Interview met: Relaxed Rijk

Interview met Relaxed Rijk

Bijgewerkt op 2 juni 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Relaxed Rijk. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Allereerst wil ik even kwijt dat ik het echt superleuk vind dat je mij gevraagd hebt om mee te doen met de interviewserie van Meer of Mynder! In deze serie zijn al veel inspirerende mensen geïnterviewd en ik vind het erg leuk om op deze manier iets meer te weten te komen over hun achtergrond.

Mijn “internetnaam” is Relaxed Rijk en ik heb er bewust voor gekozen mijn echte naam niet te gebruiken. Deze gekozen anonimiteit heeft er vooral mee te maken dat het praten over geld er al gauw voor zorgt dat mensen er een mening over hebben.

Prima die mening, maar dan graag wel zonder mij persoonlijk erbij te betrekken. Ik kan natuurlijk wel iets vertellen over wie ik ben en wat mij bezig houdt.

Ik ben een man van bijna 40 jaar oud, alleenstaand en woon in een koopappartement in de Randstad. Ik vermaak mijzelf onder andere met sport, ontmoetingen met vrienden, boeken en beleggen. Mijn interesses liggen ook bij IT en de economie en ik heb hier dan ook een achtergrond met betrekking tot gevolgde studies.

Enkele jaren geleden werd ik plotseling getroffen door stevige gezondheidsproblematiek. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vanzelfsprekendheid en het gemak van mijn dagelijks leven voor een groot stuk is weggevallen.

Een bijgevolg is geweest dat ik praktisch van de een op de andere dag vanuit mijn full-time baan in de ziektewet beland ben. Mijn dagelijkse activiteiten zijn er op dit moment vooral op gericht om weer beter mee te kunnen doen in de maatschappij.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Mijn hele leven ben ik, vooral door mijn opvoeding denk ik, al wel bewust geweest van mijn financiën. Maar het moment dat het echt ging spelen was voor mij het krijgen van mijn eerste “serieuze” baan en kort erop het kopen van mijn huis.

Ik werd mij er toen vooral van bewust dat het belangrijk is om je kosten af te stemmen met wat er binnenkomt. Natuurlijk kan je dan proberen ervoor te zorgen om meer inkomsten te krijgen, maar ik denk dat de makkelijke “winst” in eerste instantie vooral te maken is aan de kostenkant.

Wat voor mij heel erg helpt is om hierbij te bekijken hoeveel ik waaraan uitgeef. Zelf ben mij erg bewust van abonnementen, ik probeer hier echt scherp op te letten.

Voor je het weet stapelen de ongelezen tijdschriften zich op, heb je een ongebruikt sportschoolabonnement of wordt er maandelijks een hoog bedrag afgeschreven voor veel te snel internet.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Mijn website relaxedrijk.nl is op 1 januari van dit jaar online gegaan en daarvoor heb ik er enkele maanden eraan gewerkt.

Mijn interesse op het gebied van Personal Finance en IT, het hebben van relatief veel tijd en iets willen leren hebben ertoe geleid dat ik besloten heb deze website te gaan bouwen. Ik had nog nooit eerder zoiets gedaan en ik leer dan ook echt elke dag iets nieuws.

Het fijne is, zeker gezien mijn omstandigheden, dat ik hier op mijn eigen tempo aan kan werken. Ik zie het echt als een hobby, waarbij het natuurlijk leuk is als ik op een of andere manier lezers amuseer en/of inspireer.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Mijn doelen heb ik uitgeschreven in een beleggingsplan en deze loopt tot eind 2026. Nog een kleine 7 jaar dus vanaf nu geteld. Eind 2026 loopt mijn rentevaste periode af op mijn hypotheek en aan die datum heb ik mijn financiële doelen gekoppeld.

Ik wil dan €140.000 aan, wat ik noem, liquide eigen vermogen hebben. Dit is vermogen wat niet vastzit aan bepaalde verplichtingen zoals de hypotheekverstrekker of belastingdienst. Ik zou dit bedrag dus als ik zou willen “cash” uit kunnen geven.

Ik bouw hieraan via een spaarrekening, een depositorekening en 2 beleggingsrekeningen. Het bedrag van €140.000 is ongeveer gelijk aan het bedrag wat ik voor mijn huis betaald heb en dat vind ik een mooi doel om naartoe te werken.

Op de langere termijn wil ik dat mijn eigen vermogen van zichzelf zoveel geld genereert dat ik financieel minder afhankelijk ben van andere vormen van inkomen.

Mijn ultieme droom is totale financiële onafhankelijkheid, maar dat is op dit moment nog meer een droom dan een heel specifiek doel.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Voor mij is ultieme vrijheid om alles te kunnen doen wat ik wil en wanneer ik dat wil. Ik denk dat de meest belangrijke factoren daarin tijd, gezondheid en geld zijn.

Ik probeer hier continu aan te werken en doe dat vooral door bewustere keuzes te maken en mij zelf de juiste vragen te stellen. Waar besteed ik mijn tijd en geld aan? Wat werkt voor mijn gezondheid het best?

