Passief inkomen update (September 2020)

Passief inkomen update (September 2020)

Bijgewerkt op 19 september 2020

Wie mij al een tijdje volgt weet dat een van mijn doelen is om uiteindelijk genoeg passief inkomen uit investeringen te hebben, om niet meer te hoeven werken. Niet dat ik niet meer WIL werken, maar door genoeg passief inkomen te hebben, heb ik de optie om niet meer te HOEVEN werken.

Om dit te bereiken doe ik investeringen die mij jaarlijks betalen. In 2019 had ik in totaal zo’n €5.000 aan passief inkomen. Maandelijks kwam dat uit op een gemiddelde van €417. Hier heb ik niet actief uren voor hoeven werken, al gaat er natuurlijk wel degelijk tijd en moeite in zitten om dit soort investeringen te doen en te onderhouden.

Dus ik heb dan ook niet de illusie dat ik hier geen enkel uur werk in hoef te stoppen. Maar het punt is, dat dit soort inkomen blijft binnenkomen, ook al besluit ik even (een tijdje) niet meer te werken.

Mijn doelen voor passief inkomen

Allereerst even over mijn passief inkomen doel: ik wil mikken op een maandelijks bedrag van €1.750. Dit is het minimale maandelijkse inkomen waar ik op dit moment van kan leven. Zodra dit bedrag via passieve inkomsten bereikt is, hoef ik dus niet meer actief te werken om te kunnen leven.

Natuurlijk is dat dan een relatief karig bestaan. Van 1.750 euro kan ik zeker leven, maar het laat niet veel ruimte voor veel leuke activiteiten of uitspattingen. Maar, het is mijn eerste doel. De doelen zijn als volgt:

 • €1.750: Robinson budget (lees er hier meer over)
 • €2.500: Comfort budget
 • €5.000: Droom budget

Zo staat het ervoor dit jaar

In 2019 had ik dus gemiddeld al €416 aan passief inkomen per maand. Nu ik even niet meer werk, ontbreekt het aan een vaste stroom aan inkomsten die ik verder kan investeren. Ook bestaat een deel van mijn portfolio uit dividendaandelen, waarbij meerdere bedrijven hun dividend dit jaar hebben verlaagd of geschrapt.

Dit voel ik dus in mijn passieve inkomsten en mijn inschatting is dan ook dat ik op aandelen minder ga verdienen dit jaar, dan in voorgaande jaren. C’est la vie! Daarentegen verdien ik inmiddels wel al meer passief inkomen via andere investeringen.

Op dit moment krijg ik gemiddeld per maand zo’n 445 euro aan passief inkomen binnen. Dat is bijna 10% meer dan in 2019. Een heel mooi bedrag. Zeker gezien de omstandigheden. Hieronder kun je zien waar dat vandaan komt:

Even in het kort, van hoog naar laag. Let wel even op: het betreft maandelijkse gemiddelden, gemeten over een verwacht totaal jaar. Sommige investeringen betalen wekelijks uit, andere bijvoorbeeld per kwartaal:

 • Crowdfunding (€128 / mnd): dit blijft voor mij de categorie met het hoogste passief rendement. Zo’n 11% op jaarbasis weet ik op dit moment te halen. Wel natuurlijk met een hoog risico. Meer over crowdfunding lees je hier.
 • Dividendaandelen (€100 / mnd): hier zijn wel wat klappen gevallen dit jaar. Ik overweeg nog om mijn dividendportfolio te simplificeren. Door minder bedrijven hierin op te nemen, maar ik ben er nog niet helemaal uit.
 • ETF’s (€97 / mnd): In vergelijking met vorig jaar ben ik iets gedaald in passief inkomen vanuit ETF’s. Dit komt mede, omdat ik nu nog slechts beleg in de indextracker VWRL en niet langer in andere indexen. Mijn OCD zegt dat ik hier €100 per maand van wil maken 😉
 • Crypto (€75 / mnd): door mijn bitcoin en andere crypto weg te zetten bij o.a. Celsius Network en BlockFi, ontvang ik rendementen tussen de 6 en 12%. Ook dit is niet zonder risico’s, maar tot nu toe loopt alles al ruim een jaartje naar wens. Ik stem de hoogte van mijn investeringen af op het risico. Lees meer over passief inkomen via crypto.
 • Alternatief sparen (€45 / mnd): dit deel begint harder te groeien, doordat ik meer van mijn vermogen hierin ben gaan investeren. Gemiddeld ontvang ik hiervoor nu 9% rente. O.a. door mijn euro’s te parkeren bij Nexo en Iban Wallet. Dit is overigens zo hoog, doordat ook diverse bonussen meetellen in de berekening. Zonder die bonussen zou ik een rente van gemiddeld zo’n 7% (op jaarbasis) ontvangen.

