Passief Inkomen

Passief inkomen

Wanneer je net als ik bezig bent met financieel onafhankelijk(er) worden, kom je op internet al snel de term passief inkomen tegen. Er zijn tal van beschrijvingen te vinden, wat alleen al aangeeft dat de meningen erg zijn verdeeld. 

Ik vertel je wat het volgens mij is, wat het niet is, hoe je ermee kunt beginnen, hoe ik passief inkomen in mijn leven zie en waar mijn investeringen uit bestaan.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen dat je niet haalt uit actief werk, maar door jouw geld voor je te laten werken (vandaar: passief). In de vorm van investeringen, die op hun beurt jouw geld meer waard laten worden. Anderen noemen het ook wel cash flow: geld dat je periodiek verdient uit investeringen.

Er bestaan nog heel wat misverstanden en verschillende meningen over dit type inkomen, maar hieronder hoe ik erover denk.

Wat het volgens mij niet is

“There’s no such thing as a free lunch” is een gezegde dat je misschien wel eens hebt gehoord. En dat slaat wat mij betreft ook op passief inkomen. Veel mensen beschrijven het als rijk worden door niets te doen. Daar geloof ik niet in en is de afgelopen jaren ook niet bepaald waar gebleken. 

Niets komt zomaar uit de lucht vallen (ok, niets wat je later niet van je jas moet vegen) en dus zul je voor passief inkomen wel degelijk iets moeten doen. 

Laat je dus vooral ook niet verleiden op websites of via diensten die je veel beloven door een programma of dienst te kopen. De enigen die hieraan verdienen, zijn zij. Passief, dat wel!  

Dit is het volgens mij wel

Bij een normaal inkomen (salaris) ruil je simpel gezegd tijd in voor geld. Dat noem ik “actief inkomen”. (En laten we zaken als betaald verlof en een uitkering voor het gemak even buiten beschouwing laten). 

Wanneer je stopt met werken, stopt in principe dus ook je inkomen. Je bent immers niet actief meer geld aan het verdienen. Je bent dus voor je inkomen geheel afhankelijk van de tijd die je er actief in stopt.

Bij passief inkomen gaat het erom dat je geld binnenkrijgt, zonder dat je actief uren hiervoor inruilt. Je hebt namelijk je uren reeds in het werk gestopt en plukt daar weken, maanden of zelfs jaren later nog de vruchten van. 

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek. Je hebt actief uren gestopt in het schrijven, uitgeven en promoten – maar hierna zorgen de boekverkopen ervoor dat je geld verdient, zelfs als je er niet meer actief mee bezig bent. 

Je hebt energie en tijd gestoken in projecten of investeringen gedaan die in de toekomst voor jou inkomen genereren.

Geld verdienen terwijl je slaapt

Warren Buffett, één van de meest bekende investeerders van onze tijd en al jaren op de lijst van rijkste mensen ter wereld , zei het al eens:

If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.

Warren Buffett

Hier zit voor mij echt een kern van waarheid in en is me na het lezen ervan, tot op de dag van vandaag bijgebleven. Warren Buffett verdient inmiddels miljoenen, zo niet miljarden, terwijl hij slaapt

Dit komt omdat zijn investeringen het werk voor hem doen. En dit is nou precies waardoor de rijken steeds rijker worden. Iedereen heeft 24 uur in een dag, dus zonder passief inkomen zou de rijkste persoon bepaald worden door z’n uurtarief en/of het aantal uren dat hij/zij per dag actief ermee bezig is. 

Om verder te komen en jouw vermogen te laten groeien, doe je er dus verstandig aan om naast je actieve inkomen, ook te gaan kijken naar investeringen waarmee jouw inkomen op een passieve manier geld voor jou gaat verdienen. 

Elke euro heeft zodoende twee functies: eerst werk je om die euro te verdienen en vervolgens werkt die euro voor je om nog een euro te verdienen.

Verschillende vormen van passief inkomen

Verschillende vormen van passief inkomen

Ok, hopelijk heb ik je dus het verschil tussen actief en passief inkomen een beetje duidelijk kunnen maken. Zolang je enkel afhankelijk bent van je actieve inkomen (je baan), zal er een maximum zitten aan wat jij kunt verdienen (het aantal uren x uurtarief). 

Het is tijd om op zoek te gaan naar meerdere passieve bronnen van inkomen.

Sinds de komst van het internet is het nog nooit zo “makkelijk” (of beter: mogelijk) geweest om meerdere inkomens op te zetten. En het web staat vol met ideeën. 

Probeer maar eens in Google in te typen “forms of passive income” en je krijgt bijna 30 miljoen hits. Van dropshipping tot affiliate marketing, het schrijven van boeken of het verdienen aan Youtube video’s. 

Maar de meerderheid van deze mogelijkheden sprak me nooit echt aan en voelden voor mij ook meer als actief inkomen, dan passief inkomen. De dingen die me wél trokken en waar ik nu al geruime tijd mee bezig ben, zijn onder andere (inclusief rendement tot nu toe):

 • Dividend aandelen (3-7%)
 • Crowdfunding & Crowdlending (4-20%)
 • Alternatieven voor sparen (3-8%)
 • Cryptocurrencies (3-10%)

1. Dividend aandelen

Dividend aandelen zijn al wat langer bekend bij een groot publiek. Bij dividend aandelen ben je natuurlijk zowel afhankelijk van wat een bedrijf je aan dividend gaat uitkeren alsmede de aandelenkoers. Maar voor het passieve gedeelte gaat het voornamelijk om het dividend

Dividend is een deel van de winst van het bedrijf dat zij aan aandeelhouders uitkeren. Dit gaat vaak per kwartaal of per jaar. Doet een bedrijf het dus goed, dan keren ze jou – als aandeelhouder – een deel van de winst uit.

Je heb hierbij de keuze om te gaan beleggen in individuele dividendaandelen of via indexfondsen. Indexfondsen vertegenwoordigen heel veel bedrijven en vaak ook de bedrijven die dividend uitkeren.

👉🏻 Ik beleg zelf, goedkoop en eenvoudig, in indexfondsen en dividend aandelen bij DEGIRO.

2. Crowdfunding & Crowdlending

Bij crowdfunding investeer je in een businessplan van ondernemers die kapitaal zoeken bij privé investeerders zoals jij en ik. Ben je enthousiast over een bedrijfje of project en investeer je hierin, dan belooft de ondernemer de lening terug te betalen plus rente (meestal gespreid over een aantal jaar). 

Voorbeelden van Nederlandse crowdfunding websites zijn Crowdaboutnow, Oneplanetcrowd en Collin Crowdfund.

Lees ook
👉🏻 Mijn review over Lendahand: een platform waarbij je kunt investeren in projecten in ontwikkelingslanden. Met een jaarlijks rendement van 4-8%.

Crowdlending platformen brengen leners en uitleners (de investeerders) bij elkaar. Dit wordt ook vaak “Peer to Peer” lending genoemd.

Je investeert jouw geld in leningen van personen die hiervoor niet naar de bank (kunnen of willen) gaan. In ruil voor het risico dat jij neemt, krijg je een aanzienlijke rente (soms tot wel 20%). 

Dat klinkt misschien als heel erg shady en zo stond ik er ook eerst in. Deze leningen zijn met name populair in landen als Tsjechië, Estland, Letland, Finland, Polen, Groot-Brittannië, Ierland en Bulgarije.

Maar ook in Nederland zijn er inmiddels diverse crowdlending platformen beschikbaar. 

Lees ook
👉🏻 Mijn review over Lender & Spender: een Nederlands crowdlending bedrijf dat hard aan het groeien is. Zij voorzien in leningen aan consumenten en staan goed aangeschreven op Independer. Het rendement ligt op 4-5%.

3. Alternatieve spaarrekeningen

En als laatste ben ik sinds een paar jaar aan het experimenten met alternatieve spaarrekeningen. 

Met name door de opkomst van nieuwe technologieën en nieuwe regelgeving in de financiële wereld komen er steeds meer platformen / bedrijven bij waar je jouw euro’s kunt parkeren tegen een rente van zo’n 3-8%. 

Aangezien opkomende markten en sectoren meer risico’s met zich meebrengen, is het natuurlijk verstandig hier je investering op aan te passen. 

4. Cryptocurrencies

Ook met crypto is het tegenwoordig mogelijk om een vorm van passief inkomen te krijgen. Er komen steeds meer aanbieders op de markt die het mogelijk maken om jouw crypto (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash etc) voor een tijdje weg te zetten. 

Heb je bijvoorbeeld Bitcoin gekocht, dan kun je nu bij diverse bedrijven zo’n 3-7% rente krijgen voor het parkeren van jouw bitcoin. 

👉🏻 Lees er alles over in mijn uitgebreide artikel over passief inkomen verdienen met crypto.

5. Onroerend goed

Er is nog een vorm van passief inkomen waar ik interesse in heb, maar dan meer voor de toekomst: inkomen uit een huurwoning

Stel dat je een woning koopt waar je zelf niet in gaat leven en je verhuurt deze per maand voor een bepaald bedrag. Afgezien van onderhoud (wat je kunt uitbesteden) is de huuropbrengst ook passief inkomen.

Zo verdien je jouw eerste 50 euro aan passief inkomen

De eerste 50 euro passief inkomen per maand

Ok, je weet nu meer over het fenomeen passief inkomen. Nu wordt het tijd om er ook iets mee te gaan doen. En het heeft echt iets magisch, de eerste keer dat je maandelijks passief inkomen binnenkrijgt.

Ik laat je hieronder zien hoe jij jouw eerste 50 euro aan passief inkomen per maand kunt verdienen.

Hoe en waar begin je?

Voordat ik je laat zien hoe je jouw eerste 50 euro aan passief inkomen per maand kunt realiseren, even wat voorwaarden:

 • De rente / het rendement moet hoger zijn dan dat van jouw spaarrekening (anders kun je het net zo goed daar op laten staan)
 • Elke vorm van passief inkomen brengt risico’s met zich mee, dus we willen niet alles in één investering steken
 • Het moet snel te realiseren zijn, wat inhoudt dat je er niet al te veel werk in hoeft te stoppen om direct inkomen te kunnen zien binnenkomen
 • Je wilt er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn om het te onderhouden. Het moet dus automatisch passief inkomen per maand genereren, zelfs als je er het komende half jaar niet meer naar zou kijken

600 euro per jaar met 6.000 euro aan investeringen

Belangrijk is dus dat we gaan spreiden en dat het automatisch voor ons gaat werken. Hiervoor zijn een aantal type investeringen uitermate geschikt om snel mee te beginnen: crowdlending, crowdfunding en een alternatieve spaarrekening.

PlatformInvesteringRendement*Per maand
IUVO Group€1.00013%€10,83
Peerberry€1.00012,5%€10,42
Viainvest€1.00012%€10,00
Mintos€1.00012%€10,00
Nexo€1.0008%€6,67
Lender & Spender€1.0004%€3,33
€6.00010,25%€51,25

Hiermee heb je met 6.000 euro inleg een passief inkomen per maand van iets meer dan 50 euro en een jaarlijks extra inkomen van meer dan 600 euro. Zonder er heel veel moeite voor te hoeven doen, afgezien van wat onderzoek en maandelijkse checks. 

Die investering van 6.000 euro lijkt misschien veel, maar om dit even in perspectief te zetten: om dit jaarlijks via een spaarrekening met 0,1% rente voor elkaar te krijgen, moet je maar liefst 600.000 euro aan spaargeld op de bank hebben staan! 

