5 personal finance boeken om mee te beginnen

personal finance boeken om mee te beginnen

Bijgewerkt op 30 april 2020

Of je nou net begint met personal finance of je bent al een tijd goed op weg, het is altijd relevant om te blijven leren over dit onderwerp. En één van de beste manieren om jouw kennis op te krikken, is het lezen van goede boeken. Hieronder vind je dan ook vijf personal finance boeken die door andere bloggers worden aangeraden en een mooi begin zouden kunnen zijn op je weg naar meer kennis over personal finance, geld verdienen, sparen en investeren.

Rich Dad Poor Dad - Personal finance boeken om mee te beginnen

Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad, Poor Dad (door Robert Kiyosaki) wordt door velen gezien als één van de beste personal finance boeken om mee te beginnen.

In Rich Dad Poor Dad vertelt Robert het verhaal over het opgroeien met twee vaders: zijn echte vader (Poor Dad) en de vader van zijn beste vriend (Rich Dad), en de manieren waarop beide mannen zijn gedachten over geld en investeren hebben gevormd.

Het boek ontkracht de mythe dat je alleen rijk kunt worden door veel te verdienen en legt het verschil uit tussen “werken voor geld en je geld voor je laten werken”.

Een Miljonair met een Gewone Baan - Personal finance boeken om mee te beginnen

Miljonair met een Gewone Baan

In Miljonair met een Gewone Baan geeft schrijver Oeds-Jan Postma de lezer meer inzicht in geld en geldstromen. In begrijpelijke taal legt hij de stappen naar het bereiken van financiële onafhankelijkheid uit. Hij beschrijft economische principes die je kunt gebruiken om geld voor jou te creëren. Het gaat vooral over geluk; hoe verwezenlijk je je droom?

Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken of de jackpot te winnen. Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen.

The Richest Man in Babylon - Personal finance boeken om mee te beginnen

The Richest Man in Babylon

The Richest Man in Babylon is een echte klassieker. Een inspirerend boek waarin via 6.000 jaar oude Babylonische verhalen en fabels, het pad naar levenslang financieel succes onthult wordt.

Hoe kom je aan geld, hoe houdt je het vast en hoe zorg je dat jouw geld meer geld voor jou gaat verdienen. Het is één van de best verkochte financiële boeken aller tijden. De wijsheden en principes in dit boek zijn vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit.

The Simpel Path to Wealth - Personal finance boeken om mee te beginnen

The Simple Path To Wealth

The Simple Path to Wealth (J.L. Collins) is makkelijk leesvoer: kort, goed geschreven en duidelijk. Het boek is ontstaan uit een serie brieven die de auteur aan zijn dochter schreef, omdat hij haar haar waardevolle financiële adviezen wilde meegeven tijdens haar opvoeding.

In dit boek lees je o.a. over onderwerpen als: waarom je schuld moet vermijden, het belang van “F-You Money”, wat de beurs echt is en hoe het echt werkt, hoe te denken over geld en wat de sleutel is tot het opbouwen van vermogen en rijkdom.

Don't Save for Retirement - Personal finance boeken om mee te beginnen

Don’t Save for Retirement

Dit is een persoonlijke favoriet van mij en wellicht wat onbekender dan de andere boeken hierboven. Don’t Save For Retirement is geschreven door Daniel Ameduri en hij beschrijft in dit boek allerlei manieren om aan passief inkomen te werken.

Toen hij 27 jaar oud was, stond Daniel op de rand van het faillissement. Tien jaar later is hij multimiljonair en beschikt hij over een schat aan lessen over de economie, beleggen en andere geldzaken die hij zelf nooit op school of vanuit huis had meegekregen.

Een leven lang werken in een baan richting pensioen is wat hem betreft achterhaald en werkt voor millennials gewoon niet. In dit boek geeft hij je inzichten, een beter plan om financiële onafhankelijkheid te bereiken en een leven te leiden waar je elke dag van kunt genieten.

The Bitcoin Standard

Bonus: The Bitcoin Standard

Driekwart van The Bitcoin Standard gaat niet over Bitcoin, maar over de geschiedenis van geld. Van het gebruik van schelpen en stenen om voor goederen te betalen, tot het systeem van digitaal en cash geld dat we tegenwoordig kennen en gebruiken.

Het laatste deel van het boek gaat uitvoerig in op wat Bitcoin is en hoe het een rol zou kunnen hebben als betaalmiddel en/of vorm van digitaal goud. Voor wie interesse heeft in de historie van geld, de opkomst van Bitcoin en de rol van Centrale Banken, is dit boek wat mij betreft een absolute aanrader.

Happy reading!

9 Reacties

 1. 18 augustus 2020 / 17:07

  Mooie titels op een rijtje. Van sommige wist ik niet eens het bestaan en anderen titels heb ik al verslonden.
  Je hebt mij in elk geval bewogen om weer een boek te lezen.

 2. 26 februari 2020 / 18:27

  Thanks voor het lijstje, een paar leuke klassiekers gemixt met wat minder bekende. Mijn vakantielijstje heeft er weer een boekentip bij!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   26 februari 2020 / 20:18

   Leuk om te “lezen” 😉 Mocht je ook nog een tip hebben, ik ben altijd op zoek!

 3. ETFS
  26 februari 2020 / 11:55

  Vraag welke niet perse gerelateerd is aan dit artikel. Wat maakt dat je als ETF voor VWRL kiest,
  aangezien je met VWRL met het dividendlek zit waar je bijvoorbeeld met NT fondsen niet mee zit?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   26 februari 2020 / 15:26

   Hai! Puur gebaseerd op al jarenlang hierin te beleggen. Ben aan het rondkijken voor alternatieven, maar voorlopig toch uiterst tevreden. En ik wissel in principe niet vaak mbt lange-termijn beleggingen.

 4. 26 februari 2020 / 09:37

  Rich Dad, Poor Dad is wel een echte klassieker en een echte aanrader!

 5. 25 februari 2020 / 21:52

  Ja, er zijn best veel boeken geschreven over dit onderwerp. Leest makkelijk weg.
  Wat ik graag zou willen lezen is iets wat niet in de FIRE/HOT bubbel zit. Een boek waarom je juist arm moet zijn of iets dergelijks. Nog niet gevonden wat niet ook meteen vanuit theologische of humaitaire basis wordt geschreven.

  • Poster
   26 februari 2020 / 11:54

   Wellicht kun je eens zoeken naar boeken over Minimalism, mocht je daar nog niet mee bekend zijn.
   Heeft denk ik wel wat raakvlakken met waar je naar op zoek bent.

 6. 25 februari 2020 / 10:58

  Wat een aansprekende titels in ieder geval! Ze klinken beslist inspirerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.