N26: mijn favoriete gratis betaalrekening

N26: mijn favoriete gratis betaalrekening

Bijgewerkt op 25 november 2020

Tijdens het lezen van mijn blog ben je vast tegengekomen dat ik graag werk met meerdere betaalrekeningen. Niet omdat ik graag veel administratie heb, maar omdat ik mijn betaalverkeer wil scheiden.

In mijn zoektocht naar de ideale setup, had ik de volgende wensen:

 • Zo weinig mogelijk bankkosten
 • Gescheiden rekeningen
 • Mobiele apps
 • Een bank voor maandelijkse vaste kosten en mijn salaris
 • Een bank voor samen met mijn vriendin
 • Een bank voor mijn eigen maandelijkse variabele kosten

ABN AMRO: voor de maandelijkse kosten en mijn salaris

Ik zit al sinds ik me kan herinneren bij de ABN AMRO. Ik vind het een fijne bank, maar er zitten niet heel veel extra’s aan. Ik heb een betaalrekening en een spaarrekening (waar ik niet veel mee doe, door de extreem lage rente).

Hier kwam jarenlang mijn salaris op binnen (nu even niet) en ook worden hier maandelijks al mijn vaste lasten van afgeschreven.

Kosten: 1,55 euro per maand

Knab: voor de gemeenschappelijke rekening

Voor de gemeenschappelijke kosten hebben wij een Knab betaalrekening, met daarbij een hele batterij aan spaarrekeningen. Bij Knab is het gewoon heel makkelijk om gratis meerdere potjes aan te maken en dat doen we ook graag.

We zitten nog in het eerste jaar van de rekening, dus we betalen nog niet de volle mep.

Kosten: 2,50 euro per maand (straks: 5 euro)

N26: voor mijn eigen variabele kosten

Voor mijn eigen maandelijkse, variabele, kosten zit ik sinds kort bij N26.

Ik had al een tijdje een betaalrekening en een Mastercard debit card, maar het nadeel was dat ik met deze rekening niet bij de Albert Heijn en diverse andere winkels kon pinnen.

Die accepteren namelijk geen Mastercard. Daardoor kon ik nog altijd deze rekening van N26 niet gebruiken voor mijn eigen dagelijkse dingen.

Nu wel, want ze bieden (naast de gratis Mastercard debit card) inmiddels een gratis N26 Maestro kaart aan. Dit is dus gewoon de pinpas zoals wij die kennen en die wordt overal in Nederland geaccepteerd.

En het leuk is, dat je hem ook aan Apple Pay kunt koppelen. Hierdoor is N26 mijn eigen favoriete rekening geworden voor al mijn uitgaven.

Over N26

N26 is een bank die gebouwd is vanuit het “mobile first” principe. Door technologie en de smartphone als uitgangspunt te nemen voor bankieren, hebben ze veel minder kosten dan traditionele banken.

N26 wordt ook wel een “Fintech bank” of “Challenger bank” genoemd.

Fintech, omdat ze doormiddel van technologie de gebruiker beter kunnen bedienen bij hun financiele wensen. En challenger, omdat ze de traditionele banksector uitdagen met hun model.

Sinds de lancering van hun eerste diensten in 2015 hebben al meer dan 3,5 miljoen klanten in zo’n 26 landen zich aangemeld voor een N26 bankrekening.

Gratis N26 account

N26 hanteert vier type bankrekeningen: N26 Standard, Smart, YOU en Metal.

De laatste drie zijn betaalde versies, waarbij je allerlei extra diensten kunt krijgen. De eerste (standaard) is waar het mij om ging. Ik zocht naar een gratis bankrekening, met het gemak van een pinpas.

En als bonus heb ik er dus ook een Mastercard bij.

Het bestellen van beide passen kan vanuit de app. Zorg er wel voor dat je bij het bestellen van de Maestro (pin) pas, minimaal 100 euro op jouw N26 rekening hebt staan. Anders zie je de maestro-kaart-optie niet.

Je opent al een gratis N26 rekening binnen 8 minuten.

N26 & Apple Pay

Inmiddels wordt Apple Pay uitgerold in Nederland en meerdere banken bieden al de optie om jouw betaalpas toe te voegen. Ook N26 is toe te voegen voor gebruik aan Apple Pay.

Let er wel even op dat je voor pinbetalingen bij veel winkels en supermarkten (ook de Albert Heijn) alleen kunt betalen met de N26 Maestro pinpas en niet met de Debit Mastercard.

Toch twee nadelen

Toch zijn er twee dingen waar ik niet helemaal happy mee ben. Het eerste is eigenlijk niet het probleem van N26.

