Interview met: Van her naar HOT

Interview met Van Her Naar Hot

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Van her naar HOT. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben J (27), de blogger achter Van her naar HOT en in het dagelijks leven werkzaam als IT’er. Mijn vriend en ik wonen in een koophuis (appartement) in de Randstad.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Al sinds ik kleedgeld krijg, vanaf mijn zestiende, ben ik me wel bewust van geld, sparen, budgetteren, enz. Pas eind 2017 kwam er écht een omslag.

Tot die tijd was ik typisch zo iemand met een stukje maand aan het einde van mijn geld. Ik werkte als ZZP’er en vond het moeilijk om daar genoeg inkomen uit te halen.

Toevallig trok dat eindelijk een beetje aan en kwam ik een filmpje tegen van Aja Dang, waarin ze over haar gigantische studieschuld vertelt.

Rond die tijd kwam ik ook ineens Nederlandse personal finance bloggers tegen en zo begon het balletje te rollen.

De wil om alles op orde te krijgen was er al veel langer, maar vanaf dat moment leerde ik ook steeds meer over hoe ik dat kon aanpakken.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

In augustus 2018 ben ik na lang wikken en wegen Van her naar HOT begonnen. Schrijven is een van mijn hobby’s, maar ik deed er nog maar weinig mee.

Tegelijkertijd had ik het idee dat mijn verhaal nog wel een plaats had binnen de Nederlandse personal finance blogwereld en kriebelde het om mijn mening en ideeën te spuien.

En zo geschiedde.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Het meest concreet is ons doel om €50.000 te sparen voor een volgend huis.

Verder hebben we niets zo precies vast liggen, omdat we allebei redelijk aan het begin van onze carrière zitten. Vroegpensioen op ons 40e zit er in ieder geval niet bij.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Afgelopen maand waren we vier weken op vakantie, rondtrekken langs de Westkust van Amerika.

Dat kwam wel heel dicht in de buurt: elke dag zelf bepalen hoe die dag er uit ging zien, wat we gingen doen, waar we heengingen.

De ruimte – maar vooral ook de middelen – hebben om je leven zo in te richten als je zelf wilt, dát is vrijheid. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Zonder plan aan de slag gaan als ZZP’er en daar veel te lang half in blijven hangen. Financieel gezien is het niet eens rampzalig geweest, maar de stress…

Het jaar dat ik daaraan verloren ben zou ik graag terug hebben.

En wat was je beste financiële beslissing?

In loondienst gaan!

De rust en stabiliteit die dat me opgeleverd heeft, is me veel waard. Hoewel het zeker niet altijd de ultieme vrijheid is, is het voor nu heel fijn om elke maand te weten waar ik aan toe ben.

Daar ruil ik graag een stukje vrijheid voor in. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Spaar altijd een deel van je geld en maak een plan. De enige die wat van je situatie kan maken, dat ben je zelf. Als je doelgericht te werk gaat kun je een hoop bereiken, of dat nou een baan in loondienst is, succesvol ZZP’er worden of helemaal iets anders.

Maar het is vrijwel zeker dat je met aanmodderen niets opschiet – niet kiezen is ook een keuze maken.

Als je het niet weet kun je het beste voor de meest verstandige optie gaan.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Van de personal finance boeken die ik tot nu toe heb gelezen vond ik ‘Work Optional’ van Tanja Hester het prettigst lezen en het meest concreet. Ze biedt bijvoorbeeld handvatten voor het in kaart brengen van je prioriteiten, zodat je je doelen en werkwijze daarop af kunt stemmen.

Miljonair met een gewone baan was het meest van toepassing op de Nederlandse lezer, maar is echt vooral voor de mensen die nog amper met hun financiën bezig zijn. 

Voor je boeken gaat inslaan: bedenk wel dat vrijwel alle informatie die erin staat ook online wel te vinden is. Misschien iets meer zoekwerk, maar wel gratis en je komt meer verschillende visies tegen.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Beslis voor jezelf welke financiële doelen je wilt najagen en wat ‘genoeg’ is. Daar worstel ik zelf nog regelmatig mee, maar het is wel de sleutel voor het haalbaar maken van je plannen.

Ga van jezelf en je eigen situatie uit, dat is de meest duurzame manier van je geldzaken regelen.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog en op Twitter en Instagram, waar ik ook te vinden ben als Van her naar HOT.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. 12 januari 2020 / 13:24

    Wat ik opvallend vind:
    steeds meer jonge mensen starten een weblog over financiën. toen ik 12 jaar geleden met bloggen begon, waren het meest al wat oudere dames net als ikzelf. Een fantastische ontwikkeling dat ook jongeren zijn gaan bloggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.