Interview met: PorteRenee

Interview met PorteRenee

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan PorteRenee. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Renée Lamboo en ik ben finance blogger. Moneyblogger. Schrijver over geld. Hoe je het maar wilt noemen. Ik run in ieder geval PorteRenee.nl, het grootste onafhankelijke personal finance blog van Nederland.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik was 23 jaar toen ik mijn eerste koophuis kocht. Dat deed ik met mijn ex-vriend. We woonden er een aantal jaar, nadat we het helemaal hadden opgeknapt.

Toen werd ik verliefd op een collega en vooral een heel leuke man. Die leuke man is inmiddels mijn man en de vader van onze twee kinderen.

Ik verbrak destijds mijn relatie met mijn ex en hij vertrok uit ons huis. Ons appartement stond zwaar onder water. Het leverde me uiteindelijk een schuld op van zo’n 40.000 euro.

Toen ging bij mij een knop om.

Waarom was ik zo materialistisch geweest? Waarom was ik zo rücksichtslos met mijn geld omgegaan. Ik ging sparen en besparen om die schuld af te kunnen lossen.

Dat lukte en daarna werd het nooit meer als daarvoor. Ik bleef totaal anders met mijn geld omgaan als voordat ik in de schulden belandde.

Ik zag de waarheid van geld.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Ik begon in december 2017. Ik werkte als freelance journalist voor tijdschriften en schreef steeds meer geldverhalen. Dus ik dacht: waarom niet eens online proberen.

Ik schreef 30 blogs en begon gewoon. Mijn man flanste een website voor me in elkaar en bedacht de naam. Het domein kostte me 7 euro per jaar. EN toen begon ik gewoon.

Eigenlijk is het aantal bezoekers blijven groeien sinds die dag, tot nu toe. 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Zo, 10 jaar is ver weg. We willen onze hypotheek verder aflossen maar de focus ligt ook op sparen om te investeren. Hoe of wat precies weten we nog niet precies.

Vastgoed is wel erg duur geworden als investering, dus we bezinnen ons daarop. We sparen nu in ieder geval 100.000 euro bij elkaar daarvoor.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Geen kantooruren. Gaan en staan waar we willen, wanneer we dat willen. Al is die vrijheid er ntauurlijk nooit helemaal met 2 kleine kinderen. Toch doen we dat zoveel mogelijk binnen de beperkingen die we hebben.

Mijn man en ik werken dan ook allebei als ondernemer. Vrijheid is voor ons spontane plannen en gewoon ook niks doen wanneer we dat willen.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Zie hierboven: mijn appartement destijds. Te duur gekocht, voor teveel geld verbouwd. En geen oog gehad voor de crisis die eraan kwam.

En wat was je beste financiële beslissing?

Sparen voor ons huis. We hebben daar flink geld in gestopt. Daardoor hebben we nu een hypotheek van 190.000 euro op een huis met een waarde van 360.000 euro minimaal.

Dat geeft veel vrijheid en heeft ons bevrijd van de druk van hoge rekeningen.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn man en ik op elkaar, denk ik. We zijn samen opgeklommen naar waar we nu zijn. Uit de schulden en naar iets opbouwen. Dat we daar samen naartoe zijn gegroeid, voelt fijn.

Ik hoef niemand te overtuigen, want de neuzen staan dezelfde kant op.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Kijk eens naar wat je nu echt gelukkig maakt. Ik dacht dat dat zat in spullen, merkkleding, en een strak huis. Niet dus.

Ik zou mezelf adviseren om eens op te schrijven wat me in een week of op een dag nu écht gelukkig maakte.

Happy moments. Die zaten dus bijna nooit in betaalde zaken.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Ik heb net een ebook geschreven, dat vind je op PorteRenee.nl. Hierin staan mijn 101 beste geldtips plus delen van mijn eigen persoonlijke verhaal.

Verder: miljonair met een gewone baan. Dat boek opende mijn ogen voor beleggen.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Je bent nooit te laat om je leven en financiën om te gooien. Je kunt balen dat je het licht niet eerder zag, maar je kunt ook blij zijn dat je het nu ziet. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website. Luister ook eens naar een podcast van mij en mijn man, dan weet je ook een beetje hoe we klinken en hoe we zijn.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. 22 december 2019 / 13:08

    Superleuk om te lezen. Ik volg met veel plezier haar blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.