Mijn ervaring met crypto indexfondsen

Crypto indexfondsen CRYPTO10 en CRYPTO20

Bijgewerkt op 30 april 2020

De meeste beleggers kennen het principe en de werking van een indexfonds en ETF (tracker). Zo’n fonds vertegenwoordigt een mandje aandelen van bedrijven in de markt, waardoor je niet zelf afzonderlijke aandelen hoeft uit te kiezen. Maar wist je dat er inmiddels ook diverse crypto indexfondsen bestaan?

In de crypto-wereld wordt er al jaren gesproken over het starten van een ETF (Exchange Traded Fund), waarmee je dus een mandje cryptovaluta zou kunnen kopen en niet afzonderlijke crypto’s hoeft aan te schaffen.

Omdat de ontwikkeling en goedkeuring van een dergelijke officiële ETF voor crypto zeer lang duurt en moeizaam verloopt, zijn er al wel diverse bedrijven die alternatieve crypto indexfondsen zijn gestart.

Een van die bedrijven is Invictus Capital, welke ik sinds 2017 volg. Zij bieden reeds 3 jaar de mogelijkheid om via hun “tokens” een aandeel te kopen in een mandje van crypto’s.

CRYPTO20 (C20)

Het eerste crypto indexfonds is CRYPTO20. Deze token volgt de prijsontwikkeling van de top 20 crypto’s. Je koopt dus als het ware, via de C20 token, een aandeel in de 20 meest waardevolle (op basis van totale marktkapitalisatie) crypto’s.

Er zijn meer dan 2.000 verschillende cryptovaluta en -projecten om uit te kiezen en het is in veel gevallen echt gokken welke van deze projecten in de toekomst zullen overblijven.

Door te investeren in CRYPTO20, hoef je dus niet te weten welke crypto’s overblijven de komende jaren. Het algoritme van C20 doet dit voor je.

Elke week her-balanceert het algoritme de top20, waardoor deze op elke gewenst (wekelijks) moment, de 20 meest waardevolle crypto-projecten vertegenwoordigt.

Projecten en cryptovaluta die het niet redden om in de top 20 te blijven, worden verkocht en projecten die de top 20 binnenkomen worden aangekocht. C20 en het mechanisme erachter, blijft zo altijd up-to-date. Zodoende hoef ik me hier geen zorgen over te maken en blijf ik altijd geïnvesteerd in de 20 beste crypto’s.

CRYPTO10 Hedged (C10)

CRYPTO10 Hedged (C10) is een smart crypto indexfonds dat is ontworpen om slechts de top 10 crypto-projecten te volgen. Nu zul je denken: “wat heb ik hier aan als ik via C20 al toegang heb tot de top 20”?

CRYPTO10 Hedged heeft een extra feature, ten opzichte van CRYPTO20. Namelijk, een zogeheten “cash-hedge”.

Waar de waarde van C20 wordt bepaald door de schommelingen in prijs van de top 20 crypto’s, bepaalt bijj C10 het algoritme niet alleen welke crypto’s in de top10 zitten en horen, maar bepaalt het ook of er goed aan gedaan wordt om een deel van de waarde van de top10 in “cash te zetten”.

Bijvoorbeeld, wanneer de crypto-markt ineens enorm is gestegen, wordt er via technische indicatoren door het algoritme bepaald dat het “wijs” is om een deel tijdelijk in cash te zetten. En aangezien crypto’s heel volatiel zijn, kan zo’n “hedge” ervoor zorgen dat het doorgaans meer waarde (in dollars) behoudt.

Waarom ik in deze crypto indexfondsen investeer

Ik heb me aardig verdiept in de crypto-wereld. En toch is het voor mij ook gewoon niet te weten welke crypto’s, waar ik een deel van mijn zuurverdiende geld in stop, er over vijf of tien jaar nog zullen zijn.

En ik wil en kan ook gewoon niet alles in de gaten houden. Het is allemaal nog zo experimenteel, dat het zomaar kan zijn dat een crypto-project binnen een jaar niet meer bestaat. En dan wil ik niet gestresst het nieuws in de gaten hoeven houden, op zoek naar het moment dat ik moet verkopen.

Daarom geeft het mij persoonlijk rust om te weten dat een crypto-index-fonds die beslissingen voor mij maakt. Net als een indextracker/fonds in de aandelenmarkt. Passief investeren dus.

Prestaties C10 en C20

Om een kijkje te nemen in de prestatie tussen de verschillende fondsen, en het werk van de verschillende algoritmes, kun je hieronder de prijsontwikkeling in het afgelopen jaar zien van beiden.

Bron: https://picoraw.shinyapps.io/c10nav/

Je ziet dat het C20 fonds (blauwe lijn) grotere stijgingen en dalingen heeft. Het beweegt dus onrustiger dan het C10 fonds (rode lijn). Dat heeft twee redenen:

 1. In de top 20 zitten meer volatiele projecten. In de top 10 zitten over het algemeen projecten met een grotere marktkapitalisatie en die bewegen minder heftig.
 2. De cash-hedge van C10 heeft er ook voor gezorgd dat er een hele periode zo’n 90% van de waarde van het fonds in cash stond. Het algoritme bepaalde in dat geval dat het nog niet “veilig” genoeg was om weer top 10 crypto’s aan te kopen. Je ziet de rode lijn heel lang bijna vlak liggen.

Welk fonds beter presteert is wat mij betreft nog niet te zeggen. Daar is het nog te vroeg voor. Maar ik zie al wel dat een “defensievere” investeerder zich waarschijnlijk prettiger zal voelen bij C10 dan C20.

Nadelen van deze crypto indexfonden

Marktrisico

Het meest voor de hand liggende risico is natuurlijk dat het hele crypto-wereldje zeer experimenteel is. En dat de meeste projecten over een aantal jaren niet meer zullen bestaan. De kans is nog altijd aanwezig dat er van de meer dan 2.000 projecten, slechts enkele overblijven (Bitcoin o.a.).

Maar ook bestaat de kans, dat de hele crypto-revolutie faalt. In zo’n geval zal een crypto-indexfonds me ook niet helpen. Een aandeel hebben in de top twintig projecten die uiteindelijk niets waard zijn, geeft me dan nog altijd een dik verlies op mijn investering. Slim algoritme of niet.

Winner-takes-all risico

Bitcoin is het meest geteste crypto-project en velen claimen dat alle andere projecten en digitale munten zullen falen. Dat uiteindelijk slechts Bitcoin over zal blijven als winnaar.

In zo’n geval ben je wellicht beter af om je te concentreren op Bitcoin, in plaats van de top 10 of top 20. Bitcoin is al risicovol en experimenteel genoeg natuurlijk.

Aangezien Bitcoin in beide fondsen slechts een klein aandeel vertegenwoordigt, zal hiermee de investering in Bitcoin zelf, meer opleveren dan het aandeel van Bitcoin in zo’n fonds.

Op dit moment vertegenwoordigd Bitcoin “slechts” 9,5% van het fonds

Bedrijfsrisico

Beide fondsen zijn producten van Invictus Capital. Ook al hebben ze een prima track-record tot nu toe, toch is het een jong bedrijf in een experimentele sector. Mocht er iets gebeuren met hen (faillissement of fraude), dan bestaat vanzelfsprekend het risico dat je jouw investering kwijt bent.

Invictus zelf zegt dat een investeerder in beide fondsen, altijd eigenaar is van de onderliggende waarde en crypto’s die door het fonds vertegenwoordigd worden.

Via een zogeheten smart-contract zou je dus, bij het falen van Invictus, jouw C10 en C20 kunnen liquideren en hiervoor de onderliggende crypto’s terug kunnen krijgen in jouw wallet. Maar dat blijft natuurlijk een risico.

Conclusie

Laat ik voorop stellen dat ik in beide fondsen investeer als experiment. Ik doe dit met geld dat ik bereid ben kwijt te zijn, mocht het allemaal mis gaan.

Door te investeren in beide fondsen kan ik de komende jaren testen of dit iets voor mij is. En hiermee heb ik een bredere exposure in crypto dan alleen Bitcoin.

Ik word helemaal duizelig van alle nieuwe en vele projecten die in deze cryptowereld omhoog schieten. Het is gewoon voor mij niet bij te houden. Maar ik zie er wel een toekomst in.

En doormiddel van C10 en C20, neem ik op een passievere manier (zonder stress) toch deel aan die toekomst.

Meer informatie over C10 en C20 vind je op de website van Invictus Capital.

6 Reacties

 1. Annemijn
  25 augustus 2021 / 00:04

  Wat zijn de voorwaarden van Invictus? (C10) Is er bijvoorbeeld een minimale of periodieke inleg nodig? Wat zijn de kosten? etc. Ik kan het niet direct vinden op de site.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   26 augustus 2021 / 10:59

   Hai Annemijn. Ze hebben hiervoor een hele mooie factsheet opgesteld per fonds. Van C10 vind je hem hier: https://invictuscapital.com/en/crypto10hedged (even scrollen naar “factsheet”). Op die pagina vind je ook de whitepaper, waar meer informatie in staat.

 2. BTC4ALL
  10 augustus 2020 / 15:39

  Heb je wel eens gekeken naar Triaconta? Een nederlands initiatief met proposities die lijken op CRYPTO20 van Invictus. En zo ja wat zijn je afwegingen geweest om toch te gaan voor Invictus? Ik twijfel tussen deze 2 om mijn verkregen rente op Bitcoin bij Blockfy en Celcius te beleggen vanuit risicospreiding gedachte.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   10 augustus 2020 / 15:44

   Triaconta ken ik zelf niet. De keuze voor Invictus is gebaseerd op track-record (sinds 2017), hun persoonlijke betrokkenheid (founders zijn bereikbaar en transparant), de grote community en dat de tokens vrij verhandelbaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.