Interview met: Mister Don

Interview met Mister Don

In deze serie vind je interviews met Nederlandse en Vlaamse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Jasper, aka Mister Don. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd.

Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Jasper, 31 jaar en woonachtig in de Randstad. Ik ben werkzaam bij een groot mediabedrijf en ben daarnaast gepassioneerd over ondernemen en investeren. Mijn portfolio bestaat uit aandelen, cryptocurrency en investeringen in startups.

Op Misterdon.nl leg ik mijn reis vast en schrijf ik artikelen die zich voornamelijk richten op de beginnende investeerders. 

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

In mijn studentenjaren kon ik mij financieel weinig permitteren. Ik herinner mij dat ik in de supermarkt stond en mijn pinpas weigerde: het maximale limiet van bereikt. Mijn zusje heeft mij destijds meerdere malen geholpen om tijdelijk geld voor te schieten. Dat gevoel heb ik onthouden. Dit is overigens volledig eigen schuld, omdat ik bijbaantjes niet serieus kon nemen en ook wilde genieten van mijn studentenleven. 

Gelukkig hebben mijn ouders mij financieel bewust opgevoed. Koop geen dingen die je niet per se nodig hebt. Als er geen gat in je trui zit, kan je die prima blijven dragen. En schoenen van €100 zijn overdreven als je schoenen van €50 kan kopen die ‘ook wel prima zijn’. Die mentaliteit heeft mij ontzettend geholpen vanaf het moment dat ik zelf geld ging verdienen. 

Vanaf het moment dat ik zelf genoeg geld ging verdienen om mijn dagelijkse lasten te betalen, te sparen en alle leningen af te lossen: dat was het keerpunt. Toen ben ik begonnen om planmatig mijn vermogen te gaan opbouwen. 

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Eind 2019 ben ik begonnen met beleggen. Ik ben iemand die ontzettend enthousiast kan worden over iets en daar al mijn tijd in wil investeren. Beleggen is een lange tijd niet op mijn radar geweest, omdat het principe van ~5% rendement per jaar niet aantrekkelijk klinkt.

Echter toen ik mezelf ging verdiepen – zoekende naar een manier om mijn spaargeld in te zetten – werd ik steeds enthousiaster. Ik durf te stellen dat ik het afgelopen jaar zeker 2.000 uur heb geïnvesteerd in het vergaren van kennis, analyseren van aandelen en bouwen aan een strategie en proces.

Door mijn enthousiasme over beleggen, kreeg ik de behoefte om mijn verhaal hierover te delen. Het leek mij interessant om te volgen hoe een absolute beginner leert om te beleggen, hoe de ideeën zich ontwikkelen en waar je als beginner tegen aan gaat lopen. Vanuit die gedachte is MisterDon.nl begonnen. 

Inmiddels heb ik een gratis e-book gelanceerd genaamd ‘Jouw Eerste Aandeel’, die beginners helpt met hun eerste stappen op de aandelenbeurs.

De afgelopen maanden groeit de site aardig door en heb ik inmiddels ook de ambitie gedeeld om een community- en podcast serie te starten. Ik vind het inspirerend om te horen dat lezers mede door mijn artikelen het vertrouwen krijgen om te starten met beleggen. 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Over deze vraag heb ik lang nagedacht. Ik vind het goed om een doel te hebben, want anders blijf je continu streven naar simpelweg groeien van je vermogen. Dat kan natuurlijk, maar het voelt niet heel inspirerend als je geen stip aan de horizon hebt.

Mijn uiteindelijke ambitie is om betrokken te zijn bij ambitieuze startups die met disruptieve innovaties de toekomst mede vorm gaan geven. Dat is mijn einddoel. Echter dien je te voldoen aan bepaalde voorwaarden om toegang te krijgen tot die startups: een netwerk en een kwalificatie als ‘accredited investor’. 

Het netwerk bouwen lukt aardig omdat ik een intrinsieke passie heb voor ondernemerschap en startups, waardoor je sneller ambitieuze ondernemers leert kennen. Echter om een accredited investor te zijn, dien je te voldoen aan strikte financiële voorwaarden. Er zijn twee manieren: of je dient jaarlijks $200.000 per jaar verdienen op structurele basis, of je dient aan te tonen dat je een vermogen hebt van minimaal $1.000.000, exclusief je eigen huis. 

Hierdoor is mijn financiële doel helder: ik wil als angel investor voldoen aan deze voorwaarden en een mooi portfolio aan startups opbouwen. Met daarnaast een mooi portfolio met aandelen in innovatieve bedrijven die reeds beursgenoteerd zijn. Als mij dit in de komende 10 jaar lukt, dan ben ik tevreden. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Voor mij is de ultieme vrijheid dat je kan besluiten om je leven om te gooien – stoppen met werken, verhuizen naar een ander land e.d.  – zonder je zorgen te hoeven maken over het geld. Ik zou het vreselijk vinden om tot mijn 67e te moeten werken in een baan waar ik geen plezier meer uit haal. Of mijn dromen niet waar te kunnen maken, omdat dat financieel simpelweg niet haalbaar is. 

