Interview met: FinancieelVrijBlog

Interview met FinancieelVrijBlog

In deze serie vind je interviews met Nederlandse en Vlaamse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan FinancieelVrijBlog. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd.

Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Ik ben FVB, 26 jaar, en woon in de Randstad. In het dagelijks leven ben ik bezig met bedrijfsfinanciën als controller. Daarnaast ben ik sinds een paar jaar bezig met mijn persoonlijke financiën. Het doel is namelijk om eerder te stoppen met werken.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Mijn moment van financieel bewuster leven begon eigenlijk al toen ik begon met studeren. Mijn ouders konden niet bijdragen aan mijn studie, dus ging ik voluit lenen van ome Duo. Ik wilde mijn studieschuld zo minimaal mogelijk houden, daarom ben ik op mijn geld gaan letten.

Ik heb nog wel meer dan genoeg bier gedronken, vakantie gevierd en op reis geweest. Ik zocht alleen uit waaraan ik mijn geld wilde uitgeven. Liever een kleinere studentenkamer van €250 per maand, dan €450 per maand uitgeven aan een kamer en geen leuke dingen kunnen doen. 

Toen ik klaar was met studeren en begon met werken, werd ik me pas echt bewust van hoe belangrijk het voor me was om vrijheid te hebben. Het feit dat ik niet meer kon doen wat ik wilde motiveerde me om diep mijn financiën in te duiken. Ik had ondertussen een fulltime salaris, wat betekende dat ik ook meer dan genoeg uitgaf. Hier wilde ik graag aan werken. 

Binnen een paar maanden heb ik prioriteiten gesteld en voor mezelf besloten waar ik geld aan uit wilde geven. Uit eten, dure hotels, en merkkleding werden al snel geschrapt. Zo ben ik stukje bij beetje financieel bewuster geworden, en dat proces is nog steeds gaande. Ik vraag me af of dat ooit voorbij is. 

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Mijn website is nog redelijk nieuw, ik ben eind juni 2020 begonnen met financieelvrijblog.nl. Ik vond het super leuk om websites van anderen te lezen. Het leek me leuk om mijn eigen hoekje van het internet te maken en te delen wat ik heb geleerd over financiële vrijheid. Daarnaast doe ik voor mijn werk veel in het Engels, dus is het ook belangrijk voor me dat ik in het Nederlands blijf schrijven en communiceren. 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Momenteel ben ik bezig met de Beleggen in Vastgoed cursus van Myrthe de Groot, dus het doel is om binnenkort te beginnen met beleggen in vastgoed. Ik wil graag een passieve vastgoedportefeuille opbouwen, over 10 jaar hoop ik een aantal panden in die portefeuille te hebben. 

Daarnaast zou ik over 10 jaar graag locatieonafhankelijk willen werken. Ik vind het fijn om te kunnen gaan en staan waar ik wil. Momenteel merk ik dat het thuiswerken voor mij ook enorm fijn is. Ik hou circa 2 uur per dag over doordat ik niet naar kantoor hoef, en ik ben veel productiever. Ik zeg win-win.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Ultieme vrijheid is voor mij doen wat ik wil op een dag. Geen verplichtingen. Niet 8 uur per dag moeten werken en ook verder niets van mezelf moeten. Dingen doen die ik wil doen, dat is voor mij ultieme vrijheid. 

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Toen ik net klaar was met studeren en een fulltime salaris kreeg, ging ik vaker dan nodig uit eten, naar de kroeg, of andere leuke dingen doen. Ik keek nergens naar en heb toen heel wat onnodig geld uitgegeven.

En wat was je beste financiële beslissing?

Mijn beste financiële beslissing was om te gaan beleggen in 2018. Ik wist niet veel van beleggen of van de aandelenmarkt, maar na me goed ingelezen te hebben koos ik de makkelijke route. In plaats van in individuele aandelen te investeren, ben ik in indexfondsen gaan investeren. 

Daarnaast ben ik ook in peer-to-peer lending gaan investeren vorig jaar, wat me tot nu toe redelijk goede rendementen heeft opgeleverd.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn ouders waren voor mij vooral een voorbeeld van hoe ik het niet wilde hebben. Door de dingen die ze zijn overkomen in de 2008 kredietcrisis hadden we lang weinig geld. Dit is voor mij een enorme motivatie geweest om mezelf ervan te verzekeren dat ik altijd inkomen zou hebben. Ik doe dit nu bijvoorbeeld door verschillende inkomstenbronnen op te bouwen. 

Hoewel het toen een moeilijke tijd was, heeft me dat enorm veel geleerd. Over geld, over tegenslagen en over de economie. Deze lessen neem ik nu mee en pas ik toe op mijn eigen leven, zodat ik langzaam naar mijn droomleven toe kan werken.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Dat ik er niet per se bij hoef te horen. Ik wilde toen ik jonger was graag met iedereen vrienden zijn. Ik ging mee op alle stedentrips, gaf maar al te graag rondjes in de kroeg, en probeerde erbij te horen door bijvoorbeeld merkschoenen te dragen. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Er zijn zoveel goede boeken! Qua financiële boeken zou ik iedereen De Alchemist aanraden van Paulo Coelho. Het is een verhaal waar je zo doorheen leest, waar je enorm veel uit kan halen. Ik lees het boek ieder jaar opnieuw, en dat ben ik van plan nog even vol te houden!

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Small and steady wins the race. 

Vaak zie je om je heen mensen die al veel verder zijn dan jij bent en ga je jezelf met ze vergelijken. Het is oneerlijk tegenover jezelf om dat te doen, omdat dat ze al verder in het proces zijn. Kijk niet naar anderen, maar bewandel je eigen weg. 

Het gaat er niet om dat je iedere maand een quantum leap maakt. Het gaat erom dat je vandaag 1% beter bent dan gisteren. Als je dat 350 dagen per jaar kunt volhouden, ben je al zoveel verder dan dat je ooit was.

Kleine stappen zetten brengt je enorm veel verder op de lange termijn omdat je niet raakt uitgeblust. De meeste dingen in het leven zijn een marathon, geen sprint. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website (financieelvrijblog.nl).


Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

4 Reacties

 1. 13 november 2020 / 13:40

  Gaaf dat je ook dit jaar bent begonnen met bloggen. Ook mijn blog bestaat sinds begin 2020. Het lijkt wel of bloggen over financiële onafhankelijkheid steeds populairder wordt (en dat is super, zo worden mensen zicht steeds bewuster van hun geldzaken!).

 2. 26 oktober 2020 / 10:02

  Interessant interview weer! Ik heb toevallig een gesprek gehad met een bank over het investeren in vastgoed en het aanvragen van een hypotheek etc. Echter vond ik het erg tegenvallen als je kijkt wat de kosten zijn en de risico’s zijn. Ik denk dat het pas interessant wordt als je veel (meer dan 150K vrij hebt), om te kijken om te investeren in een huis. Ik wil voorkomen dat ik alle eieren in hetzelfde mandje heb zitten. Dus ik ga nog even door zoals ik dat nu doe. 😉

 3. Petra
  25 oktober 2020 / 09:44

  Weet je zeker dat je in vastgoed wilt beleggen, als je tegelijkertijd ook geen gedoe wil en vrij wil zijn om te gaan en staan waar je wil?

  Of beleg je in vastgoedfondsen? Dat is een ander verhaal, dan is het werkelijk passief beleggen… Maar of het dan net zoveel opbrengt als “gewoon” indexbeleggen, dat kun je je dan ook weer afvragen. Je beperkt jezelf namelijk door alleen in vastgoed te beleggen.

  Ik heb zelf slechte ervaringen met peer to peer lenen. De meeste mensen die op die manier lenen, doen dat omdat de bank ze het geld niet wil lenen, en dat heeft vaak een goede reden. Ik ben er zelf uiteindelijk met 1,3% jaarwinst relatief zonder kleerscheuren uit gekomen, maar het was wel een groot verschil met de oorspronkelijk beloofde 8% jaarwinst…

 4. 25 oktober 2020 / 07:53

  Hej FVB, leuk om over je te lezen. Mooi dat je al zo jong uit de ratrace hebt kunnen stappen!
  Zelf ben ik ook deze zomer begonnen met mijn blog dus ik gok dat we wat dat betreft in hetzelfde proces zitten. Veel succes in elk geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.