Lender & Spender Review: Crowdlending in Nederland

Lender en Spender review

Er zijn wereldwijd inmiddels tientallen crowdfunding en crowdlending bedrijven te vinden. En voor de Europese investeerders zijn deze bedrijven vooral gevestigd in landen als Letland, Estland en Litouwen.

Crowdlending is hot en neemt de laatste jaren enorm toe in populariteit en toegankelijkheid. Nieuwe technologieën en Europese regelgeving openen de markt om voor ons (kleine en grote) investeerders leuke kansen te bieden met mooie rendementen.

Ook in Nederland vind je een aantal nieuwe crowdlending websites, waaronder Lender & Spender.

Over Lender & Spender

Lender & Spender is een innovatieve aanbieder van consumentenleningen die rechtstreeks gefinancierd worden door particulieren zonder tussenkomst van een bank.

Ze zijn gevestigd in Amsterdam en hebben als missie “om de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter te maken”.

Ze staan verder onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en inmiddels hebben al meer dan 1.200 investeerders hun weg naar dit platform gevonden.

Ook krijgen ze via de website Independer.nl het cijfer 9. Dus ik zal niet de enige zijn die tevreden is met ze.

Hoe het werkt

Ik ben een tijdje geleden ook begonnen met het investeren bij Lender & Spender. Het werkt heel simpel en hun website is super overzichtelijk. Je investeert in feite in leningen die Nederlandse geldnemers bij Lender & Spender hebben aangevraagd.

Volgens de website zijn dit geldnemers met een hoge kredietwaardigheid. Dit betekent dus ook dat lang niet iedereen een lening kan aanvragen en dat is dus weer gunstig voor het risico waar wij als investeerders rekening mee moeten houden.

Nog voordat je geld via iDeal overmaakt, zie je in een overzicht over hoeveel (honderden) leningen het platform jouw investering uitspreidt.

Dit gaat automatisch, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het handmatig uitzoeken van goede leningen waarin je wilt investeren (zoals vaak wel bij andere crowdlending websites het geval is). Mijn geld is op dit moment over zo’n 970 leningen verspreid.

Je ziet snel en overzichtelijk hoe de ontwikkeling van jouw investeringen zullen verlopen (rente + aflossing)

Maandelijks inleggen

Wat ik verder heel prettig vind werken is dat je zowel de keus hebt om steeds eenmalig een bedrag in te leggen, alsmede maandelijks automatisch een bedrag van je bankrekening af te laten schrijven.

Alles wat automatisch gaat heeft mijn voorkeur, want zodoende kom ik niet steeds in de verleiding om mijn salaris aan allerlei andere dingen uit te geven.

Wanneer maandelijks investeren is geactiveerd, wordt het bedrag rond de 10e van elke maand automatisch geïncasseerd van jouw bankrekening en doormiddel van kleine bedragen gespreid over honderden leningen.

Je ontvangt na elke investering een e-mail met de bevestiging van de investering en je kunt dit op elk moment wijzigen of stopzetten via jouw account.

Maandelijks of eenmalig uitbetalen

In principe laat je natuurlijk alle rente en terugbetalingen die je binnenkrijgt gewoon staan, zodat alles automatisch geherinvesteerd wordt. Dus zolang je er niet aankomt, blijft het platform voor jou z’n werk doen.

Maar ook is het mogelijk om maandelijks uitbetalen te activeren. Voor wanneer je bijvoorbeeld langzaam wilt afbouwen, of de komende tijd wat extra geld nodig hebt.

Zodra je maandelijks uitbetalen activeert worden ontvangen betalingen aan rente en aflossing uitbetaald op je bankrekening. En je kunt heel eenvoudig maandelijks uitbetalen weer stopzetten via jouw account.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding & crowdlending: alles wat je erover wilt weten

Netto rendement van 4.2%

Bij Lender & Spender kun je jaarlijks een netto rendement verwachten van zo’n 4,2%. Dit is na aftrek van alle kosten. Ok, je kunt op andere crowdlending websites aanzienlijk hogere rendementen behalen, maar hier zitten natuurlijk ook weer heel andere risico’s aan vast.

Ik vind het prettig dat ik met 4,2% alsnog een VEEL hogere rente krijg dan op een spaarrekening en het is verder gewoon fijn dat het een Nederlands bedrijf betreft (met AFM toezicht).

Meld je aan bij Lender & Spender

Heb je nog nooit iets met Lender & Spender of crowdlending gedaan en ben je nieuwsgierig? Doe dan zelf even wat onderzoek en meld je daarna aan.

Bonus & Cashbacks
Lender & Spender biedt nieuwe investeerders doorgaans een welkomstbonus aan. Kijk hiervoor even op de Bonus & Cashback pagina.

Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Lender & Spender

8.3

Rente

5.0/10

Storten & opnemen

10.0/10

Design & gebruik

10.0/10

Plus

  • Goed alternatief voor spaargeld
  • Goede spreiding van inleg
  • Transparant en overzichtelijk
  • Maandelijks of eenmalig uitbetalen en inleggen
  • Nederlands bedrijf en valt onder AFM toezicht

Min

  • Rente van 4% is wat aan de lage kant, in vergelijking met diverse andere aanbieders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *