Interview met: Spaarvader

Interview met spaarvader

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Spaarvader. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Spaarvader, ik blog over sparen, besparen, beleggen en financiële vrijheid op Spaarvader.nl. Ik ben 30 jaar en in het dagelijks leven werk ik als leerkracht in het basisonderwijs.

Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen op één van de Nederlandse eilanden. Een prachtige plaats om te wonen, omdat het voelt alsof je je hele leven al met pensioen bent.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

In 2016 kochten wij ons eerste huis en kregen wij ons eerste kind. Toen ging er bij mij een knop om. Wij hadden altijd genoeg geld gehad, maar ik had geen idee waar we het eigenlijk aan uitgaven. 

Het vaderschap veranderde iets in mij. Ik wilde mijn zaken netjes voor elkaar hebben. Ik ontdekte MisterMoneyMustache en ging voor het eerst onze financiën proberen bij te houden.

Het kostte me anderhalf jaar om alle uitgaveposten te verzamelen en een financieel jaaroverzicht in Excel te ontwikkelen dat ik prettig vond werken.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Sinds 2019 blog ik op Spaarvader.nl. Het is een prachtige samenkomst van omstandigheden geweest: als leerkracht is het mijn missie om kennis te delen en ik schrijf graag.

Ik haal er voldoening uit als anderen groeien en beter worden. Geldzaken zijn voor veel volwassenen nog altijd lastig. Hoe werken hypotheken? Hoeveel moet ik sparen? Waar haal ik meer geld vandaan?

Ik hoop met mijn blog deze vragen van mensen te beantwoorden en ze te helpen om rijker te worden.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Tien jaar? Eigenlijk vooral hetzelfde als nu. Gelukkig en (financieel) gezond leven terwijl we ook geld opzij zetten voor later.

Onze belangrijkste horizon is over zo’n 15 tot 20 jaar. Dan wil ik zoveel gespaard hebben dat werken een keuze is. Daarnaast moeten dan de kinderen studeren en willen we ons huis afgelost hebben. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

De ultieme vrijheid is tevreden te zijn met wat je hebt. Het is goed om een doel te hebben, maar laat daar niet je geluk vanaf hangen. Gelukkig zijn in het hier en nu, zonder daarvoor al je geld uit te moeten geven. Dat is vrijheid. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Op mijn blog heb ik gewaarschuwd voor het kopen van een te grote woning met een maximale hypotheek. Wij hebben ook veel geleend toen we het kochten.

Nu wonen we in een prachtig huis en we hebben geen seconde spijt gehad. Gek eigenlijk hè? Omdat ik nu een paar jaar bezig ben met geld, zou ik mijn grootste fouten vóór die tijd moeten zoeken.

Ik kan me herinneren dat ik vroeger (15 jaar geleden) een keer een computerspel voor 60 euro kocht en het nooit heb gespeeld. Dat heb ik nooit vergeten, verschrikkelijk vond ik dat toen. 

En wat was je beste financiële beslissing?

Starten met het bijhouden van mijn financiën toen ik 26 was. Liever was ik er nog eerder achter gekomen, maar dit was rond de tijd dat we ons huis kochten en een kind kregen. We hebben daardoor de levensstijl inflatie enigszins kunnen afremmen. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn ouders hebben mij een veilige en goede opvoeding gegeven. Ze zijn er altijd met goed advies. Maar op een gegeven moment moet je op eigen benen leren staan. Dat kan je alleen zelf doen.

Mijn eigen groei, met stappen vooruit en achteruit, heeft het meeste invloed gehad op mijn volwassen leven en wie ik nu ben.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Ik heb drie jaar studievertraging opgelopen toen ik jong was. Verschillende studies geprobeerd omdat ik niet wist wat ik wilde. Uiteindelijk vond ik wel mijn roeping in het onderwijs.

Misschien zou het slim zijn mijn jongere zelf direct naar de leerkrachtopleiding te wijzen. Al betwijfel ik of hij zou luisteren, haha. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Op dit moment is mijn favoriete boek GRIP van Rick Pastoor. Ik ben groot fan van zijn inzichten over slim werken. Hij geeft praktische, direct toepasbare adviezen gebaseerd op mijn andere favorieten als David Allen, Charles Duhigg en Stephen Covey

Hoewel het onderwijs en bedrijfsleven niet hetzelfde zijn, kan ik veel van zijn inzichten goed gebruiken om meer werk te kunnen verzetten op één dag of in één week. 

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Je gedachten zijn het beginpunt van verandering in je leven. Als jij gelooft dat je kunt verbeteren, dat je kunt groeien, dan zal je ook groeien. 

Oh ja, en koop een troep die je niet nodig hebt. Die is iets minder spiritueel maar net zo belangrijk. Noem het de “hedonic treadmill”, levensstijl inflatie of wat je wilt, stop met elk jaar meer geld uit te geven aan luxe-uitgaven. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Veel mensen abonneren zich op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven, die verstuur ik één keer per week.

Ik deel mijn spaartips en veel van mijn leven op mijn blog. Zo’n drie keer per week vind je een nieuwe post.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

5 Reacties

 1. Berna
  1 oktober 2020 / 15:02

  Een echte fan en blijk je gewoon ook op het eiland te wonen 🙂
  Nu ben ik wel heel benieuwd.. Ga zo door.

 2. 21 april 2020 / 09:27

  Het lijkt me heel bijzonder om op de eilanden te wonen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   20 april 2020 / 14:51

   Jij bedankt voor de inspirerende antwoorden! 🙏🏻

 3. 19 april 2020 / 10:57

  Super tof interview weer. Zo zie je maar: alles is mogelijk zolang je maar een bepaald doel hebt. Een heerlijk vooruitzicht om over 15-20 jaar niet meer te moeten werken, maar meer omdat het kan!

  Ik vind het nu al een vrijheid dat ik een grote buffer heb, maar dat lijkt mij nog een fijner gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.