Interview met: Finance Monkey

Interview met finance monkey

Bijgewerkt op 16 mei 2020

In deze serie vind je interviews met Nederlandse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Finance Monkey. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd. Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Hoi! Ik ben Saska en op mijn site financemonkey.nl schrijf ik over financiën, beleggen en FIRE. In het dagelijks leven ben ik Business Controller bij een zorginstelling. Daarnaast heb ik veel dromen en ambities, daarover kun je meer terugvinden op mijn blog.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Dit is best lastig te beantwoorden. Wanneer leren we ook alweer rekenen? Groep 3 toch? Nou, vanaf het moment dat ik kon rekenen denk ik.

Ik ben altijd goed geweest met cijfers, zo was dat op financieel vlak niet anders. Ik herinner me nog goed dat ik, toen ik een jaar of 7 was, aan het uitrekenen was hoeveel en hoe lang ik nog moest sparen tot ik een boerderij kon kopen (a la kinderboerderij met wel 10 verschillende soorten dieren). Dat er zoiets bestond als FIRE wist ik toen natuurlijk nog niet, maar het voelt alsof ik toen ook al met iets soortgelijks bezig was.

Tuurlijk heb ik tijdens mijn pubertijd wel eens wat meer uitgegeven en student zijn is ook een dure hobby. Nadat ik mijn bachelor had behaald ben ik een paar maanden gaan backpacken, daarvoor had ik al mijn spullen op de zolder van mijn moeder opgeslagen.

Toen ik na maanden uit een backpack geleefd te hebben al die spullen weer zag voelde dat als een zware last. We hebben geen spullen nodig om gelukkig te zijn. Sindsdien geef ik nog minder uit en ben ik het minimalisme gaan omarmen. Back to basics en met de focus op dingen die er toe doen.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Zo’n 4 jaar geleden heb ik een jaar vrijwilligerswerk gedaan bij Stichting Schuldhulpmaatje. Ik was altijd al goed met geld, werkte destijds als auditor bij een van de Big 4 en wilde graag iets terugdoen. Toen merkte ik ook wel dat goed met geld zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Om meer mensen te kunnen helpen besloot ik een blog te beginnen. Inmiddels lezen meer dan 10.000 mensen hem elke maand en daar ben ik best trots op.

Samen met alle finance bloggers zorgen we ervoor dat Nederland kennis opdoet over geld, hopelijk kunnen we hierdoor financiële kennis vergroten en schuldenproblematiek verminderen en zien we hierdoor een financieel gezonde toekomst tegemoet.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Had ik al gezegd dat ik soms echt een dromer ben? Als je me deze vraag 2 jaar geleden had gesteld dan was ik een soort digital nomad geworden die de wereld over zwerft en online haar geld verdient.

Nu wil ik toch wat meer honkvast blijven, maar zie ik wel een leven waarin ik financiële vrijheid heb bereikt voor me. Hier werk ik (samen met mijn vriend) dan ook elke maand weer aan. Het is echt een spel van de lange adem, maar we zijn al goed op weg.

Wat is voor jouw ultieme vrijheid?

Meer in de natuur zijn, het liefst in de bossen, maar een afwisseling met open vlaktes vind ik ook mooi. De droom is dan ook om ooit buitenaf te kunnen wonen en meer zelf te kunnen leven van het land.

Verder natuurlijk ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over geld, maar dit voelt op dit moment voor ons al heel vanzelfsprekend. We hebben een goede spaarpot en kunnen elke maand een significant deel (>40%) van onze inkomens opzij zetten en dat voelt goed kan ik je vertellen.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Ha, dit klinkt misschien voor velen tegenstrijdig maar ik denk dat dit mijn tweede master behalen is. Hierdoor ben ik een jaar langer aan het studeren geweest, en heb in die tijd mijn studieschuld zien groeien.

Na 1 master had ik gewoon moeten gaan werken, dan had ik dat jaar ook nog inkomsten gehad, maar goed, het leek op dat moment een goede zet om twee masters op mijn CV te hebben staan.

Spijt heb ik er niet van, maar of het me gebracht heeft wat ik dacht dat het me zou brengen? Dat denk ik ook niet…

En wat was je beste financiële beslissing?

Mijn beste financiële beslissing is ook op het vlak van studie. Ik ben een beetje een vreemde eend in de bijt. Met mijn dyslexie dachten ze dat het VMBO beter bij me zou passen. Na 4 jaar dacht ik daar anders over.

Na de Havo, 2 jaar HBO propedeuse (ja, je moet ook genieten van dat studentenleven he…) ben ik begonnen aan de bachelor op de universiteit. Dit heeft me wel in staat gesteld om te verdienen wat ik nu doe en is daarmee wel 1 van de beste beslissingen geweest.

Ik zou op deze vraag ook graag willen antwoorden: het beginnen met beleggen, al voelt dat op dit moment met alle Corona impact niet zo. Die rode cijfers zijn dan niet het beste beeld van een goede financiële beslissing.

Als we over 10 jaar terugkijken naar deze periode lachen we er vast om, wat een kans was dat toen! Maar nu, nu voelt het nog een beetje onzeker allemaal.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn vader. We hadden het thuis goed en zorgen om geld heb ik nooit gehad. Hij heeft me samen met mijn moeder goed financieel opgevoed. We gooiden nooit geld over de balk, maar toen ik tijdens mijn pubertijd zo’n periode had lieten ze me wel gewoon even gaan. Dat is goed geweest denk ik. Je moet kunnen leren van je fouten.

Daarnaast heb ik met mijn vader ooit mijn eerste aandelen gekocht. ABN Amro stond tijdens de financiële crisis op instorten en het was toen meer gokken dan weten wat ik deed. Toch was het een leuk spel en een goed onderwerp om het samen over te hebben en om van hem te kunnen leren.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Dat spullen en materiële dingen je echt niet gelukkig maken. Oh, en dat ook nog nooit iemand me naar mijn cijferlijst heeft gevraagd tijdens het solliciteren. Al die stress voor tentamens was allemaal nergens voor nodig. 

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Het is natuurlijk wel een beetje flauw om je eigen boek aan te raden maar mijn eigen ebook? Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om je eigen budget op te kunnen stellen. Inzicht helpt je bij een gezonde financiële toekomst en is het beginpunt voordat je zou moeten gaan beleggen of het pad richting financiële onafhankelijkheid wil inslaan. 

Verder vond ik Unshakeable van Tony Robbins erg goed! Voor iedereen die wil beginnen met beleggen of de weg naar FIRE is dat boek zeker een aanrader.

Het gaat in op de mindset die je moet hebben tijdens beleggen waardoor je minder vatbaar bent voor stress selling (= verkopen wanneer de prijs laag staat omdat niet nog meer geld wil verliezen).

Verder legt het goed uit (met cijfermatige onderbouwing!) waarom time in the market beter is dan timing the market.

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

Naast alles wat ik al gedeeld heb? Ik denk dat mensen niet te veel in 1x moeten willen (myself included). Begin met inzicht krijgen in je financiële situatie. Bouw daarna dat noodfonds op. Ga daarna pas beleggen.

Alles op zijn tijd, maar door dingen eerst af te ronden voordat je aan iets nieuws begint voelt het overzichtelijker en dat geeft rust. Geld is leuk, het is niet iets wat stress zou moeten veroorzaken.

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn blog. Daar schrijf ik ook over mijn persoonlijke doelen waar ik 1x per kwartaal een update over geef. Verder natuurlijk over allerlei financiële keuzes die ik maak en soms loop ik gewoon een beetje mijn mening te spuien… Voor iedereen die het maar wil lezen :).

Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.