Interview met: Voor Altijd Inkomen

Interview met Voor Altijd Inkomen

Bijgewerkt op 22 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Voor Altijd Inkomen. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Vainko, van vooraltijdinkomen.nl, ben 30 jaar en woon samen met mevrouw Vainko en onze 2 kinderen. Ik schrijf wekelijks minimaal 1 artikel over mijn weg naar een voor altijd inkomen. Ook streef ik ernaar om iedere week 1 video te uploaden op Youtube.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik mij gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Mevrouw Vainko en ik hadden destijds een hele moeizame periode, en ik had niet het idee dat ik de controle had over mijn gevoelens, of überhaupt over mijn leven.

Ik heb op een gegeven moment het besluit genomen dat ik de enige ben die kan en mag bepalen hoe goed ik mij voel, en dat ik daar alles aan ging doen.

In een korte periode heb ik flink wat boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling en mindset, waardoor mijn beeld van geluk en behoefte aan vrijheid steeds meer gevormd werd.

Het eerste boek wat ik vervolgens las over persoonlijke financiën was The 4-Hour Workweek van Timothy Ferris. Ik heb dit boek in 3 dagen uitgelezen, en was er vanaf dat moment van overtuigd dat ik financiële vrijheid wilde. Dit is nu ongeveer een half jaar geleden.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Door steeds meer te lezen en onderzoek te doen naar financiële vrijheid leerde ik via de blog van Mister Money Mustache over FIRE, financial independent retire early.

Ik was zo onder de indruk van zijn artikel ‘the shockingly simple math behind early retirement’, dat ik direct wist dat dit mijn doel was. Samen met mijn ongezonde drang om van niets iets te maken, leek het mij niet meer dan logisch om dit te delen met iedereen die dit interessant of nuttig vindt.

Daarom ben ik eigenlijk vanaf dag 1 ook gestart met de blog, waarvan het eerste artikel sinds 19-09-2019 online staat.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Over 10 jaar wil ik vrij zijn van werkgever, en op minimaal 75% van mijn doelbedrag zitten.

Mijn doelbedrag is op dit moment € 358.773. Ik verwacht dat dit doelbedrag nog verder gaat dalen, gezien er nog aardig wat zaken zijn waar ik op kan besparen. 

Laten we zeggen dat ik een geïnvesteerd vermogen wil hebben van in ieder geval € 250.000,-. Ook wil ik vrij zijn van schulden, los van mijn hypotheek.

Er staat as we speak nog een studieschuld open van bijna € 30.000,-.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Op ieder moment vrij zijn in mijn beslissingen over geld, tijd en plaats. Ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil, wanneer ik dat wil, en hoelang ik dat wil.

Hier komt ook de naam “Voor altijd inkomen” vandaan; als zowel de investering als het rendement groot genoeg is, heb ik voor altijd genoeg passief inkomen om in mijn levensonderhoud te voorzien.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Mijn party-lifestyle financieren met een studielening. Die bijna € 30.000,- in studieschuld was ongeveer € 12.000,- geweest als ik niet maandelijks tot de max had geleend.

Op dat moment had ik geen enkel benul van de gevolgen, en vond ik het belangrijker dat ik iedere week kon feesten en mijn tank kon volgooien.

Als ik per week 2 dagen extra was gaan werken, had ik hetzelfde inkomen gehad…

En wat was je beste financiële beslissing?

De regie en verantwoordelijkheid in handen nemen. Deze simpele maar cruciale verandering zorgt ervoor dat ik mijn doelen ga bereiken. Eigenlijk is dit niet echt een financiële beslissing, maar meer een switch in mindset hè?

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn moeder. Tot voor kort heeft ze veel voor mij opgevangen, wat mij het gevoel geeft dat ik financieel heb gefaald.

Grote nodige uitgaven kon ik veelal niet zelf doen. Hoewel ik haar enorm dankbaar ben, wil ik dat dit niet meer voorkomt. Als je 30 bent wordt het toch echt tijd om je eigen broek op te houden.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Je bent een slimme jongen, dus maak ook slimme keuzes. Spendeer geen geld dat je niet hebt, en spaar/investeer zoveel mogelijk van je maandelijkse inkomen. Plezier hebben hoeft geen geld te kosten.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki. Zeker voor diegenen die in de beginfase zitten van meer grip krijgen op je persoonlijke financiën is dit een must-read.

Hij legt in zeer begrijpelijke taal uit wat ervoor zorgt dat mensen arm blijven, en wat je moet doen om het financieel goed te hebben.

Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je je geld weg moet zetten in dingen die geld opleveren, niet in dingen die geld kosten.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Of het nu gaat om je gezondheid, je financiën of je gevoel van eigenwaarde; Jij hebt de regie in handen. Niemand anders. Als je dit eenmaal doorhebt, zie je dingen vanuit een ander perspectief en zul je anders handelen.

Verander je mindset om je leven te veranderen.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op vooraltijdinkomen.nl kun je mijn weg naar een voor altijd inkomen volgen. Op Youtube, Facebook en twitter ben ik onder dezelfde naam te vinden.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.