Mintos Review: crowdlending voor starters

Mintos Review: crowdlending voor starters

Bijgewerkt op 20 augustus 2021

Mintos is voor mij zonder twijfel één van de beste crowdlending platformen. Ze zijn opgericht in 2015, gevestigd in Letland en mogen zich momenteel het grootste peer-to-peer lening-platform van Europa noemen.

Meer dan 165.000 investeerders hebben tot op de dag van vandaag al in zo’n 3 miljard euro aan leningen geïnvesteerd, met een gemiddeld rendement van 10-12%.

Wat is Mintos?

Mintos is eigenlijk een soort Marktplaats voor leningen, waarbij ze samenwerken met meer dan 60 bedrijven uit diverse landen, die leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven. En deze koppelen ze aan investeerders uit de hele wereld.

Via Mintos investeer je dus, samen met veel andere investeerders, in leningen van bedrijven en consumenten. Deze leningen worden elke maand afgelost, waarbij je maandelijks dus ook rente ontvangt.

Doordat Mintos in zoveel landen verschillende type leningen aanbiedt om in te investeren, kunnen wij onze portfolio’s goed spreiden. Dit is belangrijk, want hoe groter jouw spreiding, hoe kleiner het risico.

Vier soorten strategieën bij Mintos

Mintos biedt de investeerder vier soorten portfolio’s, dus houdt hier even rekening mee wanneer je begint met investeren op het platform:

Custom portfolio: zelf investeren

Je kunt bij Mintos, net als veel andere crowdlending sites, ervoor kiezen om zelf een portfolio samen te stellen. Je kunt hierbij naar eigen inzicht de criteria opgeven: o.a. op basis van rendement, een selectie van landen, duur van de lening, type lening etc.

Je kunt er vervolgens voor kiezen om elke keer zelf op zoek te gaan naar leningen en hier handmatig in te investeren. Dit kan handig zijn wanneer je al enige jaren kennis hebt opgedaan met crowdlending. Je bent zodoende volledig in controle.

Ook is het mogelijk om deze criteria op te slaan, zodat Mintos in het vervolg via de “auto invest” optie, automatisch alleen nog voor jou in leningen investeert die aan jouw wensen voldoen.

Auto-invest is wat mij betreft een “must”, want het gebeurt vaak dat leningen terugbetaald worden en dan staat dat terugbetaalde geld niets te doen in jouw account. Hierdoor moet je elke keer zelf weer inloggen en aan de slag. Dit kost je veel tijd.

Met auto invest investeert Mintos continu alles weer in nieuwe leningen, zolang je de auto invest optie aan hebt staan. En omdat jij zelf de instellingen van de auto invest robot instelt, investeer je in principe alleen in leningen die matchen met jouw criteria.

Aanpassen van de auto invest optie kan altijd en is in minder dan een minuut opgezet.

Automatische strategieën

Investeren op Mintos via een automatisch portfolio

Voorheen had je naast het zelf kiezen van jouw criteria, de optie om de “Invest & Access” strategie aan te zetten. Mintos koos dan voor jou de meest geschikte en beschikbare leningen om in te investeren.

Het Invest & Access portfolio is in 2020 veranderd in 3 aparte strategieen:

 • Diversified: voor de meeste spreiding in leningen op het platform
 • Conservative: investeer alleen in leningen met o.a. het laagste risico
 • High-Yield: het opportunistische portfolio met hogere rendementen en hoger risico

Deze strategieën bieden je een “set & forget” optie, waarbij Mintos al het werk voor jou doet. Elke strategie heeft een vaste set criteria, zoals risico-klasse, looptijd en rendement. Het werkt als volgt:

Jij kiest, op basis van je risico-tolerantie, een van de 3 strategieën: Diversified, Conservative of High-Yield. Mintos gaat vervolgens aan het werk om op basis van jouw gekozen strategie in leningen te investeren. Dit is heel gemakkelijk, vooral voor beginnende investeerders, maar het betekent wel dat je zelf geen invloed hebt over de criteria van de leningen.

Overigens heb ik ervaren dat de criteria die Mintos hierbij hanteert, heel prima zijn. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn geld te laten investeren via het Diversified portfolio.

Snel jouw investeringen verkopen

Stel nou dat jij tussentijds ineens bij jouw geld moet en je wil van de leningen af? Normaal gesproken dien je in zo’n geval te wachten tot de duur van de lening is afgelopen, voordat je weer bij jouw geld kunt.

Of, je verkoopt ze vroegtijdig op de secundaire markt van Mintos. Dit is niet altijd wenselijk en ook dit kost tijd en enige kennis en kunde.

Wanneer je gekozen hebt voor een van bovenstaande automatische strategieën, kun je met één druk op de knop van jouw investeringen af. Dit heet cash out. Ik heb dit verschillende keren getest en meestal had ik binnen een aantal uren de beschikking over mijn geld.

Mintos - Cash out optie

Mintos had in dat geval alles (of een deel) automatisch voor mij verkocht en had mijn geld vrijgegeven. Waarna ik het binnen een dag weer op mijn bankrekening had.

Rendementen tot 20%

Het meeste rendement kun je bij Mintos behalen in het Custom portfolio. Je kiest dan namelijk zelf de leningen uit en kunt hiervoor een minimaal rendement uitkiezen waaraan een lening moet voldoen.

Je kunt hiermee zeer hoge rendementen realiseren, tegen vaak ook meer risico. Bij de andere strategieën ligt het rendement wat lager, zo tussen de 9-12%. Nog steeds heel hoog natuurlijk, wanneer je dit met bijvoorbeeld andere investeringen of spaarrekeningen vergelijkt. Onder elke strategie staat het geschatte rendement:

De flexibiliteit en het gemak van deze drie strategieën komt dus wel elk met z’n eigen rendement en risico’s. Maar dat is met alles zo: meer gemak en veiligheid betekent vaak minder rendement, meer handmatig uitzoekwerk en risico’s betekent meer rendement.

Elke maand passief inkomen

Het fijne van Mintos is dat ze doorlopend rente-betalingen doen. Dus niet pas aan het eind van een lening of periode, maar je zult merken dat je de hele maand door rente ontvangt.

Stel nou dat je besluit om 1.000 euro te investeren bij Mintos. Aangezien je zo’n 9-12% rendement mag verwachten, kun je dus maandelijks rekenen op €7,50 tot €10 rente. Jaarlijks komt dat neer op €90 tot €120 aan passief inkomen.

Hier hoef je dus niets voor te doen, afgezien van het bijhouden of alles goed gaat. Maar in principe kun je Mintos het werk laten doen en eens per jaar terugkomen voor een overzicht van jouw rendement.

Dit kun je overzichtelijk zien in zowel de app als de website.

Lees ook
👉🏻 Passief inkomen: alles wat je erover wilt weten

Type leningen

Mintos geeft je in een overzicht precies weer in welke type leningen je hebt geinvesteerd: hypotheken, autoleningen, persoonlijke leningen, zakelijke leningen en meer.

Je kunt dit volledig aan Mintos overlaten, wanneer je kiest voor de automatische strategieën. Maar je kunt ook besluiten dat je liever niet wilt investeren in leningen van een bepaald type, via het Custom portfolio. Je hebt het dan zelf in de hand.

Zo kun je je voorstellen dat wanneer je kiest om te investeren in hypotheken, ondanks dat dit een van de veiligste opties is, de leenperiode erg lang is.

Mintos toont in een overzicht de spreiding van jouw portfolio

Vroegtijdig verkopen van leningen

Wanneer je investeert in een lening, ga je in principe een overeenkomst aan voor de gehele leenperiode. Maandelijks ontvang je, gedurende de gehele looptijd, rente en (soms) aflossing.

Maar wat als je vroegtijdig geld nodig hebt en van die lening af wilt? Bij veel crowdlending platformen heb je dan pech: dan zit je er tot het eind van de periode aan vast.

