IUVO GROUP Review: crowdlending met 12% rente

IUVO Group

Bijgewerkt op 20 augustus 2021

Samen met mijn andere favoriete crowdlending platform, Mintos, hoort IUVO Group in de top 3 thuis. Ik investeer hier nu ruim een jaar en ben ze ooit, toevallig, op het spoor gekomen door een nieuwsbrief van een andere blogger.

Over de IUVO Group

IUVO Group is een crowdlending platform, met Estland als thuisbasis. Ze bestaan sinds 2016 en inmiddels hebben meer dan 15.000 investeerders voor ruim honderd miljoen euro aan leningen ingevuld.

Het platform biedt de mogelijkheid om in leningen te investeren, waar investeerders dan weer een mooi rendement voor kunnen ontvangen. De verstrekkers van die leningen zitten voornamelijk in Spanje, Bulgarije, Polen, Roemenië en Georgië. De leningen waarin je kunt investeren zijn: hypotheken, autoleningen, zakelijke leningen, persoonlijke leningen en korte kredieten.

Alle financiele cijfers en resultaten van de IUVO Group worden gecontroleerd door Grant Thornton.

Terugkoopgarantie

IUVO biedt voor alle leningen op het platform een 100% terugkoopgarantie door de opdrachtgever (loan originator). Wanneer een lener niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en als zodanig niet kan terugbetalen, neemt de opdrachtgever de resterende uitstaande geïnvesteerde hoofdsom voor zijn rekening en worden investeerders (in theorie) terugbetaald.

Auto-invest, primaire & secundaire markt

Persoonlijk zoek ik voornamelijk crowdlending platformen, waarbij de volgende drie mogenlijkheden aangeboden worden:

 1. Een auto-invest functie: hierdoor kan ik mijn eigen voorkeuren opslaan, waardoor het systeem altijd blijft investeren in leningen die matchen met mijn gewenste criteria.
 2. Primaire markt: een overzicht van nieuwe leningen die wekelijks aangevuld worden en een groot genoeg volume hebben.
 3. Secundaire markt: wanneer ik snel van mijn leningen af zou willen en ik niet wil wachten tot de termijn voorbij is, kan ik op de secundaire markt mijn nog openstaande leningen verkopen. Zie het als een soort Marktplaats waar je jouw gebruikte spullen aan anderen kunt verkopen.

Rente van 5-15%, met een gemiddelde van 14% tot nu toe

IUVO noemt zelf op hun website dat een investeerder gemiddeld 9-10% rendement kan behalen op hun platform. En dat het maximale rendement uit leningen, zo’n 15% betreft.

Ik ben nu meer dan een jaar voortdurend geïnvesteerd geweest. En ik behaal zelf heel consequent iets meer dan 14% rendement.

Dit komt omdat ik in mijn auto-invest settings ervoor kies om via IUVO alleen in leningen te investeren van meer dan 12%. En aangezien er tot nu toe altijd genoeg van die leningen beschikbaar waren, staat mijn gemiddelde jaarlijkse rendement nu op 14,20%.

Ook telt natuurlijk de welkomstbonus mee, die ik aan het begin van het jaar heb ontvangen.

IUVO Group Review - Auto invest instellingen

Je ziet hierboven mijn instellingen voor de auto-invest bij IUVO:

 • Portfolio size: zorg dat deze altijd hoog genoeg is, zodat het systeem blijft her-investeren. Zet je dit lager dan het geld dat je bij IUVO hebt staan, dan stopt de auto-invest bij dat bedrag.
 • Maximum investment per loan: ik steek zelf maximaal 10 euro in elke afzonderlijke lening. Mocht iemand niet terug kunnen betalen en het gaat mis, dan heeft dit weinig nadelig effect op mijn portfolio.
 • Interest rate: ik kies er bewust voor om alleen in leningen te investeren die minimaal 12% rendement geven. Over het algemeen liggen de rentes van leningen, waaruit je kunt kiezen, tussen de 5% en 15% op jaarbasis.
 • Loan type / Loan status: ik heb bij IUVO ervoor gekozen om niet te investeren in hypotheken. Deze hebben namelijk een zeer lange looptijd. En qua status, wil ik alleen in “current” leningen investeren. Hierdoor gaat mijn geld alleen naar leningen die geen achterstand hebben.
 • Country: ook investeer ik niet in leningen uit Polen. Dit, omdat ik via andere platformen in mijn portfolio hier al in investeer.
 • Verder laat ik alles open en kies ik ervoor om in alle lening-verstrekkers te investeren.

Waarom ik investeer in IUVO Group

Er zijn nogal wat spelers in crowdlending-land. Goede en minder goede spelers. En voornamelijk de afgelopen tijd zijn er nogal wat platformen die het niet zo nauw lijken te nemen met de belangen van hun investeerders.

Crowdlending blijft een vorm van investeren met hoge risico’s. Dat is bekend en besef ik me maar al te goed (ik ben zelf ook al geld kwijt geraakt aan frauduleuze sites).

Ook bij IUVO zou het dus mis kunnen gaan. Maar waar IUVO zich voornamelijk onderscheidt, wat mij betreft, is hun transparantie.

Hun communicatie is altijd heel helder en frequent. Ze geven openheid over de posities van hun lening-verstrekkers en ze reageren op verschillende kanalen heel snel en duidelijk op vragen.

Laatst kreeg ik een persoonlijke mail van een van de accountmanagers bij IUVO. Hij was benieuwd of ik tevreden was en hij iets voor mij kon doen. Hierop volgde een plezierige mailwisseling over de recente gebeurtenissen bij andere crowdlending en crowdfunding platformen. En heb ik een beter beeld bij hun motivatie en transparantie.

Het blijft een risico, dus als investeerder wil ik dan ook zoveel mogelijk onzekerheden af kunnen dekken. Transparantie en persoonlijke communicatie van een platform, helpen hierbij.

Welkomstbonus bij IUVO

En dan nog de welkomstbonus bij IUVO. Dat is nog altijd één van de beste van alle platformen.

Bij het aanmaken van een nieuw account, biedt IUVO een welkomstbonus van 1,5%, bij een investering van minimaal €1.000. En wil je gaandeweg of direct al meer dan €1.000 investeren, dan kun je in totaal maar liefst 150 euro bonus ontvangen!

Bonus voor nieuwe investeerders
IUVO maakt geen gebruik van referral codes die uitgedeeld worden. Ze hanteren namelijk een friends-for-friends systeem, waarbij iemand anders je dient aan te melden, alvorens jij je registreert op het platform.

Wil jij ook die bonus tot €150 ontvangen, klik dan hier.

Conclusie

Laten we eerlijk zijn: je kiest hopelijk geen platform uit omdat ze een mooie bonus bieden. Dat zou niet heel slim zijn en kan je behoorlijk wat koppijn bezorgen. Ik ga je ook niet adviseren om in IUVO te investeren, want je moet écht zelf onderzoek doen of dit iets is voor jou.

Maar persoonlijk ben ik heel tevreden over de prestaties van mijn investeringen bij IUVO Group. En heb ik tot nu toe nog geen reden gezien om mijn geld er weg te halen.

Tot dusver heb ik in het afgelopen jaar een passief rendement van ruim 14% behaald en nog geen verliezen gehad. De auto-invest doet elke maand keurig z’n werk, waardoor mijn geld nauwelijks stilstaat. Mijn geld bij IUVO Group is continu voor mij aan het werk.

And that’s the way I like it best!

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding & crowdlending: alles wat je erover wilt weten

IUVO Group

9.3

Rente

10.0/10

Opnemen & Storten

9.0/10

Design & Gebruik

9.0/10

Plus

 • Auto-invest
 • Ruime keuze uit leningen
 • Secundaire markt
 • Terugkoopgarantie
 • Transparante communicatie

Min

 • Bestaat sinds 2016, dus nog geen economische crisis doorstaan

2 Reacties

 1. Afra
  22 januari 2021 / 10:37

  Ha! Linkjes naar IUVO lijken niet te werken? 🙂 Gr, Afra

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   22 januari 2021 / 16:25

   Dank je Afra. Heb het aangepast 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.