Lees ook
👉🏻 Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

Omdat ik op dit moment een spaarrekening heb, waar ik al mijn kosten voor nog minstens 8 maanden van kan betalen, heb ik dit passieve inkomen niet direct nodig om van te leven.

Hierdoor kan ik alle betalingen herinvesteren en groeit dit deel gewoon gestaag door. Het compound effect kan hierdoor goed zijn werk blijven doen, zonder dat ik mezelf in de weg zit.

In vergelijking met 2019 ziet het verschil er zo uit:

Het passieve inkomen vanuit dividendaandelen heeft, zoals gezegd, de grootste klap opgelopen. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik nog niet geheel zicht heb hoe het jaar precies tot op de euro gaat eindigen.

En ik wil misschien in de komende maand ook van wat aandelen af, om mijn portfolio simpeler te maken. Wat dan weer ten koste gaat van het totaal te verwachten dividend. Eind dit jaar weet ik definitief hoe het ervoor staat.

Doelen voor 2020 en 2021

Mijn eerste doel van 1.750 euro ga ik dit jaar natuurlijk niet halen. Maar is een meerjarenplan. En om toch een doel te stellen voor 2020 en 2021, heb ik de volgende levels bepaald die haalbaar moeten zijn, in mijn huidige situatie.

2020

Eind dit jaar wil ik mikken op een passief inkomen van 5.500 euro. Wat neerkomt op €458 per maand. Dit is minder agressief dan wat ik tussen 2016 en 2019 voor elkaar heb gekregen, maar toen kreeg ik ook nog een riant salaris.

Dit zou effectief betekenen dat ik in de laatste maanden van dit jaar nog zo’n 13 euro per maand erbij moet poetsen. Er komen nog enkele beleggingen vrij deze maanden, welke meer gericht waren op groei dan cash-flow, dus die gaan dan naar mijn passieve portfolio. En daarmee moet ik het redden.

2021

Volgend jaar verwacht ik weer meer actieve inkomsten te hebben vanuit werk, dus hiermee wil ik dan ook de lat weer hoger leggen. Eind 2021 wil ik daarom ook een passief inkomen hebben gerealiseerd van €6.600, ofwel 550 euro per maand. Dat zou een 20% groei zijn ten opzichte van 2020 en 2019. Pittig, maar ik ga ervoor.

Winst uit groei naar cash-flow

In mijn artikel over de halter-strategie heb ik al een beetje uitgelegd hoe ik investeer: een deel van mijn portfolio is gericht op groei en een deel op cash-flow (passief inkomen). Zodra ik winst heb uit investeringen die aanzienlijk zijn gegroeid, hevel ik dit over naar investeringen die passief inkomen genereren.

Hierdoor vul ik mijn passieve cash-flow portfolio steeds verder aan, zodat de maandelijkse uitbetalingen blijven groeien. Zo heb ik onder meer winst uit diverse crypto- en startup-investeringen de afgelopen tijd doorgezet naar onder andere alternatief sparen. Op deze manier verzilver ik winst uit groei-investeringen en bouw ik verder aan meer passief inkomen.

Dit gaat sporadisch, want explosieve groei is meer uitzondering dan regel. Een belegging in Tesla bijvoorbeeld, op een koers van 200 dollar per aandeel (nog vóór de 1/4 stock-split), heb ik bij 600 dollar per aandeel verkocht.

Die winst heb ik overgeboekt naar mijn cash-flow investeringen. En ja: Tesla ging nog VEEL verder dan die 600 dollar, maar heh….winst is winst. Je kunt niet alles hebben!

Conclusie

Het geeft een geweldig gevoel om geld binnen te zien komen, zonder dat ik hier actief uren in stop. Ik zat bijvoorbeeld op een maandag met mijn dochter op schoot en kreeg een melding op mijn telefoon: “Weekly interest has been paid”, van Celsius Network. Geld dat ik verdiend heb terwijl ik tijd aan mijn gezin besteed.

Er zit dit jaar wel een beetje een rem op, doordat ik tijdens mijn mini-pensioen meer in een onderhoud-modus dan in een groei-modus zit. Maar, een goede test!

Voor wie ook aan een passief inkomen wil gaan werken, of al een tijdje bezig is, kan ik dit zeggen: het duurt lang! En het lijkt vaak alsof je grotere stappen kunt maken door in enorm riskante groeiaandelen te gaan zitten.

Maar waar het om gaat is dat een solide portfolio van passief inkomen, een stevige basis vormt om meer vrijheid en mogelijkheden te creëren. Dat neemt niemand je meer af. Elke week, maand, kwartaal een bedrag zien binnenkomen vanuit investeringen motiveert enorm om minder uit te geven en meer investeringen te doen voor de toekomst.

Op naar het volgende doel!

Lees ook:

11 Reacties

 1. 17 oktober 2020 / 17:14

  Ik ben heel erg geïnteresseerd in dividendaandelen. Ik heb ze nog niet, maar ga er op korte termijn mee beginnen. En sowieso deel ik de ambitie om zoveel mogelijk passief inkomen te genereren :-D.

 2. SB
  23 september 2020 / 11:35

  Zo, dat doe je goed. Mooi overzicht en goede doelen voor dit en het komende jaar.

  Moet zeggen dat ik zelf mijn passieve inkomen niet bijhoud. Haal ook bij lange na niet de bedragen die jij in deze blogpost noemt. Ben nu nog erg in de opbouw fase, maar ik denk dat ik vanaf volgend jaar maar wel even bij ga houden hoeveel passief inkomen er binnenkomt. Het is toch leuk om er progressie in te zien (tenminste dat is wel mijn intentie). Misschien ook wel een goed idee om er dan(volgend jaar) een doel aan vast te stellen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 september 2020 / 13:50

   Bij mij is dit ook pas een paar jaar geleden begonnen. Met toen 50 euro per maand aan passief inkomen als doel. Je moet ergens beginnen. Maar het werkt verslavend en geeft een andere kijk op investeren dan ik voorheen had (toen meer focus op groei van vermogen). Succes!

 3. 20 september 2020 / 20:18

  Mooi dat je passieve inkomen alsnog is gestegen.
  Ik doe er zelf nog niet zoveel mee, meer bezig met savings rate.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 september 2020 / 13:47

   Moet me toch ergens op focussen. Mijn savings rate is 0%. 😉

 4. 19 september 2020 / 10:27

  Wow, mooie bedragen aan passief inkomen zeg! Leuk en interessant om te lezen wat je aanpak is en wat je plannen zijn. Ik ga mijn passief inkomen binnenkort ook maar eens goed bekijken, bedankt voor de inspiratie. Succes met de verdere op- en uitbouw, ik blijf het volgen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 september 2020 / 13:48

   Graag gedaan en veel succes!

 5. 19 september 2020 / 09:27

  Mooie doelen en helder overzicht met huidige stand van zaken. Ik zou zeggen dat mintos perfect in je strategie valt. Het uitbetalen moet je wel zelf doen.

  Ambitieus voor de komende jaren, maar zeker haalbaar. Succes!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 september 2020 / 13:47

   Mintos valt er perfect in, inderdaad. Met zo’n 10% rendement draagt het mooi bij aan mijn passief inkomen.

 6. 19 september 2020 / 09:07

  Dat ziet er goed uit! Zelf heb ik het nooit aangedurfd om in crypte en crowdfunding te stappen, ik geloof er simpelweg niet in. Maar goed om te zien dat er ook succesverhalen in zijn!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 september 2020 / 13:48

   Schoenmakers blijf bij je leest 🙂 Wat is niet is, kan nog komen. Maar zo niet, dan zijn er genoeg mogelijkheden buiten die categorieën. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.