Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

Voor wie al langer belegt, zal het de afgelopen weken wellicht een achtbaan geweest zijn. Of misschien meer als skydiven zonder parachute of bungeejumpen zonder koord. De meeste aandelenmarkten zijn meer dan 25% in waarde gedaald.

Het is even slikken om je beleggingen binnen een paar weken met een kwart in waarde te zien dalen, zelfs wanneer je gefocust bent op de lange termijn.

De laatste dagen kreeg ik verschillende vragen van mensen die nog niet aan het beleggen zijn: “is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?”. En: “is de daling over?”.

Of de daling over is, is nog wat vroeg om te kunnen zeggen. En eerlijk gezegd kan niemand je dit ook echt vertellen. Want, niemand weet het. Het ene kamp zegt dat het nog veel verder kan en het andere kamp schreeuwt dat het nu de tijd is om je slag te slaan.

Er zijn geen zekerheden, slechts “waarschijnlijkheden”.

De Amsterdamse beurs (AEX) de afgelopen 12 maanden

Slecht nieuws en emoties

Je kunt het nieuws vandaag de dag niet missen: het coronavirus en de economie. En dan met name de negatieve berichten over de beurs. “Ergste daling in 30 jaar”. Of “we gaan een recessie in”.

Dit zijn berichten die iemand ervan kunnen weerhouden om te beginnen met beleggen. Want eerlijk is eerlijk: wie is er echt in staat om temidden van al die paniek een rationele beslissing te maken?

En toch kan dit het moment voor je zijn om (rustig) je eerste stappen te zetten. Wanneer de meerderheid tegen verliezen aankijkt en de prijzen van aandelen ingestort zijn.

Het kan hoger, het kan lager

Ik weet ook niet of dit het ergste was. Ik denk dat het alle kanten op kan gaan de komende tijd.

Er is over het algemeen geen “beste tijd om te beginnen met investeren“. MAAR, het is wél een beter moment om nu te starten dan in de afgelopen maanden. Daarbij wel een paar kanttekeningen:

 • Ook al is er een enorme snelle en heftige daling geweest, de markten en aandelen kunnen nog lager.
 • Je moet je in dat geval kunnen instellen op verliezen, nadat je jouw inleg hebt gedaan.
 • Je moet het geld niet nodig hebben in de komende jaren, om van te leven. Het gaat hier niet om een “snelle winst” of loterij-ticket. Het is een lange-termijn avontuur.

Daarbij zou ik op dit moment zelf niet in één keer al mijn geld gaan beleggen. Mijn strategie zou zijn om mijn te beleggen geld op te splitsen en deze periodiek te gaan beleggen.

Een groot bedrag beleggen

Stel dat ik nu 5.000 euro hebt en ik wil hiermee gaan beleggen. In dat geval zou ik:

 • Nu 1.000 euro beleggen
 • En elke volgende maand, op een vast tijdstip de volgende 1.000 euro beleggen totdat de 5.000 euro bereikt is

Wat je hiermee doet is A. beginnen (heel belangrijk) en B. het geld spreiden.

Veel mensen zeggen dat je de markt niet moet proberen te timen en dat je alles in een keer in moet leggen. Daar ben ik het over het algemeen mee eens, maar dit zijn hele vreemde tijden. We weten niet waar het heen gaat en er zijn vele mensen die het niet aandurven om te starten, door al het negatieve nieuws. Als dat nieuws jou ervan weerhoudt om al je beschikbare geld te gaan beleggen, dan moet je over die psychologische drempel heen.

Dollar Cost Averaging

Door het te spreiden, haal je de emotie eruit. Tevens krijg je hierdoor de komende maanden een “gemiddelde” prijs voor jouw beleggingen. Gaat de markt dalen, na je eerste inleg, dan koop je met de tweede inleg meer aandelen voor hetzelfde geld.

Stijgt de markt in maand 1, daalt hij in maand 2, stijgt weer in maand 3 etc… een gemiddelde dus. Dit heet in het engels “Dollar Cost Averaging”. Een vast bedrag per maand, op vaste tijden aandelen kopen.

Voorbeeld:
Elke maand koop je voor 1.000 euro aan Aandeel X. De prijs van Aandeel X beweegt (voor het gemak) in de komende maanden tussen de €5 en €10.

PrijsInlegAandelen
Maand 1€7€1.000142,85 st.
Maand 2€5€1.000200 st.
Maand 3€6€1.000166,67 st.
Maand 4€7€1.000142,85 st.
Maand 5€9€1.000111,11 st.
Resultaat€6,54€5.000763,48 st.

In dit voorbeeld heb je 5 x 1.000 euro belegd, tegen een gemiddelde prijs van €6,54 voor Aandeel X. Hiermee heb je in totaal zo’n 763 aandelen weten te kopen (exclusief aankoopkosten).

Had je de volledige €5.000 in maand 1 belegd in Aandeel X, dan had je €5.000 / €7 = 714 aandelen kunnen kopen. In bovenstaande voorbeeld heb je dus bijna 50 meer aandelen kunnen kopen.

Nu is deze methode niet een bullet-proof garantie dat je hiermee altijd méér aandelen en een betere aankoopprijs krijgt. Het kan ook zomaar zijn dat in maand 1 het aandeel het goedkoopst is en je in dat geval het beste alles in één keer had kunnen beleggen.

Maar het werkt, psychologisch EN vaak ook financieel gezien. Er zijn hier diverse en uiteenlopende meningen over, zoals ik al zei. En ik zeg je ook alleen wat ik zou doen. Dit is geen financieel advies. Ik doe dit echter al jaren zo en voel me er prettig bij.

Maandelijks beleggen

Zou ik nu niet de beschikking hebben over een groot bedrag om mee te beleggen, dan zou ik vanaf nu beginnen met het instellen van maandelijkse beleggingen. Elke maand, vanaf nu, een vast bedrag van mijn inkomen beleggen en dit consequent volhouden.

De meerderheid van de aandelen staat op dit moment 20-30% lager dan de top van een maand geleden. De laatste keer dat de AEX op dit punt stond, was in december 2016. Meer dan 3 jaar geleden.

Hierdoor begin je met maandbeleggen op een lager niveau dan drie jaar geleden. Kijk, dat is een mooi begin, toch?

Conclusie

Wil je dus beginnen met beleggen en vraag je je af of – na deze daling – het een goed moment is om te starten? Persoonlijk zou het voor mij een goed moment zijn.

Je koopt nu aandelen, die een maand geleden nog 20-30% duurder waren. Je stapt dus goedkoper in. Wat niet wil zeggen dat het niet NOG goedkoper kan, maar begin gewoon en leg de komende maanden beetje voor beetje in.

En dan nog HEEL belangrijk: beleg met geld dat je bereid bent een lange periode te laten staan. En met lang, bedoel ik dan ook echt lang. Meer dan 10 jaar.

Want, het laatste dat je wilt is met geld beleggen dat je over een jaar nodig hebt om van te leven. De kans is altijd aanwezig dat jouw aandelen over een jaar minder waard zijn dan nu en dan moet je ze weer met verlies verkopen.

Lees ook:

5 Reacties

 1. 15 maart 2020 / 13:28

  Helemaal mee eens. Ik denk dat het nu een TOP moment is om te starten met beleggen en vind het daarom ook goed dat je nu allerlei cursussen hebt over starten met beleggen. Want ja, die schieten als paddenstoelen uit de grond, maar ook eens dat je het gestaag moet doen. Dus eerst inderdaad €1000,- euro en vervolgens elke maand €500,- om je portfolio langzaam op te bouwen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   15 maart 2020 / 13:36

   Dat is idd de studie achter het resultaat ja. Dat neemt echter de psychologische overwegingen en drempels niet mee. Ik ken veel mensen die het niet aandurven om een groot bedrag in te leggen. Zeker niet in tijden van onzekerheid. Vandaar dat DCA voor die mensen een goede optie is.

   • 15 maart 2020 / 13:55

    Ja die mensen ken ik ook! Beter iets minder optimaal beleggen dan je geld laten verpieteren op een spaarrekening…

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     15 maart 2020 / 14:08

     Helemaal eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium