Interview met: Tips van Tom

Interview met tips van tom

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Tips van Tom. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Tom, ik ben nog net wat jonger dan 30. Ik werk een aantal dagen per week in loondienst als communicatieadviseur. Daarnaast doe ik wat freelance klussen en werk ik aan mijn site TipsvanTom.com waar ik mensen inspireer om te leven met financiële vrijheid.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Eigenlijk ben ik altijd wel goed met geld geweest. Toen ik mijn eerste bijbaantje kreeg moest ik van mijn ouders de helft van mijn salaris sparen. Daar ben ik ze nu heel dankbaar voor. Zo leer je al op jonge leeftijd dat je ook geld opzij moet zetten voor later.

Tijdens mijn studie was ik er ook dankbaar voor dat ik een gevulde spaarrekening had. Daar kon ik toen bijvoorbeeld meubels op mijn studentenkamer van betalen en kon ik op drukke momenten minder werken en meer studeren.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Mijn website ben ik 2013 begonnen. Mensen weten dat ik handig ben met computers en technologie. Ik vind het ook best leuk om af en toe eens iemand te helpen, maar ik kreeg veel dezelfde vragen. Daarom ben ik over de onderwerpen waar ik vragen over kreeg gaan bloggen. 

Inmiddels heb ik eind 2019 de keuze gemaakt om me alleen op de onderwerpen Financiële Vrijheid en Geluk te richten. Dat was een goede keuze voor me. Naast dat ik het toffe onderwerpen vind om over te schrijven, heb ik dit jaar al meer dan 40.000 bezoekers gehad. Dat geeft een kick.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

De komende 10 jaar wil ik onze hypotheek afgelost hebben. Ook al is het financieel verstandiger om te beleggen, een hypotheek geeft een gegarandeerd rendement.

Zodra de hypotheek is afgelost of een heel stuk lager is wil ik meer geld in indexbeleggen steken. Dan gaat het hard, denk ik.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Voor mij is ultieme vrijheid dat wij door de keuzes die we gemaakt hebben de ruimte hebben om minder te werken. Zo werk ik nu 3 dagen in loondienst.

Daarnaast hoef ik in principe niet veel te verdienen, zonder kan ik ook rondkomen. Dat voelt super. Ik kan niet stilzitten en houd van afwisseling, daarom klus ik ook wat bij als zzp’er en blog ik op mijn site.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Hele slechte beslissingen zijn er eigenlijk niet echt geweest. Saai he? Behalve dat ik misschien af en toe geld probeer te besparen door met mijn mobiele telefoon naar een budgetprovider over te stappen. En door over te stappen van iPhone naar Android… Dat waren allebei keuzes die ik nu niet meer zou maken. 

En wat was je beste financiële beslissing?

De beste beslissing is geweest om een huis te kopen eind 2015. Achteraf gezien was dat net het einde van de crisis. We wilden geen torenhoge hypotheek hebben en zijn op de rand van onze hoofdstad uitgekomen. Het is lekker ruim, licht en de lasten kunnen we prima dragen.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn opvoeding natuurlijk. Dat ik altijd al gespaard heb, heeft me al een hoop ruimte opgegeven. Daarnaast ben ik blij dat ik de FIRE-beweging (die term hoeft hier vast niet uitgelegd te worden) ben tegengekomen. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Wees nou eens niet zo onzeker. Het komt allemaal goed. Vertrouw in jezelf en omring je met mensen waar je energie van krijgt. Maak je ook eens niet zo druk over wat mensen van je vinden die je niet eens kent.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Hypotheekvrij (Gerhard Hormann) heb ik gelezen voordat we een hypotheek afsloten. Daarnaast Master your Mindset van Michael Pilarczyk.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Je kunt zo groot worden als je zelf denkt. Als je zelf denkt “het lukt me niet, ik kan het niet” dan houd je jezelf enorm tegen. Neem ook je financiën eens onder de loep en vraag je af of je het geld dat je uitgeeft wel inzet om blij van te worden.

Ik ben geen big spender, maar schroom niet om een paar duizend euro uit te geven aan een goede laptop van Apple of een dure iPhone. Dingen die ik vaak gebruik, daar mag best wat geld voor worden uitgegeven. 

Er zijn in mijn omgeving wat mensen ziek geworden en mijn tante is overleden. Dat heeft er ook wel voor gezorgd dat ik ook nu van het leven geniet. Je kan jezelf nu wel uit de naad werken en zoveel mogelijk oppotten om op je 50e te stoppen.

Maar je weet niet hoe lang je gegeven is. Zelf denk ik dat ik er nu een goede balans in heb gevonden.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog. Als je je mailadres achterlaat, ontvang je een mail zodra er een nieuw bericht klaarstaat.  

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

6 Reacties

 1. 8 maart 2020 / 10:55

  Tof interview wederom en nog leuker om weer een nieuwe blog te ontdekken. Cool! Ik ga jullie volgen.

 2. 8 maart 2020 / 09:26

  Ik heb die foto samen met Tomas nou al vaak gezien. Waar is dat eigenlijk? 🙂

  • 8 maart 2020 / 15:54

   Hahaha, een gebrek aan andere foto’s. Dit was bij een wijkbijeenkomst waar wij mochten spreken 🙂

 3. 8 maart 2020 / 08:47

  Leuk en inspirerend interview weer, thanks! En @tipsvantom: Succes met jullie aflosavontuur, ik ga het volgen!

  • 8 maart 2020 / 09:11

   Dank voor je leuke reactie! Ik kende jouw site nog niet, daar heb ik me nu ook voor aangemeld 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.