Nexo Review: sparen met 8% rente

Nexo review

Wist je dat wanneer je 10.000 euro op een spaarrekening bij de bank zet, je er jaarlijks nog geen 20 euro aan rente aan overhoudt? Ik word daar persoonlijk niet heel vrolijk van en jij waarschijnlijk ook niet.

Daarom ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn zuurverdiende geld aan het werk te zetten. Ik hou zeker ook geld op een spaarrekening bij de bank, maar dit is meer voor noodgevallen.

Een deel van mijn spaargeld zet ik tegenwoordig op een Nexo rekening, waar ik maar liefst 8% rente ontvang.

Over Nexo

Nexo is opgericht in 2017 en is ontstaan uit een grote Europese Fintech groep, Credissimo, die al sinds 2007 operationeel is in de financiële sector.

“Credissimo voldoet aan de hoogste wettelijke vereisten en staat onder strikt toezicht van meerdere Europese regelgevende instanties voor banken en financiële diensten.”

Inmiddels heeft Nexo al meer dan 300.000 klanten en hebben in hun korte bestaan al voor meer dan $700 miljoen aan financiële transacties verricht.

Nexo biedt diverse diensten, waaronder het verstrekken van leningen aan consumenten en de mogelijkheid om rente te verdienen op zowel crypto als euro’s.

Nexo heeft inmiddels al meer dan 300.000 gebruikers

8% rente op jouw euro’s, dagelijks uitbetaald

En om dat laatste is het mij te doen. Nexo biedt mij de mogelijkheid om mijn euro’s in een persoonlijk account te storten, waar zij mij dan weer 8% jaarlijkse rente voor bieden.

Deze rente wordt dagelijks uitbetaald in mijn account en met de app kan ik dit keurig bijhouden. Om je een idee te geven: voor elke €1.000 krijg ik dagelijks €0,21 gestort. Dat komt neer op meer dan €6 per maand en zo’n €80 per jaar.

Om die 80 euro per jaar aan rente te krijgen bij een bankspaarrekening, moet je maar liefst €80.000 (bij 0,1%) tot €800.000 (0,01%) aan spaargeld hebben.

Ik weet niet hoeveel spaarrente jij bij jouw bank ontvangt, maar vergelijk de jaarlijkse rente:

Jaarlijkse rente
met inleg van:
Nexo
(8%)
Spaar
(0,1%)
Spaar
(0,01%)
€1.000€80€1€0,10
€10.000€800€10€1
€100.000€8.000€100€10

Toen ik voor mezelf dit overzicht maakte, was ik even stil. En niet eens door wat ik aan rente bij Nexo zou krijgen. Maar meer het bizar lage bedrag dat ik aan rente ontvang bij mijn bank. Ik wist altijd al wel dat dit niet veel voorstelde, maar zo op papier zag het er wel heel treurig uit.

Risico’s: Too good to be True?

Nu was het natuurlijk niet verstandig om gelijk dan maar al mijn spaargeld bij Nexo te stallen. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen een spaarrekening bij de bank en bedrijven als Nexo.

Niet alleen de rente is anders, maar ook de risico’s. Zo is jouw spaargeld bij een Nederlandse bank tot €100.000 gegarandeerd door de Nederlandse Staat, mocht de bank omvallen (al is dat ook nooit een 100% zekerheid). Bij Nexo is dat niet het geval.

En daarom werkt Nexo samen met Lloyd’s Bank in Londen, om hun assets te verzekeren. Lloyd’s bestaat al sinds het jaar 1765 en elk account is verzekerd tot een waarde van $100 miljoen.

Dit geeft mij deels vertrouwen, maar deels blijf ik ook sceptisch. Want, ik ben inmiddels al tientallen jaren geconditioneerd om te denken dat er altijd een addertje onder het gras zal zitten.

En daarom wed ik ook nooit op één paard en zet ik ook niet al mijn geld op Nexo, hoe mooi die rente ook klinkt.

Hoe Nexo die 8% kan betalen

Bij de bank krijg je vrijwel geen rente en bij Nexo maar liefst 8%. Hoe kan dat?

Onderpand

De hoofdactiviteit van Nexo is het verstrekken van leningen. Om een lening af te sluiten, moet iemand eerst onderpand storten, in de vorm van crypto.

Die crypto vertegenwoordigt een waarde. Een deel van die waarde kun je lenen in euro’s, dus er dient altijd meer onderpand gestort te worden dan wat er uitgeleend wordt.

Wil iemand bijvoorbeeld 5.000 euro lenen, dan dient hij zo’n 10.000 euro aan crypto te storten. Hiermee kan er altijd maximaal ongeveer 50% geleend worden van het onderpand.

Mensen doen het dus vooral om tijdelijk cash beschikbaar te hebben, zonder dat ze hun crypto hoeven te verkopen. Zodra ze de lening terugbetaald hebben, krijgen ze ook weer hun crypto (onderpand) terug.

Hierdoor heeft Nexo altijd meer onderpand in beheer dan uitstaande leningen. Mocht iemand zijn lening niet kunnen terugbetalen, dan kan Nexo het onderpand verkopen en zo het geld voor de lening terugkrijgen.

Euro’s nodig voor leningen

Om leningen in euro’s uit te keren aan leners, dient Nexo de beschikking te hebben over die euro’s. Die komen dus (deels) van spaarders, die euro’s storten op hun Nexo rekening.

In ruil voor dit gestorte kapitaal, krijg je dus van Nexo 8% rente op jouw gestorte euro’s. Ze keren namelijk een groot deel van hun winst uit aan hun klanten (de account houders).

Groter deel van de winst naar klanten

In tegenstelling tot Nexo, keert een bank juist een groot deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders, bestuur en andere belanghebbenden – en niet aan hun account houders.

Heb je een spaarrekening bij de bank, dan krijg je dus (zoals je weet), nauwelijks rente voor het kapitaal dat jij bij de bank hebt staan. Je staat als het ware achteraan in de rij.

Maak je vooral geen illusies dat Nexo het doet uit de goedheid van hun hart; ze verdienen zeer goed aan alle uitstaande leningen. Het is immers een bedrijf dat winst wil maken.

Maar dat is dus meteen ook goed voor ons, omdat ze hierdoor een hoge rente kunnen uitkeren aan spaarders.

Mijn ervaring met Nexo tot nu toe

Ik heb ongeveer een jaar geleden besloten om voorzichtig bij Nexo te beginnen met €1.000. Dat kon ik wel missen, mocht het onverhoopt toch blijken te mooi om waar te zijn.

Ik dacht: voor die €1.000 krijg ik na een jaar zo’n 80 euro aan rente. Dat is maar liefst 80 keer (inmiddels 800 keer) wat ik bij mijn bank zou krijgen. En daar wilde ik wel een experiment aan wagen.

Inmiddels heb ik meer spaargeld bij Nexo gestort en heb ik tot nu toe keurig elke dag mijn rente ontvangen.

Nexo account

De Nexo app

Je kunt bij Nexo zowel inloggen op jouw account via de website, of je kunt gebruik maken van de iOS of Android app. Deze wordt regelmatig voorzien van een nieuwe update, wat mij ook aangeeft dat er steeds gewerkt wordt aan verbeteringen m.b.t. de Nexo klantervaring.

Via de app kun je eenvoudig en overzichtelijk:

 • Jouw account inzien
 • Crypto storten
 • Euro’s, ponden of dollars storten
 • Rentepercentages controleren
 • Leningen afsluiten
 • Geld uitboeken naar jouw bankrekening

Hij is tevens beveiligd met two-factor-authentication (2FA), zodat je een dubbele beveiliging hebt op jouw account.

Conclusie: sparen bij Nexo

Na ongeveer een jaar ben ik nog altijd enthousiast over Nexo. De rentebetalingen die ik op dagelijkse basis in mijn Nexo app kan checken werkt (vooral in het begin) zeer verslavend.

Ik heb inmiddels mijn inleg al meerdere malen verhoogd en ook diverse keren geld teruggeboekt naar mijn bankrekening (om het te testen). Alles is nog steeds helemaal in orde, maar nog altijd blijf ik voorzichtig.

Ik weet dat overal een risico aan zit EN dat ik gewend ben aan lage rentetarieven bij de bank. En dat ik hierdoor geneigd ben om nog steeds te denken dat dit soort diensten en rente-percentages “too good to be true” zijn.

Maar tot nu toe heb ik niets te klagen en ben ik super tevreden. Ik blijf ook het komende jaar gewoon een deel van mijn spaargeld bij Nexo storten.

Start ook met het verdienen van 8% rente

Wil jij dit ook en heb je spaargeld dat niets staat te doen? Dan zou ik persoonlijk gewoon beginnen met het minimum bedrag (€1.000) dat Nexo toestaat om te storten. Gewoon, om er gewend aan te raken.

 1. Open jouw eigen Nexo account
 2. Verifieer jouw gegevens
 3. Download de app via de link in jouw nieuwe account
 4. Kies voor “top up account” en maak €1.000 over naar jouw Nexo rekening
 5. Na maximaal twee werkdagen staat het er op en begin jij vanaf dan elke dag rente te ontvangen

Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Nexo

9.5

Rente

9.5/10

Opnemen & Storten

9.5/10

Design & Gebruik

9.5/10

Plus

 • Goed alternatief voor spaarrekening
 • Dagelijkse bijschrijving rente
 • Eenvoudig storten en opnemen
 • Overzichtelijk app met veel functies

Min

 • De minimale storting is €1.000, wat wellicht voor sommige mensen te veel is. Nexo zegt in de toekomst dit bedrag te verlagen.

6 Reacties

 1. SB
  24 februari 2020 / 14:13

  Heb een Nexo account geopend via de link en zie inderdaad dat er elke dag netjes rente bij wordt gestort. Heb nog geen geld afgeboekt van dit account. Maar het ziet er veelbelovend uit. Dank voor de tip!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   24 februari 2020 / 14:18

   🙏🏻

 2. Jacques
  28 december 2019 / 18:12

  Hoi H,

  Verdienmodel van NExO?

  Je geeft niet precies antwoord op de vraag : hoe betaalt NEXO die 8 procent. Ze ontvangen 5,9 procent (igv nexo-tokens) en 12% meen ik in de overige gevallen. Ook zijn er Weliswaar geen aandeelhouders maar ze geven 30% dividend op NEXo-tokens……..!!

  Ben benieuwd naar je antwoord

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   30 december 2019 / 03:39

   Hai Jacques. Ze ontvangen inderdaad 5,9% voor de gunstigste lening (voor de gebruiker), maar hier moeten dan weer Nexo tokens voor gekocht worden om die rente mee te betalen (dus verdienen ze aan). Verder keren ze (zoals je zelf ook zegt) inderdaad 30% aan “dividend” uit aan Nexo houders en gaat dus 70% aan winst terug het bedrijf in. Ik heb hier de redenen in het artikel verder niet te specifiek gemaakt, daar ik niet kan claimen de exacte formule te weten. Maar over het algemeen hebben ze dus heel wat manieren om winst te maken en keren ze tevens een aardig deel uit aan zowel Nexo tokenholder als Nexo “spaarders”.

 3. Hendrik
  22 december 2019 / 10:47

  Hoi, klinkt interessant. Is deze post sponsored?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   22 december 2019 / 10:50

   Hai Hendrik. Hij is niet in samenwerking met of gesponsord door Nexo, maar betreft mijn persoonlijke ervaringen. Wel krijg ik een kleine vergoeding als je een account aanmaakt via mijn persoonlijke link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *