Interview met: Pollies Dividend

Interview met Pollies Dividend

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Pollies Dividend. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het leuk vind dat ik gevraagd ben om aan deze geweldige serie mee te doen. Meer of Mynder volg ik al een tijdje en lees de blogs altijd met plezier. Dat maakt het natuurlijk extra leuk als ik straks daar mijn eigen verhaal ook kan lezen.

Ik ben Pollie en woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in het “Landgoed van Nederland”. Ik heb een fulltimebaan, hypotheek en auto. Dus gewoon huisje-boompje-biertje. En inmiddels alweer goed op weg richting een halve eeuw 😉

Pollie is niet mijn echt naam, maar mijn internetnaam. Mijn eigen naam gebruik ik niet omdat ik niet wil dat mijn baas weet dat ik ernaartoe werk om eerder te stoppen met werken 😆.

Daarnaast merk ik dat praten over financiën helaas nog steeds een taboe is in Nederland. En dat er toch jalousie heerst als mensen erachter komen dat je vermogen boven het gemiddelde uitstijgt.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik ben begonnen met beleggen na mijn studie toen ik startte met mijn eerste baan. In die dagen had ik meer tijd dan geld. En heb toen ook veel tijd besteed aan het vergaren van kennis, door het lezen van veel boeken en het volgen van workshops.

Ik ben toen gaan beleggen in bijna alle mogelijke producten. Ik was nog jong en naïef 😂. Na een tijdje ben ik vooral overgegaan op individuele aandelen en opties. Ik zat naast mijn werk elke dag zo’n 2 à 3 uur achter mijn beeldscherm om trends te analyseren en jaarverslagen te lezen.

Nadat mijn oudste is geboren, verschoven mijn prioriteiten en had ik helaas veel minder tijd. Toen ik zelf 40 werd en mijn eigen financiën eens tegen het licht hield, schrok ik mij wild. Mijn netto vermogen lag wel erg dicht bij de nullijn!

En een paar jaar daarvoor, toen ik van werkgever wisselde, heb ik mij verdiept in mijn pensioen en was tot de conclusie gekomen dat ik dit eigenlijk zelf moet regelen.

Je kan niet meer vertrouwen op een ruim belegde boterham door de pensioenfondsen en de overheid. Dit bij elkaar motiveerde mij om actie te ondernemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen toekomst!

En natuurlijk baalde ik, omdat ik wel wist dat ik veel eerder had moeten beginnen. Maar ja, het verleden kon ik niet meer beïnvloeden, mijn financiële toekomst wel. Dus ben ik begonnen met Dividend Growth Investing (DGI). 

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Na een paar maanden ben ik ook begonnen met het maken van een blog om mijn reis naar financiële vrijheid te documenteren. Ik ben begonnen met bloggen nadat ik was geïnspireerd door enkele geweldige financiële bloggers. De voorloper van mijn huidige blog zag in juni 2014 het daglicht. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in polliesdividend.com.  

Mijn blog gebruik ik om de voortgang van mijn doelen te monitoren en mijn reis vast te leggen. Verder ook om mijn analyses te delen met de DGI-community om zodoende een nog betere belegger te worden.

Op mijn website publiceer ik al mijn analyses, aankopen en andere belangrijke financiële informatie. Hier kan je dan het verloop van mijn portefeuille – mijn eigen Vrijheid Fonds – en van mijn dividend inkomen volgen.

Verder schrijf ik ook een serie (Teaching my Kids – hier de link naar het laatste overzicht dat ik gepubliceerd heb van deze serie), waarin ik tracht om mijn financiële kennis te delen met mijn beide kinderen.

Via deze serie (en natuurlijk de vele gesprekken die ik met hen heb), hoop ik dat mijn kinderen op de leeftijd van bijvoorbeeld 18 jaar, alle financiële kennis hebben die ik nu heb. Dit zou een enorm voordeel voor hen zijn!

Ik ben van mening dat wanneer je kinderen over geld onderwijst, ze er de rest van hun leven van zullen profiteren. Of zoals het gezegde luidt: “Wat in de wieg wordt geleerd, wordt naar het graf gebracht”.

En een kind opvoeden is een grote verantwoordelijkheid als ouder. En ik neem deze verantwoordelijkheid niet licht op!

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

In mijn oorspronkelijke planning zou ik dan allang financieel onafhankelijk zijn. Echter zoals Acda en de Munnik al schreven – het leven is wat je gebeurd terwijl je andere plannen maakt – geldt dat ook voor mij.

De komende tien jaar wil ik mijn portefeuille verder laten groeien en daarmee ook mijn dividend inkomen. En een mooi pluspuntje zou zijn dat ik via mijn blog ook wat extra inkomsten genereer. Ik zal al blij zijn als ik jaarlijks uit de kosten zou komen.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Vrij zijn om dingen te doen of te laten zonder daar de druk van het geld bij te voelen. Want ja, er moet natuurlijk wel geleefd worden en brood op de plank komen. Ik ben ook maar een normale (gelukkig gezonde) Hollandse jongen die een huis, hypotheek en kinderen heeft. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Mijn slechtste financiële beslissing, mmm ik denk dat dit mijn aankoop ING was rond 2001. Bijna op het hoogtepunt heb ik toen de aandelen gekocht. Volgens mij, als ik het mij goed herinner (sommige pijnlijke momenten verdruk je in je geheugen 😃), klapte de koers letterlijk binnen 5 handelsdagen gigantisch.

Maar ja, ik was eigenwijs en dacht dat de koers wel bij zou trekken. Dus verkocht ik mijn vers verworven aandelen niet. Uiteindelijk heb ik deze aandelen bijna 10 jaar later verkocht met ca 70% verlies (auw).

Hier heb ik natuurlijk wel mooie lessen geleerd. Je moet niet denken dat je het beter weet dan de markt. En emoties horen niet bij beleggen. En misschien voor mij wel het belangrijkste: ik koop alleen aandelen die ik zeker 10 jaar vast wil houden, zo niet dan wil ik ze ook niet eens 10 minuten in mijn bezit hebben (vrij vertaald naar een mooie quote van Warren Buffett).

En wat was je beste financiële beslissing?

Dat is een call op Ahold (nu Ahold Delhaize) na het boekhoudschandaal. Ik wilde het aandeel al een tijdje hebben, maar vond het veel te duur. Ten gevolge van het schandaal was het aandeel veel te veel afgestraft in mijn ogen.

En daarnaast kon ik mij niet voorstellen dat zo’n groot en belangrijk bedrijf zou verdwijnen. Dus dit was voor mij een perfect moment. En deze aandelen heb ik nog steeds! En ben er zeer blij mee.

Inmiddels heb ik al 120% van mijn inleg in dividend ontvangen! En de koers is ook al meer dan 2x over de kop gegaan.    

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Dat was en is mijn moeder! Zij zorgde er altijd voor dat er voldoende geld was voor alles en dat financiële tegenvallers opgevangen konden worden. Er ontbrak ons aan niets.

En wat verder weg bij huis, is dat wel Warren Buffett. Ik heb veel gelezen van én over hem. En heb de wijze lessen van hem echt opgezogen.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Een dure mobiel, de nieuwste auto e.d. is nergens voor nodig. Kwaliteit van leven gaat over zoveel meer.  Zoek een mooie balans tussen sparen, beleggen en leven. En vergeet vooral niet om kennis te vergaren. Verrijk jezelf met kennis. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Begin bijvoorbeeld met het lezen van Rich Dad, Poor Dad en The Richest Man in Babylon. Deze boeken, waarvan samenvattingen op mijn website staan, bevatten in mijn ogen zeer waardevolle (financiële) kennis.

Ik hou ontzettend van lezen en lees veel schillende boeken. Van de meeste financiële boeken die ik lees maak ik een korte samenvatting en beoordeling (aantal tulpjes) en publiceer deze op een aparte pagina op mijn website.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Pay yourself First – betaal je zelf eerst. Als je vermogen wilt opbouwen is het belangrijk om de belangrijkste rekening als eerste te betalen. En dat is de rekening aan jezelf.

Pas daarna betaal je de andere rekeningen. En van wat je overhoudt, kan je leven. Dit is een van de 10 wijsheden uit het boek The Richest Man in Babylon.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Je kunt me volgen op mijn blog of op Twitter

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

3 Reacties

 1. René
  12 februari 2020 / 22:57

  Ooit gedacht aan een high dividend yield ETF? Nationaal of internationaal? Jij hebt er veel plezier aan om alles uit te zoeken, maar voor mensen die dat niet hebben is het een uitstekend alternatief.

 2. 2 februari 2020 / 17:11

  Net zoals Pollie ben ik ook pas later begonnen met mijn financiele vrijheid. Ik herken ook veel in dit verhaal. Leuk!

 3. 2 februari 2020 / 11:15

  Superleuk om via deze rubriek allemaal nieuwe, interessante blogs te leren kennen over ondernemen, financieel onafhankelijk etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.