Hoe kan ik het beste mijn spaargeld investeren?

Spaargeld investeren

Bijgewerkt op 17 oktober 2020

Je hebt hard gewerkt en slim bespaard om jouw spaargeld bij elkaar te krijgen en inmiddels een aardige spaarrekening opgebouwd. Dat is al een hele klus. Maar wat doe je er vervolgens mee? Ga je dat spaargeld investeren of laat je het staan?

Het op een spaarrekening laten staan geeft je misschien een veilig gevoel, maar het levert je vrijwel niets op. Sterker nog, door de inflatie van zo’n 2% ga je er met een spaarrente van minder dan 2%, ieder jaar op achteruit.

Dat wil zeggen: jouw spaargeld wordt elk jaar minder waard, zolang je er minder rente op ontvangt dan wat de huidige inflatie in Nederland is.

Maar wat moet je dan met je spaargeld om er op vooruit te kunnen gaan?

Hieronder loop ik je door enkele stappen, zodat jij jouw zuurverdiende spaargeld optimaal aan het werk kunt gaan zetten.

Stap 1. Afbetalen leningen met een hoge rente

De eerste stap die je moet overwegen, is om te kijken of je nog schulden hebt ergens. En dan met name schulden die je per jaar een hoop aan rente kosten.

Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Persoonlijke leningen
 • Doorlopend krediet
 • Rood staan
 • Aankopen op afbetaling
 • Creditcard schulden

Los die leningen en schulden allereerst af met je spaargeld! Het is doodzonde als je het geld hebt om jouw lening(en) af te betalen, maar de rente elk jaar blijft ophoesten. En het zijn vaak fikse rentes, in sommige gevallen tot wel 25%.

Stel dat je een schuld/lening hebt die jou elk jaar 25% rente kost. Door deze lening af te lossen, bespaar je dus die rente-betaling van 25%, die je anders wel had moeten ophoesten.

In feite heb je door die lening af te lossen, zojuist 25% bespaard / rendement behaald. Dat zijn winsten die je niet zomaar even op de beurs haalt.

Dus los eerst jouw schulden met hoge rente af!

Stap 2. Leg een Emergency Fund aan

Het nut van een Emergency Fund

Zodra je jouw leningen en schulden afbetaald hebt, doe je er verstandig aan om vervolgens een noodfonds aan te leggen met je spaargeld.

Dit noodfonds zorgt voor een extra geldbuffer, in het geval je voor kosten komt te staan die je anders met een lening of krediet zou moeten opvangen. Het voorkomt dus dat je terugvalt naar stap 1.

Vaak wordt aanbevolen om 3-6 maanden aan maandelijkse uitgaven opzij te zetten. Maar dit is heel persoonlijk.

Sommige mensen kiezen voor meer dan 3-6 maanden en anderen voelen zich voldoende op hun gemak met bijvoorbeeld 1.000 euro. Het gaat erom dat je met deze buffer rust hebt en er een veilig gevoel van krijgt.

Een emergency fund zet je ALTIJD op een spaarrekening, want dit moet gewoon veilig staan (en je moet snel toegang hebben tot het geld, in geval van nood).

Stap 3. Begin met investeren

Heb je jouw dure leningen afgelost en heb je een buffer met voldoende geld opzij gezet? Dan wordt het tijd voor het leukste werk: vanaf nu jouw overige spaargeld investeren!

Wie niet investeert, zal er alleen op vooruit kunnen gaan door meer te werken en sparen. Heel simpel. Wanneer je investeert, gaat jouw geld aan de slag om meer geld te verdienen.

Dit heet “jouw geld aan het werk zetten” en is de nummer 1 reden waarom veel rijke mensen steeds rijker worden.

Je kunt op twee manieren besluiten te gaan investeren:

 • Jouw geld laten beleggen
 • Zelf jouw spaargeld investeren

Er zijn heel wat mogelijkheden en ik wil natuurlijk niet dat jouw hoofd ervan gaat duizelen, dus ik leg het je hieronder uit.

Lees ook
šŸ‘‰šŸ» Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

Stap 3.1 – Jouw spaargeld laten beleggen

Wanneer je net begint met beleggen, lijkt het misschien allemaal heel verwarrend. En al helemaal wanneer je financiƫle websites leest, waar ze soms wel in een taal lijken te spreken die voor niemand te begrijpen is.

Om het beginnende beleggers makkelijk te maken om gewoon te beginnen, bieden veel Nederlandse banken een beleggingsrekening aan. Deze beleggingsrekening is gekoppeld aan jouw bankrekening, waarmee je eenmalig of maandelijks (automatisch) gaat beleggen.

Je koopt in feite een aandeel in een beleggingsfonds, waar de fondsmanager van de bank verantwoordelijk voor is.

Hieronder een aantal beleggingsrekeningen van Nederlandse banken, waar jij mogelijk ook een rekening bij hebt.

Het voordeel van beheerd beleggen is dat je er geen omkijken naar hebt. Je kunt maandelijks automatisch een deel van jouw salaris inleggen en de beleggingsrekening doet al het werk voor je.

Het nadeel is dat er, voor zulke rekeningen en fondsen, soms hoge kosten worden gerekend. Je betaalt dan maandelijks een percentage aan “beheerkosten” en “transactiekosten” aan de bank, ongeacht of jouw belegging op winst of verlies staat.

Dus, voor je laten beleggen:

 • Doen: wanneer je gewoon wilt beginnen en geen interesse hebt om zelf veel uitzoekwerk te doen
 • Niet doen: wanneer je zelf meer zeggenschap wilt hebben over jouw investeringen/beleggingen

šŸ‘‰šŸ» Je kunt er ook voor kiezen om niet via jouw bank, maar via een app als Semmie voor je laten beleggen

Stap 3.2 – Zelf jouw spaargeld investeren

Wanneer je het voor je laten beleggen niet ziet zitten OF je bent al een tijdje via die vorm aan het beleggen en wilt nu de volgende stap nemen: ga zelf jouw spaargeld investeren.

Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Ik loop hieronder met je door de investeringen waarmee je kunt beginnen om te werken naar meer vermogen:

 • Sparen met hoge rente
 • Aandelen, en dan met name ETF’s
 • Crowdlending & Crowdfunding

1. Sparen met hoge rente

Iban Wallet - Sparen met hoge rente

Heh, wacht even. Je zei toch in het begin dat sparen geen zin heeft vanwege de lage rente? Ja, dat klopt. Sparen bij een bankspaarrekening zet geen zoden aan de dijk!

Maar er zijn de laatste jaren diverse bedrijven, apps en platformen op de markt gekomen, die alternatieven aanbieden om je geld te sparen. En er komen er, door nieuwe Europese regelgevingen, de komende jaren een hoop bij.

Ze bieden vaak een veel hogere rente dan een spaarrekening bij de bank. Eigenlijk is het voor je beeldvorming dan ook beter om “sparen” niet langer alleen te verbinden aan een bankspaarrekening.

Sparen kan op allerlei manieren, want je kunt ook “sparen” door cash geld onder een matras te stoppen. Je houdt het geld vast, voor later gebruik. Echter, onder een matras zal het niet meer waard worden.

Voor mij heeft een alternatieve spaarrekening vier vereisten:

 1. Een hogere rente dan bij de bank
 2. Snel toegang tot mijn geld (liefst binnen 2 werkdagen)
 3. Een acceptabele risico/rente verhouding
 4. Een smartphone app

Een aantal van dit soort alternatieve spaar-opties waar ik gebruik van maak:

PlatformAccountRenteWebsite
NexoEUR8%Nexo.io
BondoraGo & Grow6,75%Bondora.com

Zet deze rentes even af tegen een gemiddelde spaarrekening van een bank (0,1%) en je ziet al snel waarom ik hier mijn geld spaar.

Let wel op, dat er voor dit soort spaarrekeningen een hoger risico geldt dan bij een spaarrekening van de bank. In ruil voor dit hogere risico, krijg je ook meer rente. Dat is bij zo’n beetje alle vormen van investeren versus sparen het geval.

Bij allen is een rekening openen voor Nederlanders zo gedaan:

 1. Klik op de links hierboven
 2. Maak een account aan
 3. Verifieer jouw gegevens en bankrekening
 4. En maak jouw eerste geld over
 5. Zie je geld dagelijks groeien

2. Beleggen in aandelen

In tegenstelling tot het laten beleggen in aandelen, geef ik de voorkeur aan zelf beleggen in aandelen. En dan heb ik het niet over ingewikkelde beleggingen in individuele aandelen, ook al is dit goed mogelijk.

Maar voor beginnende beleggers, die niet tot diep in de nacht verschillende bedrijven onder de loep willen nemen, is er de mogelijkheid om te beleggen in indextrackers.

Wow, klinkt sexy, die naam. I know! Ze heten ook wel ETF’s, of “Exchange Traded Funds” (wikipedia linkje voor meer info). Ok, dat maakt het niet veel aantrekkelijker.

ETF’s zijn indextrackers die een ruime selectie aandelen van bedrijven in een markt volgen. Je hebt ETFā€™s die honderden of zelfs duizenden bedrijven wereldwijd vertegenwoordigen. Koop je die ETF, dan heb je dus een deeltje gekocht van alle aandelen die door die ETF vertegenwoordigd worden.

Hiermee kun je heel eenvoudig gespreid beleggen in een index en hoef je zelf niet in afzonderlijke bedrijven te beleggen. Ik koop al een tijd de ā€œVanguard All-Worldā€ ETF, met als code/ticker VWRL.

Een ETF, zoals de VWRL van Vanguard, koop je zo:

 1. Maak gratis een account aan bij DEGIRO
 2. Verifieer jouw gegevens en bankrekening
 3. Maak jouw eerste geld over
 4. Koop zelf jouw eerste aandelen (ETF’s)
 5. Of lees eerst even mijn review over DEGIRO en het beleggen via hen

3. Crowdlending & Crowdfunding

Crowdfunding en crowdlending

Als laatste – maar zeker niet de minste – kun je een deel van jouw spaargeld investeren in crowdlending en crowdfunding.

Hiermee investeer je in projecten, bedrijven of leningen en hiervoor krijg je vaak een rente/rendement van 10-15%. Ook dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee, net als beleggen en alternatieve spaarrekeningen.

PlatformRenteWebsite
Mintos10-12%Mintos.com

Maar begin gewoon eens door je in te lezen over wat crowdlending eigenlijk is en hoe deze manier van investeren jouw geld jaarlijks met meer dan 10% kan laten groeien.

Lees ook
šŸ‘‰šŸ» Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Conclusie: wat je met jouw spaargeld kunt doen

Een hele hoop informatie en wellicht dat het je toch allemaal even duizelt. Wil je meer doen met jouw spaargeld dan het op de bank te laten staan, dan zal je in beweging moeten komen.

Maar dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin gewoon met de eerste stap hierboven en werk stapje voor stapje naar beneden.

Het gaat erom dat je begint!

Lees ook:

2 Reacties

 1. Petra
  28 december 2019 / 09:46

  Crowdlending en crowdfunding zijn behoorlijk gevaarlijk en niet zo winstgevend als wat ze zeggen.

  Wat je bij crowdlending/funding doet is een lening geven aan, of een aandeel kopen in Ć©Ć©n (opstartend) bedrijf. Er is geen enkele garantie dat dat bedrijf succesvol gaat zijn. Faalt het bedrijf, dan kun je meestal naar je geld fluiten.
  Als je je geld spreidt bij crowdlending/funding over meerdere bedrijven, dan is dat iets beter. Maar stel dat je 20 bedrijven in je portfolio hebt, en eentje gaat failliet, dan heeft dat alsnog een behoorlijk grote impact op je winst.

  Indextrackers daarentegen beleggen in honderden tot duizenden al langer bestaande bedrijven, die dus al succesvol zijn. Natuurlijk zullen ook enkele van deze bedrijven failliet gaan, maar dat heeft geen enorme impact op jouw indextracker, omdat daar nog honderden tot duizenden andere bedrijven in zitten.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 december 2019 / 10:04

   Helemaal eens dat er hogere risicoā€™s in crowdlending zitten, Petra. Daarom houd ik zelf de inleg hier klein en zit er max 10 euro in elke afzonderlijke lening. Mocht die onverhoopt niet uitbetaald worden, dan ben ik max een tientje kwijt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risicoā€™s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.