Doordat de creditcard een Mastercard debit card is, zul je vaak in het buitenland tegen problemen lopen wanneer je bijvoorbeeld borg moet betalen voor het huren van een auto. Zelfs als je er genoeg geld op hebt staan.

Deze bedrijven willen namelijk zeker weten dat ze het geld kunnen afschrijven van jouw creditcard, mocht er iets mis gaan. Ze houden gewoon niet zo van Debit Mastercards. Maar goed, zoals ik al zei, is dit niet zozeer een probleem van N26.

TIP

Wil je toch een goedkope prepaid creditcard die te gebruiken is voor autohuur en borg in het buitenland? De Bunq Travelcard kost eenmalig slechts een tientje. Dus geen jaarlijkse kosten verder. Ik gebruik hem zelf ook, met veel plezier.

Het tweede vind ik iets lastiger. Je kunt namelijk geen gebruik maken van N26 bij het betalen via iDeal. Ook weer niet het allergrootste probleem natuurlijk, want dit los ik op door online gebruik te maken van de Mastercard optie. En Apple Pay (gekoppeld aan jouw N26 rekening) is ook steeds vaker online te gebruiken als betaaloptie.

Maar toch. Want het werkt ook niet via Tikkie, voor zover ik het kon testen. Ach ja, heb ik nog wat te wensen in mijn ideale setup!

Ook een gratis N26 rekening openen?

Ze hebben meerdere accounts, maar ik kan de gratis versie echt van harte aanraden.

De app werkt super, beide passen zijn tot nu toe gratis te bestellen en er zitten nog meer opties aan die ik nog niet eens uitgeprobeerd heb.


Disclaimer: Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen met N26 en is in geen geval financieel advies. Dit artikel bevat partner-links. Schrijf je je in via mijn link, dan krijg ik kleine een vergoeding van N26.

11 Reacties

 1. Lee
  18 september 2020 / 10:30

  Werkt het bedrag ontvangen ook als je je geld stort naar een andere rekening? Of werkt het alleen bij gebruik van de creditcard?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 september 2020 / 10:40

   Alleen bij een aankoop/betaling via creditcard (bij mijn weten).

   • Julia
    10 oktober 2020 / 12:27

    Kan dit ook online? Want in de voorwaarden staat dacht ik dat het alleen IN een winkel kan..

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     10 oktober 2020 / 12:32

     Ik heb het zelf ook gedaan door iets te kopen bij Bol.com. En dat werkte. Dus wel een online winkel en geen online betaling aan een vriend(in) ofzo.

     • Julia
      10 oktober 2020 / 20:07

      Good to know! Dankjewel voor je reactie, dan ga ik dat ook proberen.

 2. Daan
  13 mei 2020 / 22:01

  He Pieter,
  Ik heb nu wel genoeg reclame geien over die N26 bank. Ik stap over naar de Openbank.
  Hulde!

  Daantje

 3. Edwin
  19 december 2019 / 18:10

  Hey, dank voor de info. Heb tijdens registratie, op de al ingevoerde invitecode na, niets voorbij zien komen over die te ontvangen € 30,-. Was dat wel de bedoeling?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   19 december 2019 / 18:28

   Hai Edwin. Ik heb het zo gedaan toen ik hem aanvroeg:

   – aanvragen account
   – activeren zodra je pas binnen is (duurde bij mij een paar dagen)
   – 30 euro storten (vanuit mijn andere bankrekening)
   – 30 euro uitgeven (boodschappen, cadeaus, online shoppen etc)
   – 30 euro van N26 als tegoed krijgen

   Ze willen dus dat je er ook eerst iets mee doet. Ik heb er zelf wat boodschappen van gedaan, die toch moesten gebeuren en kreeg 2 dagen later 30 euro tegoed gestort van N26.

   Ze geven het tijdens registratie inderdaad niet duidelijk aan, dus begrijp dat dat verwarrend is. Maar hoop dat deze uitleg helpt. Mijn vriendin heeft het ook al gedaan en die heeft de 30 euro ook gewoon keurig ontvangen.

   • Edwin
    20 december 2019 / 12:49

    Ok, dank voor de toelichting. Ik wacht rustig af…

 4. Dirk
  17 december 2019 / 19:48

  De N26 MasterCard is geen prepaid Debitcard, maar een volwaardige Debitcard! Geeft nog steeds problemen op sommige plaatsen als het gaat om borg, maar wordt op veel meer plaatsen geaccepteerd dan een prepaid Debitcard.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   17 december 2019 / 19:52

   Dank Dirk, ik ga het aanpassen. Blijft idd nog soms lastig op verschillende plekken in de wereld. Hopelijk dat dit in de toekomst op steeds meer plekken geaccepteerd wordt voor borg e.d.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.