Mintos Review: crowdlending voor starters

Mintos Review: crowdlending voor starters

Mintos is voor mij zonder twijfel één van de beste crowdlending platformen. Ze zijn opgericht in 2015, gevestigd in Letland en mogen zich momenteel het grootste peer-to-peer lening-platform van Europa noemen.

Meer dan 165.000 investeerders hebben tot op de dag van vandaag al in zo’n 3 miljard euro aan leningen geïnvesteerd, met een gemiddeld rendement van 10-14%.

Update 11 februari
Naast o.a. Engels, Spaans en Duits heeft Mintos nu ook Nederlands als taal toegevoegd aan het platform. Dit wil tevens zeggen dat de support ook in het Nederlands afgehandeld wordt.

Mintos is eigenlijk een soort Marktplaats voor leningen, waarbij ze samenwerken met meer dan 60 bedrijven uit diverse landen, die leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven. En deze koppelen ze aan investeerders uit de hele wereld.

Doordat Mintos met zoveel bedrijven samenwerkt en verschillende type leningen aanbiedt om in te investeren, kunnen wij onze portfolio’s goed spreiden. Dit is belangrijk, want hoe groter jouw spreiding, hoe kleiner het risico.

Twee soorten portfolio’s bij Mintos

Mintos biedt de investeerder twee soorten portfolio’s, dus houdt hier even rekening mee wanneer je begint met investeren op het platform:

1. Handmatig investeren

Je kunt bij Mintos, net als veel andere crowdlending sites, ervoor kiezen om zelf een portfolio samen te stellen. Je kunt hierbij naar eigen inzicht de criteria opgeven: o.a. op basis van rendement, een selectie van landen, duur van de lening, type lening etc.

Ook is het mogelijk om deze criteria op te slaan, zodat Mintos in het vervolg via de “auto invest” optie, automatisch alleen nog voor jou in leningen investeert die aan jouw wensen voldoen.

Auto-invest is wat mij betreft een “must”, want het gebeurt vaak dat leningen terugbetaald worden en dan staat dat terugbetaalde geld niets te doen in jouw account. Hierdoor moet je elke keer zelf aan de slag en kost dit je veel tijd.

Met auto-invest investeert Mintos continu alles weer in nieuwe leningen, zolang je de auto-invest optie aan hebt staan.

2. Mintos Invest & Access

De andere optie is het Invest & Access portfolio. Dit is de “set & forget” optie, waarbij Mintos al het werk voor jou doet. Deze optie is een beetje hetzelfde als de auto-invest optie, echter met een paar verschillen:

 • Invest: Mintos kiest in dit portfolio hoe jouw geld verspreid wordt over alle leningen. Dit is heel gemakkelijk, vooral voor beginnende investeerders, maar het betekent wel dat je zelf geen invloed hebt over de criteria van de leningen.

  Daarentegen heb ik ervaren dat de criteria die Mintos hierbij hanteert, heel prima zijn.
 • Access: Stel nou dat jij tussentijds ineens bij jouw geld moet en je wil van de leningen af? Normaal gesproken dien je in zo’n geval te wachten tot de duur van de lening is afgelopen, voordat je weer bij jouw geld kunt.

  Of, je verkoopt ze vroegtijdig op de secundaire markt van Mintos. Dit is niet altijd wenselijk en ook dit kost tijd en enige kennis en kunde.

  Met de I&A account, kun je met één druk op de knop van jouw investeringen af. Dit heet “cash out”. Ik heb dit verschillende keren getest en meestal had ik binnen een aantal uren de beschikking over mijn geld.

  Mintos had in dat geval alles (of een deel) automatisch voor mij verkocht en had mijn geld vrijgegeven. Waarna ik het binnen een dag weer op mijn bankrekening had.

Passief inkomen van 9-14%

Het meeste rendement kun je bij Mintos behalen in het handmatige portfolio. Je kiest dan namelijk zelf de leningen uit en kunt hiervoor een minimaal rendement uitkiezen waaraan een lening moet voldoen.