Als je op ieder moment kan besluiten om te doen waar jij je goed bij voelt, zonder jezelf financieel de vernieling in te helpen, dat is voor mij de ultieme vrijheid. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Frappant genoeg heeft dat te maken met mijn eerste maanden als belegger. Toen in februari de beurs crashte, had ik een strategie geschreven over hoe ik hier maximaal van wilde profiteren. Ik had mijn huiswerk gedaan en een wensenlijst van ~25 solide aandelen die ik graag in mijn portfolio wilde opnemen. Ook had ik een werkwijze bedacht waarbij ik mijn kapitaal mocht investeren naarmate de beurs een bepaalde grens bereikt had. Bijvoorbeeld: toen de S&P 15% was gedaald, mocht ik de helft van mijn kapitaal beleggen. Toen de S&P 30% was gedaald, mocht ik 90% van mijn kapitaal beleggen. Met tussenstapjes. 

Deze strategie was perfect. In midden maart had ik een portfolio waar men nu jaloers op zou zijn: Amazon bij de koers van $1.650, Pinterest voor $12, Microsoft voor $150 en meer. De waarde van dit portfolio zou inmiddels ~150% hoger liggen dan mijn aankoopbudget. 

Helaas heb ik de standaard fout gemaakt die veel beginnende beleggers zullen herkennen. Doordat de beurs volatiel was en ik overtuigt was dat het ergste nog zou komen, besloot ik om te speculeren op de prijs. Als een aandeel 5% was gestegen, dan verkocht ik mijn aandelen. Met doel om binnenkort weer goedkoper terug te kopen. Dat ging in de beginfase prima en het hielp om mijn verlies te beperken. Tot het moment dat het niét meer lukt en de beurs blijft stijgen. 

De beslissing om niet vast te houden aan mijn buy & hold strategie – wat nadrukkelijk in mijn plan stond beschreven – heeft mij uiteindelijk een fors rendement gekost. Dit had mijn financiële doel met een paar jaar kunnen verkorten, door de kracht van compound interest, maar niets aan te doen! Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik een hele belangrijke les heb geleerd. Tegenwoordig speculeer ik niet meer. Met succes. 

En wat was je beste financiële beslissing?

Mijn beste beslissing was geen investering, maar een werkwijze. Ik ben sinds enkele jaren begonnen om mijn financiën bij te houden in een Excel en te beschouwen als ‘vermogen’. 

Door die manier van denken, is het een ambitie geworden om iedere maand mijn vermogen te zien groeien. Het is bijna een spel geworden. Als ik een maand meer had uitgegeven, dan werkt het als stimulans om de volgende maand iets terughoudender te zijn met uitgeven. 

In mijn overzicht zie ik nu exact hoe mijn vermogen is opgebouwd, wat mijn uitgaven zijn op jaarbasis, wat de impact is van mijn salaris ten opzichte van investeringen en meer. Deze data geeft mij een enorme houvast om mijn verdere financiële toekomst te plannen. En ook om te durven investeren in risicovollere investeren zoals startups, wetende dat het past binnen mijn lange termijn strategie én budgettering. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn ouders. Zoals eerder in het interview aangegeven, hebben zij altijd een financieel bewuste houding gehad. Zelfs in hun huidige levensfase, waarbij alle kinderen zichzelf financieel onderhouden, kijken ze nog steeds naar aanbiedingen in de supermarkt folders.

Het is niet meer nodig, maar het is een levensstijl geworden waar zij zich prettig bij voelen. En het geld dat ze besparen, benutten ze weer om anderen van een extraatje te voorzien. Dat voorbeeld volg ik graag.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Eerder starten met beleggen. Het is een kwestie van tijd z’n werk te laten doen. Als je begint met bewust beleggen als je begin 20 bent en je kunt maandelijks een bedragje inleggen, dan ben je vrijwel gegarandeerd van een financieel gezonde toekomst. Plus het proces zorgt ervoor dat je veel bewuster wordt van je uitgaven en het groeien van vermogen. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Als je geïnteresseerd bent in beleggen, dan raad ik het boek The Intelligent Investor aan, van Benjamin Graham. Er zijn genoeg artikelen en video’s op het internet die een samenvatting geven van het boek, maar dit is hét boek voor value investing. Ook is het verrassend actueel voor een boek dat 40 jaar geleden is geschreven. 

Als je het interessant vindt om meer te weten over investeren in startups, dan vind ik het boek van Jeroen Bertrams, Succesvol investeren in startups, een absolute aanrader. Dit boek heb ik in één avond uitgelezen. Dat gebeurt mij vrijwel nooit. Het is leuk geschreven, geeft een goed inkijkje in de wereld van angel investing en geeft praktische tips om zelf van start te gaan. 

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Maak een plan, bepaal een strategie en maak het meetbaar. Als je besluit om een aandeel te kopen, schrijf je redenen op waarom. Mocht je later in de verleiding komen om het aandeel te verkopen omdat de koers daalt, dan heb je een logboek die je helpt om betere beslissingen te maken. Handelen met emoties is dodelijk voor je rendement. Been there, done that. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website, op Twitter en ik heb nu ook een wekelijkse podcast (te vinden op Spotify en iTunes) .


Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

1 Reactie

  1. 24 januari 2021 / 11:07

    Superleuk interview! Ik ken deze website niet, dus ik ga het zeker even volgen. Het maken van een plan is zo belangrijk, want je moet immers weten waar je naar toe werkt. Ik ben altijd verbaasd over de mensen die geen plan hebben en maar wat doen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.