Interview met: One Broke Girl

Interview met One Broke Girl

Bijgewerkt op 11 juni 2021

In deze serie vind je interviews met Nederlandse en Vlaamse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Iris, aka One Broke Girl. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd.

Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Iris Newman en ben 36 jaar oud. Samen met mijn Engelse man en onze dochter Penny woon ik in het mooie Eindhoven. Ooit studeerde ik om marketeer te worden, maar na mijn afstuderen ben ik gaan werken als business analist in de IT. Super leuk om te doen, maar mijn hart ligt bij het begrijpelijk maken van lastige financiële zaken aan andere vrouwen.

Sinds april ben ik daarom zelfs fulltime bezig met mijn eigen bedrijf One Broke Girl, waar ik precies dát doe. Ik haal er heel veel energie uit en ben zo blij dat ik deze stap heb durven nemen.  

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik ben altijd wel bezig geweest met financiën, dus de interesse was er altijd al. Maar toen ik uit elkaar ging met mijn ex kwam ik tot de realisatie dat hij me financieel best wel had gebruikt en we op financieel gebied geen gelijkwaardige relatie hadden. Vanaf dat moment ben ik dus écht aan de gang gegaan.

Ik maak sinds dat moment -bijna 10 jaar geleden- elke maand een budget en houd mijn uitgaven bij. Op papier, want dat maakt je pas écht bewust van jouw geld. Ik probeer er elke maand een feestje van te maken. Het inzicht wat je daarvan krijgt is echt intens! Dit heeft mij steeds meer mogelijkheden gebracht om langzaam maar zeker mijn geld-leven steeds beter te maken.  

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Het idee voor One Broke Girl zat al lang in mijn hoofd, maar toen ik dik drie jaar geleden met zwangerschapsverlof ging, heb ik de eerste stap genomen en ben ik gestart. Alleen had ik niet helemaal voorzien dat je met een klein kindje heel weinig tijd over houdt en in de overgebleven tijd vooral wilt slapen. Het heeft dus best een tijdje op een laag pitje gestaan, maar sinds januari 2020 ben ik weer vol gas aan de gang.

Op het moment dat ik One Broke Girl bedacht bestond zoiets eigenlijk nog niet in Nederland. Er waren wel veel Amerikaanse websites over dit onderwerp, maar voor vrouwen die de Engelse taal niet zo machtig zijn is dat gewoon niet handig. Mijn idee was om dit gat te vullen met One Broke Girl, en financiële content te gaan maken die gericht is op Nederlandse dames.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Omdat ik net de keuze heb gemaakt om 100% als zelfstandig ondernemer door te gaan, zijn mijn financiële doelen flink bijgesteld. Want waar ik eerst € 2.900,- netto per maand op mijn bankrekening kreeg, is dat nu een stuk minder.

Maar mijn doel is om over 10 jaar flink veel méér te verdienen met One Broke Girl dan dat ik in loondienst deed. Elk jaar stel ik omzetdoelen voor mezelf, maar belangrijker nog: salaris-doelen. Ik betaal mezelf maar een heel klein beetje van de inkomsten van One Broke Girl uit, zodat ik kan investeren in het laten groeien van het platform, maar binnen 1 jaar wil ik mezelf bijvoorbeeld minimaal € 1.000,- per maand netto kunnen uitkeren. 

“Binnen 1 jaar wil ik mezelf minimaal € 1.000,- per maand netto kunnen uitkeren”

Daarnaast geeft deze frisse start mij ook de mogelijkheid om zaken anders aan te pakken dan ik eerst deed. Zo was ik voorheen echt een spaarder, maar ben ik sinds anderhalf jaar druk aan het beleggen. Ik wil een groot gedeelte van mijn inkomsten dan ook richting het beleggen sturen. Want dat is de meest gemakkelijke manier om je geld voor je te laten werken.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Op werkgebied vind ik dat je ultieme vrijheid hebt bereikt als je zelf kunt beslissen wanneer je werkt, waar je werkt, en zelfs voor wie je werkt. Als content maker word je regelmatig benaderd door grote bedrijven die met je willen samenwerken en ik blijf het heerlijk vinden om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen verschrikkelijke opdrachten. 

Maar de échte vrijheid is natuurlijk wanneer je zelf kunt kiezen óf je werkt. Ik heb niet de ambitie om vroeg met pensioen te gaan, want daarvoor is mijn werk gewoon te leuk, maar zou het wel leuk vinden als dat zou kunnen. Dat je nooit meer stress hoeft te hebben over geld.  

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Oh, die heb ik een boel gemaakt! Maar de meest recente is dat ik 3 jaar geleden samen met mijn man onze nieuwe (tweedehands) auto heb gefinancierd. Tjokvol zwangerschapshormonen stonden we bij de autodealer voor een grotere auto, omdat de nieuwe wandelwagen niet in ons kleine boodschappenwagentje paste.

We kochten een enorm grote auto – ik noemde hem de tank – en financierden de helft van het bedrag. Achteraf gezien heb ik daar zo veel spijt van, omdat je daarmee geld weggooit. Ondertussen is de lening volledig afgelost en hebben we de grote, benzineslurpende auto weer ingeruild voor een klein autootje.  

En wat was je beste financiële beslissing?

Hoewel ik onderhandelen niet per se heel erg leuk vind, ben ik er wel heel goed in. Ik was ontevreden over mijn salaris en was ook wel toe aan een nieuwe uitdaging, dus solliciteerde bij een andere job waar ik een klein beetje meer zou gaan verdienen.

Toen het internationale team van mijn werkgever daar lucht van kreeg, probeerden ze me terug te halen zodat ik internationaal kon gaan werken. Dat leek me echt een toffe uitdaging, maar ik wilde wel meer salaris eruit slepen.

Ik heb goed onderzoek gedaan en heb keihard gevraagd om € 1.500,- meer salaris dan dat ik nu verdiende. Alle onderhandel trucs werden door mijn toekomstige baas uit de hoge hoed getoverd, maar aangezien ik die ook ken, heb ik datzelfde spelletje mee gespeeld.

Uiteindelijk kreeg ik er 1.000 euro bij én mocht ik op kosten van de baas de halve wereld over reizen. Van salarisverhogingen heb je de rest van jouw leven profijt, omdat geen enkele nieuwe werkgever daar nog onder gaat zitten. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn moeder. Ik ben opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen op financieel gebied. Enerzijds is dat heel erg goed, maar anderzijds laat dat ook weinig ruimte over voor mijn man om ‘mannendingen’ te mogen regelen. Zelf probeer ik de balans in ons gezin beter toe te passen, maar ook ik ga mijn dochter leren om zelf haar boontjes te doppen. Zoals ze wel eens zeggen: “Don’t marry a rich guy, be the rich guy”.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Als ik een tijdmachine had, zou ik mezelf in mijn oor fluisteren: “2009. Bitcoin. Buy.”

Nee, zonder gekheid: ik zou mezelf vertellen dat beleggen niet eng is, dat het relatief veilig te doen is door gebruik te maken van ETF’s en dat het rente-op-rente effect je relatief snel financieel onafhankelijk kan maken, zo lang je maar op tijd begint. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Er zijn ongelooflijk veel fijne boeken op het gebied van financiën, dus ik zou vooral zeggen: lees alles wat los en vast zit. Maar als ik er eentje moet kiezen, dan toch ‘Think & Grow Rich’ van Napoleon Hill. Daar zit echt veel waarde in.  

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Op dit moment zie ik mensen zich storten op het snelle geld. Ze kopen gekke cryptomunten, halen aandelen AMC en Gamestop en rennen keihard achter Elon Musk aan. Dat is geen duurzame manier van jouw geld investeren, maar is gewoon gokken. In de beleg-wereld noemen ze dit ‘speculeren’ en zo veel mensen verliezen juist hun geld hiermee.

Het is prima als je met een klein gedeelte van jouw geld zo’n gokje wilt wagen, maar werken aan jouw financiële toekomst is precies dat: werken. Maak dat budget, hou jouw uitgaven bij, investeer het overgebleven geld wat je hebt door al jouw inzicht dan in meer stabiele vermogensgroei en chill. Je komt er echt wel.  

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website vind je alle content die ik maak, waar elke week ongeveer 3 blogs online komen. Daarnaast ben ik heel actief op Instagram en kun je elke week naar me luisteren door de ‘Geld met een Zachte G’ podcast op Spotify te volgen.


Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. Truus
    12 juni 2021 / 08:50

    Is een inkomen van 1000 euro per maand salaris of een bijverdienste uit een hobby? Ben wel benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

    Moeder heeft een goede les meegegeven en dochter wordt deze les ook meegegeven. Maar wat is precies ruimte voor de man om ‘mannendingen’ te regelen?
    Er wordt geschreven dat naar balans in het gezin wordt gezocht, maar volgens mij is die in de balans al weg als 1 van de 2 ouders niet financieel onafhankelijk is van de ander. Misschien moet de man juist wat meer ‘vrouwendingen ‘ gaan doen en de schrijfster meer ‘ mannendingen’ . Of ben ik nu te emancipatorisch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.