Interview met: Thom van Pegulanten.nl

Interview met Pegulanten

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Tom, van Pegulanten. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Thom, 27 jaar en begin januari ben ik met twee maatjes begonnen met bloggen over onze carrière, onze eerste stapjes in het beleggen en in mijn geval veel over mijn grote passie, Bitcoin.

Sinds kort ben ik gestopt bij een groot advocatenkantoor aan de Amsterdamse Zuidas om mijn ondernemersdromen na te jagen en o.a. daarover te bloggen op Pegulanten.nl!

Binnenkort vertrek ik naar Bali om daar vanaf mijn laptopje mijn mini-internetimperium uit te bouwen.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Dat was eigenlijk vrij kortgeleden pas. Rond mijn 25e begon ik te beseffen dat ik financieel van maand naar maand leefde en dat daar verandering in moest komen als ik meer mogelijkheden, meer vrijheid wilde.

Zodoende ben ik me onder andere gaan verdiepen in Bitcoin, ben ik wat eigen bedrijfjes begonnen en ging ik me voorzichtig richten op de wereld van het beleggen.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Met Pegulanten zijn we begin januari van dit jaar begonnen en persoonlijk is mijn doel met de website om een duidelijker beeld te vormen van wat ik wil met mijn carrière.

Zo schrijf ik over mijn beslissing om mijn meer zekere toekomst als advocaat in te ruilen voor een onzeker bestaan, maar ook over verschillende interesses die ik heb als cybersecurity, boeken die ik lees en, daar komt ie weer, Bitcoin.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Op dit moment ben ik enorm tevreden met mijn financiële situatie. Ik ben er qua salaris wel op achteruitgegaan, maar ik doe alleen nog maar dingen die ik heel tof vind en kan er prima van rondkomen.

In die zin ben ik al financieel onafhankelijk, maar mijn doel is om op mijn 35e genoeg te hebben om mijn gezin van het rendement op mijn vermogen kan onderhouden.

Voor nu zit ik goed, maar ik ben altijd bezig met mogelijkheden en lijntjes om zoveel mogelijk spreekwoordelijke pannetjes op het vuur te hebben.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Voor mij is ultieme vrijheid dat je wakker kunt worden en zin hebt in alles wat je die dag mag gaan doen. Op dit moment zijn mijn vaste lasten nog redelijk laag, dus heb ik het voor elkaar gekregen om met mijn bescheiden inkomen en vermogen mezelf die vrijheid te verschaffen.

Ik lees iedere week een boek, ga 4-5 keer per week naar de sportschool, eet heel gezond, ga veel naar feestjes, wordt wakker wanneer ik daar zin in heb en heb allerlei leuke projecten lopen.

Vrijheid is uiteindelijk je levenstandaard zo inrichten dat je zo min mogelijk verplichtingen hebt waar je stiekem niet zoveel zin in hebt.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Hmm lastig, maar als ik er eentje zou moeten noemen dan is dat mijn investering in het Chinese NIO geweest. Een fabrikant van elektrische auto’s waarvan ik helemaal het idee had dat ze de wereld zouden gaan veroveren.

Kort na mijn aankoop steeg het aandeel flink, maar enkele maanden later stonden ze ver onder de aankoopwaarde. Heel even voelde ik me een soort Wolf of Wallstreet, maar ik kwam al snel van een koude kermis thuis.

De les die ik eruit haalde was dat het voor mij persoonlijk een stuk beter werkt om lekker in indices (mandjes van aandelen) te beleggen.

En wat was je beste financiële beslissing?

Mijn beste financiële beslissing is geweest om me te verdiepen in bitcoin, overtuigd te raken van de toekomst van de digitale munt en daar redelijk vroeg in te investeren. Al ben ik ervan overtuigd dat we ook daarmee pas aan het begin staan.

Het is een ontzettend complex fenomeen, maar als je eenmaal begrijpt hoe geld werkt en dat bitcoin een superieure vorm van geld is, dan gaat er een wereld voor je open.

In deze blog heb ik geprobeerd zo simpel mogelijk uit te leggen waarom ik in bitcoin geloof en er maandelijks een klein deel van mijn inkomen in investeer.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Pfoe, lastig! Dat is denk ik mijn vader geweest die zelf heel ondernemend is en ook altijd bezig is geweest met aandelen en het najagen van zijn dromen. Hij heeft geen hele makkelijke jeugd gehad en daarom niet de kans om te gaan doen wat hij echt wilde, piloot worden.

