Interview met: Radical FIRE

Interview met Radical FIRE

Bijgewerkt op 22 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Radical FIRE. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Hi mensen! Ik ben M @ Radical FIRE en ik ben een personal finance blogger. Dat betekent dat ik op mijn website Radical FIRE blog over alles wat met geld te maken heeft. . 

Zelf werk ik fulltime als financiële consultant, dus geld en cijfers zijn dingen waar ik heel erg blij van word! Daarnaast vind ik het heerlijk om te reizen, buiten te zijn, en kan ik genieten van een goed boek. 

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik ben me altijd al redelijk financieel bewust geweest, in de zin van dat ik op mijn geld lette. 

Mijn ouders hebben nooit iets kunnen bijdragen aan mijn studie, waardoor ik maximaal leende en me bewust was waar ik mijn geld aan uit wilde geven.

Als ik echt een moment moet aanwijzen waarop ik financieel nog bewuster ben geworden, is dit het moment geworden dat ik ging werken. 

Ik wist al dat het 9 tot 5 leven niets voor mij zou zijn, en dat werd al meteen bevestigd. Ik ging op zoek naar alternatieven en kwam al snel bij financiële onafhankelijk uit, dook er meteen helemaal in en een maand later was ik heel veel wijzer! 

Sindsdien hou ik via de blog bij hoeveel geld er iedere maand in en uit gaat, investeer ik voor passief inkomen, en ben ik van plan over 10 jaar financieel onafhankelijk te zijn!

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Toen ik eenmaal het concept van financiële onafhankelijkheid heb ontdekt, was ik verkocht. Het idee dat je een groot deel van je inkomen belegt en hierdoor werken optioneel wordt spreekt me erg aan. 

Financiële onafhankelijkheid is een fantastisch concept, waarom wisten meer mensen hier niet van? Ik vond het ontzettend belangrijk om meer mensen te laten zien wat de mogelijkheden in het leven zijn.

Waarom wachten tot je 67+ bent om met pensioen te gaan, als er zulke concepten bestaan waarmee je je dromen sneller kan najagen?

Ik hoop mensen te motiveren om hun financiën op orde te krijgen en naar hun droomdoelen toe te werken! 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Financiële onafhankelijkheid staat met stip op 1. 

Daarnaast zou ik graag minimaal €1000 per maand aan passief inkomen willen krijgen, een succesvol eigen bedrijf opzetten, en de wereld rond willen reizen. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Doen wat je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt. 

Het gaat er niet per se om dat ik hele dagen kan netflixen, maar dat ik keuzes kan maken op basis van waar ik op dat moment zin in heb. Zoals op maandagmiddag lekker een rondje hardlopen. Of op woensdag gaan lunchen. Werken wanneer je zin hebt. 

Niets hoeft en alles mag, daar kijk ik vooral heel erg naar uit!

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Maximaal lenen van Ome DUO, aka mijn studieschuld. Ik heb momenteel nog een flinke studieschuld staan van ongeveer €20,000 waarbij ik al een deel afgelopen jaar heb afgelost.

Ik werkte 3 dagen per week naast mijn studie, had een goedkope kamer, en kreeg nog studiefinanciering. Die studieschuld had dus niet zo hoog hoeven zijn!

Ondanks dat het mijn slechtste financiële beslissing is geweest, heb ik er geen spijt van. Ja ik heb veel geld uitgegeven aan feestjes, bier, en reizen.

Maar ik heb hierdoor ook kunnen studeren in de VS, een reis van vier maanden naar Zuid Amerika kunnen maken, en heel veel steden in Europa kunnen bezoeken. Hierdoor heb ik vrienden gemaakt over de hele wereld, de mooiste herinneringen gemaakt, en mijn studententijd leuk kunnen invullen. 

Dit is nogal een onconventionele uitspraak voor een Nederlander, maar ik ben echt ontzettend dankbaar voor mijn studententijd en ik heb de tijd van mijn leven gehad.

Ik ben pas per 1 januari 2020 begonnen met terugbetalen van mijn studieschuld en ik mag nog 35 jaar, dus vraag me over 5 jaar nog eens hoe ik erover denk! 😉

En wat was je beste financiële beslissing?

Die vind ik moeilijker, er zijn veel goede financiële beslissingen geweest de afgelopen jaren. Puur en alleen omdat ik er steeds meer van financiën leer en ik het heel leuk vind om ermee bezig te zijn. 

Ik ben begonnen met beleggen, ben begonnen met passief inkomen, en ben actief bezig het inkomen op mijn huidige baan te verhogen. 

Mijn beste financiële beslissing is denk ik wel het opbouwen van passief inkomen. Passief inkomen kun je op verschillende manieren krijgen, mijn favoriete manier is peer-to-peer lending of crowdlending. Dit betekent dat je geld aan individuen of bedrijven leent via een platform. 

Rentes bij peer-to-peer lending kunnen oplopen van 10-15% per jaar, wat enorm veel is vergeleken met de spaarrente. Ik ben hier in de zomer van 2019 mee begonnen en heb over heel 2019 €500 mee verdient, dat is toch niet verkeerd!

Omdat de rentes hoger zijn betekent ook dat het risico hoger is, ben je hier vooral bewust van en investeer alleen geld wat je kunt verliezen. 

Naast peer-to-peer investeer ik ook in index fondsen, waar ook ieder kwartaal dividend wordt uitgekeerd. Dit is een manier om passief inkomen te krijgen door het kopen van indexfondsen of individuele aandelen. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn ouders. 

Toen mijn stiefvader zijn baan verloor in de financiële crisis van 2008 en we net een nieuw huis hadden gekocht, hadden we het thuis financieel zwaar. Alleen op het inkomen van mijn moeder leven met 4 kinderen, 2 volwassenen, en een enorm huis is geen groot succes. Het resultaat: geen vakanties, geen nieuwe spullen, en geen financiële bijdrage. 

Ik ben blij dat mijn ouders ondertussen uit deze situatie zijn en er financieel bovenop zijn, toch heeft dit op mij heel veel indruk achtergelaten.

De stress die financiële onzekerheid met zich meebrengt is enorm. Niet wetend of je de boodschappen kan betalen, niet wetend of je wel in het huis kan blijven wonen, en toch een huishouden van 6 personen draaiende houden. 

Dat is het moment dat ik tegen mezelf heb gezegd dat ik nooit in zo een situatie terecht wil komen. Ik wil geen financieel tekort, ik wil kunnen doen wat ik wil, en ik ga er altijd voor zorgen dat ik genoeg financiële buffer heb om een paar maanden van rond te komen. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

De aandelenmarkt is niet eng of ingewikkeld, begin met investeren en dan zie je wel hoever je komt. 

Ik vond het heel erg een drempel om daadwerkelijk te gaan investeren, omdat ik ben opgegroeid met het idee dat de aandelenmarkt een soort van gokken is. Je weet nooit hoeveel de aandelen waard gaan worden in de toekomst en je kunt al je geld kwijtraken.

Dat is zeker niet waar! Individuele aandelen kunnen enigszins risicovol zijn om in te beleggen, maar als je je inleg spreidt of in indexfondsen investeert gaat het risico omlaag

Investeren in indexfondsen is eenvoudig, je kiest een fonds waarvan de spreiding aansluit bij het risico wat je wilt nemen. Persoonlijk beleg ik bijvoorbeeld in een fonds wat verspreid is over de hele wereldeconomie, dit zijn de fondsen waarbij lager risico en lager rendement van toepassing zijn. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Ik heb zelf enorm veel geleerd van Rich Dad Poor Dad, een boek wat financiële concepten begrijpbaar maakt en een paar zeer belangrijke lessen met zich meebrengt!

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Het beste moment om te starten was gisteren. Het een na beste moment om te starten is nu!

Je kunt balen dat je niet eerder bent begonnen aan het werken naar je financiële doelen, maar het enige wat je daar nu nog aan kunt doen is meteen beginnen en je financiën op orde krijgen. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Ik blog (in het Engels) op mijn website en verder ben ik te vinden op Facebook, Twitter en Pinterest.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

2 Reacties

  1. 9 februari 2020 / 11:39

    Precies wat je zegt: de aandelenmarkt is niet eng of alleen voor grote mensen. Iedereen kan er mee aan de slag. Daarnaast is het wel ‘goed’ om te zien dat door zo’n situatie je toch anders gaat nadenken hoe je hetzelf anders wil. Veel herkenbaarheid.

  2. 9 februari 2020 / 10:13

    Tof interview! Ik heb me aangemeld voor je nieuwsbrief, Radical FIRE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.