Secondary Market

Mintos: secundaire markt waar je onderling leningen kunt (ver)kopen

Mintos heeft een uitgebreide secondary market. Hier kun je zelf de lening(en), waar je vanaf wilt, verkopen aan andere investeerders. Waarom zouden andere investeerders jouw leningen willen overnemen? Twee redenen:

 1. Er kunnen op het moment meer investeerders zijn dat beschikbare leningen. Door dit tekort aan leningen, staat dan bij veel investeerders en deel van hun geld niets te doen. Hierdoor zullen zij op zoek gaan naar beschikbare leningen op de secondary market.
 2. Ook wanneer er wel genoeg leningen beschikbaar zijn, dan nog zullen er altijd investeerders op zoek zijn naar leningen in de secondary market. Dit komt omdat veel investeerders, die van hun leningen af willen, een korting kunnen aanbieden. Investeerders die op de secondary market leningen overnemen, hebben door die korting een vorm van extra rendement.

Overigens kun jij natuurlijk ook in de secondary market op zoek naar kortingen op leningen. Maar let wel op dat dit enig onderzoek kost.

Wanneer jij kiest voor een van de drie automatische strategieën, dan kiest Mintos de leningen voor jou. Die leningen waar het voor kiest, komen zowel uit de primary market (nieuwe leningen) als de secondary market.

Mintos app voor iOS & Google Play

Mintos heeft sinds 2020 ook een mobiele app voor iOS en de Google Play Store uitgebracht! Hiermee kun je – naast de website – al jouw Mintos investeringen volgen op je mobiele telefoon.

Naast o.a. Engels, Spaans en Duits heeft Mintos nu ook Nederlands als taal toegevoegd aan het platform. Dit wil tevens zeggen dat de support ook in het Nederlands afgehandeld wordt.

De app staat voor veel Nederlandsers standaard in het Engels. Dus zet hem even handmatig in het Nederlands, als dat zo is.

Risico’s

Crowdlending geeft hoge rendementen, maar is daarom niet zonder risico. De risico’s bij Mintos kun je onderverdelen in:

 1. Platform-risico: Mintos is een bedrijf en bedrijven kunnen failliet gaan. In tegenstelling tot veel jongere platformen, bestaat Mintos als een tijdje. Dus ze hebben zich al jaren bewezen. Toch dien je je bewust te zijn van dit risico.
 2. Lening-verstrekker-risico: Mintos verstrekt via het platform niet zelf de lening aan de uiteindelijke lener. Ze zijn slechts de marktplaats. In die gevallen zijn het de loan originators die de daadwerkelijke lening afhandelen met de lener. Mocht een loan orginator failliet gaan, dan bestaat de kans dat investeerders een deel van hun geld verliezen.
 3. Lener-risico: ook kan het zijn dat leners hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen en dus hun lening niet terugbetalen. Over het algemeen zorgt Mintos er dan voor dat de lening teruggekocht wordt via een Buyback Guarantee en krijgen investeerders (vaak) hun investering alsnog terug. Maar het kan natuurlijk dat dit niet het geval is, waardoor jij risico loopt.

Mintos heeft al vele awards gewonnen

Door de jaren heen heeft Mintos verschillende prijzen gewonnen, waaronder drie jaar op een rij de “People’s Choice Award” van AltFi . Tevens hebben al meer dan duizend mensen Mintos op Trustpilot beoordeeld met een gemiddelde score van 4+ uit 5 sterren. Met de feedback en waarderingen van investeerders zit het dus wel goed.

Mintos op Trustpilot

Update 2 december 2020
Het lijkt erop alsof er de laatste maanden meer 1-ster beoordelingen zijn geplaatst bij Mintos op Trustpilot. Ik denk dat dit komt, omdat veel leningen vertraagd zijn. Hierdoor kunnen mensen minder snel bij hun geld en dat is vaak wat de ongeruste belegger zenuwachtig maakt. Persoonlijk zie ik de late leningen ook oplopen, maar dit is bij zo’n beetje alle crowdlenders het geval. Voor mij nog geen reden tot zorgen.

