Investeer alleen geld dat je kunt missen – serieus?

Investeer alleen geld dat je kunt missen

Bijgewerkt op 30 april 2020

Niemand houdt ervan om geld te verliezen. Dat doet pijn en we doen er vaak alles aan om dit te voorkomen. Overal op internet lees je dat je “alleen geld moet investeren dat je kunt missen” of “geld dat je bereid bent te verliezen”. Maar serieus, wat betekent dit eigenlijk?

Om dit algemene advies te ontleden en begrijpelijk te kunnen maken, stel ik hierbij altijd twee vragen:

 • Hoe lang ben ik in staat om tegen een verlies aan te kijken?
 • Hoe zou het mij vergaan als ik mijn geld kwijt zou zijn?

Geld een periode moeten missen

Wanneer je investeert in bijvoorbeeld de aandelenmarkt, kan het zijn dat er een periode komt waarop de beurzen instorten en zomaar ineens 50% lager staan.

Je bent dan “op papier” de helft van jouw investering kwijt. En met papier bedoel ik, dat jouw investeringen nog maar de helft waard zijn. Dit voelt als verlies, maar is het (nog) niet.

Pas wanneer je verkoopt, zul je daadwerkelijk nog maar de helft van de waarde in euro’s terugkrijgen op jouw bankrekening.

Zolang je niet verkoopt, de aandelenmarkt blijft bestaan en je niet in bedrijven hebt geïnvesteerd die failliet zijn gegaan, blijft het dus een theoretisch verlies.

Geduldig wachten op herstel

En dan komt de vraag: “hoe lang gaat dit duren?” Misschien was je van plan om het geld uit jouw aandelen te gebruiken voor een nieuwe keuken of zelfs om van te kunnen leven.

Wanneer je niet kunt wachten tot jouw investering weer op het punt van vóór de halvering staat, zul je genoodzaakt zijn om een deel hiervan te verkopen – met verlies dus.

En daar zit de crux: wanneer je met geld belegt dat je tijdens een crash nodig hebt om van te leven, bestaat de kans dat je verkeerde beslissingen gaat maken op basis van emotie.

Dus wanneer iemand zegt: “investeer alleen met geld dat je kunt missen”, bedoelen ze “zorg ervoor dat je het geld een langere periode niet nodig zult hebben”.

Wanneer je zenuwachtig wordt van schommelingen in de waarde van jouw investeringen, dan heb je er waarschijnlijk teveel geld in zitten.

Geld verliezen

Ok, dus zolang je alleen een papieren verlies hebt, is het een kwestie van tijd uitzitten. Maar wat nou als je ergens in hebt geïnvesteerd en jouw investering gaat volledig in rook op? Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf failliet gaat en de aandelen waardeloos zijn geworden.

In dat geval ben je jouw geld kwijt. Geen papieren verlies, maar écht verlies. Dat geld krijg je gewoon niet meer terug. Het hangt natuurlijk van de type investering af, maar er zijn er genoeg die een hoog risico hebben.

Hoog risico, hoog rendement

Met name investeringen met een groot groeipotentieel zijn nogal eens de klos. Vaak (niet altijd) geldt: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico. Maar dat wil niet zeggen dat je hier totaal niet in moet investeren. In dat geval kun je jezelf de vraag stellen:

“Hoeveel kan ik hierin investeren, met de wetenschap dat er een kans is dat ik al mijn geld hierin kwijtraak?”

Om dit te bepalen voor mijzelf, ga ik uit van de volgende persoonlijk regel:

Maximale bedrag risicovolle investeringen = Een jaar spaargeld

Wat betekent dit? Bij het bepalen van het bedrag dat ik in risicovolle investeringen wil hebben zitten, ga ik ervan uit dat ik maximaal een jaar bereid ben “hard” te sparen om het verlies goed te maken.

Met andere woorden: zou ik al mijn geld in die risico-categorie van de een op andere dag kwijt zijn, dan ben ik bereid om 1 jaar op droog brood te leven, om het verlies terug te verdienen.

Voorbeeld
Stel dat mijn salaris 30.000 euro netto per jaar is. En dat mijn minimale kosten om van te kunnen leven, liggen op 20.000 euro. Dan kan ik met mijn inkomen (met moeite, maar zeker mogelijk) zo’n 10.000 euro bij elkaar sparen in een jaar.

In dat geval wil ik maximaal 10.000 euro in risicovolle investeringen hebben zitten.

Maar dit is niet het enige. Ook heb ik voor mezelf bepaald, dat ik maximaal 10% van deze risico-portefeuille in een afzonderlijke investering stop.

Voorbeeld
Stel dat ik 10.000 euro in mijn risico-portefeuille wil investeren. En dat ik in Bitcoin en een jonge startup wil investeren. Dan zou ik op basis van mijn eigen regels maximaal 1.000 euro in Bitcoin en 1.000 euro in die startup willen investeren.

Raak ik morgen die 2.000 euro aan risico-investeringen kwijt, dan zou ik er in dit voorbeeld zo’n 2,5 maand over doen om dit bedrag bij elkaar te sparen vanuit mijn inkomen.

Andere factoren die meespelen

Bij het bepalen hoeveel je bereid bent te verliezen of missen, spelen ook nog andere factoren een rol. Leeftijd bijvoorbeeld.

Wanneer je 20 jaar bent, net begint met investeren en een mooie carrière voor je hebt liggen, zul je andere risico’s kunnen nemen dan wanneer je bijna met pensioen bent. Dan zul je wat meer risico’s kunnen nemen, omdat je meer tijd hebt om een eventueel verlies of gemis goed te maken.

Maar ook zal iemand met een gezin, minder risico willen of kunnen nemen, omdat je meerdere mensen hebt die afhankelijk zijn van jou. Dit is geheel persoonlijk, maar wel een belangrijk punt om mee te nemen in jouw eigen strategie.

Conclusie

Dit alles zijn mijn eigen regels en ik stel ze – waar nodig – gaandeweg bij. Maar het belangrijkste voor mij, bij het bepalen van mijn eigen regels, dat ik ervan kan slapen.

Dat ik een systeem heb waarmee ik een mix heb gevonden tussen risico, rendement, kansen en stress. Zou het pijn doen als ik ineens 10.000 euro kwijt zou zijn? ZEKER! Maar ik kan ermee leven, want ik hou me aan mijn eigen regels en ik stel deze bij doormiddel van “leermomenten”.

Dus wanneer je ergens leest: “investeer alleen wat je bereid bent te missen of verliezen”, dan weet je een beetje hoe je er mogelijk over zou kunnen denken.

Maar wat de adviezen ook zijn: het is jouw beslissing, jouw toekomst, jouw geld en jij maakt jouw eigen regels. Wees nieuwsgierig, ken jouw eigen valkuilen en risico-profiel, wees niet bang om fouten te maken en stel jouw strategie gaandeweg bij.

“You learn from hindsight and get paid for foresight.”

Lees ook:

4 Reacties

 1. 15 februari 2020 / 19:01

  Het ligt er inderdaad echt aan in welke fase van je leven je zit. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik op dit moment het geld kan missen en niet dat als ik NU geld nodig heb, dat niet gaat omdat het in aandelen zit en veel geld verlies als ik het NU oppak…

 2. 15 februari 2020 / 09:43

  Hey MoM, Wat is voor jou een risicovolle investering? Je noemt een hoog groeipotentieel, maar dat is ook niet echt harde wetenschap.
  Voor mij is risicovol alles wat niet onder toezicht staat van een instituut zoals de AFM. Dat zijn bij mij alleen de investeringen in Mintos. Je hebt voor de producten die wel onder toezicht staan een risicoindicator (het mannetje met de meter op zijn rug) en dan zie ik ook de meest risicovolle categorie als risicovol.
  Hoe is dat voor jou?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   15 februari 2020 / 10:27

   Hey uitklokken. Voor mij heeft iets een hoog risico wanneer oa:

   – het nog geen lange geschiedenis heeft en de kans op volledig verlies aanwezig is
   – Ik mogelijk wakker kan liggen van de volatiliteit
   – Ik er relatief weinig ervaring mee heb, in vergelijking met andere investeringen
   – Het een hoog groeipotentieel heeft
   – Er veel ruis is op gebied van informatie en het moeilijk is om een duidelijk signaal te krijgen

   Regels/AFM etc bepalen dat niet zozeer voor mij. Ik kan zelf prima wakker liggen van iets, terwijl een instantie zegt dat het niet risicovol is. En vice versa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.