Interview met: Stella is Zuinig

Interview met Stella is Zuinig

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Stella is Zuinig. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Stella, 52 jaar en ruim 20 jaar samen met Georg. Inmiddels zijn we ook al bijna 10 jaar getrouwd. We hebben geen kinderen. Ik werk als docent en coördinator in het onderwijs. Georg werkt als ZZP-er en voert particuliere bouwprojecten uit. We wonen in de Randstad, niet ver van Rotterdam. 

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Dat is zo’n vijf jaar geleden. Ik kreeg een aantal jaren daarvoor wat geld van mijn vader en loste een deel van mijn hypotheek daar mee af. Toen ik zag dat dat behoorlijk scheelde in de maandlasten ben ik vaker gaan aflossen, ook kleinere bedragen.

Door mijn hypotheekconstructie spaarde ik via aandelen en had ik ineens een flink bedrag waardoor ik alles kon aflossen. Toen kreeg ik lol in sparen en consuminderen. Eerst nog zonder reden, inmiddels met als doel minder te gaan werken en misschien ook eerder te stoppen. 

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Ik ben pas in augustus 2019, tijdens onze zomervakantie in Frankrijk, begonnen. Ik las al veel blogs van anderen over financiën, duurzaam leven en consuminderen en wilde zelf ook een bijdrage leveren aan deze ‘community’.

Met tips, maar vooral met mijn eigen ervaringen en mijmeringen. Niet om het aan anderen op te dringen, maar wel om anderen te inspireren en motiveren.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Over tien jaar ben ik 62, dat lijkt me een mooie leeftijd om wat minder te gaan werken, of misschien zelfs wel helemaal te stoppen. Ik weet natuurlijk dat het leven zich ook nu afspeelt, en dat later misschien nooit komt.

Mijn moeder is overleden toen zij nog maar 50 was, dus ik ben me zeer bewust van onze vergankelijkheid. Ik ben dan ook van plan om komend schooljaar al wat uren minder te gaan werken.

Ik werk nu nog 40 uur per week. En dat doe ik al sinds mijn 18e!  Van mijn 24e tot mijn 28e heb ik zelfs 42 uur per week gewerkt én ging ik twee avonden per week naar school! 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Keuzes kunnen maken, zelf kunnen beslissen en mijn eigen mening mogen hebben. Klinkt misschien zweverig, maar ultieme vrijheid heeft minder met geld te maken dan men denkt. Vrij zijn in je hoofd is ultieme vrijheid.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Hoe lang mag dit stukje worden?? Ik heb gelukkig nooit grote missers gehad, maar vele kleintjes maken ook één grote! Zo heb ik nu wel spijt van alle onnodige spullen en kleding die ik in mijn leven heb gekocht.

Dat was toen al niet nodig maar ik dacht er vroeger gewoon niet over na, ik gaf heel makkelijk geld uit aan flauwekul.

En wat was je beste financiële beslissing?

Door wat geluk én slim financieel bezig zijn kon ik mijn hypotheek 5 jaar geleden volledig aflossen. Daardoor ben ik ook de lol van sparen en consuminderen in gaan zien. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn moeder. Zij werkte fulltime als onderwijzeres op een basisschool. In de jaren 60 en 70 was dat vrij ongebruikelijk voor een getrouwde vrouw met kinderen. Zij was financieel onafhankelijk en dat heb ik altijd heel belangrijk gevonden voor een vrouw.

Daarnaast heb ik, doordat mijn beide ouders werkten, een goede financiële start gemaakt door met een goedkope lening in een dure tijd mijn eerste huis te kunnen kopen. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Ik denk dat mijn jongere zelf in de huidige maatschappij al veel meer zou weten over de impact van consumptiegoederen op het milieu en dat mijn jongere zelf waarschijnlijk anderen zou aansporen te gaan consuminderen en duurzamer te leven.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Nee, ik lees geen boeken over financiën. Ik lees wel heel veel, maar die boeken worden hier denk ik niet bedoeld.

Ik ben groot fan van Maarten ’t Hart. Overigens is hij – vooral op het gebied van voeding – een behoorlijk zuinigaard… misschien past hij daarom toch in deze blog? Dan moet je ‘Het dovenmansorendieet’ lezen, enorm grappig!

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Nee, ik heb de wijsheid niet in pacht, ik doe wat ik doe met een gezonde dosis verstand maar het moet wel leuk blijven. Zo heb ik nog geen vliegschaamte, maar wel autoschaamte, die gebruik ik dus bijna nooit. Als het op de fiets kan, doe ik het op de fiets, weer of geen weer! 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog vind je meer informatie.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.