Passief inkomen: wat is het en hoe kom je eraan?

Passief inkomen: wat is het en hoe kom je eraan?

Wanneer je net als ik bezig bent met financieel onafhankelijk(er) worden, kom je op internet al snel de term passief inkomen tegen.

Er zijn tal van beschrijvingen te vinden, wat alleen al aangeeft dat de meningen erg zijn verdeeld.

Ik vertel je wat het volgens mij is, wat het niet is en hoe ik passief inkomen in mijn leven zie.

Wat passief inkomen volgens mij niet is

“There’s no such thing as a free lunch” is een gezegde dat je misschien wel eens hebt gehoord. En dat slaat wat mij betreft ook op passief inkomen.

Veel mensen beschrijven het als rijk worden door niets te doen. Daar geloof ik niet in en is de afgelopen jaren ook niet bepaald waar gebleken.

Niets komt zomaar uit de lucht vallen (ok, niets wat je later niet van je jas moet vegen) en dus zul je voor passief inkomen wel degelijk iets moeten doen.

Laat je dus vooral ook niet verleiden door websites of diensten die je passief inkomen beloven door een programma of dienst te kopen. De enigen die hieraan verdienen, zijn zij. Passief, dat wel!

Dit is het volgens mij wel

Bij een normaal inkomen (salaris) ruil je simpel gezegd tijd in voor geld. Dat noem ik “actief inkomen”. (En laten we zaken als betaald verlof en een uitkering voor het gemak even buiten beschouwing laten).

Wanneer je stopt met werken, stopt in principe dus ook je inkomen. Je bent immers niet actief meer geld aan het verdienen. Je bent dus voor je inkomen geheel afhankelijk van de tijd die je er actief in stopt.

Bij passief inkomen gaat het erom dat je geld binnenkrijgt, zonder dat je actief uren hiervoor inruilt.

Je hebt namelijk je uren reeds in het werk gestopt en plukt daar weken, maanden of zelfs jaren later nog de vruchten van.

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek. Je hebt actief uren gestopt in het schrijven, uitgeven en promoten – maar hierna zorgen de boekverkopen ervoor dat je geld verdient, zelfs als je er niet meer actief mee bezig bent.

Je hebt energie en tijd gestoken in een project dat in de toekomst voor jou inkomen genereert.

Geld verdienen terwijl je slaapt

Warren Buffet, een van de meest bekende investeerders van onze tijd en al jaren op de lijst van rijkste mensen ter wereld , zei het al eens:

If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.

Hier zit voor mij echt een kern van waarheid in en is me na het lezen ervan, tot op de dag van vandaag bijgebleven. Warren Buffet verdient inmiddels miljoenen, zo niet miljarden, terwijl hij slaapt.

Dit komt omdat zijn investeringen het werk voor hem doen.

En dit is nou precies waardoor de rijken steeds rijker worden. Iedereen heeft 24 uur in een dag, dus zonder passief inkomen zou de rijkste persoon bepaald worden door z’n uurtarief en/of het aantal uren dat hij/zij per dag actief ermee bezig is.

Maar zo werkt het niet.

Om verder te komen en je vermogen te laten groeien, doe je er dus verstandig aan om naast je actieve inkomen, ook te gaan kijken naar manieren om je geld op een passieve manier voor je te doen groeien.

Elke euro heeft zodoende twee functies: eerst werk je om die euro te verdienen en vervolgens werkt die euro voor je om nog een euro te verdienen.

Verschillende vormen van passief inkomen

Ok, hopelijk heb ik je dus het verschil tussen actief en passief inkomen een beetje duidelijk kunnen maken. Zolang je enkel afhankelijk bent van je actieve inkomen (je baan), zal er een maximum zitten aan wat jij kunt verdienen.

Tijd om op zoek te gaan dus naar passieve inkomens-stromen.

Sinds de komst van het internet is het nog nooit zo “makkelijk” (of beter: mogelijk) geweest om meerdere inkomens op te zetten. En het web staat vol met ideeën.

Probeer maar eens in Google in te typen “forms of passive income” en je krijgt bijna 30 miljoen hits. Van dropshipping tot affiliate marketing, het schrijven van boeken of het maken van Youtube video’s.

Maar de meerderheid van deze mogelijkheden sprak me nooit echt aan en voelen voor mij ook niet echt als passief inkomen.

Ik heb een leuke en drukke baan, dus ik ben zeker niet op zoek om nog meer (actieve) uren werk in mijn dag te proppen.

Mijn voorkeuren voor passief inkomen

De dingen die me wel trokken en waar ik nu al geruime tijd mee aan het experimenteren ben, zijn onder andere (inclusief rendement tot nu toe):

  • Dividend aandelen (3-7%)
  • Crowdfunding (3-7%)
  • Peer-to-Peer lending (4-20%)
  • Alternatieve spaarrekeningen (3-8%)
  • Crypto (3-10%)

1. Dividend aandelen

De eerste twee, en dan met name dividend aandelen, zijn al wat langer bekend bij een groot publiek.

