Interview met: Uitklokken

Interview met uitklokken

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Uitklokken. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Hallo wereld! Ik ben Uitklokken. Inmiddels heb ik al 43 jaartjes uitgeklokt, en ben al 15 jaar samen met M, mijn vriendin. We wonen in een koopappartement in de Randstad.

Bloggen doe ik anoniem. Enkele vrienden (en M natuurlijk) weten er van, maar niemand van mijn familie of op mijn werk. Gek genoeg spreek ik wel over de FIRE beweging op mijn werk, voornamelijk met millennials. Oudere collega’s zijn daar minder mee bezig. Mijn concrete plannen en mijn blog houd ik daar nog voor mezelf.

Voor mijn werk in loondienst ontwikkel ik voornamelijk software. Dat doe ik 40 uur per week. Vanuit niets iets maken en altijd bijleren. Geweldig! Als ik ooit FIRE ga, blijf ik programmeren.

Gamen, lezen en Netflixen doe ik voor de ontspanning, meestal science fiction en fantasy. Daarnaast houd ik van bier brouwen en drinken. Ik ben al vele jaren een echte biersnob, ik durf niet aan iedereen mijn Untappd stats te laten zien. Maar het gaat om de smaak, niet om de alcohol, echt waar!

En ik ben ook een beetje een dromer. Oh ja, ik blog ook nog eens over persoonlijke financiën.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Er is niet één enkel moment. Net zoals je niet één moment hebt waarin je jezelf beter leert kennen.

Als ik er dan toch een moet noemen, was het een tijd geleden, toen ik een tijdje freelancete. Mijn hele administratie was een zootje en ik had geen enkel overzicht over wat er in en uit ging. Belastingenveloppen bleven ongeopend op een stapel liggen.

Een angstige en verwarrende periode waarin ik geconfronteerd werd met deurwaarders en dwangbevelen. Wat werd ik toen met de neus op de feiten gedrukt. Beste Uitklokken, dit eens maar nooit weer!

Ik heb de administratie op orde gebracht met hulp van M, mijn schulden betaald, en daarna is het nooit meer zo erg geweest.

Dit gedrag herken ik nu in mensen die dus niet meer uit de schulden komen, die de schuldhulpverlening ingaan, die failliet gaan. Je wordt je pas echt financieel bewust when the shit hits the fan.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Ik heb het domein uitklokken.nl geregisteerd in april 2019. Het duurde tot 24 november 2019 dat de eerste blogpost het levenslicht zag.

Kennis delen vind ik geweldig. Ook van het leren zelf krijg ik energie. De combinatie daarvan is delen wat ik heb geleerd en welke inzichten ik heb gekregen. Ik beperk mezelf tot onderwerpen die met financiën te maken hebben, om het gefocust te houden.

Ik heb ook een tijdje over technologie geblogd, maar dat voelde op een gegeven moment als werk. Nooit meer opgepakt.

Waar ik vroeger een site helemaal zelf gemaakt zou hebben, zoals mijn tech blog, pak ik nu WordPress. Anders blijf ik bezig, en het is toch geen boeiende technologie meer voor me. Tenminste niet als eindgebruiker.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Geld opzij zetten om eerder te kunnen stoppen met werken. Die pensioendatum heb ik na 10 jaar nog niet bereikt, dus eigenlijk verwacht ik dat de komende 10 jaar saai zullen zijn. Geen verhuisplannen, en geen grote uitgaven zoals een auto kopen. Het duurste zullen de reizen zijn die ik maak, daar spaar ik dan ook voor.

Ik heb berekend dat ik over 14 jaar genoeg geld heb om met pensioen te gaan. Dan gaat het nog wel krap worden financieel, maar het voelt fijn dat het kán. En wie weet wat er nog gebeurt? Niemand kan de toekomst voorspellen. Dat vind ik een berustende gedachte.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Niet meer voor een baas of opdrachtgever moeten werken. Zelf beslissen hoe ik mijn dag indeel. Ik heb een paar ideeën die ik graag wil uitwerken, de vrijheid om dat te doen zonder dat ik droog brood eet of het risico loop failliet te gaan lijkt me geweldig. Maar dat is financiële vrijheid.

Stiekem bewonder ik enkele medebloggers die naar Nieuw-Zeeland, Spanje, Hongarije etc. zijn gegaan en daar een vrij en simpeler leven hebben. Zelf heb ik teveel angsten die mij tegenhouden. De ultieme vrijheid is de ketenen losbreken die je zelf hebt gesmeed. Ik werk er aan.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Ik heb een tijdje een eigen zaak gehad met personeel. Die zaak heb ik overgenomen voor 26.000 euro zonder verstand te hebben van cijfers, zonder verstand te hebben van het ondernemerschap, en zonder verstand te hebben van de producten en service die ik leverde. Ik vertrouwde de verkoper, iemand die ik toen als vriend beschouwde.

Uiteindelijk heb ik een behoorlijke tijd gewerkt zonder loon (werknemers eerst) en bleef ik achter met een schuld van 11.000 euro. Dat was echt de allerslechtste beslissing. Maar wauw, wat heb ik veel geleerd!

En wat was je beste financiële beslissing?

Beginnen bij mijn huidige werkgever. Dat heeft mij een loonsverhoging opgeleverd die ik volledig gebruikte om opzij te leggen en te beleggen. Los van het goede salaris heeft het mij professioneel ver gebracht. Mijn carriere lanceerde van de marge naar de subtop.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Dit is de plek waar vrijwel iedereen zijn/haar ouders noemt! Ik weet in ieder geval hoe ik het niet wil gaan doen, laten we het daar op houden. Ik heb in mijn jeugd rijkdom gekend en armoede. Daardoor kan ik bezit en luxe meer waarderen. Iemand die nooit echt armoede heeft gekend kan zich niet voorstellen hoeveel het bezitten van normale meubels voor je kan betekenen.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Koop 10.000 bitcoins! Oh, geen Biff van Back to the Future? Hmm…

“Je doet het goed”.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Nee, eigenlijk niet. Iedereen is uniek, met verschillende interesses. Wat ik wel zou aanraden is om te gáán lezen, en blijven lezen. Juist de verscheidenheid aan boeken, met alle onderwerpen die een mens maar kan verzinnen maakt je geesteswereld rijker.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Investeer in jezelf. Blijf leren, ook al kost het geld. Het rendement ben jij.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog schrijf ik over mijn financiële ontwikkeling. Ook ben ik te vinden op Twitter onder de handle @uitklokken.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

5 Reacties

  1. 22 maart 2020 / 10:49

    Interessant artikel weer. Harde les heb je gehad, maar daar kun je – achteraf – wel het allermeeste van leren. Ook al heeft het je flink wat geld gekost.

    • 22 maart 2020 / 15:30

      Nou, nogal. Daar zal jij als ondernemer vast alles van weten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.