Interview met: Maris van Moneyzz

Interview met Moneyzz

Bijgewerkt op 22 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Maris, van Moneyzz. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marìs en ik blog over alles wat met geld te maken heeft. Daarnaast werk ik nu nog als voorbereider bij de post. Helaas gaat die baan stoppen (waarschijnlijk over 1 jaar) wegens het sluiten van de locatie waar ik werk.

Dus ik probeer meerdere inkomstenbronnen op te bouwen, zodat ik steeds minder afhankelijk zal zijn van een baan met een baas. Om het maar even zo te noemen 😉

Tevens hou ik van lezen, zingen, (maar dan wel in het Spaans), schrijven en naar mijn Canarische vriendinnen op vakantie gaan, op Gran Canaria.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Toen ik met mijn studie stopte na één jaar omdat het niks voor mij was, kreeg ik direct een brief van DUO op de mat. Of ik maar meteen wilde beginnen met mijn studieschuld aflossen.

Destijds had je nog de basisbeurs én het was zo dat je de eerste 2 jaar niet hoefde terug te betalen. Het was toen nog geen lening. Ik was dus al kwaad dát ik dat geld moest terugbetalen, want het was ten slotte helemaal op gegaan aan schoolkosten.

En kwaad omdat ik wél direct moest beginnen met terugbetalen, maar toen ik zag dat ze ook nog eens elke keer rente wilden rekenen was ik er helemaal klaar mee.

Ik had nét het geld bij elkaar gespaard om te starten met het behalen van mijn rijbewijs, maar gunde DUO geen cént extra rente en heb dus in één keer mijn 3.000 euro studieschuld afbetaald.

Met de kwade gedachte; stik maar in je rente, van mij krijg je het niet. Daardoor kon ik dus niet mijn rijbewijs halen en moest dat nóg langer wachten.

Toen werd mij wel duidelijk dat geld je niet zomaar komt aanwaaien en dat rekeningen betalen toch best wel erg duur kan zijn.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Ik geloof dat dat rond maart 2018 was. Nu bijna twee jaar geleden dus. Daarvoor had ik al eens een blog gehad, maar dat was meer gericht op lifestyle en ik kreeg toen nauwelijks bezoekers.

Ik wilde al heel lang overgaan naar één onderwerp, in plaats van allemaal verschillende onderwerpen, maar ik kon steeds niks bedenken. Totdat ik op mijn oude blog een keer over geld schreef en dat ineens heel goed bekeken werd.

Ik kwam toen zelf ook op een financiële blog terecht (geen idee meer welke dat was) en toen dacht ik; hey, maar dit is leuk! Want ik vond het altijd al leuk om over geld te praten met mensen. En toen startte ik dus mijn huidige blog.

Ik hoop mensen te kunnen laten inzien dat je zelf heel veel aan je financiële situatie kunt veranderen als je daar niet blij mee bent. En ook dat je dingen niet altijd via de standaard weg hoeft te doen. Gewoon omdat dat niet bij iedereen even goed past.

Zelf maak ik vaak andere keuzes dan de gemiddelde persoon zou doen, puur omdat ik me daar zelf gewoon beter bij voel. En ik wil mensen meegeven dat je altijd je keuzes moet baseren op wat goed voelt voor jou. Niet op wat men denkt of vindt, of omdat iedereen het zo doet.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Mooie vraag én een goede ook. Want er kan zó onwijs veel gebeuren in tien jaar tijd! Ik wil in elk geval zeven maanden doorgebracht hebben op Gran Canaria.

Gewoon om eens te ervaren hoe het is om langere tijd daar te zijn. En zodat ik ook eens wat meer tijd met mijn vriendinnen door kan brengen dan alleen maar eens in de twee jaar een paar weken naar ze op vakantie te gaan. Zij hebben geen geld om te reizen, je verdient daar erg weinig, dus vandaar. 

Verder hoop ik ook mijn passieve inkomsten goed opgebouwd te hebben, het liefst tot minimaal 500 euro per maand. Het liefst nog meer.

Daarnaast wil ik een nette buffer opgebouwd hebben van minimaal 5.000 euro.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Zelf bepalen óf ik betaald werk verricht, wát voor werk dat is en hoe veel /vaak. En daarbij dus ook de optie hebben om bijvoorbeeld zes maanden per jaar niet in Nederland te zijn, maar op Gran Canaria.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Al mijn verdiende geld uitgeven toen ik jong was. Alles ging op aan musicals bezoeken. Super leuk natuurlijk, maar het was ook wel een stuk fijner geweest als ik daarnaast gewoon een spaarpotje had opgebouwd.

En wat was je beste financiële beslissing?

Meerdere dingen. Ten eerste mijn studieschuld in één keer aflossen, zodat ik daar meteen vanaf was. En ten tweede het opbouwen van mijn buffer.

Helaas moest ik die vorig jaar vanwege verbouwing ook weer leeghalen, maar het geld was nodig en het wás er wel. Daarom ben ik nu mijn buffer weer opnieuw aan het opbouwen.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn moeder. Na de scheiding heb ik gezien hoe moeilijk zij het had om rond te komen, want ze moest van vrijwilligerswerk ineens betaald werk vinden en ze startte maar met 18 uur.

Als je daar jezelf van moet onderhouden én je kind van middelbare-school-leeftijd, is dat knap lastig. Ik heb van dichtbij haar keuzes en struggles gezien. En dat heeft op een puber natuurlijk veel invloed. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Bouw een buffer op, want ooit ga je dat geld hard nodig hebben! En het zorgt voor veel gemoedsrust.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

De Rijkste man van Babylon, ik weet de schrijver niet uit mijn hoofd, maar er is volgens mij maar één boek die zo heet 😉 Ik vond dit een erg mooi verhaal en je kunt er de wijsheden uit halen van hoe je goed met geld omgaat. En hoe je je geld voor je kunt laten werken.

Wat mij betreft zeker een boek wat je gelezen moet hebben. Al is het alleen maar om het mooie verhaal 😉

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Ga plannen maken! Wat wil je doen of bereiken? Stel daar een plan voor op en bekijk hoeveel geld daar voor nodig is, en onderneem aan de hand daarvan actie!

Als je niks doet, zullen dromen altijd dromen blijven en gebeurt/verandert er niks. Het is aan jou om daar iets aan te doen. Kijk niet naar onmogelijkheden, maar denk in mogelijkheden!

Ten tweede: Volg altijd jezelf en doe niet zomaar iets waarvan je denkt dat het zo hoort, of omdat men vindt dat het de beste manier is.

Je weet zelf het beste wat voor jou wel of niet werkt, dus neem je eigen beslissingen (uiteraard gebruik je daar zelf ook je gezonde verstand bij). 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Jullie kunnen mij volgen op mijn blog.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

4 Reacties

  1. 23 februari 2020 / 12:41

    Leuk om te zien dat hij online staat! Ik zie wel nog een typfoutje van mezelf bij de een na laatste vraag. Er staat nu; denk ik mogelijkheden, maar dat moet zijn; denk in mogelijkheden! Wellicht kun je dat nog even aanpassen, dat leest wat lekkerder 😉 Ik had het over het hoofd gezien met versturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.