Passief inkomen verdienen met Crypto

Passief inkomen verdienen met Crypto

Bijgewerkt op 9 juni 2020

Passief inkomen is voor mij één van de belangrijkste middelen op weg naar meer financiële vrijheid. De bekendste vormen van passief inkomen kun je al tientallen jaren vinden via bijvoorbeeld dividendaandelen, crowdfunding en onroerend goed. Maar wist je dat je ook passief inkomen kunt verdienen met crypto (cryptovaluta).

Bij passief inkomen via investeringen krijg je maandelijks / jaarlijks of per kwartaal een deel van de winst van een bedrijf uitgekeerd.

Je kunt met een goed uitgedacht portfolio het dus zo plannen, dat je maandelijks een aanvulling op je salaris binnenkrijgt via passieve kanalen. Of helemaal financieel onafhankelijk worden via passief inkomen.

Ook een spaarrekening keert passief inkomen uit in de vorm van rente, maar door de lage rente is dit niet een vorm van passief inkomen waar ik voor zou gaan.

Passief inkomen via Bitcoin en andere crypto

De meeste mensen die crypto aankopen, doen dit om te speculeren. Ook ik, vooral in het begin. Je koopt iets in de hoop dat het later (veel) meer waard wordt en je het met een mooie winst kunt verkopen.

Maar wanneer dat lang duurt of het gaat zelfs een hele tijd in waarde naar beneden (zoals in 2018 het geval was), dan staat je crypto-portfolio niet veel te doen. Je kunt er naar kijken, met verlies verkopen of het uitgeven. That’s it.

Maar wat nou als je de crypto die je hebt gekocht (als investering) de komende jaren niet van plan bent te verkopen? En een periode zou kunnen wegzetten op een soort van spaarrekening, zodat je er rente over krijgt?

Er komen steeds meer aanbieders op de markt die het mogelijk maken om jouw crypto (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash etc) voor een tijdje weg te zetten en hiermee passief inkomen te genereren.

Jouw storting is een lening

Zo’n beetje elke euro die jij op je spaarrekening zet bij je bank, wordt (in veelvoud) uitgeleend aan mensen of bedrijven die een lening willen afsluiten. De bank gebruikt dus jouw storting, jouw geld, om aan andere mensen uit te lenen.

Over die leningen betalen die klanten rente. In ruil voor die storting krijg jij rente. De banken maken hier flink wat winst op, want jij krijgt bijna geen rente en zij verdienen er dikke procenten op (jij nog geen 0,5% rente en zij rekenen meer dan 5% rente voor een lening).

Jij als “stortende partij” trekt dus aan het kortste eind.

Jouw spaargeld is iemand anders z'n lening

Crypto bedrijven die dit anders doen

Nu zijn er de laatste tijd, omdat crypto ineens zo’n bekendheid heeft verworven, een paar Fintech spelers die dit anders willen doen. Ook zij verschaffen leningen aan klanten, waarvoor zij jouw stortingen gebruiken.

Maar in ruil voor jouw storting, krijg je vele malen meer rente dan bij de bank. Dit komt omdat deze bedrijven/platformen een groter deel van hun winst aan hun klanten terugbetalen.

Dit kan deels omdat zij door technologie minder kosten hebben dan een bank (alles gaat online) en deels omdat zij de markt willen penetreren met een beter voorstel dan wat je van de traditionele banken gewend bent.

Geld lenen met Crypto

We gaan in dit artikel even uit van de voordelen voor iemand die geld wil verdienen met z’n crypto en niet geld wil lenen met z’n crypto. Maar om dat uit te leggen, eerst even hoe het lenen werkt.

Bij een traditionele bank vraag je om een lening, waarbij jouw inkomen (en overige schulden) meegenomen worden door de bank om te bepalen of ze je een lening kunnen verschaffen.

Zodra alles akkoord is, krijg je het leenbedrag op je rekening en jij belooft het terug te betalen. De bank heeft hiervoor dus jouw “belofte” en wat gegevens over je financiële situatie.

Hoe groter het risico voor de bank (je hebt al schulden, je inkomen is laag etc), hoe hoger de rente en hoe lager het bedrag zal zijn dat ze je zullen willen uitlenen.

Onderpand

Bij leningen via crypto gaat dat anders. Hier “stort” je jouw crypto als onderpand. Dat onderpand vertegenwoordigt een waarde. En op basis van die waarde kun je een lening afsluiten.

Ze hoeven jouw inkomen in dit geval niet te zien, omdat dit onderpand hun garantie is. Kun jij je lening niet terugbetalen, dan hebben ze het recht om dat onderpand te verkopen om het leenbedrag (plus rente) terug te krijgen.

Hoe hoger de waarde van het onderpand, hoe meer je kunt lenen. En hoe groter het verschil tussen het onderpand en jouw gewenste lening, hoe lager de rente.

Voorbeeld
Je hebt voor 10.000 euro aan Bitcoin, welke je gebruikt als onderpand. Wil je 2.000 euro lenen, dan zul je een lagere rente betalen over die lening dan wanneer je bijvoorbeeld 5.000 euro wil lenen met datzelfde onderpand.

In het eerste geval leen je 20% van jouw onderpand, in het tweede geval leen je 50% van dat onderpand. Dit heet de Loan-to-Value ratio (LTV). Hoe hoger de LTV, hoe meer risico, hoe hoger de rente.

Geld uitlenen met Crypto

Dus nu weet je hoe het werkt wanneer je met jouw crypto een lening wilt krijgen. Aan de andere kant van de leners staan de uitleners. Jij kunt jouw crypto in dat geval storten, zodat het bedrijf deze crypto kan uitlenen aan andere klanten.

En daarover ontvang jij “rente”, passief inkomen dus. De rente die je krijgt is vaak afhankelijk van het type crypto, de vraag ernaar en het platform/bedrijf dat je hiervoor gebruikt.

Dit heeft twee voordelen. Neem Bitcoin even als voorbeeld. Enerzijds krijg je via deze nieuwe manier van passief inkomen een (veel) hogere rente dan bijvoorbeeld in het geval van een spaarrekening bij de bank.

Anderzijds, gezien de aard van Bitcoin op het moment, kan jouw gestorte Bitcoin in waarde (in euro) toenemen. En ja, neemt jouw Bitcoin in waarde af, dan krijg je dus ook minder uitbetaald aan rente (in euro).

In de meeste gevallen neemt het aantal Bitcoins toe, ongeacht de waarde uitgedrukt in euro’s.

Voorbeeld
Je stort 1 Bitcoin op jouw account, tegen 5% rente (op jaarbasis), welke elke maand uitgekeerd wordt. Na een jaar heb je dan 1,05 Bitcoin. Is de waarde van Bitcoin in dat jaar gestegen, dan heb je omgerekend meer euro’s dan toen je begon.

Neemt de waarde van Bitcoin in dat jaar af, dan heb je minder euro’s. Maar, in elk geval heb je meer Bitcoins, want dat aantal is met 5% toegenomen (van 1 naar 1,05 BTC).

Risico’s

Natuurlijk zijn er in het geval van opkomende markten, zoals crypto, ook risico’s. De doorgewinterde crypto-fanaat zal allereerst zeggen: het hele doel van crypto (en dan met name Bitcoin) is dat je zelf je eigen bank bent.

“Not your keys, not your Bitcoin”. Stort je jouw crypto/Bitcoin op een platform, dan geef je jouw Bitcoin uit handen. In feite is dit hetzelfde als wanneer je jouw euro’s op de bank zet.

De bank is daarmee eigenaar van jouw geld, met de belofte het terug te betalen wanneer je het nodig hebt + rente. Mocht de bank omvallen, dan “garandeert” de Nederlandse Staat dat jij al je spaargeld (tot 100.000 euro per bank) terugkrijgt.

Dat geeft mensen zekerheid en daarom wordt spaargeld gezien als een veilige optie. Dat is niet zo bij dit soort nieuwe crypto Fintech bedrijven. Velen zijn daarvoor wel verzekerd, maar het blijft natuurlijk een risico.

En wat mij betreft is dat risico ook zeker iets om serieus in overweging te nemen. Het lijkt heel interessant om (veel) rente te krijgen voor jouw crypto, die eigenlijk niets staan te doen. En dat is het ook.

Maar ga nou niet gelijk al je crypto vastzetten, in beheer bij iemand anders. Test wat uit. Experimenteer een beetje met verschillende platformen.

Crypto platformen voor passief inkomen

Jouw crypto uitlenen kan via zowel centrale als decentrale platformen. Centrale platformen zijn bedrijven die jouw crypto in beheer nemen.

