Portfolio update (januari 2021)

Portfolio update Januari 2021

Bijgewerkt op 12 januari 2021

Wat een jaar, wat een jaar. Ik denk niet dat ik veel jaren heb meegemaakt waarin er zoveel is veranderd. Zowel door eigen keuzes als door omstandigheden waar je geen enkele controle over hebt. En dat geldt natuurlijk voor meer mensen, want het was een uitdagend jaar voor velen.

Sinds mijn laatste portfolio update van oktober is er ook op de markten weer aardig wat gebeurd. Na de crash in maart lijken de beurzen weer terug op niveaus van voor de crisis. Terwijl er onderhuids in de economie toch echt wel het een en ander aan de hand is. Je hoort daarom ook veel mensen zeggen: “de aandelenmarkt is niet de economie”. Of met andere woorden: de beurzen leiden hun eigen leven.

Verslaafd aan stimulus

En dat komt wat mij betreft met name door fiscale stimulus die de wereld ingeslingerd wordt. Massaal printen Centrale Banken geld bij en pompen dat in de economie. Of nee, wacht. De economie? Gaat het dan allemaal naar (kleine) bedrijven en burgers, zodat die hun hoofd boven water kunnen houden? Nee, niet helemaal.

Kijk alleen al naar wat er in Amerika gebeurt. Van alle dollars die ooit in omloop zijn gebracht door banken (sinds de beginjaren van de 20e eeuw), is alleen al in 2020 maar liefst meer dan 20% gecreëerd. Oftewel: in een jaar is 1/5 van al het geld van de afgelopen honderd jaar gecreerd. IN 1 JAAR!

Close to a quarter of all the USD ever created was issued in a single year. The Fed has pumped over $9 trillion cumulatively into the hands of Wall Street firms.

Maar ook de Europese Centrale Bank is lekker op weg.

Waar blijft de inflatie?

En wat gebeurt er normaal gesproken als zo’n enorme berg aan extra geld de wereld ingeslingerd wordt? Juist: inflatie. Er is dan ineens veel meer geld en daardoor wordt de bestaande hoeveelheid geld minder waard. Waardoor je (normaal gesproken) meer geld nodig hebt om hetzelfde artikel of dienst te kopen (oftewel: alles wordt duurder).

En ook al denk ik dat er meer inflatie is dan er nu in de cijfers naar voren komt, toch stijgen de prijzen niet ineens met 20%. Waar gaat al dat extra geld dan heen? Het antwoord lijkt te vinden in o.a. de aandelenmarkten.

TikTok investeerders worden er rijk van

Niet alleen worden veel beleggingsproducten nu opgekocht door banken. Veel mensen die in maart thuis kwamen te zitten, zijn massaal gaan beleggen. En veel (grote) bedrijven blijven goedkoop geld lenen om (onder andere) hun aandelen terug te kopen.

Er zijn hele hordes jonge influencers verschenen die via Instagram, Facebook en TikTok hun beleggingsstrategie uiteen zetten. Ze lijken niet te kunnen verliezen en geef ze eens ongelijk. Was je begonnen met beleggen in maart 2020, precies op de bodem van de crash toen iedereen thuis kwam te zitten, dan sta je nu dik in de winst. En velen zien het als de enige uitweg om er financieel op vooruit te gaan.

Ook mijn portfolio profiteert van deze trend, die natuurlijk al na 2008 ingezet was. Het lijkt wel alsof de markten nog maar één richting kennen: omhoog.

Ok, met soms een plotselinge crash of kleine dip. Maar het lijkt af en toe wel alsof je willekeurig een indexfonds kunt kiezen en een paar maanden later op winst staat.

Hoe lang kan dit nog doorgaan?

En whatabout Tesla?! Holy crap. Het meest verhandelde bedrijfsaandeel ter wereld in 2020 en een jaarlijkse stijging van bijna 700%! Elon Musk werd recentelijk nog uitgeroepen tot de rijkste man ter wereld. Het was het jaar van extremen, dat is zeker.

Dit kan gewoon niet voor altijd zo doorgaan. En als dat het wel zou doen, dan gaan we daar op de één of andere manier de prijs voor betalen. Feit blijft wel: beleggen in 2020 was, ondanks of misschien wel door de crash in maart, een HEEL goed idee.

Ok, genoeg gerateld. Tijd voor een update van mijn portfolio

Portfolio per 1 januari 2021

In mijn portfolio update van oktober en mijn plannen voor 2021 liet ik al weten dat ik voornamelijk bezig ben om zoveel mogelijk beleggingen te gaan automatiseren. Ik wil meer tijd overhouden voor mijn gezin en het opzetten van mijn eigen bedrijfje.

Dit wil overigens niet zeggen dat ik dus alles maar overlaat aan automatische scenario’s en hier nooit meer naar omkijk. Maar waar ik normaal gesproken toch wel zo’n 80% van de maandelijkse beleggingen handmatig deed, wil ik dit nu terugschroeven naar 20%. De overige tijd besteed ik aan onderzoek, schrijven, documenteren en aanpassingen in mijn strategie. Niet zozeer meer aan het indrukken van koop en verkoop knoppen. Al zal het wel vaak kriebelen.

Ok, mijn portfolio. Het ziet het er in totaal als volgt uit:

In vergelijking met de vorige portfolio updates, zijn dit de verschillen:

Doordat crypto in de laatste maanden zo explosief is gestegen, heb ik hier al mijn inleg plus een beetje extra winst uitgehaald. Die winst en inleg heb ik verdeeld over mijn ETF (VWRL), goud & zilver, startups en tevens (voorlopig) veel cash gezet – tot ik weet wat ik ermee wil doen.

Sinds de update van oktober 2020, is de totale waarde van mijn portfolio met maar liefst 18% gestegen. Dat is natuurlijk niet normaal. In drie maanden tijd. Meer geluk dan wijsheid misschien, want verreweg het meeste kwam vanuit de koersstijging van bitcoin.

💰 En over heel 2020 is mijn totale rendement uitgekomen op 18,4%. Ik moet het wel (weer) benadrukken: dit kwam voornamelijk door bitcoin en is met name gerealiseerd in de laatste maanden. Blij mee? Zeker!

Pensioenbeleggen
Ik ben nu ZZP’er, dus ik ben eind vorig jaar begonnen met pensioenbeleggen via Brand New Day.

Maar dit is nog geen 0.1% van het totaal, omdat ik hier maandelijks heel conservatief inleg voor de komende 25 jaar – en pas net begonnen ben. Dus wellicht dat het aandeel bij een volgende update wél zichtbaar zal zijn.

Ik loop hieronder weer even door elk onderdeel heen.

Indextrackers (47,6%)

Nog altijd beleg ik slechts in één ETF: de Vanguard FTSE All-World ETF indextracker met de ticker “VWRL“. Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. 

Ik leg (nog altijd) elke maand een vast bedrag in, ongeacht wat de koers doet. Dit is mijn lange-termijn plan en ik zal dit voorlopig structureel blijven doen.

Sinds de vorige update is de koers van €79,57 naar zo’n €86,49 gestegen (slotkoers 31 dec 2020). Een stijging van 8,6% in drie maanden. I’ll take it! 🙂

💰 Over heel 2020 is mijn rendement op VWRL zo’n 6,43%. Ondanks de enorme dip in maart, dus toch winst. Mede omdat ik elke maand ben blijven inleggen en de koers van deze indextracker zich goed hersteld heeft in de tweede helft van 2020.

Cash (16,2%)

Cash is King Cash is Trash

Normaal wijd ik geen woorden aan de cash-positie binnen mijn portfolio updates. Maar omdat ik nu best wat cash heb opgebouwd (dat niets staat te doen), toch even kort. De meeste winst die ik in de afgelopen maanden heb behaald, staat nu in euro’s op een spaarrekening en in spaardeposito’s.

Dat ik nu best wat cash heb staan, heeft twee redenen:

 1. Ik zie op dit moment nog even geen duidelijke kansen om ergens in te stappen en wil wat reserves hebben, voor wanneer dit wel het geval zal zijn.
 2. Ik ben wat voorzichtig, omdat inmiddels het spaargeld waar ik een jaar van moest leven – toen ik in april 2020 stopte met werken – aardig de bodem begint te zien. Dus wellicht dat ik wat meer opzij zet om deze buffer aan te vullen. Tot aan de zomer wellicht.

Met de huidige economische vooruitzichten is het mij nog niet duidelijk of we straks weer allemaal vrolijk “back to normal” kunnen. Dus wat extra cash achter de hand, om onzekere tijden te kunnen overbruggen, is nooit weg.

Goud & Zilver (15,2%)

Investeren in Goud en Zilver

Goud en Zilver hebben beiden een heel goed jaar achter de rug. In het laatste kwartaal steeg de koers van Zilver zo’n 15%. Goud daarentegen leverde 3,5% in. Maar over het algemeen was 2020 een heel goed jaar voor mijn investeringen in beide edelmetalen.

Beide investeringen doe ik nog altijd bij Goldrepublic en Doijer & Kalff, die het tevens veilig voor mij opslaan in Zwitserland, Duitsland en kluizen in Nederland.

Ik kreeg overigens diverse comments over de hoogte van het huidige aandeel edelmetaal in mijn portfolio (15%), versus de stand aan het begin van 2020. En waarom ik niet de standaard adviezen van maximaal 5-10% aanhoud. Mijn antwoord: Goud en Zilver doen het goed in tijden van onrust, economische crises plus monetair en fiscaal (wan)beleid. Kijk om je heen…volgens mij zitten we in onrustige wateren wereldwijd.

💰 Over 2020 had ik een rendement op Goud & Zilver van 19,2%. Na jaren van weinig beweging, was 2020 voor mij dus een heel succesvol jaar in de edelmetalen.

Lees ook
👉🏻 Vijf manieren om in Goud te investeren

Crowdfunding (5,8%)

Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding doe ik voor passief inkomen. Het geeft me nog altijd een mooi maandelijks rendement, waar ik niet voor hoef te werken. Toch heeft mijn focus het laatste kwartaal niet echt gelegen bij dit deel van mijn portfolio.

Ik heb in eerdere posts al aangegeven dat ik het aantal platformen terug wil brengen tot de helft. Zodoende heb ik beter overzicht en hoef ik wat minder al het nieuws in de gaten te houden op social media. Want ook al geeft het fijne rendementen, er leek in 2020 elke maand wel iets aan de hand.

Ik heb de afgelopen maanden nauwelijks iets bijgelegd in crowdfunding. Ik wilde even wachten tot er uit diverse platformen wat geld vrij zou komen, voordat ik dit op zou nemen en kan overhevelen naar mijn favoriete crowdfunders. Mintos is nog altijd de grootste, dus hier zal ik waarschijnlijk ook weer wat gaan bijleggen, mocht het weer aan de orde zijn.

Uit Fastinvest heb ik inmiddels 90% van al mijn geld kunnen opnemen. Wat een drama is dat platform zeg. Ook al kreeg ik in 2020 mijn geld terug, het duurde gemiddeld wel eventjes 4 maanden van opnameverzoek tot bankoverschrijving.

En ja, er waren ook teleurstellingen. Mijn (bescheiden) inleg in Monethera, Envestio, Kuetzal en Grupeer heb ik afgeschreven. Denk niet dat ik dat geld ooit nog ga zien, al is die laatste nog niet echt duidelijk. Dat is het risico en ik ben er okee mee. Er komen strengere regels en wetten voor Europese crowdfunding platformen – en het werd tijd ook!

💰 Over 2020 had ik bij crowdfunding een netto rendement van 5,4%. VER onder het geadverteerde rendement van gemiddeld 10% dus. Dit kwam voornamelijk omdat er veel van mijn winst verloren is gegaan in platformen die ineens verdwenen en/of (nog) niet konden terugbetalen.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Crypto (7,9%)

Wat is crypto?

Het zal je niet ontgaan zijn dat de crypto-markt ontploft is de afgelopen maanden. En zo ook het deel van mijn portfolio dat in bitcoin en andere crypto’s zit. Op een bepaald moment betrof het aandeel binnen mijn portfolio meer dan 20%!! Dat werd dus tijd voor herbalanceren. Want, ook al denk ik dat het nog veel hoger kan allemaal, ik wil gewoonweg mijn risico verlagen – door bij zo’n extreme koersstijging wat gas terug te nemen.

Doordat ik behoorlijk wat winst heb genomen, is het crypto-deel van 9,7% (oktober) – via 21% (december) – nu naar 7,9% geslonken. Dit deel wil ik maximaal op 10% van mijn totale portfolio hebben. En meer is wat mij betreft ook niet nodig, want met dit soort bewegingen heb je genoeg brandstof om toch leuke winsten te behalen. Zonder buitensporig risico te hoeven nemen.

Het grootste gedeelte zit nog altijd in bitcoin, gevolgd door Ethereum. Verder heb ik het indexfonds C10 van Invictus Capital volledig omgezet naar hun Crypto20 token. Deze volgt de top 20 crypto’s. Hier lees je meer over deze indexfondsen.

Verder heb ik nog wat Celsius Network tokens (CEL) en diverse hele kleine andere crypto projecten. Die zijn inmiddels nog een kleine boodschappenmand waard, maar ach….ook ik ben gevoelig geweest voor tokens met mooie beloften. Met name in 2017.

Overigens leuk detail: CEL was in 2020 één van de best presterende tokens. Maar liefst 3564% stijging. Had ik daar nou maar (eerder) meer van gehad. 🤑

💰 Over heel 2020 is mijn rendement op crypto maar liefst 269%. Niet normaal! Zoals gezegd dus: ik heb winst genomen en dit deels ondergebracht in andere investeringen / beleggingen.

Lees ook
👉🏻 Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Startups (4,8%)

Investeren in startups

Ook voor mijn startup-portfolio geldt dat ik in de laatste drie maanden nauwelijks nog iets toegevoegd heb. Een klein deel van de crypto-winst staat cash op een rekening waarmee ik in startups beleg. Ik zat al aardig aan de maximale allocatie binnen mijn investeringen. En ik kwam maar weinig echt interessante bedrijfjes tegen op de platformen waar in investeer.

Ook merk ik dat er steeds meer startups nieuwe rondes houden. Normaal gesproken doen ze dat wanneer ze snel willen uitbreiden, maar ik kreeg heel sterk het gevoel dat vele van hen juist op zoek waren naar geld om de crisis te overleven, in ruil voor meer aandeel in hun onderneming. En dat lijkt me voorlopig niet direct de beste besteding van mijn euro’s.

Wel heb ik één kleine verkoop gedaan. Ik had 100 euro geïnvesteerd in Change Invest, via het platform Funderbeam. En die deed even 300%, dus gelijk die 100 euro inleg eruit gehaald, via de secundaire markt op het platform. Het zijn de kleine beetjes die ook meehelpen.

Maar verder staat natuurlijk het meeste geld hier vast, totdat een startup een nieuwe ronde heeft of een exit maakt (via beursgang of overname). En dat kan soms wel meer dan 5 of 10 jaar duren.

Ik zie dit overigens ook niet als een nadeel. Ja, ik kan hierdoor niet bij mijn geld. Maar dat kan ook in mijn voordeel werken. Want ik kan ook niet in de verleiding komen om het te verkopen, voordat het echt veel waard zou (kunnen) worden.

💰 Over heel 2020 is mijn rendement op startups niet bekend. Omdat bijna al deze investeringen pas een nieuwe waardering krijgen bij een volgende ronde of exit, wat jaren kan duren, blijft dit deel van het portfolio dus illiquide.

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant maar zo leuk!

Alternatief sparen (2,5%)

Sparen en terugbetalen

Met alternatief sparen richt ik me niet op het aanhouden van een spaarrekening bij de bank. Dit onderdeel is er voornamelijk op gericht om iets meer rendement te krijgen op geld dat normaal gesproken stil staat op zo’n spaarrekening.

Ja, met meer risico, dat zeker! En daarom ook slechts 2,5% allocatie van mijn totale vermogen, mocht er iets mis gaan bij één of meerdere platformen.

In de afgelopen 3 maanden heb ik hier, net als in augustus tot oktober, weer iets meer geld aan toegevoegd. Maar er is wel iets veranderd. Waar ik eerst nog geld had staan bij Celsius Network, Nexo en Iban Wallet – heb ik mijn geld bij die laatste voorlopig even opgenomen.

De verdeling ziet er daarmee als volgt uit:

💰 Over heel 2020 betrof mijn rendement op deze alternatieve spaarvormen zo’n 7,2%.

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

De komende drie maanden

In oktober gaf ik al aan dat ik niet al teveel veranderingen verwachtte in mijn portfolio. En afgezien van de crypto-mania en mijn winstneming daar, is er ook niet veel gewijzigd in mijn strategie.

Tot aan de volgende update (april 2021), verwacht ik gewoon weer dezelfde weg te volgen. Wel heb ik nu meer cash dan in oktober, dus tegen april zal ik hier waarschijnlijk wel een doel voor hebben gevonden. Wat dat doel gaat zijn, zal afhangen van mijn persoonlijke plannen en de omstandigheden in deze crisis.

Voor nu ben ik echt heel blij met de resultaten van mijn investeringen. En ook al voelt het soms vreemd en ongemakkelijk om winst te nemen, toch wil ik dit blijven doen. En blijven vasthouden aan de vooraf bepaalde strategie om mijn portfolio te herbalanceren wanneer dat nodig is.

Ik hoef er niet snel te komen. Als ik er maar kom.

Lees ook:

9 Reacties

 1. Maarten
  20 februari 2021 / 17:31

  Zou je je keuze van overstappen van crypto10 naar crypto20 kunnen onderbouwen? Alvast bedankt!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   21 februari 2021 / 16:46

   Hey Maarten,

   Ik heb C10 weggedaan voor nu, omdat ik verwacht dat in een bull-market de top20 meer zal groeien dan de top10. Ik ben wel weer van plan om dit om te zetten zodra ik minder risico wil gaan nemen. In dat geval zal ik waarschijnlijk 75% C10 hebben (vanwege de cash-hedge en dus iets meer bescherming tegen dips) en nog 25% C20. Maar dat kan ook zomaar 100% C10 worden.

   Hoop dat je daar wat aan hebt.

 2. Tom Röben
  16 januari 2021 / 18:41

  Mooie recap naar 2020! Leerzaam en interessant om je filosofie te volgen hier. Is er een crypto tracker/index op Degiro?

   • Tom Röben
    17 januari 2021 / 22:04

    Ik ga er mee aan de slag. Thanks!

   • Tom Röben
    21 januari 2021 / 08:47

    Zie dat Bitpanda wel een stuk duurder is dan Invictus maar wel een overzichtelijker.

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     21 januari 2021 / 08:48

     Je levert idd wat in voor het gemak. Het is het wel waard overigens, vind ik, om het invictus product te bestuderen. Ze hebben ook een Discord met vele duizenden investeerders (link via hun website te vinden)

 3. 12 januari 2021 / 10:28

  Ik vind het altijd super interessant om te lezen hoe je portfolio opgebouwd is. Ik zit voornamelijk op indexbeleggen, pensioenbeleggen via BND en dividend aandelen. Ik ben mij nu aan het verdiepen in crypto, maar ben nog een beetje huiverig omdat het zo fluctueert. Via welke aanbieder beleg jij in crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.