Bij dividend aandelen ben je natuurlijk zowel afhankelijk van wat een bedrijf je aan dividend gaat uitkeren alsmede aandelenkoers. Maar voor het passief gedeelte gaat het voornamelijk om het dividend.

Je kunt actief of passief gaan beleggen. Bij actief beleggen zoek je zelf individuele dividendaandelen uit en bij passief beleggen doe je dit meestal doormiddel van indexfondsen.

Ik beleg zelf, goedkoop en eenvoudig, in indexfondsen en dividend aandelen bij DEGIRO.

2. Crowdfunding

Bij crowdfunding investeer je in een businessplan van ondernemers die kapitaal zoeken bij privé investeerders zoals jij en ik.

Ben je enthousiast over een bedrijfje of project en investeer je hierin, dan belooft de ondernemer jouw geld terug te betalen plus rente (meestal gespreid over een aantal jaar).

Voorbeelden van crowdfunding websites zijn Crowdaboutnow, Oneplanetcrowd en Collin Crowdfund.

3. Peer-to-Peer Lending

Peer-to-peer lending (P2P) platformen brengen leners en uitleners (de investeerders) bij elkaar.

Je “leent” als investeerder dus samen met soms wel honderden anderen jouw geld uit aan kleine bedrijven en personen die niet voor een lening naar de bank (kunnen of willen) gaan.

In ruil voor het risico dat jij neemt, krijg je een aanzienlijke rente (soms tot wel 20%).

Dat klinkt misschien als heel erg shady en zo stond ik er ook eerst in. Deze “P2P” leningen zijn met name in landen als Tsjechië, Estland, Letland, Polen en Bulgarije zo populair omdat hier de rentes op leningen veel hoger liggen dan bij ons in het Westen.

Maar ook in Nederland zijn er inmiddels diverse platformen voor P2P leningen beschikbaar.

Lees er meer over in mijn uitgebreide artikel over P2P Lending.

4. Alternatieve spaarrekeningen

En als laatste ben ik sinds een tijdje wat experimenten aan het doen met alternatieve spaarrekeningen.

Met name door betere technologie en nieuwe regelgeving in de financiële wereld komen er steeds meer platformen op waarbij je je euro’s kunt parkeren voor gemiddeld zo’n 3-8%.

Aangezien opkomende markten meer risico’s met zich meebrengen, is het natuurlijk verstandig hier je beslissingen en inleg op aan te passen.

Voorbeelden van alternatieve spaarrekeningen zijn Nexo (crypto) en Iban Wallet (non-crypto).

5. Crypto

Er komen steeds meer aanbieders op de markt die het mogelijk maken om jouw crypto (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash etc) voor een tijdje weg te zetten en hiermee passief inkomen te genereren.

Heb je bijvoorbeeld bitcoin gekocht, dan kun je nu bij diverse bedrijven zo’n 3-7% rente krijgen voor het parkeren van jouw bitcoin.

Interesse? Lees er meer over in mijn uitgebreide artikel over passief inkomen verdienen met crypto.

Er is nog een vorm van passief inkomen waar ik interesse in heb, maar dan meer voor de toekomst: inkomen uit een huurwoning.

Stel dat je een woning koopt waar je zelf niet in gaat leven en je verhuurt deze per maand voor een X bedrag. Afgezien van onderhoud (wat je kunt uitbesteden) is de huuropbrengst ook passief inkomen.

Doe altijd je eigen onderzoek

Zoals bij alles in het leven: vertrouw niet zomaar blind op mooie beloftes. Alles heeft zo z’n risico’s en hoe mooier het lijkt, hoe slechter het waarschijnlijk afloopt.

Ja, ik heb mijn handen ook meer dan eens gebrand.

Dus persoonlijk leg ik mijn zuurverdiende (actieve) inkomen dan ook nooit geheel in op 1 platform of type passief inkomen.

Spreid je geld altijd uit over meerdere investeringen, zodat je ‘s nachts niet wakker hoeft te liggen van je beslissing.

Als je er meer van gaat zweten dan van je negen-tot-vijf-baan, dan is een “passief inkomen” ineens niet zo passief meer.

Wat je ook beslist, experimenteer eerst

Zodra je je tenen in de wereld van passief inkomen dompelt, zullen er veel dingen onduidelijk, nieuw en spannend zijn.

Nogmaals, ga niet zomaar op advies van iemand op een website af (ook niet deze blog). Maar probeer wat dingen uit met kleine bedragen.

Bij alle nieuwe financiële beslissingen die ik maak, experimenteer ik er eerst een tijdje op los om te zien of het echt waarmaakt wat het belooft en hoe ik me hierbij voel.

Want het laatste dat je wilt is dat in je zoektocht naar passief inkomen, je NOG afhankelijker wordt van je actieve inkomen.

Lees ook:Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium