Portfolio update (april 2021)

Portfolio update (april 2021)

Bijgewerkt op 16 april 2021

Het kwartaal is weer voorbij en daarmee is het weer tijd voor een update van mijn portfolio. We zitten nog altijd midden in de lockdown situatie en de beurzen zijn nog altijd hun eigen leven aan het leiden. Na de crash in maart 2020 lijkt alles weer koek-en-ei, maar ik zie ook heel veel onrust onder beleggers. Ik blijf er rustig onder, maar heb me wel voorgenomen de komende tijd alles nauwlettender in de gaten te blijven houden dan in de jaren hiervoor.

Er klopt iets niet, dat gevoel heerst bij mij. De economie laat in sommige sectoren een enorm herstel zien, terwijl om mij heen veel ondernemers het water aan de lippen staat. Dat geeft misschien reden tot zorgen. Maar nuchter en weloverwogen geïnformeerd blijven, lijkt me voorlopig beter dan radicale veranderingen aan te brengen binnen mijn beleggingen. Toch is er wel het een en ander binnen mijn spreiding veranderd, wat ik hieronder uiteen zal zetten.

Highlights

In het grote geheel ziet mijn portfolio er nog grotendeels hetzelfde uit als tijdens mijn laatste update van begin januari. Nog altijd heb ik een brede spreiding, met als doel de klappen op te kunnen vangen wanneer het ergens mis dreigt te gaan. Verderop zet ik mijn allocaties uiteen, maar hierbij alvast een high level overzicht van de veranderingen binnen mijn beleggingen en investeringen:

 • Dit jaar is het rendement van mijn portfolio so far +15,9%
 • Ik ben een groter deel van mijn beleggingen gaan automatiseren, waarmee ik tijd vrij heb gemaakt voor andere activiteiten in mijn leven. De automatiseringen hebben voornamelijk betrekking op mijn beleggingen in aandelen, edelmetalen en bitcoin.
 • Ik heb een deel van mijn cash beschikbaar gesteld om weer actiever mee te gaan handelen, zodat ik kan inspelen op korte-termijn trends en een vinger aan de pols te houden wat betreft kantelpunten en trend-versnellingen.
 • Veel van mijn cash-positie gaat nu maandelijks naar hard assets: investeringen die niet bijgedrukt kunnen worden door Centrale Banken en overheden. Er klotst zoveel geld tegen de plinten om de wereldeconomie te ondersteunen, dat ik niet uitsluit dat onze euro’s en dollars in rap tempo aan koopkracht zullen gaan verliezen (en al aan het verliezen zijn).

Portfolio per 1 april 2021

Sinds begin 2021 is de totale waarde van mijn beleggingen en investeringen gestegen met 15,9%. Met uitzondering van goud en zilver hebben mijn investeringen op alle vlakken groei laten zien. Met name, alweer, crypto. Maar ook mijn indexfonds VWRL deed het prima de eerste drie maanden van 2021.

De verdeling van mijn portfolio ziet er per 1 april als volgt uit.

In vergelijking met de vorige portfolio updates, zijn dit de verschillen:

💰 Nogmaals, in de laatste 3 maanden is mijn totale rendement uitgekomen op 15,9%.

Ik loop hieronder weer even door elk onderdeel heen.

ETF’s / Indextrackers (48,2%)

Nog altijd beleg ik het merendeel van mijn lange-termijn portfolio in de Vanguard FTSE All-World ETF indextracker met de ticker “VWRL“. Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. Eind maart keerde deze ETF tevens een mooi dividend uit van zo’n $0,34 (€0,28) per aandeel, waarmee ook mijn passieve inkomen weer een leuke boost kreeg.

Ik leg (nog altijd) elke maand een vast bedrag in, ongeacht wat de koers doet. Dit is mijn lange-termijn plan.Dit is helaas nog wel een handmatige actie, dus ik ben aan het spelen met de gedachte om mijn VWRL om te zetten naar Northern Trust indexfondsen via de ABN AMRO. Hiermee kan ik echt automatisch gaan beleggen. Tevens met goede spreiding en zeer lage kosten. Maar hierover mogelijk later meer. Ik ben er nog niet geheel uit.

💰 Sinds de vorige update is de koers van €86,49 naar €94,74 gestegen (slotkoers 31 maart 2021). Dus bijna +10%.

Cash (14,9%)

Cash is King Cash is Trash

Cash is natuurlijk geen belegging, maar het hoort wel in een portfolio. Daarom dus ook even kort over het geld dat even “niets staat te doen”. Het aanhouden van een positie in cash, heeft nog altijd twee redenen.

 1. Ik zie op dit moment nog even geen overduidelijke kansen om ergens in te stappen en wil wat reserves hebben, voor wanneer dit wel het geval zal zijn. Wel gaat elke maand nu een deel van mijn cash met name richting hard assets (Goud, Zilver, Bitcoin).
 2. Inmiddels is het spaargeld waar ik een jaar van moest leven – toen ik in april 2020 stopte met werken – bijna op en dus heb ik wat meer opzij gezet om de komende maanden van te kunnen leven, wanneer er iets verandert in mijn persoonlijke situatie. Dus hiermee heb ik een wat grotere buffer om klappen op te vangen dit jaar, mocht dat nodig zijn.

Met de huidige economische vooruitzichten is het mij nog steeds niet duidelijk of we straks weer allemaal vrolijk “back to normal” kunnen. Dus wat extra cash achter de hand, om onzekere tijden te kunnen overbruggen, is nooit weg.

Edelmetalen (16,1%)

Investeren in Goud en Zilver

Edelmetalen hebben een heel goed 2020 achter de rug. Maar in de eerste maanden van 2021 hebben ze toch een daling laten zien. Of ze nou te snel gestegen waren in prijs, sinds augustus 2020, of er is iets anders aan de hand – voor mij is het nog steeds een waardevolle verzekering in deze onzekere tijden.

Goud en Zilver behoren beiden tot de categorie “hard assets”, wat wil zeggen dat ze niet bijgedrukt kunnen worden door overheden en Centrale Banken. Goud fungeert al duizenden jaren als waardevast waardemiddel en zilver zal – in mijn optiek – altijd nodig zijn om te kunnen verwerken in technologische toepassingen. Als industrieel metaal dus. En aangezien het tijd en geld kost om deze metalen te delven en verwerken, groeit het aanbod van goud en zilver minder hard dan de euro’s en dollars die op dit moment de wereld ingeslingerd worden (want dat kost immers slechts een druk op de knop).

👉🏻 Beide beleggingen doe ik nog altijd bij Goldrepublic en Doijer & Kalff, die het tevens veilig voor mij opslaan in Zwitserland, Duitsland en kluizen in Nederland.

Maar ook ben ik de afgelopen maanden gaan beleggen in twee fondsen op de beurs. Namelijk:

Dit zijn beiden fondsen die verhandeld worden op de New York Stock Exchange en als zodanig in te beleggen zijn via brokers als DEGIRO. Maar check zelf even bij je eigen broker, want ze zitten er vast tussen. Het voordeel van deze twee fondsen is dat je hiermee investeert in fysiek Goud en Zilver, zonder het ergens op te hoeven slaan. Tevens zijn ze makkelijk verhandelbaar en liquide, dus dit is voor mij meer een medium-term investering. Naast mijn lange-termijn investering in Goud en Zilver via Goldrepublic en Doijer & Kalff.

En het zal je daarmee opvallen dat het aandeel in edelmetalen binnen mijn portfolio iets is gestegen, ten opzichte van mijn andere beleggingen. Ondanks dat de prijs van zowel Goud als Zilver is gedaald in de laatste maanden. Ik heb de overtuiging dat de komende jaren, al dat massaal geprinte geld weleens tot hoge inflatie kan leiden. En daarmee de waarde van edelmetalen in de kaart zal spelen. Of ik dat juist heb zal de toekomst moeten uitwijzen. 😉

💰 Dit jaar is mijn rendement op Goud en Zilver voorlopig -7,5%. De enige dalers binnen mijn portfolio van het afgelopen kwartaal.

