Interview met: Kaskoe

Interview met Kaskoe

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Kaskoe. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Leuk en een eer om te zijn gevraagd voor de interview serie op Meer of Mynder. Ik was al wel eens op je blog terecht gekomen, en als (niet heel frequente) bezoeker blijven hangen. Sowieso volg ik niet veel blogs actief en reageer ik weinig op andere blogs.

Wie is Kaskoe? Kaskoe is een man van eind veertig, getrouwd en woont in de zuidelijke helft van Nederland. Ik ben financieel onafhankelijk en heb een passief inkomen waar ik goed van kan leven. In tegenstelling tot veel anderen in de FIRE-beweging ben ik daar niet met een vastomlijnd plan en een permanente verhoging van m’n savings-rate gekomen.

Ik ben in 1998 begonnen met werken en heb gaandeweg allerlei mogelijkheden die langskwamen met beide handen aangegrepen. Halverwege de jaren 2000 kreeg ik de mogelijkheid aandeelhouder te worden van het IT-bedrijf waar ik destijds werkte.

Alhoewel mijn salaris altijd goed groeide, ben ik niet in de hedonistische treadmill getrapt en heb ik al vroeg zonder dat ik er mij van bewust was een redelijk vermogen opgebouwd. Voor het grootste deel stond dat niets te doen op de bank, daarnaast heb ik wat in aandelen en beheerde fondsen gestoken.

Begin 2017 heb ik mijn aandeel in het bedrijf verkocht. Met de opbrengst en het eerder opgebouwde vermogen heb ik een dividend portfolio opgebouwd die mij sindsdien van een passief inkomen voorziet. Omdat ik graag een beetje in de luwte blijf, heb ik er voor gekozen om een pseudoniem aan te nemen, vandaar Kaskoe.

In mijn dagelijks leven ben ik dus actief als belegger/investeerder. Bovendien coach ik, als vrijwilliger, ondernemers die in (financiële) problemen zitten. Daarnaast heb ik een aantal tijdsintensieve hobby’s, zoals golfen, koken, concerten en reizen. En probeer ik wekelijks een artikel op www.kaskoe.nl te posten over persoonlijke financiën, beleggen of financiële onafhankelijkheid.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Eigenlijk ben ik mijn gehele leven wel min of meer financieel bewust geweest. Van kinds af aan hebben mijn ouders mij geleerd om te sparen. Het was zelfs zo erg dat als ik als kleuter m’n zakgeld vier weken spaarde, ik een bonus kreeg, een spaarpremie.

Het is mij dus wel met de paplepel ingegoten om te sparen voor een doel in plaats van schulden aan te gaan om iets direct te kunnen kopen.

Eind 2016 begon er een gevoel te kriebelen of ik door moest blijven gaan op de ingeslagen weg. Hard (maar wel leuk) werken, veel uren, weinig sociaal leven. Ik heb een sabbatical genomen om te ontdekken wat ik het belangrijkst vond, waar ik gelukkig van werd en hoe ik dat zou kunnen bereiken.

Toen ben ik tot het inzicht gekomen dat ik eigenlijk veel minder inkomsten nodig had dan wat ik maandelijks verdiende. En dat ik dat inkomen ook zou kunnen vergaren met een passieve bron indien ik mijn aandelen zou kunnen verkopen.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

In 2017 ben ik begonnen met het uitwerken van een strategie om een levenslang passief inkomen te genereren. Daarvoor heb ik veel gelezen, veel nagedacht, zaken op een rijtje gezet.

Uiteindelijk bleek een beleggingsstrategie die bekend staat onder de naam Dividend Growth Investing of DGI het beste bij mijn doelstellingen te passen. Van nature leer ik sneller als ik zaken op schrijf, dus besloot ik in eerste instantie voor mijzelf zaken te documenteren.

Na verloop van tijd leek mij het ook wel nuttig om die informatie te publiceren. Ook was ik nieuwsgierig hoe het zou werken om daar een website van te maken, mijn IT-achtergrond bleef natuurlijk toch wat kriebelen.

Toen ik vanaf halverwege 2018 het fundament van mijn DGI-portfolio had neergezet en wat meer tijd had, ben ik www.kaskoe.nl begonnen, met periodiek een artikeltje. Begin 2019 heb ik mijzelf voorgenomen het wat serieuzer aan te pakken en ben ik wekelijks gaan bloggen.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Over tien jaar zijn mijn dividendinkomsten verdubbeld, is mevrouw Kaskoe ook gestopt met werken en is de hypotheek op ons huis afgelost.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Onafhankelijk zijn, zelf kunnen bepalen waar ik ga en sta en wat ik doe en niet doe.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Ik heb ooit eens een substantieel bedrag uitgeleend aan een kennis om in een ver warm land een bedrijfje op te bouwen. Helaas bleek het gebied nogal gevoelig voor tyfoons.

In plaats van de beloofde rente en aflossing kreeg ik jaarlijks een foto van een verwoeste omgeving met wat nieuwsberichten van de laatste tyfoon die had huisgehouden. Uiteindelijk is het contact verwaterd en heb ik het bedrag maar afgeschreven.

De slechtste aandelenbeslissing is het inschrijven op de claimemissie van Imtech geweest, ettelijke maanden voordat het bedrijf omviel vanwege een omvangrijke boekhoudfraude. Not my finest hour.

En wat was je beste financiële beslissing?

Dat zijn er twee geweest.

In de eerste plaats de beslissing om de kans te grijpen om aandeelhouder te worden van het IT-bedrijf. Dit was best een groot financieel risico, maar het heeft uitstekend uitgepakt.

En de beslissing om in 2017 mijn aandelenbelang te verkopen is ook een hele goede beslissing geweest. Misschien was dat financieel niet de beste beslissing. Maar het is zeker de beste beslissing geweest voor mijn levensgeluk, -plezier en welzijn.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Net als bij veel andere bloggers uit deze interviewserie zijn dat mijn ouders. In mijn geval vanwege de levenslessen die zij mij mee hebben gegeven in m’n opvoeding. En op financieel vlak Warren Buffett en zijn leermeester Benjamin Graham.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Begin zo vroeg mogelijk met beleggen door maandelijks automatisch 1/3e deel van je inkomsten in te leggen in een wereldwijd gespreide ETF. Dan was ik zelfs zonder de mogelijkheid om aandeelhouder te worden financieel onafhankelijk geraakt.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Zeker sinds ik financieel onafhankelijk ben, lees ik veel meer dan daarvoor. Je hebt natuurlijk een aantal prima boeken over persoonlijke financiën. Maar die gaan vooral over financiën.

Een van de boeken die ik iedereen aanraad, is het boek “De kunst van goed leven” van de Zwitserse filosoof en econoom Rolf Dobelli.

In het boek beschrijft Dobelli 52 eenvoudige technieken die je helpen een gelukkiger leven te leiden. Er staan wat technieken in over financiën, maar het helpt je verder kijken naar andere belangrijke zaken in het leven. Voor mij voelde het boek als een soort “aha-erlebnis”.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Zorg dat je iedere dag van het leven geniet, het kan zomaar voorbij zijn. Mijn vader is gestorven op zijn 52steverjaardag. Stel je dromen niet uit maar onderneem actie, voor je het weet blijven het dromen.

Tenslotte: geld is maar een middel om je leven wat makkelijker te maken.

Boven een bepaalde hoeveelheid wordt de vreugde van iedere extra verdiende Euro steeds kleiner. De vreugde en dankbaarheid die ik echter terug krijg als ik een ondernemer weer een beetje op het juiste spoor heb gezet, is zoveel groter en fijner…

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website vind je meer informatie.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

3 Reacties

 1. 15 maart 2020 / 14:14

  Ik lees ook wel vaker jouw blog, Kaskoe. Ik zie veel posts over individuele aandelen, en ik zie dat het jou veel research kost. Nuttig, maar ik ben eigenlijk te lui daarvoor. Ik heb wel relatief veel in hoogdividend fonsen zitten, omdat ik erg geloof in de kracht van dividend. Is dividendbeleggen wel voor luie, automatiserende beleggers?

 2. 15 maart 2020 / 11:52

  Bedankt voor het leuke interview! Had nog nooit van Kaskoe gehoord en me nu aangemeld voor de nieuwsbrief :).

  • 15 maart 2020 / 13:53

   Thanks Tom! Dat is dus goed gelukt, dat in de luwte blijven door mij, als je nog nooit van mij gehoord had 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.