Lendahand Review: crowdfunding met impact

Lendahand Review

Er zijn veel verschillende crowdfundplatformen tegenwoordig, zowel binnen als buiten Nederland. Veelal investeer je in bedrijven of personen in ontwikkelde landen, maar er zijn ook diverse crowdfunding-sites waarbij je kunt investeren in ontwikkelingslanden. Waaronder Lendahand.

Wat is Lendahand?

Lendahand is een crowdfunding platform dat leningen verstrekt aan middelgrote en kleine bedrijven in meer dan 15 verschillende ontwikkelingslanden. Of zoals ze zelf mooi op de website zeggen:

“Lendahand is een online impact investing platform waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën.”

En dat zie je al snel, wanneer je op de website kijkt naar de projecten die ze crowdfunden. Er zijn onder andere projecten die voorzien in zonnepanelen, landbouwmaterialen, bouwmaterialen, machines en nog veel meer.

Inmiddels zijn er al meer dan 2.600 projecten via Lendahand gefinancierd, met een totale waarde van meer dan 50 miljoen euro. En er komen wekelijks nieuwe projecten beschikbaar. Die overigens vaak binnen enkele dagen volgeschreven zijn.

Type projecten

Zoals gezegd zijn er veel verschillende type projecten waaruit je kunt kiezen. Projecten die qua financieringsbehoeften variëren van enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s.

Wat ik zelf erg leuk vind aan Lendahand, is dat je bij elk project ziet wat de impact is van een succesvolle crowdfund. Zo zie je hoeveel banen er met elke lening gecreëerd kunnen worden en op hoeveel mensen het project een impact zal hebben.

Investeren met impact

Je investeert dus zodoende ook in banen in deze ontwikkelingslanden. Lendahand legt op hun website uit dat elke geïnvesteerde 2.500 euro, gemiddeld zorgt voor 1 nieuwe fulltimebaan. Op dit moment zijn er dus al meer dan 7.000 van die banen via de meer dan 2.600 projecten gecreëerd.

Verder zie je duidelijk, waar van toepassing, vermeld:

 • het aantal ton CO2 dat gereduceerd wordt
 • het aantal kWh dat gegenereerd wordt
 • hoeveel toiletten er gebouwd worden
 • hoeveel solar home sytemen er geïnstalleerd worden
 • hoeveel biogasvergisters er geplaatst worden

Overigens laat Lendahand zelf wel weten dat ondanks dat ze aangeven hoeveel impact een project kan hebben, ze nooit kunnen garanderen dat die precieze impact-cijfers waargemaakt worden. De impact kan als zodanig uiteindelijk dus zowel groter als kleiner zijn.

Lendahand Foundation

Naast het Lendahand platform is er ook nog de Lendahand Foundation. Deze Foundation verzorgt trainingen aan lokale bedrijven, zodat deze meer kennis kunnen opbouwen bij het opzetten en uitvoeren van hun werkzaamheden.

De Foundation bestaat sinds 2014 en heeft sinds z’n oprichting, training gegeven aan meer dan 500 ondernemers en is op dit moment actief in onder andere de Filipijnen, Ghana en Mongolië.

AFM vergunning

Lendahand beschikt overigens sinds 2016 over een AFM vergunning. Hiermee vallen investeringen op het platform onder de regels en toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Tevens staan ze onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en beschikken ze over een Elektronische geldinstelling-vergunning. Het geld dat jij investeert in projecten op Lendahand komt te staan op een afgeschermde en beveiligde bankrekening, totdat het geld naar het project overgemaakt wordt.

De AFM adviseert investeerders om niet meer dan 10% van hun vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren.

Een rendement van 3 – 7%

Nu is het niet zo dat je voor elk project hetzelfde rendement ontvangt. Bij elke lening zie je duidelijk staan hoeveel rendement je kunt verwachten en hoe lang de duur van de lening is.

Vooralsnog heeft mijn portefeuille bij Landahand een gemiddeld rendement van 5,5%. Dat vind ik heel netjes. Kun je ergens anders een hoger rendement halen? Zeker! Maar dit zijn dan ook andere soorten crowdfunding-platformen met andere doelen en projecten.

Ik ben tot dusverre heel tevreden met de resultaten van mijn investeringen bij Lendahand. Ja, ik investeer deels hierin, omdat ik graag wat “impact” wil hebben op de situatie van mensen in opkomende economieën.

Maar ik zie Lendahand voornamelijk als mooie diversificatie binnen mijn crowdfund-portfolio, waar toch vaak overwegend platformen in zitten die alleen in ontwikkelde landen investeren.

Ik heb zelfs al mijn eerste terugbetalingen binnen en weer geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Welkomstbonus van €25

Wil jij, net als ik, ook gaan investeren in projecten op Lendahand? Dan heb ik goed nieuws! Nieuwe investeerders krijgen namelijk een welkomstbonus van 25 euro, wanneer ze hun eerste investering in een willekeurig project hebben gedaan.

De minimale investering in een project is €50, dus dat is direct al 50% rendement. Je krijgt de 25 euro binnen een paar dagen in jouw account gestort. Je kunt deze overigens, naar wens, investeren in een volgend project of gewoon over laten schrijven naar je bankrekening.

Begin met investeren bij Lendahand

Het openen van een account is gratis en je kunt direct al beginnen met investeren in één of meerdere open projecten. Betalen gaat eenvoudig via iDeal.

Meld je hier aan bij Lendahand, begin met investeren en ontvang €25 bonus.


Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Lendahand

9.2

Rente

8.0/10

Opnemen & Storten

10.0/10

Design & Gebruik

9.5/10

Plus

 • Sociaal investeren
 • Mooie portfolio diversificatie
 • AFM vergunning
 • Al meer dan 2600 projecten gefinancierd
 • Betalen via iDeal

Min

 • Iets lagere rendementen dan andere platformen

5 Reacties

 1. Grace
  15 maart 2020 / 12:45

  Investeer sinds 2017 in LendaHand. Steeds 50 euro per keer, gemiddeld 6 maal per jaar. Nog geen enkele ‘miskoop’ gedaan. Dus steeds keurig uitbetalingen gehad.
  Mijn belangrijkste drijfveer: mensen in hun eigen omgeving/in hun eigen thuis een mogelijkheid bieden om hun leven op te bouwen. Hierdoor, misschien heel hoogdravend gedacht van me, kunnen zij in hun eigen omgeving bij hun familie, vrienden en kennissen een bestaan opbouwen en ontstaat niet de neiging om te gaan bedenken om economisch vluchteling te worden.

 2. 7 februari 2020 / 22:30

  Wat is de default rate van de projecten? De defaults bij Geldvoorelkaar liepen bij mij op een gegeven moment op to wel 20% van alle projecten die vroeger of later gedefault zijn.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   7 februari 2020 / 22:39

   Ik heb nog geen defaults gehad, dus moeilijk te zeggen. In het stuk van Nieuwsuur, waarbij Koen Thé van Lendahand ernaar werd gevraagd, ging het 5% (2 vd 40 in het voorbeeld dat hij noemde), maar 2% van het totale volume.

 3. 6 februari 2020 / 19:55

  Ik investeer per maand 50 euro bij Lendahand en ben tot nu toe ook erg tevreden. Leuk om jouw review te lezen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   7 februari 2020 / 22:17

   Leuk om te horen, Stella! 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *