Lendahand Review: Crowdfunding met impact

Lendahand Review

Bijgewerkt op 20 augustus 2021

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende crowdfund platformen op internet te vinden. Zowel binnen als buiten Nederland. Veelal investeer je in bedrijven of personen in ontwikkelde landen (vaak binnen Europa), maar er zijn ook diverse crowdfunding websites waarbij je kunt investeren in ontwikkelingslanden. Waaronder Lendahand.

Wat is Lendahand?

Lendahand is een crowdfunding platform dat leningen verstrekt aan middelgrote en kleine bedrijven in meer dan 15 verschillende ontwikkelingslanden. Of zoals ze zelf mooi op de website zeggen:

“Lendahand is een online impact investing platform waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën.”

En dat zie je al snel, wanneer je op de website kijkt naar de projecten die ze crowdfunden. Er zijn onder andere projecten die voorzien in zonnepanelen, landbouwmaterialen, bouwmaterialen, machines en nog veel meer.

Inmiddels zijn er al meer dan 2.600 projecten via Lendahand gefinancierd, met een totale waarde van meer dan 50 miljoen euro. En er komen wekelijks nieuwe projecten beschikbaar. Die overigens vaak binnen enkele dagen volgeschreven zijn.

Type projecten

Zoals gezegd zijn er veel verschillende type projecten waaruit je kunt kiezen. Projecten die qua financieringsbehoeften variëren van enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s.

Wat ik zelf erg leuk vind aan Lendahand, is dat je bij elk project ziet wat de impact is van een succesvolle crowdfund. Zo zie je hoeveel banen er met elke lening gecreëerd kunnen worden en op hoeveel mensen het project een impact zal hebben.

Voorbeeld van een Lendahand project

Investeren met impact

Je investeert dus zodoende ook in banen in deze ontwikkelingslanden. Lendahand legt op hun website uit dat elke geïnvesteerde 2.500 euro, gemiddeld zorgt voor 1 nieuwe fulltimebaan. Op dit moment zijn er dus al meer dan 7.000 van die banen via de meer dan 2.600 projecten gecreëerd.

Verder zie je duidelijk, waar van toepassing, vermeld:

 • het aantal ton CO2 dat gereduceerd wordt
 • hoeveel toiletten er gebouwd worden
 • het aantal kWh dat gegenereerd wordt
 • hoeveel solar home sytemen er geïnstalleerd worden
 • hoeveel biogasvergisters er geplaatst worden

Overigens laat Lendahand zelf wel weten dat ondanks dat ze aangeven hoeveel impact een project kan hebben, ze nooit kunnen garanderen dat die precieze impact-cijfers waargemaakt worden. De impact kan als zodanig uiteindelijk dus zowel groter als kleiner zijn.

Lendahand Foundation

Naast het Lendahand platform is er ook nog de Lendahand Foundation. Deze Foundation verzorgt trainingen aan lokale bedrijven, zodat deze meer kennis kunnen opbouwen bij het opzetten en uitvoeren van hun werkzaamheden.

De Foundation bestaat sinds 2014 en heeft sinds z’n oprichting, training gegeven aan meer dan 500 ondernemers en is op dit moment actief in onder andere de Filipijnen, Ghana en Mongolië.

AFM vergunning

Lendahand beschikt overigens sinds 2016 over een AFM vergunning. Hiermee vallen investeringen op het platform onder de regels en toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Tevens staan ze onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en beschikken ze over een Elektronische geldinstelling-vergunning. Het geld dat jij investeert in projecten op Lendahand komt te staan op een afgeschermde en beveiligde bankrekening, totdat het geld naar het project overgemaakt wordt.

De AFM adviseert investeerders om niet meer dan 10% van hun vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren.

Een rendement van 3% tot 7%

Nu is het niet zo dat je voor elk project hetzelfde rendement ontvangt. Bij elke lening zie je duidelijk staan hoeveel rendement je kunt verwachten en hoe lang de duur van de lening is.

Bij elk Lendahand project zie je het te verwachten rendement

Vooralsnog heeft mijn portefeuille bij Landahand een gemiddeld rendement van 5,5%. Dat vind ik heel netjes. Kun je ergens anders een hoger rendement halen? Zeker! Maar dit zijn dan ook andere soorten crowdfunding-platformen met andere doelen en projecten.

Ik ben tot dusverre heel tevreden met de resultaten van mijn investeringen bij Lendahand. Ja, ik investeer deels hierin, omdat ik graag wat “impact” wil hebben op de situatie van mensen in opkomende economieën.

Maar ik zie Lendahand voornamelijk als mooie diversificatie binnen mijn crowdfund-portfolio, waar toch vaak overwegend platformen in zitten die alleen in ontwikkelde landen investeren.

Ik heb al diverse terugbetalingen ontvangen en weer geïnvesteerd in nieuwe projecten.

👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Risico’s

Ondanks dat Lendahand beschikt over een AFM vergunning, is en blijft investeren via crowdfunding gewoon risicovol. Het is een relatief nieuwe manier van investeren en winst behalen. En zo moet je het ook zien.

Veel projecten die via Lendahand worden gefinancierd, bevinden zich in ontwikkelingslanden. Daar hebben ze natuurlijk heel wat andere uitdagingen, dan wij hier in Nederland. Lendahand doet het vooronderzoek voor ons als investeerder, maar het kan zijn dat – in moeilijke tijden – de lener / het project niet aan z’n betaalverplichting kan voldoen.

Daarom hanteer ik altijd de volgende regels voor investeren in crowdfunding, dus ook bij Lendahand:

 • Nooit meer dan €50 in elk afzonderlijk project.
 • Mijn investeringen op Lendahand mogen niet meer zijn dan 15% van mijn totale investering in crowdfunding.
 • Crowdfunding mag in totaal niet meer dan 10% van mijn vermogen zijn.

Risico’s zijn nou eenmaal niet geheel af te dekken, maar je kunt wel je risico beperken, door niet teveel op één paard te wedden. Overigens: ik investeer nu al een tijdje bij Lendahand en heb tot nu toe nog geen enkel probleem gehad.

Lendahand is winnaar van de IEX "Crowdfunding Platform of the Year" in 2018 en 2019

Passief inkomen bij Lendahand

Crowdfunding is heel geschikt om een passief inkomen op te bouwen. Zo ook investeren in Lendahand projecten. Het rendement en de aflossingen worden periodiek uitbetaald, dus je kunt zelf een soort rente schema opbouwen.

Je kunt het dan zo plannen dat je elke maand winst (+aflossing) ontvangt op je bankrekening. Herinvesteer je dan niet alleen de aflossing, maar ook de winst – dan gaat die winst ook weer rente voor jou verdienen. Dat heet compound interest: jouw winst gaat voor jou aan het werk!

👉🏻 Lees meer over passief inkomen opbouwen

Welkomstbonus van €25

Wil jij, net als ik, ook gaan investeren in projecten op Lendahand? Dan heb ik goed nieuws! Nieuwe investeerders krijgen namelijk een welkomstbonus van 25 euro, wanneer ze hun eerste investering in een willekeurig project hebben gedaan.

De minimale investering in een project is €50, dus dat is direct al 50% rendement. Je krijgt de 25 euro binnen een paar dagen in jouw account gestort. Je kunt deze overigens, naar wens, investeren in een volgend project of gewoon over laten schrijven naar je bankrekening.

LET OP: vergeet niet om de referral code YG4H-UY42-DUWR te gebruiken bij je eerste investering van €50 in een beschikbaar project. De code is alleen geldig voor nieuwe accounts tijdens de eerste investering.

Begin met investeren bij Lendahand

Het openen van een account is gratis en je kunt direct al beginnen met investeren in één of meerdere open projecten.

 • Meld je aan bij Lendahand
 • Voltooi jouw registratie
 • Stort via iDeal geld in jouw account
 • Gebruik bij de eerste investering in een project, de code YG4H-UY42-DUWR
 • Zodra je jouw eerste investering, van minimaal 50 euro, met deze referral code hebt gedaan, ontvang je €25 bonus van Lendahand
 • Ga naar de website van Lendahand

Lendahand

9.2

Rente

8.0/10

Opnemen & Storten

10.0/10

Design & Gebruik

9.5/10

Plus

 • Sociaal investeren
 • Mooie portfolio diversificatie
 • AFM vergunning
 • Al meer dan 2600 projecten gefinancierd
 • Betalen via iDeal

Min

 • Iets lagere rendementen dan andere platformen

8 Reacties

 1. mark
  23 augustus 2020 / 15:14

  Ik ben ook erg gecharmeerd van lendahand, en heb ook aandelen van hun.

  begonnen in 2015 mijn rendement ligt wel lager meer bij 3% 172 lopende projecten 140 afgelost en 4 default

  moet wel zeggen dat die max 10% van de afm voor mij niet werkt een echte onderbouwing hiervoor is niet te vinden? en beleggen doe je ook niet met 10% van je geld, maar das natuurlijk alleen mijn mening

 2. Nourfe
  18 augustus 2020 / 08:59

  Ik investeer nu 3 jaar bij Lendahand. Niet direct om winst te maken, maar meer uit een sociaal oogpunt. In het totaal heb ik 1040 euro geïnvesteerd, steeds 50 euro per project. Tot voor de Corona crisis zijn twee projecten (totaal 92 euro) mis gegaan. Als alle projecten netjes af betalen zou ik 12,57 winst maken. Maar: deze maand heb ik al twee berichten gehad van investeringen die door de crisis op zijn minst vertraagd zijn. Bij ander project worden de schulden geherstructureerd.
  Mijn conclusie is dat Lendahand vanuit een investeringsoogpunt risicovol is. Ik blijf hopen dat de investeringen wel helpen voor de betrokken landen.

 3. Grace
  15 maart 2020 / 12:45

  Investeer sinds 2017 in LendaHand. Steeds 50 euro per keer, gemiddeld 6 maal per jaar. Nog geen enkele ‘miskoop’ gedaan. Dus steeds keurig uitbetalingen gehad.
  Mijn belangrijkste drijfveer: mensen in hun eigen omgeving/in hun eigen thuis een mogelijkheid bieden om hun leven op te bouwen. Hierdoor, misschien heel hoogdravend gedacht van me, kunnen zij in hun eigen omgeving bij hun familie, vrienden en kennissen een bestaan opbouwen en ontstaat niet de neiging om te gaan bedenken om economisch vluchteling te worden.

 4. 7 februari 2020 / 22:30

  Wat is de default rate van de projecten? De defaults bij Geldvoorelkaar liepen bij mij op een gegeven moment op to wel 20% van alle projecten die vroeger of later gedefault zijn.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   7 februari 2020 / 22:39

   Ik heb nog geen defaults gehad, dus moeilijk te zeggen. In het stuk van Nieuwsuur, waarbij Koen Thé van Lendahand ernaar werd gevraagd, ging het 5% (2 vd 40 in het voorbeeld dat hij noemde), maar 2% van het totale volume.

 5. 6 februari 2020 / 19:55

  Ik investeer per maand 50 euro bij Lendahand en ben tot nu toe ook erg tevreden. Leuk om jouw review te lezen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   7 februari 2020 / 22:17

   Leuk om te horen, Stella! 😃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.