Op 15/16-jarige leeftijd stond hij er redelijk alleen voor, stopte hij met zijn middelbare school en ging hij werken in een computerzaak. Daar viel zijn talent voor sales op en bood iemand hem aan om samen een bedrijf te starten.

Dat werd heel succesvol, hij werd uitgekocht en vervolgens kon hij in die business overal aan de slag. De jobs die hij daarna kreeg vond hij, ondanks het goede salaris maar niks en het begon bij hem toch te kriebelen om alsnog piloot te worden.

Rond zijn 40e startte hij in de avonduren met de opleiding. Dan kwam hij om 8u thuis van zijn werk, ging hij tot 12u door met studeren en om 6u stond hij weer op om naar zijn werk te gaan. Nadat hij zijn opleiding had gehaald ging hij aan de slag als instructeur, want eigenlijk zat geen enkele maatschappij te wachten op een relatief oude piloot.

Tot hij op zijn 50e ineens werd gebeld door Iceland Air met de vraag of hij bij ze wilde solliciteren. Hij werd de oudste piloot die ze ooit hebben aangenomen. Zijn droom was uitgekomen.

Toen hij het vertelde kreeg ik de tranen in mijn ogen en nu ik het schrijf gebeurd het me weer. Hij is voor mij het levende bewijs, het voorbeeld dat je in deze wereld kunt doen wat je wilt. Als je er maar voor gaat.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Ik ben natuurlijk nog best wel jong, maar als ik zou tegen mijn jongere zelf zeggen dat hij zijn studiefinanciering/lening volledig moest benutten om het te investeren in aandelen (en een beetje in bitcoin).

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Zeker! Het boek Start With Why van Simon Sinek heeft op mij enorm veel impact gemaakt. In principe heeft hij het geschreven voor bedrijven en is de boodschap dat je als bedrijf altijd bij de kern moet beginnen.

Waarom bestaan we? Waarom doen we wat we doen? Om vanuit die antwoorden aan de slag te gaan. Die wijsheid is echter ook toe te passen op het leven zelf en het boek is een prachtig framework om daarmee aan de slag te gaan en verder uit te werken.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Hmm, een wijsheid delen is lastig voor iemand die pas net 27 is geworden, maar als ik iets moet zeggen dan zou ik zeggen dat je jezelf altijd vragen moet blijven stellen.

Wat ben ik aan het doen met mijn leven? Waarom ben ik dit aan het doen? Wat zijn mijn doelen? We leven in een prachtig tijdperk, vanaf mijn laptop en telefoon kan je de hele wereld bereiken en alles leren / schrijven / kopen / verkopen wat je wilt.

Oja en dat het begrip financieel onafhankelijk relatief is. Zijn die 10 uur extra werken per week dat hogere salaris echt waard of zou je die uren liever besteden aan jezelf in de sportschool of met een goed boek?

Zelf doe ik het nu met een enorm bescheiden salaris, maar heb ik de tijd van mijn leven. Al besef ik me ook wel dat het voor mij makkelijk praten is omdat mijn vaste lasten heel laag zijn.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Mochten jullie mij na dit lange verhaal nog niet zat zijn dan kun je meer van me lezen op mijn website en via Twitter, waar ik dagelijks tweet (in het Nederlands) over alles wat met bitcoin te maken heeft.  

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

3 Reacties

 1. 27 januari 2020 / 19:13

  Mooi verhaal en wat gaaf dat de droom van je vader toch nog uitgekomen is! Ik ben nu ook begonnen met actiever investeren, maar dit verhaal motiveert me om daar zeker nog veel meer mee gaan doen! Veel mensen reageren er altijd zo angstig op ‘straks raak je je geld kwijt’. Alsof de wereld dan vergaat. En net of je álles dan verliest. Dat irriteert me stiekem best wel, aangezien ik altijd heel goed nadenk over dingen van tevoren. En ook alleen investeer met geld wat ik (tijdelijk) kan missen. En wat beleggen betreft ook echt voor lange tijd kan missen.

 2. 26 januari 2020 / 19:10

  Wat een inspirerend verhaal. Ook dat van je vader! Heel veel succes met al je plannen 🙂

  • 26 januari 2020 / 22:03

   Thanks man! Echt heel leuk om te horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.