gelijkgetrokken. Ik bedeel sommige platformen dezelfde risico-score toe en wil ervoor zorgen dat deze dan gelijk lopen qua investering / allocatie.

Nog altijd is Mintos de grootste, gevolgd door IUVO Group. Verder valt dus op dat heel wat platformen nu tussen de 4% en 5% allocatie vallen, binnen dit gedeelte van mijn portfolio.

Ik heb de afgelopen maanden mijn auto-invest settings bij de meeste platformen weer aangezet, nadat ik de verdeling wat heb aangepast. Ook heb ik bij Crowdaboutnow geïnvesteerd in een lening aan Snappcar. Verder heb ik onder andere wat geld toegevoegd aan Mintos en juist bijna al mijn geld weggehaald bij Fast Invest.

Althans, weggehaald… mijn opnames bij Fast Invest staan nog altijd op pending. Juist, geen goed teken. Waar ik bij andere platformen geen enkel probleem had om geld op te nemen (afgezien van de paniek-periode in maart/april), houdt Fast Invest nog altijd mijn geld gegijzeld.

Opnames staan al sinds april op “pending” bij Fast Invest

Om die reden ga ik dan ook zo snel mogelijk mijn volledige inleg hier opnemen, zodra ze weer toestaan dat mensen hun geld krijgen. Er staat nog heel weinig, maar alle beetjes zijn zonde om te verliezen.

Ook Grupeer baart me zorgen. Ik schrijf hem nog niet af, maar wat er daar gecommuniceerd is de afgelopen maanden, geeft me weinig hoop op een positieve afloop. You win some, you lose some.

Dit is ook de reden waarom ik de meeste platformen gelijk wilde trekken. In toekomstige extreme situaties, zal de kans dat platformen rare dingen gaan doen groter zijn dan nu. Sommige zullen het redden, anderen zullen waarschijnlijk omvallen. En omdat ik niet met zekerheid weet wie in welke bucket valt, wil ik alles zo goed mogelijk blijven spreiden.

In vergelijking met april, toen crowdfunding nog zo’n 10% van mijn portfolio innam (het maximale, wat mij betreft), is het deel nu geslonken naar 7%. Met name omdat andere investeringen in de tussentijd meer zijn gestegen dan crowdfunding.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles dat je erover wilt weten

Crypto (9%)

Wat is crypto?

Ook Bitcoin en z’n vrienden doken in maart zo’n 50% de diepte in. Aangezien mijn aandeel hierin klein is, was de paniek bij mij wat minder voelbaar. Inmiddels is de prijs van Bitcoin weer stevig opgeveerd en hierdoor neemt het een groter deel in van mijn portfolio.

Sinds de bodem van de bitcoin prijs in maart, is de koers maar liefst meer dan 130% gestegen. Van $3.850 in maart, naar nu zo’n $9.000. Voor de crash zweefde de koers tussen de $7.500 en $10.000, dus je zou kunnen zeggen dat Bitcoin zich goed hersteld heeft.

En… dat de mensen die tijdens de paniek wat extra Bitcoin hebben gekocht, nu op flinke winst staan. De vraag is natuurlijk: voor hoe lang? Ik weet het niet.

Ik zit nog altijd met een klein gedeelte in de crypto-indexfondsen C10 & C20. En mijn grootste deel zit nog steeds in Bitcoin. Dat is en blijft gewoon de meest bewezen optie van al deze speculatieve coins.

Wel ben ik wat meer aan het kijken naar het genereren van passief inkomen via crypto. Met name via bedrijven als Celsius Network en BlockFi.

In april nam crypto zo’n 4,5% in van mijn portfolio. Na de explosieve stijging en een extra koopmoment in de afgelopen maanden, staat dit deel nu ineens op 9%. Waarbij voorlopig 10% echt de absolute maximale allocatie voor mij is. Dus gaat het verder stijgen, dan ga ik ook wat winst nemen.

Lees ook
👉🏻 Passief inkomen verdienen met crypto

Startups (5%)

Investeren in startups

Nog altijd het leukste aan investeren is het spitten door pitch decks van jonge startups. Heel risicovol, want de meeste bedrijfjes en projecten falen. En dan kun je het geld gewoon gedag zeggen. Maar hier pas ik mijn allocatie dan ook op aan en hou het klein, binnen mijn portfolio.

De afgelopen drie maanden heb ik toch weer in diverse startups geïnvesteerd. Ik kan het niet laten. Ondanks dat de toekomst echt heel onzeker is. Maar omdat ik kleine bedragen kan investeren via diverse startup platformen, ben ik bereid om dit te verliezen.

Startups waarin ik heb geïnvesteerd:

Twee andere bedrijven waar ik in heb geïnvesteerd, zijn misschien niet helemaal startups meer. Maar hadden wel een funding campaign, waarmee je deels eigenaar kon worden:

Met deze nieuwe investeringen is het aandeel van startups binnen mijn portfolio van 4,2% (april) tot 5% (juli) gegroeid. Wat tevens het maximale is voor mij qua allocatie. Aangezien investeren in startups niet liquide is (je kunt je geld er niet zomaar uit halen), investeer ik pas weer zodra dit deel van mijn portfolio weer relatief dalende is.

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant, maar zó leuk

Alternatief sparen (1,8%)

Sparen met stablecoins

Mijn spaarrekening heb ik voor het geld dat ik verwacht het komende jaar nodig te hebben. Wat ik de komende jaren niet nodig heb, verdeel ik over investeringen en sparen. Ja, ik zie sparen anders dan een spaarrekening en noem dit alternatief sparen.

Hieronder vallen diverse platformen en apps die mij meer rente geven dan een spaarrekening bij de bank, maar dan weer niet zo lang vast hoeven staan als de beoogde looptijd van mijn lange-termijn investeringen.

In de afgelopen 3 maanden heb ik hier iets meer geld aan toegevoegd. Zowel bij Iban Wallet, Nexo als Celsius Network. De verdeling ziet er als volgt uit:

Ik ben wat meer aan het testen met Celsius Network. Ze hebben sinds kort de mogelijkheid om via bankoverschrijving (SEPA) in te kunnen leggen in de app. Met kleine bedragen, dus dit ga ik waarschijnlijk verder uitbreiden in de komende maanden.

Binnen mijn portfolio is de allocatie van mijn geld in alternatief sparen gelijk gebleven ten opzichte van april (1,8% vs 1,7%).

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

De komende maanden

Al met al ben ik tevreden met het algehele herstel van mijn portfolio. En door wat herwegingen en nieuwe investeringen heb ik weer een – voor het gevoel en op papier – gezonder geheel.

Of dat zo blijft is natuurlijk grotendeels aan de markt. De aankomende 3 maanden staan voor mij in het teken van testen en bijhouden. Testen in de vorm van korte experimenten met kleine bedragen, om nieuwe trends te ontdekken. En bijhouden in de vorm van steady doorgaan waar ik mee bezig ben.

Ik heb nog altijd 9 maanden aan geplande kosten op een spaarrekening staan, waar ik van moet leven (sinds april). Dat geeft rust en hierdoor hoef ik ook geen rare dingen te doen, mocht de markt ineens een kater krijgen. Ik gebruik mijn tijd voor onderzoek en probeer wat dingen uit. En ben niet van plan om grote wijzigingen aan te brengen.

Maar, toch. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Een plan is fijn, maar zoals Eisenhower ooit zei: “In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispendable”.

Je leest het in ieder geval weer in de volgende update in oktober.

Lees ook:

6 Reacties

 1. 11 juli 2020 / 16:32

  Mooi portfolio zeg! Ik heb momenteel weinig dividendaandelen, daar wil ik er meer van, en crowdfunding lijkt me interessant.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 juli 2020 / 15:36

   Beiden zeer interessant om te hebben binnen een gespreid portfolio. Al doen de div aandelen het iets minder nu enkele bekende bedrijven hun dividend hebben opgeschort.

 2. 11 juli 2020 / 13:19

  Erg interessant om lezen. Vooral de variatie in type investering is bijzonder. Je bent echt enorm gespreid in crowdfunding. Van het merendeel van die platformen heb ik nog nooit gehoord 😀 Bedankt voor de update!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 juli 2020 / 15:34

   Dank je! Ja bizar heh, die crowdfunders. En nog steeds is dit slechts de helft van wat ik ben tegengekomen 😉 Maar even pas op de plaats maken 🙂

 3. 11 juli 2020 / 09:16

  Een mooie portfolio!
  Goed bezig met spreiden. Hoe meer je spreid, hoe beter. Dit herinnert me eraan dat ik ook goud wil kopen…

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 juli 2020 / 15:35

   Spreiding = key! En goud is een goede keuze in deze tijd, denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.