Je kunt hiermee 12%+ realiseren. Bij Mintos Invest & Access ligt het rendement wat lager, zo tussen de 9-11%.

De flexibiliteit en het gemak van I&A komt dus wel met een lager rendement. Maar dat is vaak met alles zo: meer gemak betekent minder rendement, meer handmatig uitzoekwerk betekent meer rendement.

Mintos app voor iOS & Google Play

Mintos app voor iOS en Google Play

Update 20 februari: Mintos App is live
De mobiele app van Mintos voor iOS en de Google Play Store is live! Nu kun je – naast de website – ook al jouw Mintos investeringen volgen op je mobiele telefoon. Hij is er vooralsnog niet in het Nederlands, maar staat voor alle Nederlandsers standaard in het Engels.

Mintos heeft al vele awards gewonnen

Door de jaren heen heeft Mintos verschillende prijzen gewonnen, waaronder drie jaar op een rij de “People’s Choice Award” van AltFi .

Tevens hebben zo’n duizend mensen Mintos op Trustpilot beoordeeld met een gemiddelde score van 4,5 uit 5 sterren. Met de feedback en waarderingen van investeerders zit het dus wel goed.

Mintos heeft al vele awards gewonnen

Conclusie: ik ben fan van Invest & Access

Ondanks het wat lagere rendement, ben ik toch al een tijdje fan van de Invest & Access optie van Mintos.

Ik gebruik het zelfs deels als een alternatief voor mijn spaarrekening, maar dan met een rendement van 10% in plaats van de spaarrente van 0,01% bij de bank (1000x zoveel dus).

Het feit dat ik snel bij mijn geld kan, door de “cash out” functie, plus het gemak van het zelf niet steeds te hoeven selecteren van de leningen bezorgen mij al maanden een gerust gevoel.

Let wel: het is nooit een garantie dat je snel bij al jouw geld kunt, maar dit is in feite bij alle crowdlending platformen zo.

Mijn geld is zonder directe aandacht van mijn kant, voor mij aan het werk. En alles blijft herinvesteren op de auto-piloot. Dus ik heb weinig last van cash-drag (dit gebeurt wanneer er geld in jouw account niets staat te doen en actie vereist van jouw kant).

Zeker voor mensen die nieuw zijn in de wereld van crowdlending, kan ik Mintos Invest & Access van harte aanbevelen.

Meld je aan bij Mintos

Heb je nog nooit iets met Mintos of crowdlending gedaan en ben je nieuwsgierig? Doe dan zelf even wat onderzoek en meld je daarna aan.

Bonus & Cashbacks
Mintos biedt nieuwe investeerders doorgaans een welkomstbonus aan. Kijk hiervoor even op de Bonus & Cashback pagina.

Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Mintos

9.3

Rente

8.0/10

Opnemen & storten

10.0/10

Design & gebruik

10.0/10

Plus

 • Grootste crowdlender van Europa
 • Al meer dan 165.000 investeerders
 • Ruime keuze uit leningen en filters
 • Direct toegang tot cash out bij Invest & Access
 • Storten via oa iDeal

Min

 • Iets lagere rendementen met Invest & Access

3 Reacties

 1. SB
  24 februari 2020 / 13:37

  Was zelf op zoek naar andere manieren om te investeren en deze review heeft me over de streep getrokken. Inmiddels al een paar dagen actief op Mintos en ik moet zeggen dat het een mooie en overzichtelijke website heeft. Nu is er sinds kort ook een app, alleen deze is nog niet zo uitgebreid en duidelijk als de website. Maar als het goed is wordt deze steeds verder uitgebreid.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   24 februari 2020 / 13:42

   Leuk om te horen, SB! Ben zelf ook erg tevreden over Mintos, als onderdeel van m’n portfolio 👊🏻

   • SB
    24 februari 2020 / 14:14

    Ja, het is behoorlijk verslavend om ‘bankje’ te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *