Interview met: Mr Dutch Millennial

Interview met Mr Dutch Milennial

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Mr Dutch Millennial. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Allereerst: wat een eer dat ik gevraagd ben om mijn verhaal hier te doen. Meer of Mynder volg ik al een tijdje en is een van mijn favoriete persoonlijke blogs over ‘de weg naar meer financiële vrijheid’. Erg leuk dat ik zo snel na mijn internet-debuut al te gast mag zijn.

Ik ben Mr. Dutch Millennial, althans dat is de nickname die ik gebruik, en net de dertig gepasseerd. Omdat ik veel over persoonlijke zaken schrijf, vind ik het handiger om onder die naam te posten. Voor mijn gevoel kan ik dan een stuk eerlijker en opener zijn.

Ik werk fulltime als manager bij een Nederlandse multinational. Daarnaast vind je me regelmatig op het voetbalveld of klussend in mijn nieuwe woning.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Nu ik net een huis heb gekocht, heb ik wel het gevoel dat mijn grote-mensen-leven is begonnen. Daarvoor fladderde ik wat rond en waren financiën vooral een hoofdzaak als de maand langer bleek dan mijn saldo hoog was.

Bij de aankoop van een woning komen veel geldzaken kijken en het uitzoeken daarvan bleek ik erg interessant te vinden. Van het een kwam het ander en onlangs heb ik zelfs voor het eerst een financieel plan gemaakt voor het hele aankomende jaar.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Ik ben vol frisse moed afgelopen jaarwisseling gestart en dus pas begonnen. Voor mij was dat, net als voor veel mensen, hét moment om nieuwe doelen te stellen.

Mijn blog gebruik ik om de voortgang van die doelen te beschrijven en de lezers zijn mijn stok achter de deur om de doelen ook daadwerkelijk na te jagen en te behalen.

Die doelen heb ik niet alleen op financieel gebied overigens, ik wil dit jaar bijvoorbeeld ook gezonder gaan leven en mijn rijbewijs eindelijk halen. Ik merk dat ik het schrijven erg leuk vind en dat het echt werkt om er op die manier mee bezig te zijn.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Ondertussen volg ik veel websites over financiële onafhankelijkheid. Ik werk inmiddels al flink wat jaren fulltime, maar heb het gevoel enigszins ‘late to the party’ te zijn.

Desondanks heb ik bedacht dat ik voor mijn zestigste wil stoppen met werken. De komende tien jaar zullen ongetwijfeld in het teken staan van het verder bouwen aan het financiële fundament om dat mogelijk te maken. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Zelfbewust leven. Ik schrijf het nu zo simpel op, maar dat kan soms nog best ingewikkeld zijn. Af en toe eens stilstaan en denken: ga ik voor mijn gevoel nog wel de goede kant op? En vervolgens kunnen bijsturen.

Dat is voor mij het goede leven en ultieme vrijheid. Doen wat je wilt.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Mijn slechtste financiële beslissing is mijn studieschuld geweest, ik zag ‘m in het stuk van Mr. Thinking Big ook al voorbijkomen. Had ik dat geld (lees: bier en luxeleventje) nou écht nodig als werkende, thuiswonende student met OV-jaarkaart? Nope.

En wat was je beste financiële beslissing?

Het kopen van mijn huis. Ik vond huren zo zonde van mijn geld en was al een poos op zoek naar een koopwoning die paste bij mijn budget en aansloot bij mijn wensen.

De aankoop ging zonder verkoopmakelaar, dus dat was nog wel even spannend. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen en is de ‘split second decision’ die ik toen moest nemen de juiste gebleken. 

Wat heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Op mijn blog heb ik het er al meer dan eens over gehad : het in kaart brengen van mijn financiën. Ik ben een weekend gaan zitten en heb alles uitgezocht en onder elkaar gezet. Het resultaat was een overzicht van alles wat er binnenkwam en uitging. Echt een eye-opener.

Tijdens het proces heb ik bovendien nog wat zaken opgezegd of overgesloten én heb ik een projectie gemaakt van het aankomende jaar. Mindblowing. En ik bleek het dus nog leuk te vinden ook.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Houd vol en rond die studies gewoon in één keer af, dan ben je er eerder vanaf. Ik had het gevoel dat er geen einde kwam aan de dagen in de collegezaal.

Achteraf was het een prachtige tijd, maar dat zie je natuurlijk pas naderhand. Echt grote levensveranderende tips voor mijn jongere zelf heb ik niet echt, ik ga tot dusver best lekker.

Heb je een boek dat je iedereen zou aanraden?

Mijn favoriete boek van afgelopen jaar is Grip van Rick Pastoor. Daar heb ik echt veel aan gehad. Niet alleen zakelijk, maar ook in de rest van mijn dagelijkse leven.

Met de praktische handvatten en tips heb ik nu voor mijzelf veel duidelijker wie ik ben, wat ik kan en waar ik heen wil.

Klinkt wat zweverig misschien, maar zoals ik op mijn blog al schreef heeft het op sommige punten mijn leven echt veranderd.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

“Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.”

— Barack Obama

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Je kunt me volgen op mijn blog of op Twitter.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. 19 januari 2020 / 19:17

    Leuk interview! Mooi om ook een “jonger iemand” te zien die net is begonnen :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.