Mintos heeft al vele awards gewonnen

Crowdfunding campagne 2020

Mintos heeft vorig jaar één van de grootste crowdfunding campagnes in Europa afgerond. Hierbij hebben ruim 7.000 mensen een bedrag van zo’n 7 miljoen euro geïnvesteerd in Mintos als bedrijf. Het doel was om 1 miljoen op te halen, maar dit is dus met ruim 700% gehaald.

Veel Mintos gebruikers zijn hiermee deels eigenaar geworden in Mintos en delen hiermee in het succes van het bedrijf. Met de 7 miljoen euro wil Mintos de komende jaren gaan bouwen aan nieuwe diensten, meer personeel aannemen en uitbreiden naar nieuwe landen.

Wat ik zelf doe met Mintos

Mintos is niet alleen de grootste crowdlender van Europa, met een goede track-record. Ook hebben ze van alle platformen de meeste ervaring en het meest uitgebreide aanbod aan leningen. In heel veel landen.

Persoonlijk investeer ik alleen via de Diversified strategie. Ondanks het wat lagere rendement, staat hier gewoon alles op de auto-piloot en heb ik er geen omkijken naar. En over dat lagere rendement: 10% is nog altijd een zeer mooi rendement, als je het mij vraagt.

Ik gebruik het zelfs deels als een alternatief voor mijn spaarrekening, maar dan met een rendement van 10% in plaats van de spaarrente van 0,01% bij de bank (1000x zoveel dus).

Het feit dat ik snel bij mijn geld kan, door de “cash out” functie, plus het gemak van het zelf niet steeds te hoeven selecteren van de leningen bezorgen mij al maanden een gerust gevoel.

Let wel: het is nooit een garantie dat je snel bij al jouw geld kunt, maar dit is in feite bij alle crowdlending platformen zo.

Mijn geld is zonder directe aandacht van mijn kant, voor mij aan het werk. En alles blijft herinvesteren op de auto-piloot. Dus ik heb weinig last van cash-drag (dit gebeurt wanneer er geld in jouw account niets staat te doen en actie vereist van jouw kant).

Zeker voor mensen die nieuw zijn in de wereld van crowdlending, kan ik het Diversified of Conservative portfolio van harte aanbevelen. Je hebt dan, wat mij betreft, een goede mix tussen risico en rendement.

Meld je aan bij Mintos

Heb je nog nooit iets met Mintos of crowdlending gedaan en ben je nieuwsgierig?

 1. Ga naar de Mintos website om gratis jouw account aan te maken
 2. Volg de stappen, vul je gegevens in en wacht op goedkeuring
 3. Zodra je goedgekeurd bent, maak je geld over naar het platform
 4. Dit doe je door op “invest” te klikken en hierna “add money”
 5. Zodra het geld binnen is, kun je dit investeren in een of meerdere strategieën

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding & crowdlending: alles wat je erover wilt weten

Mintos

9.3

Rente

8.0/10

Opnemen & storten

10.0/10

Design & gebruik

10.0/10

Plus

 • Grootste crowdlender van Europa
 • Al meer dan 165.000 investeerders
 • Ruime keuze uit leningen en filters
 • Direct toegang tot cash out bij Invest & Access
 • Storten via oa iDeal

Min

 • Iets lagere rendementen met Invest & Access

3 Reacties

 1. SB
  24 februari 2020 / 13:37

  Was zelf op zoek naar andere manieren om te investeren en deze review heeft me over de streep getrokken. Inmiddels al een paar dagen actief op Mintos en ik moet zeggen dat het een mooie en overzichtelijke website heeft. Nu is er sinds kort ook een app, alleen deze is nog niet zo uitgebreid en duidelijk als de website. Maar als het goed is wordt deze steeds verder uitgebreid.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   24 februari 2020 / 13:42

   Leuk om te horen, SB! Ben zelf ook erg tevreden over Mintos, als onderdeel van m’n portfolio 👊🏻

   • SB
    24 februari 2020 / 14:14

    Ja, het is behoorlijk verslavend om ‘bankje’ te spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.