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Achteraf is het makkelijk praten, maar ik denk dat het antwoord moet zijn dat ik ervoor gekozen heb een stuk van mijn hypotheek versneld af te lossen.

Als ik terugkijk dan had ik dat geld beter kunnen besteden voor het investeren in de beurs. Toen wist ik natuurlijk nog niet wat ik nu wel weet.

De hypotheekrente is fors gedaald en de aandelenmarkten hebben het heel goed gedaan en als ik dat 10 jaar geleden had geweten dan had ik een andere keuze gemaakt.

Wel heeft het aflossen mij een prettig gevoel gegeven. Niet echt een slechte beslissing dus, maar het had puur financieel gezien beter gekund.

En wat was je beste financiële beslissing?

Dit moet voor mij het schrijven van een beleggingsplan geweest zijn. Het maken van dit plan heeft mij op constructieve wijze na laten denken over wat ik financieel wil en hoe ik dit wil bereiken.

Het geeft mij daarbij ook overzicht en houvast bij het nemen van financiële beslissingen in de toekomst. Ik raad iedereen die serieus wil beginnen met beleggen dan ook aan een plan voor zichzelf te maken.

Het klinkt misschien als ingewikkeld of veel werk, maar dat is het niet. Daar komt bij dat het je op de lange termijn veel tijd en energie bespaart.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Ik denk dat mijn ouders en vooral mijn moeder hier een heel belangrijke rol in gespeeld hebben. Vroeger hadden wij thuis een potje met daarin maandgeld.

Elke keer als wij naar de winkel gingen om iets te kopen dan werd dit betaald uit dit potje en werd de aankoop en het bedrag opgeschreven. Ik denk dat dit systeem ontstaan is uit het feit dat mijn ouders een periode financieel zeer krap hebben gezeten.

Tot op de dag van vandaag houdt mijn moeder inkomsten en uitgaven bij met behulp van Excel-sheets. Dit is al lang niet meer nodig met betrekking tot financiële krapte, want die is er al lang niet meer. Ze vindt het gewoon fijn om overzicht te hebben en dat heb ik van haar overgenomen.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Probeer, leer, geniet en neem het leven niet al te serieus! Zelf ben ik iemand die veel de kat uit de boom kijkt voordat er actie komt. Achteraf gezien zijn er veel kansen geweest die aan mij voorbij zijn gegaan, omdat ik eerst alles heel precies wilde uitzoeken en voorbereiden.

Heel erg risicomijdend en nu weet ik, dat je niet te veel moet twijfelen en het gewoon moet proberen als het goed voelt. Naast dat het doen van nieuwe dingen gewoon heel leuk is, leer je er ook altijd van.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Voor mensen die willen beginnen met beleggen zou ik “Beleggen voor Dummies” van Peter Siks en Hans Oudshoorn aanraden. Aan dit boek heb ik echt heel veel gehad en ik gebruik het nog steeds regelmatig als naslagwerk. Echt een heel overzichtelijk, duidelijk en prettig geschreven boek.

Voor mensen die wat meer rust in hun leven willen ervaren raad ik het Engelstalige boek “Mindfulness, a practical guide to finding peace in a frantic world” van Mark Williams aan. Het is een mindfulness boek / programma met daarbij een wetenschappelijke onderbouwing en duidelijke uitleg van de werking. Helemaal niet zweverig, maar juist erg down-to-earth. Ook hier heb ik veel aan gehad de afgelopen jaren.

Tot slot verwijs ik je voor meer inspiratie graag door naar mijn website. Daar houd ik een lijst met boeken bij die ik gelezen heb en als waardevol heb ervaren.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Doe vooral wat voor jou werkt. Het is een beetje cliché, maar hier geloof ik echt in. Er zijn zo ongelooflijk veel mensen en meningen en daar kan je niet allemaal naar gaan luisteren. Als je dat wel doet of op zijn minst probeert, dan raak je jezelf al gauw kwijt.

Voor je het weet leef je het leven van anderen in plaats van die van jezelf. Neem daarom regelmatig even de tijd voor jezelf en bepaal wat voor jou belangrijk is in het leven.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Ik onderhoud een website en twitteraccount, ik post daar regelmatig updates en kom op die manier in contact met gelijkgestemden:

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

4 Reacties

 1. 16 februari 2020 / 22:26

  Rot dat van je gezondheid. Ff een realitycheck gekregen, hoe belangrijk gezondheid is! Heel veel succes met revalideren.

  • 18 februari 2020 / 19:01

   Bedankt Uitklokken, het was/is zeker een realitycheck en het kan iedereen overkomen. Relaxed Rijk is een manier voor mij om mijn zinnen te verzetten. Daarbij is het fijn als ik er mensen mee kan inspireren op welke manier dan ook en reacties als deze doen mij goed!

  • 18 februari 2020 / 19:12

   Bedankt Maris! 2026 komt in zicht, maar ik ga denk ik komend jaar mijn plan ga evalueren en herschrijven. Dan zal ik nieuwe doelen bepalen en vooruit plannen naar 2030 worden vermoed ik. Jij succes gewenst met je blog, ik heb er net even op rondgekeken en zal deze zeker vaker gaan bezoeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.