Interview met: Mr FireMe

Interview met Mr FireMe

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Mr FireMe. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Mr FireMe, 41 jaar en ik blog over onze reis naar FI/RE. Ik ben werkzaam als freelance web-ontwikkelaar voor verschillende opdrachtgevers. Ik ben getrouwd met Mrs FireMe en we hebben één dochter van 10 jaar. 

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Toen ik na een aantal jaren ondernemen in een VOF eens kritisch keek naar mijn toekomstige pensioen realiseerde ik me dat ik niet heel slim bezig was.

Ik bouwde niets op, daar waren geen middelen voor, het had geen prioriteit etc. Oerstom natuurlijk. Tezamen met een aflossingsvrije hypotheek en daaraan gekoppelde woekerpolis, gezondheidsproblemen en nog een hoop toekomstwensen wist ik dat er iets moest gaan veranderen.

Ik ben na een aantal jaar gaan freelancen en heb gezorgd dat mijn inkomen groeide zodat ik meer ruimte had om vermogen op te bouwen. 

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

In de zomer van 2017 ontdekte ik via wat omwegen het concept Financial Independence / Retire Early en ik ging op zoek naar Nederlandse websites over dit onderwerp. Ik was erg benieuwd hoe andere freelancers en ondernemers dit pad zouden volgen.

Er waren niet veel blogs te vinden, ik vond dat ik wel iets te vertellen had over onze reis dus in augustus 2017 schreef ik een paar blogjes over onze hypotheek. Daarna volgden blogs over beleggen, foutjes en onze reis naar financiële onafhankelijkheid.

Het starten met bloggen heeft veel goeds gebracht, we hebben nieuwe en inspirerende mensen mogen ontmoeten en hebben er vrienden aan overgehouden. 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

De financiële doelen zijn natuurlijk afhankelijk van diverse omstandigheden zoals gezondheid en werk. Ik hoop over 6 jaar in ieder geval hypotheekvrij te zijn en op zo’n 50% van onze reis naar FI te zijn.

Over 10 jaar hoop ik dat we nog steeds in goede gezondheid genieten van ons hypotheekvrije huisje en dat de aandelenmarkten ons goed gezind zijn.

Tegen die tijd zouden we genoeg middelen kunnen hebben om bijna te stoppen met werken omdat we voldoende passieve inkomsten ontvangen, ons portfolio zou dan enkele tonnen groot moeten zijn.   

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Dat is een goede vraag! Als freelancer heb ik in principe al veel vrijheid, toch voelt het vaak niet zo. Maar als ik dan even een dagje oversla, bijvoorbeeld om te gaan varen of voor een paar weken naar een zonnig oord vertrek dan kan ik daar wel echt van genieten.

Vrijheid is voor mij het zelf kunnen indelen van tijd zonder daarbij afhankelijk te zijn van factoren geld, afspraken en andere verplichtingen. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Ik denk dat dit ons hypotheek / woekerpolis-verhaal is. Jarenlang hebben we alleen maar rente betaald en geld ingelegd op een dure beleggingspolis die slecht rendeerde, maar we vertrouwden op het advies wat ons destijds was gegeven.

Achteraf gezien hadden we beter direct kunnen starten met aflossen i.p.v. deze constructie. Gedane zaken nemen geen keer en we zijn nu hard op weg om de “schade” in te halen. 

En wat was je beste financiële beslissing?

Starten met aflossen en daadwerkelijk geld opzij zetten voor “later”. Doordat ik veel zaken maar voor me uit bleef schuiven werd de drempel om te starten ook steeds hoger.

Qua hypotheek aflossen zijn we sinds 2.5 jaar bezig met aflossen, maar inmiddels al een dusdanige deuk in het openstaande bedrag geslagen waardoor het eind ook echt in zicht komt.

Qua sparen / beleggen startte ik met kleine bedragen, toch tellen al die kleine beetjes langzaam steeds meer mee. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Daar heb ik wel eens een blog over geschreven.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Absoluut. The Simple Path To Wealth van JL Collins! Dit boek kwam al vlot op mijn pad en gaf mij het inzicht dat ik nodig had. Duidelijk, grappig geschreven en een geweldig boek om nog eens in terug te bladeren. Ik geef hem regelmatig weg aan collega’s of afstudeerders. 

Andere boeken waar ik toch wel inspiratie uit heb gehaald zijn Unshakeable van Tony Robbins en The Bogleheads` Guide To Investing van Taylor Larimore. 

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Start met het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven. Dit was voor ons wel een eye-opener (schrikken!!!).

Bespreek zaken goed met je wederhelft indien van toepassing en zorg dat je op één lijn komt, ga samen voor een gezamenlijk doel en hou elkaar hier scherp op. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog. Daarnaast ben ik actief in de Choose FI Netherlands Facebook groep.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. 5 januari 2020 / 10:44

    Een mooi interview! Altijd inspirerend om meer te lezen over gelijkgestemden. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.