Interview met: Project Rijk Leven

Interview met Project Rijk Leven

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan de Zussen van Project Rijk Leven. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn Zus A (42 jaar) en Zus B (38 jaar), beiden woonachtig in Midden Nederland. We hebben (aan de universiteit) gestudeerd en werken full time. 

We houden o.a. van lezen en uit eten gaan. En op de bank hangen met Netflix: Yes! 

We zijn ongeveer 7 jaar geleden gestart met het versneld aflossen van onze hypotheken en hebben net onze eerste schreden gezet op het gebied van indexbeleggen. Op weg naar financiële onafhankelijkheid met als ultiem doel: vrijheid. 

Wat was jullie moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Door de instelling van onze ouders zijn wij altijd opgevoed met het idee dat je moet werken voor je geld en dat je schulden zoveel mogelijk moet zien te vermijden.

Dankzij het boek Hypotheekvrij! geschreven door Gerhard Hormann zijn wij begonnen met het versneld aflossen van onze hypotheek. Beiden hebben we inmiddels meer dan een ton afgelost. Door het lezen van het boek Miljonair met een Gewone Baan werd Zus A op het spoor van indexbeleggen gezet.

Helaas durfde zij het twee jaar geleden nog niet goed aan en ging zij door met aflossen in plaats van investeren. Toch bleef het kriebelen en na het lezen van de blogs van Mr Fob en de columns van JL Collins hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en zijn we dit jaar gestart met het investeren in een indexfonds. 

Wanneer en waarom zijn jullie met de website begonnen?

We zijn sinds juli 2019 met onze website www.projectrijkleven.nl begonnen. De reden hiervoor is dat we erg enthousiast zijn over alle kennis die we inmiddels hebben opgedaan over de route naar financiële onafhankelijkheid.

Die kennis willen we graag delen met anderen. We konden sommige informatie waar we naar op zoek waren in eerste instantie ook niet vinden, bijvoorbeeld wat indexbeleggen nou precies oplevert in euro’s of het verloop van een portfolio door de tijd.

Daarnaast vinden we het erg leuk om via deze website onze voortgang voor onszelf vast te leggen. Ten slotte zou het mooi meegenomen zijn als de website via advertenties nog een zakcentje oplevert waarmee we ook weer mooiere content kunnen maken. 

Wat zijn jullie financiële doelen voor de komende 10 jaar?

We hopen de komende 10 jaar zoveel mogelijk geld te investeren en het rente-op-rente effect te kunnen bewonderen. Zus A las laatst dat je minimaal een ton geïnvesteerd moet hebben om dat effect echt te zien als een geld genererende machine. 

We hopen FI te bereiken, maar aangezien we relatief laat zijn begonnen met investeren, weten we niet of we dat redden in deze periode.

Wat is voor jullie ultieme vrijheid?

Een gelukkig leven leiden waarover je volledig zelf de controle hebt en kunt kiezen of, wanneer en hoeveel je betaald wil werken. Het betekent voor ons dus niet dat je dan niet meer werkt, maar dat je ervoor kunt kiezen dát werk te doen waarbij geld/ beloning geen rol speelt. 

Wat is jullie slechtste financiële beslissing geweest?

Zus A: het feit dat we een ton op onze hypotheek hebben afgelost in plaats van het te investeren in indexfondsen. Au!

Zus B: Niet eerder beginnen met aflossen op mijn hypotheek en indexbeleggen. Achteraf gezien had ik hier al mee willen starten toen ik nog in de 20 was!

En wat was jullie beste financiële beslissing?

Zus A: Starten met het beleggen in indexfondsen waarbij we zijn gestopt met het consumeren van nutteloze zaken (kopen van hebbedingen). 

Zus B: Naast het versneld gaan aflossen op mijn hypotheek, het indexbeleggen. Het aflossen heeft mij heel veel rust gebracht en het indexbeleggen gaat zorgen voor een nog comfortabelere positie.

Wie heeft de grootste invloed gehad op jullie (financiële) leven?

Onze ouders. Zij hebben ons bepaalde normen en waarden meegegeven zoals dat je altijd keihard je best moet doen, dat je je schulden netjes afbetaald en dat je ook moet genieten van je geld.

Omdat we het vroeger niet breed hadden hebben wij altijd gewerkt om bepaalde dingen te kunnen betalen. Daar word je heel zelfstandig van. 

Wat zouden jullie tegen jullie jongere versies willen zeggen?

Stop met het kopen van onnodige spullen en start als de wiedeweerga met het beleggen in indexfondsen. 

Hebben jullie een boek wat jullie iedereen zouden willen aanraden?

Ja zeker! 

Zus A: Miljonair met een gewone baan geschreven door Oeds-Jan Postma. In begrijpelijke taal legt hij de stappen naar het bereiken van financiële onafhankelijkheid uit.

Zus B: Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann. Door dit boek veranderde mijn kijk op mijn hypotheek, mijn geld en mijn toekomst. Het was voor mij de start van mijn reis naar Financiële Onafhankelijkheid, ook al wist ik dat toen nog niet.

Hebben jullie nog een tip of wijsheid die jullie willen delen?

Ja zeker. Wij vonden het eng om te starten met investeren omdat we nergens de opbouw van een portfolio konden volgen. Daarom hebben wij besloten volledige openheid hierin te geven zodat anderen hiervan kunnen leren.

Wat doet de markt? Wat ontvang je aan dividend? Wat gebeurt er als het minder goed gaat? Etc. Van elke investering die wij doen maken wij een YouTube video. Zo kun je door de tijd heen volgen hoe de opbouw van een beleggingsportefeuille verloopt.

De tip is dus dat mensen hiernaar kunnen kijken en zich daardoor misschien veiliger voelen om zelf ook de stap te wagen. Ze kunnen immers volgen wat er met onze beleggingen gebeurt. 

Daarnaast de aloude wijsheid: “time in the market beats timing the market”. Dus koop en houd vast. Beleggen hoort een ‘saai’ proces te zijn. Met actief handelen versla je de markt hoogstwaarschijnlijk niet! 

Waar kunnen mensen meer over jullie te weten komen?

Op verschillende manieren: onze website, YouTube kanaal, Twitter en Instagram.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

2 Reacties

  1. 30 december 2019 / 13:59

    Dank voor jouw leuke reactie Dio. Van harte welkom hoor op onze website!
    Zussen A en B van Project Rijk Leven

  2. 30 december 2019 / 10:19

    Superleuk en tof om te lezen. Ik hou van deze inspirerende verhalen. Ik ken hun website nog niet, dus die ga ik nu bekijken. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.