En aangezien de rente op veel spaarrekeningen zelfs al gezakt is naar 0,01%, heb je voor hetzelfde maandelijkse passieve inkomen als hierboven…… let op…. 6.000.000 euro spaargeld nodig. Zes miljoen. Say what??

Passief inkomen met crowdfunding

In bovenstaande voorbeeld zie je een aantal van mijn favoriete platformen staan. Natuurlijk zijn dit niet alle mogelijkheden die er zijn, maar het geeft je een goed beeld van wat er mogelijk is om jouw eerste 50 euro passief inkomen per maand te bereiken. 

Het fijne aan deze platformen is dat je kunt instellen dat ze automatisch voor jou blijven investeren. Je kunt het dus op auto-pilot zetten en er slechts eens per maand even een kijkje nemen, om te zien of het nog allemaal naar wens gaat.

Risico’s, spreiding en tijd

Zoals ik hierboven al zei, brengen alle investeringen risico’s met zich mee. Investeren in crowdlending en crowdfunding is niet zonder risico’s en daarom spreid ik mijn investeringen hierin ook zoveel mogelijk uit over verschillende platformen. 

Mocht het dan onverhoopt een keer mis gaan bij één van hen, dan heb je er volgens het voorbeeld hierboven slechts een deel in zitten. Zeker wanneer je net begint is dit aan te raden. 

Zodra je meer vertrouwen krijgt in een bepaald platform, kun je natuurlijk jouw investering verhogen. Maar tot die tijd zou ik het persoonlijk zo gelijk mogelijk houden qua inleg.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Het doel van passief inkomen

Het doel van passief inkomen

Gefeliciteerd! Je bent al ver gekomen. Je hebt nu als het goed is een idee wat passief inkomen is en hoe je kunt beginnen om jouw eerste maandelijkse 50 euro te verdienen.

Maar wat is het doel van passief inkomen? En hoeveel geld zou jij nodig hebben om dat doel te bereiken?

Misschien wil je minder gaan werken, meer tijd hebben om bij je familie te zijn of gewoon via meerdere wegen inkomen verdienen om je meer te kunnen focussen op activiteiten die van zichzelf niet direct genoeg geld in het laatje brengen. 

Ik heb mezelf die vraag gesteld, want het lijkt soms wel alsof velen van ons (ook in de FIRE community) hard werken richting een magisch bedrag en onderweg vergeten dat het ook anders kan. Die vraag is:

Hoeveel passief inkomen is genoeg?

Het is grappig hoe het werkt. Hoe langer ik bezig ben met het streven naar financieel onafhankelijk(er) worden, hoe vaker ik me realiseer dat ik mijn doelen aan het aanpassen ben. 

Jaren geleden begon ik met beleggen om er “rijker” van te worden. Ik wilde meer geld, omdat ik dacht dat meer geld ervoor zou zorgen dat ik mooie spullen kon kopen. En mezelf op nog mooiere reizen kon trakteren. 

Meer geld leek uiteindelijk een beter leven te kunnen kopen.

Daarna begon ik me te realiseren dat ik misschien wel tot mijn 70e zou moeten blijven werken. En dus ging ik alvast beleggen en sparen om tijdens mijn pensioen niet op een houtje te hoeven bijten. 

Eerder stoppen met werken

En weer even later kwam ik, via verschillende boeken, concepten tegen over het “vervroegd met pensioen gaan”. Door intensief te sparen en investeren, eerder in staat zijn om (deels) te stoppen met werken.

Spoel even door naar vandaag en er is een hoop veranderd. Nog steeds werk ik hard om uiteindelijk vervroegd met pensioen te kunnen. Maar inmiddels is dit niet meer een doel op zich.

Ik heb me gaandeweg gerealiseerd dat ik de weg naar een vervroegd pensioen ook op verschillende manieren kan invullen. En centraal in alle versies van de manier waarop ik financieel afhankelijk(er) wil worden: Tijd!

Lees ook
👉🏻 Financieel onafhankelijk worden

Tijd “kopen” met passieve inkomsten

Ik wil tijd “kopen”. Tijd om niet alleen maar bezig te zijn met dat ene ding (baan) waar ik geld mee verdien. Tijd, die ik later deels kan kopen met passief inkomen.

Jaren terug was ik voor mijn inkomen volledig afhankelijk van mijn werk, mijn baan. Ik stopte er meer dan 200 uur tijd per maand in en mijn baan “spuugde” aan het eind van die maand mijn beloning uit, in de vorm van een salaris. Dat was mijn enige inkomstenbron. 

“Met passief inkomen wil ik minder afhankelijk zijn van inkomen uit actief werk.”

Nu heb ik diverse inkomstenbronnen, waarvan enkele passieve bronnen en diverse semi-passieve inkomstenbronnen.

De tijd die ik niet kwijt ben aan mijn actieve werk, brengt zodoende ook geld in het laatje. Ik verdien geld, terwijl ik slaap. 

En het geld dat ik passief verdien, hoef ik niet meer te verdienen door actieve uren te stoppen in het bij elkaar sprokkelen van een inkomen.

Uitgaven zijn belangrijker dan inkomsten

Bij het bepalen hoeveel tijd ik kan kopen van passief inkomen, heb ik allereerst bepaald hoeveel mijn maandelijkse lasten zijn. Ik heb hiervoor alles opgeteld, van huur tot boodschappen, van kleding tot vakanties. 

Ik woon in een dure stad en heb wellicht een iets andere situatie dan anderen. Dus het kan natuurlijk dat jouw kosten hoger of lager liggen dan welke ik in de volgende drie categorieën heb verwerkt:

1. Het Robinson budget

Het absolute minimale wat mijn leven kost, zonder enige echte luxe. Hieronder vallen huur, gas, water, licht, boodschappen, essentiële verzekeringen etc.

2. Het Comfort budget

Dit is het Robinson budget plus geld voor o.a. etentjes, koffie buiten de deur, kosten voor m’n auto, cadeaus, schoonmaakster, kleding etc. Ik noem dit ook wel het “zo kan ik in en rondom mijn huis lekker leven”-budget.

3. Het Droom budget

Het comfort budget plus geld voor (vele) nieuwe reizen, nieuwe gadgets, investeringen, vaker uit eten, donaties en alles wat echt aanvoelt als luxe.

Waar het Robinson-budget het absolute minimale is om van te kunnen leven, is het Droom-budget mijn ideale budget voor de toekomst. 

Daarmee zou ik alles kunnen betalen wat ik wil, wat ik nodig denk te hebben en hoef ik me in principe geen zorgen te maken over geld.

Per maand (netto)Per jaar (netto)
Robinson€ 1.750€ 21.000
Comfort€ 2.500€ 30.000
Droom€ 5.000€ 60.000

Omdat ik hou van het zetten van doelen, was hierbij mijn eerste doel voor mijn passief inkomen bepaald: het Robinson-budget van netto 21.000 euro per jaar. 

Stel dat ik in de toekomst dat bedrag aan passief inkomen per jaar kan krijgen, dan zou ik in principe niet meer hoeven werken om in leven te blijven. 

Mijn eerste doelbedrag voor passief inkomen

De vraag is natuurlijk “wat voor leven heb je dan?”. I know, maar dat is het eerste doel. 

Stel dat ik investeringen zou hebben die mij jaarlijks 10% rendement geven. Dan zou ik 210.000 euro nodig hebben om jaarlijks 21.000 euro aan passief inkomen te gebruiken voor dit eerste doel. 

Maar, aangezien 10% niet geheel realistisch is (het is mogelijk, maar niet heel waarschijnlijk), zet ik hieronder even op een rijtje wat ik voor elk budget nodig zou hebben aan investeringen tegen verschillende rendementen.

Jaarlijks budgetRendementInvesteringen
Robinson€ 21.00010%€ 210.000
5%€ 420.000
Comfort€ 30.00010%€ 300.000
5%€ 600.000
Droom€ 60.00010%€ 600.000
5%€ 1.200.000

De totale investering die nodig is om alle jaarlijkse budgetten mee te kunnen betalen uit passief inkomen, ligt dus tussen €210.000 en €1.200.000.

Bij de ondergrens moet ik een relatief hoog passief rendement halen en voor de bovengrens heb ik een zeer hoog bedrag aan investeringen nodig. Hiermee weet ik in grote lijnen waar ik aan toe ben voor al deze doelen.

Passief inkomen gebruiken om een deel van mijn kosten te betalen

In bovenstaande voorbeeld ga ik er vanuit dat mijn kosten in de toekomst volledig gedekt zullen kunnen worden door mijn passieve inkomen. In principe zou ik dan kunnen stoppen met werken. 

Dit is ook het thema van financieel onafhankelijkheid. Je hebt dan genoeg passief inkomen via jouw investeringen om niet meer te hoeven werken. 

Maar aangezien ik mijzelf niet op de bank zie hangen en toch altijd zal willen blijven werken, is dit niet een scenario dat voor mij het doel is.

Actief inkomen aanvullen met passief inkomen

Wat ik wil, is dat mijn passieve inkomen een gedeelte van mijn vaste lasten gaat betalen. Het passieve inkomen dekt dan een deel van mijn kosten. En de rest van de kosten zal ik betalen uit actief inkomen. Inkomen waar ik mijn tijd in stop. 

Hierbij voorziet een passief inkomen mij dus van een stukje zekerheid en ademruimte. Immers, hoef ik niet al mijn inkomen te halen uit actief werk (zoals een baan), dan heb ik meer vrijheid om activiteiten te kiezen waar ik dat geld mee verdien. 

Dat kan er in eerste instantie voor de maandelijkse budgetten in de toekomst zo uit gaan zien:

BudgetNodigPassief inkomenActief inkomen
Robinson€ 1.750 100 1.650
€ 250€ 1.500
€ 500€ 1.250
€ 1.000€ 750
Comfort€ 2.500€ 1.000€ 1.500
€ 1.500€ 1.000
€ 2.000€ 500
Droom€ 5.000€ 2.000€ 3.000
€ 3.000€ 2.000
€ 4.000€ 1.000

Je ziet hierboven een aantal scenario’s staan, waarbij het passief inkomen steeds toeneemt en het bijbehorende (netto) actieve inkomen steeds afneemt.

Meer passief inkomen betekent meer opties voor actief werk

Stel nou dat het mij lukt om 1.000 euro aan passief inkomen via investeringen binnen te krijgen, dan “hoef” ik dus nog maar 750 euro aan actief netto inkomen te genereren. 

Dat geeft mij niet alleen meer zekerheid qua inkomsten, maar zorgt er ook voor dat mijn opties voor actief werk een stuk ruimer worden. Immers, actief werk vinden voor 750 euro netto per maand is een stuk “makkelijker” dan werk vinden voor de gehele 1.750 euro. 

Zou je dus slechts €1.750 per maand aan netto inkomen nodig hebben en je krijgt €1.000 passief binnen elke maand, dan kun je bijvoorbeeld part-time gaan werken. Of freelance werk gaan aannemen. 

Wat dit betekent voor je totale investeringen

Zodoende kun je gaan kijken naar werk waar je voorheen niet naar zou hebben gekeken. Over het algemeen liggen beter betaalde banen minder voor het oprapen en eisen meer van je tijd. 

Overigens schat ik in dat ik altijd in staat zal zijn om minimaal 1.000 euro netto te verdienen aan actief inkomen, via welk werk dan ook. 

Kijk even wat dat betekent voor het totale benodigde bedrag aan investeringen, waarmee ik de overige 750 euro met passief inkomen zou kunnen betalen.

Jaarlijks (passief) budgetRendementInvesteringen
Robinson€ 21.000 € 9.00010%€ 210.000
(12 x €750)€ 90.000
5%€ 420.000
€ 180.000
Comfort€ 30.000 € 18.00010%€ 300.000
(12 x €1.500)€ 180.000
5%€ 600.000
€ 360.000
Droom€ 60.000 € 48.00010%€ 600.000
(12 x €4.000)€ 480.000
5%€ 1.200.000
€ 960.000

Hierdoor is bijvoorbeeld het benodigde bedrag bij het Robinson-budget (bij een rendement van 10%) gedaald van €210.000 naar €90.000. Dat scheelt mij zo’n €120.000 die ik dus niet van tevoren als een gek bij elkaar hoeft te sparen. 

En dat bedoel ik tevens met “tijd kopen”

Mocht ik bijvoorbeeld in staat zijn op dit moment 20.000 euro per jaar te sparen en investeren, dan scheelt het in bovenstaand voorbeeld: 120.000 / 20.000 = 6 jaar om tot mijn Robinson-budget te komen. 

Waarbij ik dan in principe alleen nog die 1.000 euro aan actief netto inkomen hoef te verdienen.

Doe altijd je eigen onderzoek

Zoals bij alles in het leven: vertrouw niet zomaar blind op mooie beloftes. Alles heeft zo z’n risico’s en hoe mooier het lijkt, hoe voorzichtiger je dient te zijn. 

Ja, ik heb mijn handen ook meer dan eens gebrand. Dus persoonlijk leg ik mijn zuurverdiende (actieve) inkomen dan ook nooit geheel in op één platform of type passief inkomen. 

Spreid je geld altijd uit over meerdere investeringen, zodat je ‘s nachts niet wakker hoeft te liggen van je beslissing. Als je er meer van gaat zweten dan van je negen-tot-vijf-baan, dan is een passief inkomen ineens niet zo passief meer. 

Wat je ook beslist, experimenteer eerst

Zodra je je tenen in de wereld van passief inkomen dompelt, zullen er veel dingen onduidelijk, nieuw en spannend zijn. Nogmaals, vertrouw niet zomaar op de informatie en ervaringen van iemand op een website (ook niet deze blog). Maar probeer wat dingen uit met kleine bedragen. 

Bij alle nieuwe financiële beslissingen die ik maak, experimenteer ik er eerst een tijdje op los. Om te zien of het echt waarmaakt wat het belooft en hoe ik me hierbij voel.

Want het laatste dat ik wil is dat in mijn zoektocht naar passief inkomen, ik NOG afhankelijker word van mijn actieve inkomen. 

Conclusie

Wil je net als ik dus niet jouw hele leven blijven werken om geld te verdienen? Dan zul je op zoek moeten gaan naar investeringen die je op een passieve manier een vorm van inkomen gaan geven.

Ben ik zelf al zover? Nee! Maar hoe meer passief inkomen ik kan genereren, hoe minder afhankelijk ik zal zijn van een actief inkomen. Ik wil niet stoppen met werken, maar ik wil wel stoppen met het volledig afhankelijk zijn van één vorm van inkomen. 

Hoeveel passief inkomen voor jou genoeg zal zijn, hangt onder andere af van:

 • Jouw uitgaven: hoeveel heb je nodig om een leuk leven te hebben?
 • Het bedrag dat je opzij kunt zetten voor investeringen die passief inkomen zullen genereren.
 • Geduld: passief inkomen verdienen is geen “get rich quick” strategie. Je zult je moeten kunnen instellen op jarenlang in jezelf investeren.

Er leiden vele wegen naar Rome en passief inkomen is zeker niet de enige. Maar het is er een die mij fascineert en tevens motiveert om opties te overwegen die anders zijn dan het algemeen geaccepteerde pad richting pensioen.

📬

Wil je meer van dit soort artikelen van mij ontvangen, schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief 👇🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.