Interview met: Veel voor Minder

Interview met Veel voor Minder

Bijgewerkt op 22 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Veel voor Minder. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Veel voor minder, een vader, IT’er en blogger. Ik ben momenteel 41 en heb twee dochtertjes in een co-ouderschap (scheiding als levensveranderende gebeurtenis).

De kids leven de ene week bij mij en de andere week bij mijn ex-partner. Gelukkig zonder verder gedoe en een goede communicatie over de kids.

Voor het IT’er gedeelte: ik werk voor een groeiend gespecialiseerd bedrijf, met veel super projecten in de Europese regio.

Afhankelijk van het lopende project werk ik dus in verschillende culturen, wat een leuk aspect is bij de job.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik tel de huidige reis vanaf het moment dat ik uit de grootste schulden ben gekomen na de resultaten van een scheiding. Dat is vanaf het voorjaar van 2018.

Ik deed een 180 graden en betaalde mijn schulden en begon met het versterken van de fundering en strategie van mijn investeringen.

Op dat moment ben ik begonnen om het niet meer zo ver te laten komen (financieel dan ;)), en investeringen voor mij te laten werken. Daarnaast ontdekte ik het FI bloggers universum en daarbij ook de Nederlandse bloggers.

Om mijn reis en ervaringen bij te houden ben ik op veelvoorminder.nl een blog gestart.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Eigenlijk hetzelfde moment als bij de vorige vraag. Ik wilde een platform om e.e.a. bij te houden in deze reis, voor mijzelf en voor anderen.

Dus in het voorjaar van 2018, om precies te zijn is de eerste post van 4 mei 2018.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Voor ongeveer de komende 10-15 jaar is mijn doelstelling, werken in de baan die ik leuk vind en daarbij een goed inkomen vergaren. Daarbij investeren en mijn passief inkomen laten groeien.

De investeringen dienen het mogelijk te maken om een 20 jaar te kunnen overbruggen tot mijn pensioen/AOW datum. Dus rond het 10e jaar het RE (Retire Early) gedeelte te doen.

Realistisch voor die termijn? Mwah, daar ben ik waarschijnlijk te laat voor gestart, maar als je niet op een doel richt gaat er niets gebeuren.

We zien wel hoe dicht in de buurt ik dan ben gekomen.

Ik zou dan graag een boerderij bezitten met een kleine hoeveelheid dieren en het verbouwen van iets en dat we (deels) zelfvoorzienend kunnen zijn. Eventueel met een Bed & Breakfast mogelijkheid.

Voor de kortere termijn: mijn portfolio doelen zijn voor dit jaar om 50% in potten te hebben (emergency fund, eigen risico en korte termijn doelen), 40% in aandelen (ETF’s en DGI) en rond de 10% in hogere risico investeringen zoals P2P lenen en crypto. 

Mijn doelen verander ik met regelmaat, bijvoorbeeld met het zetten van doelen aan het begin van het jaar of wanneer er onderhoud wordt gedaan als meerdere doelen zijn overschreden. Of wanneer de overheid/banken (nog) wat onbetrouwbaarder zijn geworden.

Doelen betreffen verder de gewenste passieve inkomsten van het jaar, percentage van cash versus netto waarde en zo verder.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Tijd hebben verdiend. Genoeg passief inkomen om te doen en laten wat ik wil, zonder de noodzaak van actief inkomen vergaren.

Werken kan nog steeds, alleen wat ik leuk vind en wanneer ik wil. Veel doen voor minder actief aan inkomen werken.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Oh, daar zijn er velen van ;). Wellicht de grootste was gedurende een sabbatical na de hogeschool, waar ik echt niets heb uitgevoerd. Geen reis, geen culturele uitspattingen, geen iets.

Daar heb ik 25.000 euro uitgeven aan vermoedelijk alleen feestjes. En natuurlijk het FIRE licht pas weer op latere leven zien.

En wat was je beste financiële beslissing?

Beginnen met investeren. Alleen op deze manier groeit je vermogen.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Een scheiding hakt er financieel best op in. Niet de scheiding an sich, meer de consequenties hiervan. En wellicht het feit dat er niet in een eerder stadium goed over na is gedacht.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Begin zo snel mogelijk met “Pay Yourself First”! En dit betekent niet dat je moet stoppen met leven. Start met het investeren in de toekomst wanneer je dat kan, met wat je kan. 

Wacht niet zo lang als je oudere zelf (zwaai). Leef je leven en geniet van de reis. 

Ik probeer dit ook bij mijn kinderen toe te passen. Zorgen dat zij wel meekrijgen wat ik in mijn opvoeding of op school niet heb meegekregen. Een goede fundering.

Ze hebben beiden een aparte spaarrekening en een beleggingsrekening. Wanneer het goed lijkt, worden deze vrijgegeven als de lessen eromheen zijn blijven plakken (en waarschijnlijk niet allemaal tegelijk ;)).

Aangezien ze nu 8 en 11 zijn, is er nog tijd genoeg! 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Verschillende boeken. Vanuit het Nederlandse perspectief “De Beleggingsillusie”. Voor de US situatie “Rich Dad Poor Dad” en voor gewoon even het begrijpen van een deel van het leven; “Boek voor mannen” (ook voor vrouwen trouwens). 

Verder alle boeken die je laten ontspannen.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Leer van anderen, maar kijk niet te veel naar anderen. Vorm een mindset die jouw past. Doe dit vooral in je eigen tempo en met eigen regels. De reis is belangrijker dan het resultaat. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Dat kunnen ze op mijn blog of bijvoorbeeld via twitter vragen en opmerkingen doen.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.