Interview met: FightToFIRE

Interview met FightToFIRE

In deze serie vind je interviews met Nederlandse en Vlaamse bloggers die bezig zijn met personal finance. Dit keer is het woord aan Mr FightToFIRE. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij hun financiële reis ervaren, hoe het ooit begonnen is en wat ze onderweg hebben geleerd.

Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Hallo beste M/M lezers! Ik ben Mr. FightToFIRE. Een 29-jarige Belg die deze reis naar financiële onafhankelijkheid al even aan het maken is. Ik ben altijd al een zeer goede spaarder geweest -bedankt ma en pa- en terwijl ik pas later begon met investeren was ik altijd bezig met financiën en budgetteren.

Het was pas vanaf ik mijn baan in de IT begon dat ik genoeg geld verdiende om te beginnen investeren. Nadat ik genoeg van mijn inkomen had gespaard, begon ik harder te zoeken naar mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan. Een goed jaar nadat ik FI/RE ontdekte ben ik begonnen met mijn blog.

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Voordat ik FIRE ontdekte – nu meer dan twee jaar geleden – was ik al bezig met financiën en budgettering. Het probleem was dat ik veel geld stak in zeer speculatieve activiteiten, voornamelijk Forex.

Ik wil eigenlijk mijn achtergrondverhaal volledig op mijn blog schrijven, maar ik schaam me diep voor dit verleden door de vele kostbare fouten die ik heb gemaakt. Ik kom er uiteindelijk wel, maar ik geef nu al de contouren aan.

Ik heb letterlijk een jaar salaris verloren (en dan nog wat) in een poging om snel rijk te worden -spoiler! Het is niet gebeurd- door forex. Uiteindelijk zou ik rond de 50.000 EUR verliezen.

Nadat ik me realiseerde dat ik het grootste deel van mijn twintiger jaren zou verspillen aan iets dat waarschijnlijk niet zou gebeuren, en dus nogal wat samengestelde rente zou verliezen, begon ik te kijken naar de beproefde methode van buy-and-hold.

Wanneer en waarom ben je met jouw website begonnen?

Dit was nog niet zo lang geleden, eigenlijk. Een jaar voordat ik begon te bloggen, ontdekte ik FIRE tijdens het surfen op Reddit en het internet in het algemeen.

Ik weet eerlijk gezegd niet meer precies hoe ik erin verzeild ben geraakt, maar ik denk dat ik via Reddit en via een Belgische blogger een aantal Amerikaanse bloggers heb ontdekt die me op hun beurt aan het denken zetten: “waarom kan ik niet beginnen met schrijven?”.

Er zijn nog niet zoveel Belgische bloggers, althans toch niet in vergelijking met Amerikaanse blogs, dus ben ik er aan begonnen. Het geeft me ook een plaats waar ik een overzicht kan bijhouden van mijn vooruitgang.

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Blijven beleggen natuurlijk. Vooral mijn portefeuille verder laten groeien.

Iets meer specifiek:

 • Mijn core-satellite strategie onderhouden: 80/20 verdeling tussen trackers (/passief) en individuele aandelen (/actief)
 • Onroerend goed blijven kopen: Ik ben begonnen met een appartement dat ik heb gekocht. Ik heb het gekocht met de huur in het achterhoofd, dus het is eigenlijk niet precies wat ik zoek in een huis, maar het is wat in Brussel verhuurd kan worden. Ik hoop later nog een paar bij te kopen.
 • Blijven gaan voor minstens 50% Savings rate per maand. Dit was in het verleden hoger, maar verhuizen en samenwonen met mijn vrouw heeft dit duidelijk veranderd.

Ik wil vooral zelfstandige worden. Binnen IT is er veel mogelijk maar omdat ik nog niet zeker ben hoe ik dit kan vertalen naar een winstgevend bedrijf hou ik de boot nog even af.

Daarnaast hoop ik mijn blog verder te kunnen uitbouwen, niet alleen door te bloggen voor mijn eigen blog maar ook om op andere blogs te schrijven en zo mijn ervaringen te delen met anderen.

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Hoe clichématig het ook klinkt, het is echt iets wat ik wil doen: de wereld rondreizen, maar dan wel op een luxere manier. Maar ook, gewoon doen wat ik wil zonder me zorgen te hoeven maken om goed over te komen bij een baas.

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Zoals in mijn eerder antwoord al aangegeven: handelen in forex en blijven handelen tot ik een verlies cumuleerde van ong. 50.000 EUR.

En wat was je beste financiële beslissing?

Ik hoop de aankoop van mijn appartement. Als het iets moet zijn dat al resultaat heeft opgeleverd: IT studeren en beginnen werken in een financiële instelling. Dit heeft me geen windeieren gelegd.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Mijn grootmoeder van mijn vaders kant, mijn ouders, en mijn sinds kort mijn vrouw. Mijn grootmoeder omdat zij me altijd iets extra gaf als ik goede resultaten behaalde op school. Ik moest deze dan op mijn spaarrekening zetten voor later. Ze maakte steeds duidelijk dat ik goed moest nadenken over wat ik met mijn geld ging doen en dat ik dit best opspaarde.

Ze was er ook altijd voor mij als ik een nieuwe grote stap zette in het leven. Tijdens mijn eerste en plechtige communie, bij de overgang naar het middelbaar, bij het afstuderen, en het vinden van een eerste baan. Tijdens ieder van die momenten gaf ze me emotionele steun maar ook financiële steun.

Zo betaalde ze me mijn eerste kostuum en geklede schoenen om presentabel naar mijn eerste werkdag te gaan. Daarnaast heeft ze ook na haar dood voor mij gezorgd door een levensverzekering aan te gaan met haar kleinkinderen (8 in totaal) als de begunstigde.

Mijn ouders omdat ze me ondersteunden in de keuzes die ik maakte die me naar een opleiding in IT bracht. Daarnaast waren ze ook altijd duidelijk dat ik het geld dat ik kreeg best op een spaarrekening moest zetten alvorens ik er iets mee ging kopen. Op deze manier zou ik minder snel onnodige uitgaven maken. 

Als laatste mijn vrouw. Zij ondersteund me tijdens mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Hoewel ze er minder mee bezig is dan, volgt ze me wel in grote lijnen. Ook steunt ze me met mijn blog en geeft ze me soms ideeën die ik dan toepas op mijn blog.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Niet beginnen met forex. Of eerder, doe eerst goed je huiswerk en wees erg voorzichtig waar je in stapt. Er zijn zeker mogelijkheden om winst te maken maar ze zijn dun gezaaid en je zal ze niet bij een of andere forex trader vinden die jouw geld voor jou zal verhandelen.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Niet een specifiek boek maar twee (misschien cliché) keuzes:

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn website (FightToFIRE.com).


Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

5 Reacties

 1. 23 juni 2020 / 13:06

  Fijn interview weer! Elke keer leuk om te lezen wat de aanpak van andere gelijkgestemden is en wat hun ervaringen en achtergond zijn.

  FOREX was wellicht een dure les, maar wel een erg effectieve. Het komt vast goed met het verder uit- en opbouwen van je portefeuille!

 2. 21 juni 2020 / 16:40

  Leuk om te lezen, Mr FightToFIRE. Nou ja, het is natuurlijk niet leuk dat je zoveel geld bent kwijtgeraakt.
  Gelukkig ben je nog jong en heb je de tijd om financieel compleet te recupereren.

  • 22 juni 2020 / 15:31

   Hey Uitklokken. Dat geluk heb ik inderdaad. In dat opzicht ben ik blij dat het in het begin gebeurde.

   Ik wilde dat vooral delen omdat de verliezers te veel zwijgen. Het is erg pijnlijk om deze stommiteiten te delen, maar het moet gewoon meer gebeuren. Te veel mensen vallen voor de snel-rijk-worden-verhalen ze horen alleen maar de leugens en uitzonderingen. Daarom erger ik me ook dood aan die Youtube ads m.b.t. online-marketing.

   Pas op, ik wil niet zeggen dat je geen risico meer moet nemen. Maar als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook.

 3. 21 juni 2020 / 13:30

  Na een verlies van 50k snap ik dat je het boek ‘the intelligent investor’ aanraadt ;-)…

  • 22 juni 2020 / 15:24

   Hahaha, auch, maar yep.

   Ik ben er niet dieper op in gegaan, maar ik wil toch nog zeggen dat het, uitzonderlijk weliswaar, mogelijk is om winst te maken in forex.
   Ik volgde een tijdje iemand die met succes een EA gebruikte en er een dikke 200K AUD mee verdiende in 2 jaar tijd. Maar goed, zoals vaak, is dit de uitzondering en verliest de overgrote meerderheid er duizenden aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.