Bij decentrale platformen blijf jij eigenaar van jouw crypto en zet je ze meestal vast in zogenoemde “smart contracts“. Aan beiden zitten voordelen en risico’s. Voor nu houden we het even bij centrale platformen.

Ik ben de laatste tijd wat gaan experimenteren om te kijken hoe ik doormiddel van dit soort nieuwe platformen, passief inkomen kan krijgen voor mijn crypto.

Mijn favoriete platformen op dit moment zijn:

Nexo

Nexo: passief inkomen met crypto

Nexo is een bedrijf dat onderdeel is van een groep Fintech bedrijven die al meer dan 10 jaar operationeel is en reeds miljoenen klanten heeft.

Ze hebben inmiddels al meer dan 200.000 crypto klanten en faciliteerden al ruim 1 miljard aan leningen. Hier kun je zowel lenen als uitlenen. En het leuke aan Nexo is, dat ze zowel stortingen in crypto als in euro’s faciliteren.

Ik gebruik Nexo vooralsnog alleen om euro’s te parkeren voor passief inkomen. Ik krijg hiervoor maar liefst 8% rente en ze betalen dagelijks uit. Dat is zo’n beetje 50x meer dan ik bij mijn bank krijg voor mijn gespaarde euro’s.

Je kunt gemakkelijk storten via bankoverschrijving en je account bijhouden via hun app (zowel iOS als Android). Ook kun je op elk gewenst moment je stortingen weer uit het platform halen.

👉🏻 Lees ook mijn review over Nexo

Celsius Network

Celsius Network: passief inkomen met crypto

Een ander platform is Celsius Network, dat opgericht is in 2017. De CEO van Celsius is Alex Mashinsky, (in de jaren 90) een van de uitvinders van VOIP (Voice Over IP).

Ze hebben in hun korte bestaan al meer dan 2 miljard dollar aan leningen verstrekt. Bij Celsius kun je diverse crypto lenen en uitlenen, waaronder Bitcoin / Litecoin / Dash / Ether / OmiseGo.

Maar ook via stablecoins, welke over het algemeen een rente van boven de 8% (op jaarbasis) geven. Ik experimenteer op dit moment bij Celsius met een paar stablecoins, welke me gemiddeld 8-10% rente opleveren.

Bij Celsius gaat alles via hun app (zowel iOS als Android), die overzichtelijk en clean is. Ook hier kun je binnen no-time je crypto weer van het platform halen en overzetten naar je eigen Wallet. De uitbetaling is wekelijks en zie je elke maandag terug in de app en via e-mail.

👉🏻 Lees mijn review over Celsius Network

BlockFi

BlockFi: rente verdienen met crypto

BlockFi is het derde en laatste platform waar ik voorlopig mee aan het testen ben voor passief inkomen via crypto. Ook hier kun je zowel crypto lenen als uitlenen. Ze hebben er minder toeters en bellen dan de andere twee, maar zijn hierdoor wel overzichtelijker.

Ook bieden ze op het moment de hoogste rente aan voor stortingen in Bitcoin. Dit kan natuurlijk veranderd zijn wanneer je dit artikel leest. En, hetzelfde als bij de andere twee: ook weer makkelijk storten en opnemen van je crypto.

Uitbetaling van rente is maandelijks, op de eerste dag van de maand.

👉🏻 Lees ook mijn review over BlockFi

Conclusie

Er zijn nog meerdere platformen, welke ik nog niet aan het testen ben. En er zullen er vast nog velen bijkomen in de toekomst.

Ik kan het je zeker aanraden om voor jezelf eens (minimaal) deze drie platformen te gaan testen, met het oog op het creëren van passief inkomen via crypto. Begin klein, wen er een beetje aan en neem tevens de risico’s in overweging. Kijk gewoon of het wat voor je is.

Want mocht crypto het redden en een blijvende klasse worden, dan ben je in ieder geval goed voorbereid en ingelezen. En kun je tevens jouw vrienden/familie wegwijs maken.

Lees ook:

1 Reactie

  1. Stefan
    21 september 2020 / 09:12

    Heel erg bedankt voor je heldere verhaal.
    Ik ben nu een week begonnen met Nexo, en heb er Euro’s gestort en heb een 10% daarvan aan Nexo Tokens gekocht.
    Dit geeft mij 10% Rente op mijn euro’s en wordt per dag betaald. En daarnaast ontvang ik jaarlijks Dividend over de Nexo Tokens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.