Interview met: Joney Talks

Interview met Joney Talks

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse (en Vlaamse) bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Joney Talks. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Heey iedereen, Jonathan hier! Naast mijn baan als Procurement Professional, ben ik Personal Finance blogger en recentelijk ben ik ook begonnen met podcasten. Het is nog even wennen 🙂 ! 

Ik spreek graag over investeringen, vastgoed, gewone geld tips maar ik spreek ook graag over self-development en mindset. 

(En eigenlijk zou je eerst daarmee moeten beginnen)  

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Ik ben op zich altijd met geld en financiën bezig geweest. Ik heb management en financiën gestudeerd, als Belg heb ik altijd goed gespaard en ook mijn eerste woning gekocht (we hebben een baksteen in de maag).

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Maar als je het mij vraagt, mijn moment was wanneer ik als expat in Parijs woonde. Ik woonde in Oslo en werd naar Parijs gestuurd als expat. 

Mijn inkomen was opeens 30% hoger (ik kreeg opslag, mijn huur in Parijs was betaald, ik verhuurde mijn eigen appartement, en nog wat extra’s hier en daar) en ik wou dit inkomen niet verwaarlozen met elke avond champagne te drinken op de Champs-Elysees. 

Ik heb me toen echt verdiept in financiele blogs, Youtube videos en podcasts om te weten hoe ik dat extra geld op de beste manier kon gebruiken. 

En dat heeft me uiteindelijk geleid tot het beginnen van mijn eigen blog, om al mijn ideeen vast te leggen en te delen.  

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Ik wil bouwen aan mijn financiële vrijheid door bijvoorbeeld meer inkomsten uit mijn blog en podcast te halen, mijn aandelen portfolio elke maand bij te vullen,… hoe meer inkomsten, hoe meer vrijheid ik voor mezelf kan creëren.

Als alles goed meevalt zou ik binnen 15 jaar financieel vrij moeten zijn, maar ja dat kan je nooit voorspellen. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Doen wat je graag doet, wanneer je wilt met wie je wilt. En ik heb het niet over op het strand liggen met een goed boek en een Pina Colada. 

Ik heb het over 2 uur aan je passie werken in de ochtend, ‘s middags naar de gym gaan, dan ‘s avonds een podcast aflevering opnemen, de rest van de avond met vrienden of familie doorbrengen.

Of gewoon wanneer je maar wil op lang weekend gaan, of waarom niet een spontane 3-daagse trip naar Lissabon van dinsdag tot donderdag (en is wellicht zelfs goedkoper dan tijdens het weekend). 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Bitcoin! Nee grapje. Ik denk gewoon er niet vroeger mee beginnen. Ik had eerder met aandelen en investeren kunnen beginnen.  

En wat was je beste financiële beslissing?

Bitcoin! Nee, grapje. Mijn eerste appartement in Oslo maar toen ik het kocht had ik geen flauw idee dat het zo snel in waarde ging stijgen en dat ik die stijging kon gebruiken om verder te kunnen investeren. 

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn ouders en je directe omgeving denk ik, je volgt gewoon wat zij doen en in het begin weet je van niets anders.

Mijn ouders zijn geen financiële experten maar zij hebben me goede waarden meegegeven over geld en hebben mij geleerd er gezond mee proberen om te gaan. Dat is natuurlijk super belangrijk. 

En daarna hoe meer je kennis hier en daar opdoet hoe meer je je realiseert dat je ouders en vrienden even clueless zijn als de rest op financieel vlak.

Om je kennis echt op te krikken kan je dan maar beter af en toe een goed boek of een blog artikel lezen om meer te weten te komen over hoe je je geld moet beheren.

Mijn invloeden zijn dus nu meer divers: Warren Buffet, Ramit Sethi, andere bloggers die ik volg. 

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Begin gewoon te sparen, zelfs als het maar 50 euro per maand is.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

How To Win Friends and Influence People, het beste boek ooit! Die heeft me weer goed geholpen in mijn carrière.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Wanneer het op geld en financiën aankomt, bepaal eerst wat je ermee wilt bereiken en daarna kan je je beter focussen over hoe je je geld kunt beheren. 

Uiteindelijk is het belangrijkst dat je geld geen aandachtspunt meer word. Dat maakt trouwens ook deel van de ultieme vrijheid, geld wordt niet meer belangrijk in je keuzes.

Je kiest bijvoorbeeld om lekkere spaghetti te eten in plaats van een biefstuk, niet omdat het goedkoper is, maar gewoon omdat je er zin in heb.

Je reist dit jaar naar Ecuador omdat je een leuke reportage heb gezien over de Galapagos op tv en stelt dan je reis naar Spanje uit naar volgend jaar. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Via mijn website en sociale media @joneytalks: Twitter, Facebook en Instagram.

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.