Lees ook
👉🏻 Vijf manieren om in Goud te investeren

Crowdfunding (5,4%)

Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding is nog altijd een steady onderdeel van mijn beleggingen. Maar net als tijdens de vorige update van mijn portfolio, heeft hier de afgelopen drie maanden niet echt m’n focus gelegen. Enerzijds omdat het gewoon steady draait en ik elke maand keurig passief inkomen krijg in de vorm van rente op leningen. Anderzijds omdat ik in afwachting ben van het vrijkomen van geld op diverse platformen. Ik wil namelijk nog steeds het aantal platformen gaan terugbrengen, zodat ik eind 2021 mijn geld meer geconcentreerd heb in minder platformen.

Niet omdat ik niet geloof in de platformen waar ik afstand van wil doen, maar ik wil simpelweg de administratieve rompslomp beperken tot een minimum. Tevens bestaat er ook iets als “teveel spreiding” en daarmee wil ik het risico de komende tijd gaan beperken.

Ik heb de afgelopen drie maanden alleen wat geld bijgelegd in Mintos. Dit blijft nog altijd de nummer 1 qua crowdfunders. Voor mij dan, want iedereen heeft vanzelfsprekend zijn voorkeuren.

💰 Dit jaar is mijn rendement op Crowdfunding zo’n +2,3%. Hiermee zou het jaar-rendement (rente) uitkomen op een gemiddelde van 9,2%. Daarbij wel even de kanttekening, dat dit rendement zal dalen wanneer er diverse leningen defaulten. Iets wat ik altijd voor mogelijk houd.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Crypto (5,7%)

Wat is crypto?

Ik hoor steeds meer mensen om me heen die me vragen naar tips voor crypto. En daarmee hoor ik veel dezelfde ervaringen als waar ik mee te maken kreeg toen ik begin 2017 begon met Bitcoin en andere cryptocurrencies. De vraag herrijst dan ook: “zitten we in een bubbel of is het dit keer echt anders”?

En ik heb het antwoord niet. Wat ik wel weet is dat er steeds meer grote jongens (en meiden) positief zijn over de toekomst van met name Bitcoin en Ethereum. En dat zijn daarmee ook mijn twee grootste posities. Ik ben zelf van mening dat er een toekomst is voor crypto, in welke hoedanigheid dan ook. Maar ik weet ook dat ik simpelweg de tijd niet heb om overal in te duiken en hierdoor mis ik ook de bekende moonshot winsten. Het zij zo.

Mijn rendementen in crypto zijn voornamelijk gebaseerd op de gevestigde namen. En daarmee is het goed genoeg voor me. Ja, je kunt vanaf nu 100x je inleg behalen, door te investeren in het volgende veelbelovende project. Maar ik ben meer dan tevreden met de risk/reward van met name Bitcoin en Ethereum.

Doordat de afgelopen maanden de koersen van mijn crypto’s weer aardig waren gestegen, heb ik ook hier weer wat winst genomen. Te vroeg? Kan zijn! Maar voorlopig houd ik even vast aan mijn allocaties en blijf tevens geïnvesteerd.

Daarmee is mijn totale allocatie van crypto, versus de vorige update, afgenomen van 7,9% naar 5,4%. Dit zijn de namen:

💰 In 2021 is mijn rendement op crypto +179%. Het is een klein aandeel binnen mijn portfolio en ik blijf winst nemen, maar toch… even serieus: 179%!! 😉

Lees ook
👉🏻 Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Startups (4,9%)

Investeren in startups

Waar mijn aandacht de afgelopen maanden meer heeft gelegen, is bij het vinden van leuke startups. Nog steeds is dit het meest risicovolle gedeelte van mijn portfolio. Maar de allocatie liep wat achter op de rest, met name omdat investeren in startups heel illiquide is. Wat wil zeggen dat je vaak pas jaren later weet wat jouw investering waard is. Ik tracht altijd zo’n 5% van mijn portfolio in startups geïnvesteerd te hebben. Dit begon rap af te nemen, vandaar dat het wat extra aandacht heeft gekregen, de afgelopen maanden.

Ik heb weer in wat leuke startups geïnvesteerd de afgelopen maanden, waaronder:

In totaal zit ik nu al in meer dan 100 startups. Serieus, honderd. Hoeveel er hiervan gaan slagen, I don’t know. Maar er zijn al verschillende herwaarderingen geweest van startups waar ik sinds 2016 in zit. Sommigen zijn gedaald, anderen gestegen. En ik vind het gewoon heel leuk om dit te blijven volgen en aan deel te nemen. Met name startups in de volgende sectoren:

 • Fintech (online betaalplatformen, banken, handelsplatformen etc)
 • Healthcare (denk aan online platformen waardoor je op afstand contact hebt met jouw huisarts etc)
 • Food (met name startups die de markt van Thuisbezorgd, Deliveroo en anderen willen betreden, wereldwijd)
 • Robotica (robots, drones etc)
 • Educatie (online cursussen, online scholing etc)
 • Sustainability (verminderen plastic, circulaire economie etc)

💰 Mijn rendement op startups is niet bekend. Omdat bijna al deze investeringen pas een nieuwe waardering krijgen bij een volgende ronde of exit, wat jaren kan duren, blijft dit deel van het portfolio dus even onbekend. Eind van het jaar maak ik een volledige berekening.

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant maar zo leuk!

Alternatief sparen (2,9%)

Sparen en terugbetalen

Met alternatief sparen richt ik me NIET op het aanhouden van een spaarrekening bij de bank. Dit onderdeel is er voornamelijk op gericht om iets meer rendement te krijgen op geld dat normaal gesproken stil staat op zo’n spaarrekening.

Ja, met meer risico, dat zeker! En daarom ook slechts 3% allocatie van mijn totale vermogen, mocht er iets mis gaan bij één of meerdere platformen. In de afgelopen 3 maanden heb ik hier, net als in de tweede helft van vorig jaar, weer iets meer geld aan toegevoegd. Ik heb nu drie platformen waar ik geld heb staan, in de vorm van zowel euro’s als dollar-stablecoins.

Wellicht dat ik dit de komende maanden iets ga uitbreiden, richting de 5%. En ik ben nog aan het kijken naar één ander platform. Maar voor nu ziet de verdeling er als volgt uit:

💰 Dit jaar is het rendement op Alternatief Sparen zo’n +2,4%. Hiermee zou het jaar-rendement (rente) uitkomen op een gemiddelde van iets minder dan 10%.

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

Trading (1,9%)

Nieuw binnen mijn portfolio is dat ik een deel van mijn cash beschikbaar heb gemaakt voor trading. Dit betreft met name het handmatig handelen in aandelen, crypto en opties. Met als doel, het spelen op trends in de markt. Dit kost altijd wat tijd en het is dan ook niet voor iedereen. Ik was met name in de periode van 2014 tot 2019 actief met daghandelen, met gemixte resultaten. Vaak bleek dat een passieve “buy and hold” strategie in de jaren voorafgaand aan 2019, de betere strategie bleek.

Maar ik vind het leuk om te doen en ik wil meer doen van wat ik leuk vind.

 • Ja, er komt meer stress bij kijken (daarom heb ik de rest ook veel meer geautomatiseerd)
 • En ja, je zit meer op schermen te turen tijdens handelstijden
 • En het is niet altijd succesvol

Maar ik heb na wat duidelijke regels op te stellen voor mezelf, het actieve traden weer opgepakt. Wel maximaal met 2% van mijn portfolio. Het maximale wat ik hier dus aan kwijt kan zijn, is 2% van mijn totale geïnvesteerde vermogen. Mocht het helemaal misgaan of onze kleine meid een keer per ongeluk op een knop drukt terwijl ik niet oplet. 👶🏻

En met dit traden heb ik tevens besloten een ander doel na te jagen, dan met mijn andere beleggingen. Ik ga de winst voornamelijk gebruiken voor leuke dingen als vakanties, spullen in huis en andere uitgaven die ik niet wil financieren met het overige deel van mijn (lange-termijn) portfolio.

Voor het traden gebruik ik mijn favoriete app: Quantfury. Het heeft een clean interface, een ruim aanbod van futures, aandelen en crypto waarin ik kan handelen. Ze hebben een geweldige community op Telegram en een missie waar ik me helemaal in kan vinden.

✌🏻 Ontvang een gratis aandeel wanneer je een account opent bij Quantfury en mijn code 3467P12Z gebruikt tijdens registratie.

Wanneer de spreiding je tegenwerkt

Ik heb een heel gespreid portfolio, zoals je altijd kunt zien in deze updates. Het geeft me rust om niet mijn geld op één paard te wedden. Of een paard en een hond. Een race-cavia… whatever.

Meerdere jaren al, zorgt deze spreiding ervoor dat ik rustig kan slapen en niet steeds de markt in de gaten hoef te houden. Positief dus. Maar de afgelopen maanden heeft deze spreiding er echter wel voor gezorgd dat ik iets minder resultaat heb kunnen boeken.

Begrijp me niet verkeerd: een rendement in drie maanden van 15,9% is echt heel erg goed. Maar had ik slechts indexfondsen en Bitcoin gehad, dan was mijn rendement nu vele malen hoger geweest.

Maar, dat is nu juist het punt. Dit is altijd achteraf praten. Coulda-Woulda-Shoulda. Wanneer je de overtuiging hebt dat er slechts één of twee assets de snelste zullen zijn in deze race, dan word je rijkelijk beloond. Dan zou je voorlopig alleen kunnen focussen op groei en niet op inkomen en/of verzekering. En dus crowdfunding, edelmetalen en alternatief sparen eruit halen.

Dat zou kunnen en ik zie het mensen doen. Wat geweldige winsten geeft dit jaar (en vorig jaar). En toch blijf ik vasthouden aan mijn strategie. Ik profiteer van groei, zet het om in passief inkomen en blijf herbalanceren waar nodig. Want soms en ineens, kan het zomaar anders zijn. Nét nadat je het hele plan om hebt gegooid (meestal het geval).

De komende drie maanden

Dus, de eerste drie maanden van het jaar zitten er op. En mijn portfolio doet het goed. Goud & Zilver blijven wat achter, maar ik verwacht daar voor de rest van het jaar wel meer van dan de afgelopen maanden.

Tot aan de volgende update (juli 2021), verwacht ik gewoon weer dezelfde weg te volgen. Wel blijf ik mijn verdeling goed in de gaten houden, zodat ik op tijd kan herbalanceren. Ik wil namelijk in deze tijd niet al te ver uit de pas lopen met mijn gewenste spreiding, om risico’s een beetje af te dekken.

Of het dan wel de goede verdeling betreft? Ik denk het wel, maar je weet het nooit. Niets geeft 100% garantie. Daarbij heb ik nu een deel (2%) in een korte-termijn strategie zitten om te kunnen profiteren van groei, zonder dat ik hier mijn hele portfolio voor om hoef te gooien. En verder: business as usual.

If it ain’t broke, don’t try to fix it. But always try to improve it!

Lees ook:

5 Reacties

 1. 24 mei 2021 / 22:01

  Indrukwekkend! Kan je zeker tevreden mee zijn. Lees graag mee met het verdere verloop van je activiteiten.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   25 mei 2021 / 12:16

   Dank je wel Anne. Leuk om te horen!

 2. Mr. Stup
  19 mei 2021 / 08:23

  Goed Bezig! Breed gespreid portfolio met interessante assets.

 3. Kaat
  21 april 2021 / 16:10

  Ik plaats mijn vraag maar bij de bovenste post. Misschien dat dit hier off topic is.
  Hoe kijk jij aan tegen Bitcoin Era? Heb je er ervaring mee?
  In mijn optiek: te mooi om waar te zijn, etc. Maar misschien zie ik dat verkeerd.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   21 april 2021 / 18:03

   Heb ik helaas geen ervaring mee. Dus durf ik niet echt wat van te zeggen. Er zijn heel wat vage projecten met grote beloften. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.