Interview met: Mr Thinkingbig

Interview met Mr ThinkingBig

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Mr Thinkingbig. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Mr. Thinkingbig! Ik ben een buitensport liefhebber en een fanatiek sci-fi lezer. Als ik niet in een bos ben met onze twee kinderen dan lees ik het liefste een goed boek. Ik werk fulltime en heb een leuke veelzijdige baan.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Gedurende mijn studietijd raakte ik geïnteresseerd in persoonlijke financiën. Eigenlijk vooral doordat ik veel poker speelde. Daarbij word je gedwongen om constant afwegingen te maken over je geld. Ga je inzetten? Of neem je je verlies?

Door daarover te lezen, er zijn een paar uitstekende poker-boeken, werd ik me bewust van geld management.

Toen mijn vrouw en ik onze eerste banen hadden hebben wij daar het eerste jaar flink naar geleefd. Wekelijks uit eten, goede wijn, veel uitstapjes en mooie kleren. Dat was heerlijk. Nadat dat uit ons systeem was, en we een dure bruiloft hadden betaald, gingen we aan de toekomst denken. Sindsdien zijn we op de doordachte route.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Thinkingbig.nl stamt alweer uit April 2017. Stilletjes aan op weg naar drie jaar bloggen. Ik ben begonnen omdat ik wilde leren schrijven. Het is een droom van me om iets te publiceren.

Denk aan korte verhalen in e-book vorm, of misschien ooit een ‘echt’ boek. Ik geloof erin dat je gewoon moet beginnen aan je dromen. Dus ik begon een blog. Kleine stukjes publiceren om te leren schrijven.

Schrijven kan ik nog steeds niet, maar bloggen vind ik leuk.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

De komende 10 jaar willen wij de hypotheek aflossen, verhuizen naar ons ‘eind-huis’, en elke maand ± € 500 aan passieve inkomsten ontvangen. Daar zijn we nog lang niet, maar 10 jaar is lang. Mensen overschatten wat ze in 1 dag kunnen doen, maar onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen bereiken.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Er kunnen zijn wanneer mijn vrouw en/of kinderen me nodig hebben. Welke dag het ook is. Lekker samen het bos in om iets door te spreken, of juist thuis op de bank om even bij te komen. ‘S ochtends kijken wat de dag gaat brengen: werken of juist ontspannen. Zonder het vaste, door anderen opgelegde, ritme.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Daar word ik nog maandelijks aan herinnerd: lenen om mijn luxe studentenleventje te bekostigen. Dat geld had ik echt niet nodig. Ik werkte naast mijn studie en had een goedkope kamer.

Toch maakte ik ook het geleende geld op. Aan mooie spullen en speciaalbier, vrees ik. Nog maandelijks krijg ik daarvan een rekening. Auw! Dat is eigenlijk de enige keuze in mijn leven waar ik echt spijt van heb. 🤓

En wat was je beste financiële beslissing?

Na mijn studie verhuizen naar een regio drie uur verderop met betere banen en hogere lonen. Daardoor ben ik veel sneller gegroeid dan mijn vrienden en studiegenoten.

Doordat je vaak procentuele loonsverhogingen krijgt profiteer ik jaren later nog steeds van de keuze om te verhuizen. Een goede start op de loonladder is het halve werk.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn moeder! Zij was thuis van de financiën. Alle inkomsten en uitgaven werden bijgehouden in het huishoudboekje. Voor grote uitgaven was altijd een potje. Geld werd uitgegeven aan dingen die we belangrijk vonden en bespaard op dingen die we onbelangrijk vonden.

Mijn ouders hadden nooit een hoog inkomen en toch ontbrak het ons aan niets. Ook hebben ze hun oude dag prima geregeld voor zichzelf, inspirerend goed zelfs. Geweldig gedaan, mam.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Drink goedkoop bier en koop geen dure telefoon en laptop. Dat komt allemaal later wel. Beloofd. Verder doe je het wel lekker.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Eigenlijk niet. Er is geen boek dat voor iedereen perfect is. Je zult zelf een pad moeten uitstippelen. Als ik iets moet aanraden is mijn go-to aanrader: The Simple Path to Wealth van J.L. Collins. Makkelijk leesvoer: kort, goed geschreven, duidelijk. En een waardevolle boodschap voor jongeren.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Geld uitgeven is​ tijd​​ uitgeven.​ Elke Euro die je uitgeeft heb je waarschijnlijk moeten verdienen met werk. Zodra je ook maar een Euro uitgeeft aan iets wat weinig waarde toevoegt aan je geluk, dan besteed je dus je tijd nutteloos. Jouw tijd kan op, en je kan nooit nieuwe kopen.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website blog ik ongeveer maandelijks. Vooral inhoudelijke stukken over investeringen en besparen. Je kan je daar ook inschrijven voor mijn nieuwsbrief. In de Thinkingbig nieuwsbrief deel ik regelmatig persoonlijke updates. Daar kan je vervolgens ook op reageren. Is hartstikke leuk.

Op twitter kan je me volgen voor af en toe een poll en soms een flauwe grap.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.